sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το θαύμα των Χιτ: Με επτά undrafted παίκτες, χωρίς ψηλά πικ και με προπονητή μέσα από τα σπλάχνα

Οι Μαϊάμι Χιτ έχουν τον τρόπο τους να βρίσκουν παίκτες εκεί που οι άλλοι δεν… βλέπουν. Οι επτά undrafted παίκτες, οι σταρ που δεν ήταν ποτέ ψηλά πικ και το «παιδί» του Πατ Ράιλι.

Όλος ο μπασκετικός κόσμος υποκλίνεται στο θαύμα των Χιτ, που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά έφτασαν στους τελικούς του ΝΒΑ, για έκτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια, μετά τη σπουδαία νίκη τους επί των Σέλτικς στη Βοστώνη στο Game 7 (84-103).

Το επίτευγμα του Μαϊάμι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως σχεδόν το μισό τους ρόστερ στα playoffs αποτελείται από παίκτες που δεν επελέγησαν ποτέ στο ντραφτ του ΝΒΑ! Συνολικά επτά παίκτες από το ρόστερ των Χιτ, οι περισσότεροι από κάθε άλλη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που φτάνει σε τελικούς από το 1966/67 (όταν μπήκαμε στη σύγχρονη εποχή του ντραφτ), πέρασαν απαρατήρητοι από τις άλλες ομάδες.

Τέσσερις παίκτες με σημαντική συμβολή στα φετινά playoffs, οι Κέιλεμπ Μάρτιν, Μαξ Στρους, Γκέιμπ Βίνσεντ και Ντάνκαν Ρόμπινσον, δεν έγιναν ποτέ ντραφτ από το ΝΒΑ. Αγνοήθηκαν από τις υπόλοιπες ομάδες, όχι όμως και από το άγρυπνο μάτι του οργανισμού του Μαϊάμι, που μπόρεσε να δει χρυσάφι εκεί που άλλοι έβλεπαν άνθρακα. Ομοίως και οι συμπληρωματικοί Ομέρ Γιουρτσεβέν, Χέιγουντ Χάισμιθ, αλλά και ο εμβληματικός Ουντόνις Χάσλεμ.

Μαϊάμι Χιτ: Το θαύμα με τους undrafted

Ειδικότερα, ο παίκτης-αποκάλυψη των playoffs, Κέιλεμπ Μάρτιν, αποκτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με two-way contract από την G League, ο Μαξ Στρους το Νοέμβριο του 2020 αποκτήθηκε για προπονήσεις, εν συνεχεία υπέγραψε two-way και μονιμοποιήθηκε μετά από το summer league του 2021, ο Γκέιμπ Βίνσεντ ήρθε επίσης από την G League και μετά από two-way contract το καλοκαίρι του 2021 υπέγραψε κανονικό συμβόλαιο, ενώ πιο κραυγαλέα είναι η περίπτωση του Ντάνκαν Ρόμπινσον. Το 2018, προερχόμενος από κολέγιο τρίτης κατηγορίας και λίγο πριν αποφασίσει να παρατήσει το μπάσκετ για να ακολουθήσει καριέρα στα media, άρπαξε την ευκαιρία των Χιτ και έφτασε το 2021 να υπογράφει συμβόλαιο 90 εκατ. δολαρίων για πέντε χρόνια.



Πέρα από αυτό, ακόμη και οι αστέρες της ομάδας δεν ήταν παίκτες που επελέγησαν ψηλά στο ντραφτ. Ο Τζίμι Μπάτλερ ήταν μόλις στο νούμερο 30 το 2011, ο Μπαμ Αντεμπάγιο το 2017 στο νούμερο 14, ο Τάιλερ Χίρο το 2019 στο νούμερο 13 και ο Κάιλ Λάουρι το 2006 στο νούμερο 24. Ψηλότερα όλων, αλλά από άλλες ομάδες και όχι τους Χιτ, είχαν επιλεγεί ο Βίκτορ Ολαντίπο στο νούμερο 2 το 2013 (Ορλάντο Μάτζικ), ο Κόντι Ζέλερ στο νούμερο 4 το 2013 (Σάρλοτ Μπόμπκατς) και ο Κέβιν Λοβ στο νούμερο 5 το 2008 (Μέμφις Γκρίζλις).

Ακόμη και ο προπονητής της ομάδας, ο Έρικ Σπόελστρα, αναδείχθηκε μέσα από τον οργανισμό. Αφότου δούλεψε για μια διετία στη δεύτερη κατηγορία Γερμανίας με την Χέρτεν, το 1995 πήγε στους Χιτ αναλαμβάνοντας να… κόβει βίντεο για προπονήσεις και αγώνες. Σταδιακά ανελίχθηκε μέσα στην ομάδα και το προπονητικό επιτελείο, μέχρι τον Απρίλιο του 2008 να προαχθεί σε head coach της ομάδας, όταν ο Πατ Ράιλι επέλεξε να αναλάβει ένα πιο επιτελικό πόστο.

Μαϊάμι Χιτ: Το θαύμα με τους undrafted

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν πως οι Χιτ είναι μια ομάδα που «χτίστηκε» με έξυπνες επιλογές και όχι πανάκριβα συμβόλαια ή υψηλά πικ στο ντραφτ. Το μισθολόγιο της ομάδας είναι μόλις ενδέκατο σε όλο το φετινό ΝΒΑ, κοστίζοντας 149 εκατ. δολάρια, ενώ-ενδεικτικά-δύο ομάδες που απέκλεισε είχαν πολύ μεγαλύτερο: οι Μπακς 178,7 εκατ. δολάρια και οι Σέλτικς 175,3 εκατ. δολάρια. Παράλληλα είναι μια από τις 21 ομάδες που δεν πληρώνει φέτος φόρο πολυτελείας για υπερβάσεις στο salary cap (σε αντίθεση με ομάδες όπως Γουόριορς, Κλίπερς, Μπακς, Σέλτικς, Μάβερικς, Σανς, Λέικερς, Νάγκετς και Νετς).

Με βάση όλα τα παραπάνω, αν καταφέρει φέτος η ομάδα του Μαϊάμι να ολοκληρώσει τον άθλο της κατακτώντας το πρωτάθλημα, αυτό θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία και «μαγκιά» από τους τίτλους που πήρε το 2006, το 2012 και το 2013, όταν βασίστηκε περισσότερο στους σταρ που είχε στο ρόστερ της (Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Γουέιντ, Κρις Μπος, Ρέι Άλεν, Σακίλ Ο’ Νιλ) και λιγότερο στο σύνολο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x