sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το... μαγικό ραβδάκι του Τσάβι: Έτσι μεταμόρφωσε την Μπαρτσελόνα

Το sport-fm.gr καταγράφει τι έκανε ο Τσάβι προκειμένου να γίνει ξανά... ομάδα η Μπαρτσελόνα.

«Οι πρώτες 100 ημέρες έμοιαζαν με 100 χρόνια» δήλωσε πρόσφατα με απόλυτη ειλικρίνεια ο Τσάβι Ερνάντεθ. Ο θρύλος της Μπαρτσελόνα ανέλαβε την ομάδα της καρδιάς του στις 6 Νοεμβρίου, όταν εκείνη βρισκόταν σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της.

Μπορεί η καταστροφική ηγεσία του Zόσεπ Μαρία Μπαρτομέου να ανήκε στο παρελθόν, όμως οι συνέπειές της ήταν ακόμα εκεί, ειδικά μετά την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι.

Τη μέρα δε της ανάληψης της τεχνικής ηγεσία του κλαμπ από τον Τσάβι, η Μπάρτσα αγωνιζόταν στο Βίγκο με τη Θέλτα. Το γρήγορο 3-0 των «μπλαουγκράνα» έδωσε το έναυσμα για τίτλους τύπου «με την αύρα του Τσάβι», όμως τρία γκολ των Γαλιθιάνων στο δεύτερο ημίχρονο, έκανα σαφές ότι ο Καταλανός είχε πολλή δουλειά μπροστά του.

Fast forward σχεδόν τέσσερις μήνες μετά. Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη αποκλειστεί από το Κύπελλο Ισπανίας, απέτυχε να προκριθεί στον τελικό του Super Cup και μάχεται για να μπει στην τετράδα, ενώ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, έχει μείνει εκτός νοκ άουτ στο Champions League και συνεχίζει στο Europa.

Μπαρτσελόνα: Πώς την άλλαξε ο Τσάβι

Δεν υπάρχει, ωστόσο, απογοήτευση. Η ανοικοδόμηση της ομάδας σε αγωνιστικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα χρειαστεί χρόνος. Αρκεί, αρχικά, να δούμε το αήττητο σερί επτά αγώνων (5-2-0) που τρέχουν οι Καταλανοί, αλλά και τα αποτελέσματα στο διάστημα αυτό.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Μπάρτσα μετρά τρεις συνεχόμενες νίκες. Όλες εντυπωσιακές. Πρώτα 4-1 στη Βαλένθια, μετά 4-2 τη Νάπολι στον ιταλικό Νότο και τέλος, 4-0 την Αθλέτικ Μπιλμπάο, σε μία εξαιρετική ποδοσφαιρική παράσταση στο «Καμπ Νου».

Χαμόγελα παντού, και εντός, και εκτός αγωνιστικού χώρου. Άλλωστε λιγότερο από έναν μήνα πριν, είχε καταγραφεί και το 4-2 ενάντια στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο ίδιο γήπεδο.

Μπαρτσελόνα: Πώς την άλλαξε ο Τσάβι

Για να φτάσουμε ως εδώ, ο Τσάβι είδε καταρχάς την ομάδα του να ενισχύεται... εξ Αγγλίας. Ο Φεράν Τόρες στοίχισε 55 εκατομμύρια ευρώ, ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ ήρθε ως ελεύθερος και ο Αντάμα Τραορέ δανεικός από τη Γουλβς – αλλά θα αποκτηθεί το καλοκαίρι. Αθροιστικά, έχουν να επιδείξουν όλοι μαζί οκτώ γκολ και επτά ασίστ, απολογισμός καθόλου άσχημος.

Ο Τσάβι δεν έχει αλλάξει τον σχηματισμό της Μπάρτσα. Διατηρεί το 4-3-3, όμως έχει μια φρεσκότατη επιθετική τριάδα, ενώ η έλευση του Ντάνι Άλβες προσφέρει όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και ηγετικά. Λίγοι από το υπάρχον ρόστερ της Μπάρτσα πρόλαβαν τις χρυσές εποχές του κλαμπ – οι Πικέ, Άλμπα και Μπουσκέτς.

