Κώστας Νικολακόπουλος

7+1 σημαντικά πράγματα για το Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr «εφτά συν μία» σημειώσεις για την αποψινή μεγάλη ελληνοτουρκική μάχη στο Καραϊσκάκη.

• Ενόψει του αποψινού κρίσιμου αγώνα του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε κάποια πράγματα.

•Ένα. Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος εντός έδρας από τουρκικές ομάδες, με δύο νίκες (παλιότερα 3-0 τη Γαλατασαράι και πιο πρόσφατα 2-0 την Μπασάκσεχιρ) και δύο ισοπαλίες (αρκετά πρόσφατα, 0-0 με την Οσμάνλισπορ κι 1-1 με την Μπεσίκτας). Η δε Φενέρμπαχτσε όταν είχε έρθει παλιότερα στην Ελλάδα είχε χάσει κι από τον ΠΑΟΚ 0-2 κι από τον Παναθηναϊκό 1-4, έχοντας αποκλειστεί και τις δύο φορές. Πιο πρόσφατη η άλλη επίσκεψη της, νικηφόρα (1-0) στο Περιστέρι. Από την άλλη φέτος ο Ολυμπιακός έχει επανειλημμένως δυσκολευτεί μέσα στο σπίτι του κυρίως λόγω επιθετικής δυστοκίας (βλέπε 1-2 από Άιντραχτ, 1-1 με Λούντογκορετς, 0-0 με ΠΑΟ κι Ατρόμητο), η δε Φενέρ έχει εκτός έδρας το 3-0 στην Άντβερπ, το 1-1 στην Φρανκφούρτη, το 2-1 στη Γαλατασαράι, όπως κι άλλα τρία διπλά στο τουρκικό πρωτάθλημα.

• Δύο. Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος όταν παίζει ως γηπεδούχος την 5η αγωνιστική σε φάση ομίλων κυπέλλων Ευρώπης. Έχει τρεις νίκες (2-1 την Πόρτο το 1998, 1-0 τη Βαλένθια το 2000 και 1-0 την Κορούνια το 2004) και δυο ισοπαλίες (2-2 με τη Σοσιεδάδ το 2003 κι 1-1 με τη Γιάνγκ Μπόις το 2016). Μόνο που εδώ και πολλά χρόνια έχει παίξει μόλις μία φορά ως γηπεδούχος την 5η αγωνιστική. Γενικά στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ έχει έξι νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες.

• Τρία. Ο Ολυμπιακός συνήθως ζευγαρώνει τις νίκες του όταν κερδίζει το πρώτο εκτός έδρας ματς. Κερδίζει δηλαδή και το δεύτερο. Βλέπε με Βέρντερ 3-1 και 3-0, Ρούμπιν 1-0 κι 1-0, Μονπελιέ 2-1 και 3-1, Άντερλεχτ 3-0 και 3-1, Ντινάμο Ζάγκρεμπ 1-0 και 2-1, Αρούκα 1-0 και 2-1 (παράταση, 0-1 το 90λεπτο), Μπασάκσεχιρ 1-0 και 2-0, για να μνημονεύσω τις πιο σημαντικές. Κάποες φορές, όμως, δεν τα έχει καταφέρει. Δύο του κόστισαν επώδυνους αποκλεισμούς (από Μέταλιστ 1-0 κι 1-2 κι από Άρσεναλ 3-2 και 0-3), ενώ την άλλη φορά προκρίθηκε έστω με δυσκολία (με Γιάνγκ Μπόις 1-0 κι 1-1).

