sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αλλάζουν οι εποχές: Η Μπάρτσα… καλπάζει προς τον τίτλο με σύμμαχο την καλύτερη άμυνα του 21ου αιώνα!

Η Μπαρτσελόνα δείχνει έτοιμη να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ισπανίας μετά από τέσσερα χρόνια «ανομβρίας», με βασικό της όπλο την άμυνα, που σπάει όλα τα ρεκόρ του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.

Η έλευση του Τσάβι τον Νοέμβριο του 2021 στη Μπαρτσελόνα και η απομάκρυνση του Ρόναλντ Κούμαν, βελτίωσε όσο μπόρεσε τα «κακώς κείμενα» για το υπόλοιπο της περσινής σεζόν, αλλά η πραγματική εξέλιξη και η αλλαγή αγωνιστικής νοοτροπίας που θα πέρναγε ο Ισπανός τεχνικός στους Καταλανούς, θα εμφανιζόταν την επόμενη σεζόν στο χορτάρι του «Καμπ Νου».

Άλλωστε, οι αλλαγές σε αυτό το επίπεδο δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Και κάτι τέτοιο συνέβη, αφού βλέποντας τη βαθμολογία της La Liga μετά τις 24 αγωνιστικές, αντικρίζεις την Μπαρτσελόνα στην πρώτη θέση και στο +9 από την μέχρι τώρα Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ισπανίας, Ρεάλ Μαδρίτης.

Ωστόσο, για να φτάσει έως εδώ ο Τσάβι και να βρίσκεται λίγες νίκες μακριά από το πρώτο πρωτάθλημα μετά από τέσσερα χρόνια και κυρίως στη μετά-Μέσι εποχή, έπρεπε να προβεί σε ριζικές αλλαγές σε τομείς που «πόναγαν» τους μπλαουγκράνα. Και ένας εξ αυτών ήταν χωρίς καμία αμφιβολία, η άμυνα τους, που τα τελευταία χρόνια υπέπιπτε σε συνεχή παιδαριώδη λάθη που δεν ανταποκρίνονται με την ποιότητα που διέθετε η ομάδα από τη μέση και μπροστά.

Αρχικά, το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησαν οι Μινγκέθα, Λενγκλέ και Ντέστ που ουδέποτε στάθηκαν στις απαιτήσεις και το επίπεδο των Καταλανών, ενώ ο Ζεράρ Πικέ, ήταν ενήμερος από τον πρώην συμπαίκτη του και νυν προπονητή του, ότι δεν θα βρίσκεται στα βασικά πλάνα για τη νέα σεζόν.

Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για νέο… αίμα με την Μπαρτσελόνα να πληρώνει το πόσο των 50 εκατομμυρίων για τον Ζιλ Κουντέ που διέπρεπε με τη φανέλα της Σεβίλλης, τον Αντρέας Κρίστενσεν που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Τσέλσι και την εισήγηση του Τσάβι για ακόμη έναν «μπλε», το Μάρκος Αλόνσο. Επίσης, στα εσωτερικά ο Ρόναλντ Αραούχο μετατράπηκε στον ηγέτη του κέντρου της άμυνας και οι Έρικ Γκαρθία, Αλεχάντρο Μπαλντέ ανέλαβαν περισσότερες αρμοδιότητες και χρόνο συμμετοχής.

Μπαρτσελόνα: Σύμμαχος η άμυνα της προς τον τίτλο

Τα αποτελέσματα των παραπάνω αλλαγών; Εντυπωσιακά, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός της πρώτης θέσης, έχει μόλις 8 γκολ παθητικό και βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας, όχι μόνο στη La liga αλλά συνολικά και στα υπόλοιπα τέσσερα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Μάλιστα, τα 8 γκολ συνιστούν το καλύτερο ρεκόρ για τον 21ο αιώνα στις 24 αγωνιστικές, ισοβαθμώντας μόνο με την Μπάγερν τη σεζόν 12/13 και Τσέλσι τη σεζόν 2004/05 που είχαν δεχτεί και αυτές μόλις 8 τέρματα. Κοινό στοιχείο και των δύο αυτών ομάδων; Ότι κατέκτησαν το τίτλο του πρωταθλήματος στο τέλος της σεζόν!

