sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μιχάλης Μπακάκης: Από «τούρμπο» της ΑΕΚ στο στόχαστρο της «κιτρινόμαυρης» κερκίδας

Το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της AEK-Μπακάκης. Από την αποθέωση, τις διακρίσεις και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, στο «ανάθεμα» για τις σέντρες και στην οργισμένη ανάρτηση.

Τέλος και ο Μιχάλης Μπακάκης από την ΑΕΚ. Είδηση που, βάσει της τροπής που είχε πάρει η... εργασιακή σχέση των δύο πλευρών, δεν τη χαρακτηρίζεις και σαν κεραυνό εν αιθρία. Ωστόσο, αποτελεί αδιαμφισβήτητα το φινάλε ενός μεγάλου κύκλου.

Οκτώ χρόνια πέρασε στην ΑΕΚ ο διεθνής μπακ. Για την ακρίβεια 7+1, μιας και την τελευταία σεζόν ήταν ωσεί παρόντας. Μαζί της από τα χαμηλά, μέχρι και την επιστροφή στους τίτλους και την Ευρώπη. Μια σχέση γεμάτη ανατροπές. Από την αποθέωση στην έντονη κριτική. Από τη μία, οι διακρίσεις και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Από την άλλη, ο σοβαρός τραυματισμός, το «ανάθεμα» για τις σέντρες και η οργισμένη ανάρτηση.

Το sport-fm.gr ξετυλίγει το κουβάρι του story AEK-Μπακάκης...


Το «τούρμπο» της Football League που κλήθηκε στην Εθνική



Μαζί με την ΑΕΚ από τα χαμηλά. Μπορεί να μην ήταν στην «Ένωση» από την αρχή της… περιπλάνησής της στα γήπεδα της Γ' Εθνικής, αλλά κόλλησε «ένσημα» και στη Football League, στην πρώτη του σεζόν στα Σπάτα. Μαζί (και) με τη δική του συμβολή ο «δικέφαλος» επέστρεψε.



Από τα πρώτα του παιχνίδια με τα κιτρινόμαυρα έδειξε ότι η ΑΕΚ είχε αποκτήσει κάτι αρκετά καλό για το δεξί άκρο της άμυνάς της. Η τρομερή του ταχύτητα το μεγάλο του προσόν. Είχε διαφανεί εξαρχής ότι οι σέντρες και η τεχνική κατάρτιση δεν ήταν τα κύρια προσόντα του. Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο της κατηγορίας μετέτρεπε σε πετυχημένες τις περισσότερες από τις μπούκες του. Εξού και το υποκοριστικό «τούρμπο» που του πιστώθηκε.

Δεν πρόλαβε καν να συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη και ο Έλληνας άσος εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με την κλήση του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Σύμφωνοι, η φανέλα της ΑΕΚ έχει ειδικό βάρος και αποτελεί ιδιαίτερη βιτρίνα ανεξαρτήτως κατηγορίας. Παρόλα αυτά, η διάκρισή του ήταν αν μην τι άλλο σπουδαία, εάν αναλογιστεί κανείς το σε ποιο πρωτάθλημα αγωνιζόταν.

Η πρώτη «σφαλιάρα»



Το πράγμα πήγαινε… πρίμα για τον Μπακάκη. Μέχρι το φινάλε της σεζόν, όπου δέχτηκε το πρώτο ηχηρό «χαστούκι»: Ρήξη πρόσθιου χιαστού στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου και εκτός δράσης για περίπου έξι μήνες.



Η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση τον βρήκε σε δεύτερο ρόλο στα πλάνα του Τραϊανού Δέλλα. Εξάλλου, είχε αποκτηθεί και ο Ροντρίγκο Γκάλο. Εκεί που την πρώτη του σεζόν στα κιτρινόμαυρα μέτρησε 28 συμμετοχές (2 γκολ / 1 ασίστ), τις επόμενες δύο -όπου η ομάδα του βρισκόταν εκ νέου στη μεγάλη κατηγορία- περιορίστηκε στις 29 (2 ασίστ). Πανηγύρισε, βέβαια, το Κύπελλο Ελλάδος τον Μάιο του 2016, έστω κι αν βρισκόταν στον πάγκο στον τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.