• Τέσσερα. Ο Ολυμπιακός έχει σχεδόν πλήρη ισορροπία στα αποτελέσματα του στα εντός έδρας παιχνίδια του στο Γιουρόπα Λιγκ, όταν μιλάμε για φάσεις ομίλων και νοκ άουτ (όχι δηλαδή προκριματικά). Μιλάμε για εννιά νίκες, οκτώ ισοπαλίες και δέκα ήττες. Το βασικό του θέμα είναι ότι πάρα πολύ σπάνια κρατάει το μηδέν στην άμυνα-μόλις σε πέντε από αυτά τα 27 παιχνίδια. Και έχει φάει γκολ και στα εννιά τελευταία εντός έδρας παιχνίδια του στη διοργάνωση, μιλώντας πάντα για ομίλους και νοκ άουτ κι όχι προκριματικά. Το καλό είναι ότι με τον Μαρτίνς στον πάγκο κάθε χρόνο σε ένα παιχνίδι της φάσης των ομίλων η εστία του δεν παραβιάζεται στο Καραϊσκάκη: πέρυσι με τη Μαρσέιγ (1-0), πρόπερσι με τον Ερυθρό Αστέρα (1-0), την πρώτη σεζόν με την Μπέτις (0-0). Ειδικά, όμως, στο Γιουρόπα, μετά από εκείνο το 0-0 με την Μπέτις έχει φάει γκολ και στα εννιά παιχνίδια του στο Καραϊσκάκη. Σε επίσης πέντε παιχνίδια, από τα συνολικά 27, δεν έχει σκοράρει ο ίδιος. Το εντυπωσιακό είναι ότι στα εφτά τελευταία φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού έχουν μπει 24 γκολ, άρα ο μέσος όρος είναι 3,5 προς 4 γκολ ανά ματς!

7+1 σημαντικά πράγματα για το Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε

• Πέντε. Για να συνεχίσει σίγουρα στο Γιουρόπα Λιγκ ο Ολυμπιακός πρέπει να κερδίσει απόψε. Με ισοπαλία όλα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική κι η Φενέρμπαχτσε ίσως γίνεται φαβορί με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, καθότι αυτή θα παίζει εντός έδρας με την αδιάφορη βαθμολογικά Άιντραχτ, ο δε Ολυμπιακός εκτός έδρας με την Άντβερπ, που θα θέλει μπροστά στον κόσμο της ένα αποτέλεσμα στο φινάλε. Και με τρίποντο της Φενέρ επί των Γερμανών, ο Ολυμπιακός θα τερματίσει τρίτος, ακόμη κι αν δεν χάσει και φέρει ισοπαλία στο Βέλγιο. Να προσέξουμε ότι ο Ολυμπιακός από φάσεις ομίλων Γιουρόπα Λιγκ έχει τρεις προκρίσεις σε τρεις προσπάθειες, αλλά η Φενέρ έχει έξι προκρίσεις σε έξι προσπάθειες. Τώρα, για πρώτη φορά θα αποκλειστεί κάποιος. Επειδή, πάντως, λέγονται πολλά για το διπλό της Φενέρ την Κυριακή εκτός έδρας επί της Γαλατασαράι, καλό θα είναι να ξέρουμε ότι άσος σε ντέρμπι Γαλατά-Φενέρ έχει να έρθει σχεδόν μία δεκαετία! Ισόπαλα λήγουν τα πιο πολλά και τα υπόλοιπα τα παίρνει η Φενέρ.

• Έξι. Αν ο Ολυμπιακός τερματίσει δεύτερος και συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ, θα παίξει με κάποιον τρίτο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δηλαδή, με μία από αυτές: Ντόρτμουντ, Ζενίτ, Σέριφ, μία εκ των Μπαρτσελόνα-Μπενφίκα, μία εκ των Λειψία-Κλαμπ Μπριζ, μία εκ των Πόρτο-Μίλαν-Ατλέτικο, μία εκ των Βιγιαρεάλ-Αταλάντα-Γιάνγκ Μπόις και μία εκ των Λιλ-Ζάλτσμπουργκ-Σεβίλλη-Βόλφσμπουργκ. Αντικειμενικά, θα πρέπει να έχει τύχη βουνό για να αποφύγει δύσκολη κλήρωση για τη φάση των πλέι οφς (με 16 ομάδες) του Φλεβάρη. Αν τερματίσει τρίτος και συνεχίσει στο Κόνφερενς Λιγκ τον Φλεβάρη λογικά θα έχει ένα αντίπαλο στα μέτρα του, δεύτερο ομίλου Κόνφερενς Λιγκ, εκτός κι αν έχει τέτοια γκίνια και πέσει σε Ρόμα η, Τότεναμ, που αυτή την στιγμή είναι δεύτερες στους ομίλους τους!

