Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Νικητής είναι ήδη ο Αστέρας Τρίπολης, κερδίσει ή χάσει

Η αξιοθαύμαστη φετινή πρόοδος της ομάδας του Σάκη Τσιώλη, μόνο τυχαία δεν είναι.

Το να φτάσει ένα «αουτσάιντερ» σε έναν τελικό Κυπέλλου, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό: το Κύπελλο το ονομάζουμε «θεσμό των εκπλήξεων» και ενίοτε συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, όταν την «μικρή» ή «μεσαία» ομάδα την βολεύουν οι κληρώσεις, όταν οι «μεγάλοι» φαγωθούν μεταξύ τους σε κάποιον γύρο του Κυπέλλου ή όταν «φονεύσουν έναν γίγαντα» επειδή θα τον βρουν με το μυαλό σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι ή ένα ντέρμπι που ακολουθεί. Αλλά η περίπτωση του Αστέρα είναι διαφορετική, διότι πέρα από τον τελικό Κυπέλλου έφτασε και στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Και αν τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχε πέσει όλη η προσοχή στο Κύπελλο και τον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ, κάτι που κόστισε βαθμούς στο πρωτάθλημα, θα μπορούσε να είχε τερματίσει και δεύτερος.

Επιπλέον ο Αστέρας δεν έφτασε στον τελικό επειδή τα δυο φαβορί που είχαν μείνει, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έπαιξαν μαζί και αλληλοεξοντώθηκαν αλλά επειδή απέκλεισε το ένα, τον ΠΑΟΚ. Την ομάδα δηλαδή που είχε κίνητρο πιο ισχυρό κι από του Ολυμπιακού να πάει στον τελικό, αφού για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν μια ευκαιρία για έναν τίτλο, τη στιγμή που στον Ολυμπιακό είχαν ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα. Και απέκλεισε τον ΠΑΟΚ παρόλο που ο ΠΑΟΚ ήταν το φαβορί, είχε τη νίκη στο πρώτο ματς (έστω και με 2-1) και όλοι θεωρούσαν ότι θα πάει στον τελικό, εξ’ ου και όλα τα πλάνα που είχαν ήδη αρχίσει να εκπονούνται για τα μέτρα ασφαλείας του τελικού και πώς θα φτάσουν στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ χωρίς φασαρίες και προβλήματα καμιά 25ριά χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες.

Ο Σάκης Τσιώλης όμως και η ομάδα του είχαν άλλη γνώμη. Διότι όσο σχεδόν όλες οι άλλες ομάδες της Σούπερ Λίγκας ασχολούνταν με πράγματα που λίγο έχουν να κάνουν με το ίδιο το ποδόσφαιρο (γκρίνιες οπαδών, οικονομικά προβλήματα, γιούχες ή/και απειλές στον προπονητή, συνθήματα διαμαρτυρίας με αποδέκτη τη διοίκηση, αλλαγές προπονητών, επισκέψεις και «γκάζια» στα αποδυτήρια), στον Αστέρα αφοσιώθηκαν στο ποδόσφαιρο και μόνο στο ποδόσφαιρο. Τη στιγμή που στον ΠΑΟΚ προετοιμάζονταν για τη ρεβάνς της Τρίπολης με βασική έγνοια το αίτημα για ντόπινγκ - κοντρόλ στους παίκτες του Αστέρα, στην Τρίπολη προετοιμάζονταν για να βάλουν τουλάχιστον ένα γκολ χωρίς να δεχθούν και να προκριθούν - τελικά έβαλαν δυο.

Χωρίς παίκτες - σταρ, χωρίς προπονητή - σταρ και χωρίς «μυριάδες λαού» στο πλευρό του, χωρίς «φανέλα βαριά σαν ιστορία» και χωρίς «γήπεδο - φόβητρο», ο Αστέρας φέτος έκανε μια αξιοθαύμαστη πρόοδο. Κυρίως διότι είχε μια σταθερή και συνεπή διοίκηση που στήριξε τις επιλογές της και δεν πήρε κεφάλια στην πρώτη στραβή, που αποφάσισε να πορευτεί με ένα συγκεκριμένο μπάτζετ που δεν ανεβοκατέβηκε μέσα στη χρονιά και εμπιστεύτηκε τον Σάκη Τσιώλη και το επιτελείο του, διότι διέκριναν ότι ο Έλληνας προπονητής έχει και το πλάνο και την φιλοδοξία να φτάσει ψηλά με τη συγκεκριμένη ομάδα και δεν τη βλέπει σαν σκαλοπάτι για να πάει κάπου αλλού: τις μέρες που στα ρεπορτάζ έπαιζε πρώτο θέμα η επαφή του Παναθηναϊκού με τον Τσιώλη, εκείνος επέκτεινε τη συνεργασία του με τον Αστέρα.

Κυρίως ο Αστέρας έφτασε ψηλά διότι στην Τρίπολη, από τη διοίκηση μέχρι τον τελευταίο οπαδό δείχνουν να αγαπάνε και να σέβονται και την ομάδα και το ποδόσφαιρο το ίδιο: ο Τσιώλης έχει ακούσει διάφορες χοντράδες, αλλά έχει απαντήσει με σεβασμό και χαμηλούς τόνους σε όλες, αποστομώνοντας κάθε αγενή επικριτή του. Οι παίκτες του ήταν μια γροθιά και στις νίκες και στις ήττες και απολαμβάνουν την άνοδο της ποδοσφαιρικής τους μετοχής, που ήρθε μέσα από την καλή πορεία της ομάδας. Η διοίκηση είδε το πλάνο της να βγαίνει και τα χρήματα που δαπάνησε να πιάνουν τόπο. Και οι οπαδοί δεν είδαν - ειδικά φέτος - μια ομάδα που προσπάθησε να «κλέψει» αποτελέσματα, να ταμπουρωθεί και να παίξει ανταρτοπόλεμο με ξαφνικές αντεπιθέσεις, αλλά ένα καλά οργανωμένο σύνολο που προσπάθησε να κάνει το παιχνίδι της ανεξάρτητα από το όνομα και το μέγεθος του αντιπάλου, με ποδόσφαιρο κατοχής και καλή κυκλοφορία της μπάλας, με πρέσινγκ και γραμμές που συνεργάζονταν αρμονικά.

Για όλα τα παραπάνω, ό,τι και να γίνει τον τελικό Κυπέλλου και όποιος και να το κατακτήσει, ο Αστέρας Τρίπολης είναι ήδη νικητής.

Κώστας Βαϊμάκης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x