Τον… απογείωσε ο Μανόλο!





Η ανανέωση του συμβολαίου του (μαζί με τον Λαμπρόπουλο) τον Απρίλη του 2017 αποτέλεσε σίγουρα ένα ψυχολογικό μπουστάρισμα. Όπως φυσικά και η έλευση του Μανόλο Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.



Ο Ισπανός τεχνικός έβλεπε στο πρόσωπό του ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων. Τι δεξί μπακ τον χρησιμοποίησε, τι αριστερό μπακ, ακόμα-ακόμα και δεξί χαφ. Ωστόσο, η θέση που τον απογείωσε ήταν εκείνη του αριστερού στόπερ στο 5-3-2. Μια ανεπανάληπτη εμφάνιση κόντρα στη Μίλαν στους ομίλους του Europa League τον Νοέμβριο του 2017 ήταν η αρχή. Έδειξε ότι σ' αυτούς τους χώρους «μακιγιάρονται» όλα του τα αρνητικά χαρακτηριστικά και αξιοποιεί στο έπακρο αυτό που ήξερε πολύ καλά: Να τρέχει γρήγορα και να καλύπτει.



Η πεντάδα πίσω (Βράνιες, Τσιγκρίνσκι και Μπακάκης στα στόπερ) ήταν εκ των σημαντικών «όπλων» της ΑΕΚ στην πορεία της προς το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια. Ο Έλληνας αμυντικός ήταν εκ των διακριθέντων της «Ένωσης». Μάλιστα, για πολλούς συμπαίκτες του, όπως ο Τάσος Μπακασέτας που το δήλωσε κι on camera, αποτέλεσε τον MVP της. Εξάλλου, είχε και τη πιο γεμάτη του σεζόν με 43 εμφανίσεις και τρεις ασίστ και η οποία έφερε την εκ νέου ανανέωση του συμβολαίου του.





(Το βίντεο, όπου ο Μπακασέτας χαρακτηρίζει τον Μπακάκη ως MVP της σεζόν 2017/18)

«Ένα» με την καταστροφική τετραετία της ΑΕΚ



Σαν να λέμε… μαζί στα εύκολα, μαζί και στα δύσκολα. Με μια δόση χιούμορ προφανώς, εάν και μόνο για χαβαλέ δεν ήταν η κατάσταση στην ΑΕΚ. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η μία κακή σεζόν διαδεχόταν την άλλη για τους «κιτρινόμαυρους». Το ίδιο και για τον Μπακάκη. Όχι τόσο σε επίπεδο συμμετοχών, όσο σε ό, τι είχε να κάνει με τις εμφανίσεις του. Σαν να τον είχε πάρει κι εκείνον η μπάλα. Εν μέρει λογικό.

Όταν η ομάδα σου έχει αγωνιστικές αποτυχίες, είναι λογικό να σου φταίνε όλοι και όλα. Έτσι, πλέον τα αγωνιστικά ελαττώματα του Μπακάκη δεν… συγχωρούνταν από τους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι του ασκούσαν έντονη κριτική.

Η οργισμένη ανάρτηση



Η γκρίνια είχε αρχίσει να φουντώνει για τα καλά. Και η… δράση φέρνει αντίδραση. Δικαιολογημένα ή μη (μάλλον… μη), ο Μπακάκης δεν άντεξε της κριτικής και ξέσπασε. Ήταν Γενάρης του 2019 και η φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος. Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Κισσαμικό, με την κρητική ομάδα να παίρνει ισοπαλία (1-1) στο νησί.

