Τσάρλυ

Μένει ακόμα μια κατάθεση ψυχής

Ο Τσάρλυ γράφει στο www.sport-fm.gr για την ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα, στο τέταρτο παιχνίδι των προημιτελικών της Ευρωλίγκιας.

Χαίρετε κύριοι,

O Παναθηναϊκός πλήρωσε στο τέταρτο παιχνίδι το μικρό του ρόστερ. Τεχνικές συζητήσεις μπορούν να γίνουν πολλές, το πρώτο πράγμα όμως που ήταν φανερό βλέποντας το παιχνίδι ήταν πως τα βασικά «γρανάζια» του Πεδουλάκη δεν είχαν την απαιτούμενη ενέργεια. Βλέπεται, οι παίκτες του Παναθηναϊκού σε αυτή τη σειρά δίνουν «κατάθεση ψυχής». Με τον τρόπο που παίζεται πλέον το άθλημα, είναι τεράστια υπέρβαση που καταφέρνει να είναι ανταγωνιστικός σε τόσο υψηλό επίπεδο και σε σειρά πέντε παιχνιδιών έχοντας μόλις οκτώ παίκτες και δύο γκαρντ. Ήταν φυσικό να κλατάρουν οι οκτώ παίκτες του Πεδουλάκη δίνοντας τέσσερα, τόσο υψηλής έντασης, παιχνίδια μέσα σε 9 ημέρες. Δεν θα αποδειχθεί ποτέ, αλλά έχοντας στο μυαλό μας την σειρά των παιχνιδιών με την Μπαρτσελόνα, θεωρώ πως αν ο Πεδουλάκης είχε έναν τρίτο ποιοτικό γκαρντ που να μπορεί να δώσει πολύτιμες ανάσες στους Διαμαντίδη, Ούκιτς αλλά και επιπλέον ώθηση στην ομάδα, ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο.

Βέβαια ακόμα η ελπίδα δεν έχει πεθάνει και έχει αποδειχθεί πολλές φορές στη ζωή πως είναι πολύ πιο εύκολο να επαναλάβεις μια επιτυχία από το να την πετύχεις για πρώτη φορά. Αφήνω στην άκρη το 2011. Γιατί από εκείνον τον Παναθηναϊκό έμειναν οι Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής και οι φροντιστές. Τα παιδιά όμως του Πεδουλάκη έφυγαν νικητές από τη Βαρκελώνη πριν λίγες ημέρες. Ζητάμε δηλαδή να συμβεί κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί πως είναι στις δυνατότητές τους. Αυτό που χρειάζεται είναι να αξιοποιήσουν αυτήν την εβδομάδα, ώστε να βρουν τη χαμένη τους ενέργεια και να διαβάσουν καλύτερα τα τελευταία τρικ του Πασκουάλ.

Ο Παναθηναϊκός στα τελευταία δύο παιχνίδια δυσκολεύτηκε πολύ από τη ζώνη των Καταλανών. Άμυνα βέβαια που από μόνη της δείχνει παραδοχή, αδυναμίας, αλλά αν δεν την σκοτώσεις μπορεί να σε πνίξει. Έχουν λοιπόν μπροστά τους μια βδομάδα να βρουν τον τρόπο που θα εκμεταλλευτούν τα κενά που αφήνει για ελεύθερα σουτ η ζώνη του Πασκουάλ. Επίσης σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα στο 4ο βρήκε αρκετές απαντήσεις και τώρα το δύσκολο έργο το έχει ο Πεδουλάκης.

Άκουγα τον Φίλιππο Συρίγο να λέει πως ο προπονητής του Παναθηναϊκού, του είχε εξομολογηθεί πριν το πρώτο παιχνίδι πως δεν φοβάται να δεχθεί δύο τρίποντα από τον Χουέρτας αλλά δεν θέλει με τίποτα να του ανακατέψει την άμυνα. Με λίγα λόγια δεν ήθελε να τρέξει τον Διαμαντίδη και να του δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περνώντας τον προσωπικό του παίκτη. Στα πρώτα τρία παιχνίδια η τακτική ήταν να βάλει τον Διαμαντίδη να λειτουργεί σαν λίμπερο και να παίζει άμυνα βαθιά και αυτό λειτούργησε. Στο τελευταίο, όμως, ο Χουέρτας έβγαινε στο πλάι και έκανε συνέχεια διεισδύσεις προς τη ρακέτα. Δεν γινόταν λοιπόν ο Διαμαντίδης να τον αφήσει μόνο του και αναγκάστηκε να τον ακολουθήσει. Τα συνεχόμενα παιχνίδια και η συμπεριφορά του Βραζιλιάνου γκαρντ έφεραν την άσχημη βραδιά του αρχηγού και leader του Παναθηναϊκού.