• Εφτά. Ατυχώς ο Ολυμπιακός δεν είναι σίγουρος ακόμη ότι θα συνεχίσει στην Ευρώπη και μετά τις γιορτές. Αν η Άντβερπ κερδίσει στην Φρανκφούρτη κι ο ίδιος π.χ. φέρει έστω ισοπαλία με τη Φενέρ, τελευταία αγωνιστική παίζουν Άντβερπ-Ολυμπιακός και με νίκη η Άντβερπ μπορεί να ξεπεράσει τον Ολυμπιακό. Όπως κι η Φενέρ αν κερδίσει την Άιντραχτ στην Πόλη. Ο Ολυμπιακός δηλαδή είναι πιθανό ακόμη και να τερματίσει τελευταίος. Πρέπει δε να έχουμε υπόψιν μας ότι μία ήττα απόψε από τη Φενέρ θα αποτελέσει κι ένα πλήγμα για το πρεστίζ του συλλόγου, ένα κακό δηλαδή αποτέλεσμα μέσα στην Ελλάδα με μία μεγάλη ομάδα της Τουρκίας, ειδικά μετά τα όσα έχουν ειπωθεί μετά το 3-0 στην Πόλη. Μία ισοπαλία απόψε μπορεί και να μην είναι κακό αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι ο Ολυμπιακός και θα έχει νίκη κι ισοπαλία σε δύο ματς με τη Φενέρ και θα έχει την ευχέρεια την τελευταία αγωνιστική να αποφασίσει και πρακτικά αν θέλει να κρατήσει τη δεύτερη θέση η, θέλει να μετακομίσει στο Κόνφερενς Λιγκ. Μόνο που όλα αυτά τα σενάρια είναι στα λόγια, καθώς μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα στην πράξη! Διότι, ξαναλάλέμε: Με Χ απόψε στον Πειραιά και διπλό στην Φρανκφούρτη, οι Βέλγοι στο τέλος μπορεί να περάσουν τον Ολυμπιακό και να τον στείλουν στην τελευταία θέση. Η, σκεφτείτε να χάσει η Άιντραχτ σήμερα κι ο Ολυμπιακός να μην κερδίσει, χάνοντας την ευκαιρία να παλέψει για την πρωτιά ως την τελευταία αγωνιστική.

7+1 σημαντικά πράγματα για το Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε

Και κάτι τελευταίο: όλοι λέμε ότι ο Μπουχαλάκης διεκδικεί θέση στην ενδεκάδα απόψε, αλλά υπάρχει μία παράμετρος που δεν είναι ασήμαντη. Ο διεθνής άσος έχει να παίξει βασικός στον Ολυμπιακό πλέον εδώ και πάνω από ένα μήνα, από την ήττα 1-3 στη Φρανκφούρτη στις 22 Οκτωβρίου. Έκτοτε, μπήκε αλλαγή στο 70’ με τον ΠΑΟΚ, δεν έπαιξε καθόλου με Παναιτωλικό, Άιντραχτ (στη ρεβάνς), Ιωνικό έχοντας και ένα τραυματισμό και την Κυριακή μπήκε αλλαγή στο 76’ με την ΑΕΚ. Άρα, στα πέντε τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού ο Μπούχα έχει στα τρία μηδέν συμμετοχή και στα δύο (ντέρμπι) έχει μπει αλλαγή γύρω στο 65ο με 70ο λεπτό.

Παρεμπιπτόντως, ο παίκτης της Φενέρ που κατά την γνώμη μου χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσοχή είναι ο Ιρφάν Καχφετσί, που δεν είχε παίξει στο πρώτο ματς. Ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός είναι μακράν ο πιο ποιοτικός της άσος, όπως τον θυμόμαστε από το Μπασάκσεχιρ-Ολυμπιακός 0-1, στο οποίο είχε αποβληθεί στο 80ο λεπτό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x