Οι «κιτρινόμαυροι» απαντούν με «πεντάρα» (5-0) στην Αθήνα. Ένα αποτέλεσμα που -πέραν της πρόκρισης- φέρνει και οργισμένη ανάρτηση από τον δεξιό μπακ. «Μας κρίνατε σήμερα ή πήρατε ρεπό;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά συνοδεύοντάς το σχόλιό του με μια φάτσα που καλούσε σε σιωπή…

Η γκολάρα με τον Παναθηναϊκό





Μόλις ένα γκολ σημείωσε σε επίπεδο Super League 1 με τη φανέλα της ΑΕΚ. Αλλά το έπραξε με… στυλ! Μια πραγματική γκολάρα στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τον Νοέμβρη του 2019: Τρομερή βολίδα από το ύψος της περιοχής και η μπάλα αναπαυμένη στα δίχτυα της εστίας του Διούδη. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να το χαρεί όπως θα ήθελε, μιας και οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν επική ανατροπή (3-2).




Η πρόταση από τη Λεγανές


Πλέον, υπήρξε η εξής αντίφαση. Ο διεθνής μπακ είχε καταφέρει να δημιουργεί αντικρουόμενα συναισθήματα ακόμα και στους ίδιους ανθρώπους. Από τη μία, συμπάθεια για τα όσα έχει προσφέρει στην ομάδα τους. Από την άλλη, μέχρι και… εκνευρισμό (όσο σκληρό και άδικο ακούγεται) που τον βλέπουν να φορά ακόμη τη φανέλα με τον «δικέφαλο».

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ είχε δεχτεί πρόταση για την παραχώρησή του, ωστόσο είχε απαντήσει αρνητικά στο μισό εκατ. ευρώ που είχε προτάξει η Λεγανές το 2020.




Αποχώρησε με καλή εμφάνιση


Υπάρχουν πολλά παιχνίδια της τελευταίας τετραετίας που θα ήθελε να ξεχάσει ο κόσμος της ΑΕΚ. Δύο εξ αυτών, εκείνα κόντρα στη Βελέζ το προηγούμενο καλοκαίρι. Ειδικά η ρεβάνς του ΟΑΚΑ, η οποία έφερε και τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Κι όμως, από τους ελάχιστους διασωθέντες για την ΑΕΚ -προεξέχοντος του Στάνκοβιτς- ήταν ο Μιχάλης Μπακάκης. Πολύ καλό ματς, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό ήταν και το τελευταίο του παιχνίδι με τα κιτρινόμαυρα. Κάτι είναι κι αυτό…

Η βασική κριτική που δέχτηκε ανά τα χρόνια



Σε δύο βασικούς άξονες κινούταν η κριτική.

Η… διαχρονική αφορούσε τις σέντρες του και το κατά πόσο προσπαθεί να βελτιώσει το εν λόγω ελάττωμά του. Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται αρκετά περίεργο να μην έχει παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των χρόνων σχεδόν το παραμικρό δείγμα προς το καλύτερο σ' αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, πολλές φορές τα γεμίσματα που επιχειρούσε με το αριστερό ήταν αρκετά καλύτερα από τα αντίστοιχα με το δεξί. Στην ουσία: Οι φίλοι της ΑΕΚ έβλεπαν στο πρόσωπό του (μεταξύ άλλων) τη μη αναβάθμιση του ρόστερ της αγαπημένης τους ομάδας.

Από την άλλη, προκάλεσε μεγάλη απορία η στάση του την περασμένη σεζόν. Οι «κιτρινόμαυροι» του είχαν διαμηνύσει ότι δεν υπολογίζεται και ότι θα έπρεπε να βρει ομάδα. Η αρχική του στάση να βοηθήσει την ΑΕΚ Β', ώστε να μην μείνει και ο ίδιος ανενεργός, απέσπασε τα «εύσημα». Ωστόσο, αυτό συνέβη μόλις για δύο αγώνες. Έπειτα, απλώς ήταν παροπλισμένος και δινόταν η αίσθηση ότι δεν τον «χαλούσε» και ιδιαίτερα η όλη κατάσταση. Κάτι που επίσης δεν άρεσε στον κόσμο του κλαμπ, ο οποίος θεωρούσε ότι «καθόταν» πάνω σ' ένα συμβόλαιο που δεν μπορούσε να βρει αλλού...



Όπως και να έχει. Ο Μιχάλης Μπακάκης, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, αποτελεί μία εκ των σημαντικών μορφών στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ. Όχι γιατί ήταν ο... Ντάνι Άλβες, αλλά για τα όσα προσέφερε εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x