Επίσης, μετά τη νίκη με 1-0 απέναντι στη Βαλένθια την περασμένη Κυριακή για την 24η «στροφή» του πρωταθλήματος, ο Τερ Στέγκεν δεν είδε την εστία του να παραβιάζεται για 18ο παιχνίδι τη φετινή σεζόν, με την Μπαρτσελόνα να «πιάνει» κορυφή και στο σχετικό ρεκόρ στα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης για τον 21ο αιώνα!

Συγκεκριμένα, με βάση τις ανάλογες αγωνιστικές, άφησε στη 2η θέση της σχετικής λίστας τη Μπάγερν Μονάχου που είχε καταφέρει 17 clean sheets τη σεζόν 13/14 και 16 την αμέσως επόμενη. Η Παρί, η Ρόμα και η Ατλέτικο έχουν και αυτές 16 clean sheets τη σεζόν 12/13, 13/14, 17/18 αντίστοιχα και κλείνουν τη σχετική εξάδα.



Μάλιστα, στα 11 εντός έδρας παιχνίδια της φετινής σεζόν ο Τερ Στέγκεν έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα 10 από αυτά και μόνο στο ντέρμπι της Καταλονίας δέχτηκε τέρμα, στην ισοπαλία με 1-1 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όλα αυτά, μόνο τυχαία δεν έχουν έρθει για την ισπανική ομάδα. Ο Κουντέ προσαρμόστηκε άμεσα στον τρόπο παιχνιδιού του Τσάβι και παίζει με επιτυχία τόσο ως κεντρικός αμυντικός, όσο και ως δεξιός μπακ, ο Αραούχο ηγείται με την ταχύτητα και την δύναμή του κυρίως ως στόπερ αλλά και αυτός ως δεξιός οπισθοφύλακας σε ειδικές αποστολές όπως αυτές στα EL Clasico με αντίπαλο τον Βινίσιους και ο Κρίστενσεν αποτελεί μια αξιόπιστη λύση.



Ευχάριστη έκπληξη μακράν η παρουσία του Αλεχάντρο Μπαλντέ στο αριστερό άκρο της άμυνας, με τον 19χρονο να μοιράζεται απόλυτα επιτυχημένα τον χρόνο έχοντας 21 συμμετοχές, με τον μεγαλύτερο και πιο φορτωμένο αγωνιστικά, Ζόρντι Άλμπα. Τέλος, ο Τερ Στέγκεν μετά από μια μέτρια περσινή σεζόν, βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό, τόσο με την μπάλα στα πόδια που βοηθάει στην ανάπτυξη, όσο και με τις σημαντικές αποκρούσεις του.

Μπαρτσελόνα: Σύμμαχος η άμυνα της προς τον τίτλο

Όλα τα παραπάνω επανέφεραν ξανά τους Καταλανούς στην κορυφή, τουλάχιστον εντός συνόρων. Δύσκολα θα χάσουν τον τίτλο, αφού η απόσταση των 9 πόντων από την Ρεάλ Μαδρίτης τους έχει εξασφαλίσει σημαντική ασφάλεια, ενώ στο Copa Del Rey έχει το προβάδισμα για τον τελικό μετά το εκτός έδρας 1-0 απέναντι στη «Βασίλισσα».

Κάπως έτσι, η Μπαρτσελόνα οδεύει ολοταχώς προς το νταμπλ με σύμμαχο (όχι την φαντεζί επιθετική της γραμμή όπως κάποτε) αλλά μια άμυνα-μπετόν που ουδέποτε παρουσίασε ξανά…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x