Επίσης, ο Πασκουάλ χρησιμοποίησε για λιγότερο διάστημα απ’ ότι στα προηγούμενα παιχνίδια μαζί τους Σάρας, Ναβάρο. Δύο παίκτες με τεράστια επιθετική ποιότητα, αλλά που αποδείχθηκε στα τρία πρώτα παιχνίδια πως δεν κουράζουν με τον τρόπο που παίζουν τα γκαρντ του Παναθηναϊκού. Τους δίνουν μέτρα στην άμυνα, δεν μαρκάρουν πολύ στη μπάλα με συνέπεια να μένουν φρέσκοι οι Διαμαντίδης, Ούκιτς. Επίσης είδαμε πως στο 4ο παιχνίδι στην επίθεση της Μπαρτσελόνα πήραν λιγότερες αποφάσεις οι Ναβάρο, Σάρας και η μπάλα πέρασε από περισσότερα χέρια. Δημιούργησε περισσότερο ο Χουέρτας που σε όλη τη σειρά είχε 5 ασίστ και χτες είχε 6 και ακούμπησε περισσότερο η μπάλα στους Τόμιτς, Λόρμπεκ. Σε όλα αυτά ο Πεδουλάκης πρέπει να βρει απάντηση. Στα τρία πρώτα παιχνίδια ο τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε βγει θριαμβευτής. Για την ακρίβεια είχε πάρει την ταυτότητα του Πασκουάλ και οι σύνθετες άμυνες που δοκίμασε εγκλώβισαν τα αστέρια της Μπάρτσα.

Τρέλανε όλη την Ευρώπη με το πλάνο αντιμετώπισης του Ναβάρο. Δηλαδή ξεκίνημα με Ούκιτς, στη συνέχεια τον δίνουμε στον ψηλότερο Μπράμος και κλείνουμε το παιχνίδι βάζοντας πάνω του τον Γκιστ και στην αλλαγή στα σκριν τον Λάσμε. Κάτι που όπως έχω μάθει δουλευόταν καιρό για την αντιμετώπιση του Σπανούλη στους τελικούς. Όμως, έστω και την ύστατη στιγμή ο Πασκουάλ βρήκε απαντήσεις. Βέβαια σε σχέση με τον Πεδουλάκη έχει και περισσότερες λύσεις. Ό,τι και να γίνει στο πέμπτο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έκανε υπέρβαση. Αν δεν βρεθεί στο final four ο λόγος θα είναι πως δεν του βγήκε μια επιλογή στα γκαρντ. Στην αρχή αποκτήθηκε ο Κίτσεν, στη συνέχεια τη θέση του πήρε ο επίσης απογοητευτικός Μπανκς. Στο παιχνίδι της Πέμπτης ήταν φανερό πως την ώρα που οι Διαμαντίδης, Ούκιτς έβγαζαν κούραση στο σώμα και στη σκέψη, τα χέρια του Πεδουλάκη ήταν δεμένα.

Ο κυριότερος λόγος πάντως που πιστεύω πως μπορεί να ξανακερδίσει ο Παναθηναϊκός στη Βαρκελώνη είναι πως τον βολεύει ο τρόπος που παίζει ο αντίπαλος. Η Μπαρτσελόνα δεν τρέχει, ο Πασκουάλ πάει συνέχεια σε σετ επιθέσεις 24άρων δευτερολέπτων και ο Παναθηναϊκός έχοντας Γκιστ, Λάσμε στο «4» και στο «5» μπορεί να παίζει καλή άμυνα στις σετ επιθέσεις και να πηγαίνει τα παιχνίδια κάτω από 70 πόντους. Από τη στιγμή που κρατάει το σκορ χαμηλά εξαρτάται από την επιθετική μέρα που θα βρεθούν οι παίκτες-κλειδιά του Πεδουλάκη αν το παιχνίδι θα πάει στο τέλος. Θα πρέπει να είναι αρκετά άστοχος και στο πέμπτο παιχνίδι για να μην διεκδικήσει στις τελευταίες επιθέσεις τη νίκη, που θα τον στείλει στο final four.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x