Ο 42χρονος προπονητής άλλαξε πολλά πράγματα στον τρόπο που προπονείται η ομάδα. Όπως καταγράφει το ESPN, «η καθημερινή δουλειά στο Ciutat Esportiva Joan Gamper μοιάζει περισσότερο με τη διασκέδαση που θα έβλεπες στο προαύλιο ενός σχολείου. Δεν περιλαμβάνει μακροσκελείς διαλέξεις και... μπινελίκια σε κάθε λάθος.

Οι παίκτες χωρίζονται σε ομάδες για διαγωνισμούς που μπορεί να περιλαμβάνουν μπάλα αλλά δείχνουν να μην έχουν και τόσα να κάνουν με το άθλημα. Είναι αποστολές, υπάρχει ομαδικότητα, κυνηγητό, συνεργασία, γρήγορη σκέψη. Και όλα αυτά έχουν ως στόχο να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, την ενότητα.

Υπάρχουν πολλά γέλια, διαμαρτυρίες για το ποιος νίκησε αλλά είναι ένα περιβάλλον γεμάτο ενέργεια. Και, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το προπονητικό επιτελείο έχει το απόλυτο έλεγχο. Όχι οι βετεράνοι του ρόστερ».


Μπαρτσελόνα: Πώς την άλλαξε ο Τσάβι

Ο Ντάνι Άλβες, συνδετικός κρίκος της σπουδαίας ομάδας της περιόδου 2005-2015 και της προσπάθειες για κάτι καινούργιο, τονίζει ότι «στόχος είναι να γεννηθεί ξανά το ομαδικό πνεύμα, να καθιερωθεί ξανά το στυλ της Μπαρτσελόνα και οι οπαδοί μας να απολαμβάνουν την ομάδα του ξανά».

Από τη μεριά του, ο Τσάβι σχολιάζει πως «περίμενα ότι θα έχουμε τέτοιου είδους αποτελέσματα. Προπονούμαστε πολύ, πολύ καλά».

Μεταξύ άλλων, ο Καταλανός δείχνει να καταφέρνει να ενεργοποιήσει ξανά τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Μία από τις πιο... πονεμένες ιστορίες του συλλόγου τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε στοιχίσει 140 εκατομμύρια ευρώ το 2017 αλλά μέχρι τώρα έχει να επιδείξει κυρίως τραυματισμούς και, ειδικά στις αρχές, πειθαρχικά παραπτώματα.

Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και το κοινό της Μπάρτσα τον αποδοκιμάζει κάθε φορά που ακουμπά την μπάλα, όμως στο πρόσφατο 4-0 επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο έκανε... όργια. Ένα τρομερό γκολ και δύο ασίστ από τον Γάλλο, που έχει φέτος δύο και πέντε αντίστοιχα σε 16 συμμετοχές από τον Νοέμβριο και μετά.



«Ο Ουσμάν αποτελεί πραγματικό επαγγελματία και πρότυπο αθλητή» είπε πρόσφατα ο Τσάβι για τον ποδοσφαιριστή του και αρκετοί προσπαθούσαν να καταλάβουν αν μιλά για τον ίδιο που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο Ντεμπελέ χαμογελά ξανά» ανέφερε η Marca, με τις δυσκολίες για την ανανέωση του συμβολαίου του βέβαια να παραμένουν πολλές. Το δημοσίευμα, ωστόσο, τονίζει ότι η παρουσία του Τσάβι θα παίξει τον ρόλο της.

Ομάδα που κερδίζει και αρέσει, χαρούμενα πρόσωπα, ακόμα και ένας απελευθερωμένος Ντεμπελέ. Το ταμείο του Τσάβι θα αργήσει να γίνει, αλλά είναι σαφές πως ο θρύλος της Μπαρτσελόνα έχει καταφέρει αρχικά να κάνει το πρώτο βήμα. Η Μπάρτσα θυμίζει Μπάρτσα, ξανά!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x