· Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός λοιπόν απόψε, πρώτο παιχνίδι μετά από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός για το πρωτάθλημα στον α΄ γύρο στο Καραϊσκάκη, που διακόπηκε στο 49ο λεπτό για την κροτίδα και έφερε το μηδενισμό του Ολυμπιακού (0-3 νικητής ο ΠΑΟ) και την αφαίρεση επιπλέον κι ενός βαθμού του Ολυμπιακού. Με τον Χουάνκαρ μάλιστα να παίζει απόψε.

· Μία πρώτη παρατήρηση: ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει πάρει κανένα ντέρμπι, το ίδιο κι ο Παναθηναϊκός, που μάλιστα δεν είχε κερδίσει και τα τελευταία τρία ντέρμπι της περσινής σεζόν. Και οι δύο έχουν αλλάξει προπονητές, έχοντας πλέον τον Καρβαλιάλ και τον Τερίμ. Με τον Καρβαλιάλ να έχει ξεκινήσει με δύο νίκες, όπως ξεκίνησε τώρα κι ο Τερίμ, αλλά να έχει συνεχίσει με μία ισοπαλία και δύο ήττες.

· Μία δεύτερη παρατήρηση: διαχρονικά τα ντέρμπι των αιωνίων στη Λεωφόρο κρίνονται σε απίστευτο βαθμό, που φτάνει το 90%, από το ποιος θα ανοίξει το σκορ. Ειδικά αν το κάνει ο Παναθηναϊκός, πάντα κερδίζει! Ακόμη και μία ισοπαλία που έφερε, το 2-2 του…Δούρου, του έδωσε το πρωτάθλημα. Μοναδική εξαίρεση το 1-1 με το πέναλτι του Τζόρτζεβιτς το 2002, που έδωσε τον τίτλο στον Ολυμπιακό. Όταν προηγείται ο Ολυμπιακός, κι αυτός κερδίζει, με εξαίρεση ένα 3-2 υπέρ του ΠΑΟ το 2003.

· Η αλήθεια είναι ότι εδώ και κάμποσα χρόνια ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται πολύ στη Λεωφόρο. Μετά τη νίκη του 1-0 το 2013 με το γκολ του Μήτρογλου στο 90’, έχει κερδίσει μόλις μία φορά, 4-1, πριν τρία χρόνια, αλλά έναν Παναθηναϊκό που έπαιζε τότε με νέα παιδιά κι αναπληρωματικούς. Πλησίασε πέρυσι σε μία πραγματικά μεγάλη νίκη, αλλά του τη στέρησε ο Δανός διαιτητής με ένα πέναλτι στο 97’ (τελικό αποτέλεσμα 1-1). Ο ΠΑΟ είναι αυτός που έχει κερδίσει τα οκτώ άλλα παιχνίδια τους στη Λεωφόρο, ενώ υπάρχει κι ένα 0-0 πριν ακριβώς δύο χρόνια.

Άρθρο Νικολακόπουλου: Το θέμα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο είναι το γκολ

· Συνήθως το πρόβλημα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι σκοράρει με πολύ μεγάλη δυσκολία, με εξαίρεση εκείνο το 4-1 το Μάιο του 2021. Έχει το γκολ του Μήτρογλου στο 1-0, το γκολ του Μπιέλ στο 1-1 και τα γκολ στα τελευταία λεπτά των Ελ Αραμπί και Τσόρι σε νίκες, όμως, του ΠΑΟ 2-1.

· Στο θεσμό του Κυπέλλου ειδικότερα, οι δύο αιώνιοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι έξι φορές σε διπλούς αγώνες-αυτή είναι η έβδομη. Από τις έξι προηγούμενες φορές, ο Ολυμπιακός έχει προκριθεί τις τέσσερις κι ο Παναθηναϊκός τις δύο: το 1985 με δύο νίκες (1-0 και 2-1) και το 1995 έχοντας χάσει 1-2 εντός έδρας το πρώτο ματς, αλλά κερδίζοντας 3-2 εκτός έδρας στη ρεβάνς με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό και με τον Αλεξανδρή νωρίτερα να είχε χάσει αυτός πέναλτι.

· Ο Ολυμπιακός έχει τρεις προκρίσεις με θρίλερ (!), τις δύο στην παράταση: το 1983 έχασε 0-1 εκτός έδρας και στη ρεβάνς κέρδισε 1-0 και στην παράταση πήγε τη νίκη του στο 4-0!...Το 1990 είχε κερδίσει 2-1 στο πρώτο ματς και έχασε 1-2 στο δεύτερο, αλλά στην παράταση ενώ έχανε 1-3 μείωσε με πέναλτι του Ντέταρι και τελικά έφερε 3-3…Το 1992 στο πρώτο ματς έφερε 0-0 και στο δεύτερο πήρε 1-1 με πέναλτι του Προτάσοφ στις καθυστερήσεις και πέρασε με το εκτός έδρας γκολ…Η τελευταία πρόκριση του Ολυμπιακού, το 2001, ήταν ονειρική, αφού παρότι έφερε 1-1 στο πρώτο ματς ως γηπεδούχος, στη ρεβάνς κέρδισε με 4-1 μέσα στη Λεωφόρο και πέρασε…

· Τα δύο τελευταία μονά παιχνίδια που έπαιξαν σε προκριματικά Κυπέλλου έγραψαν ιστορία: ο Ολυμπιακός κέρδισε 4-0 τον ΠΑΟ το 2008 στο Καραϊσκάκη κι ο ΠΑΟ κέρδισε 3-2 τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο το 1982 στη θεωρούμενη ως τη μεγαλύτερη διαιτητική σφαγή όλων των εποχών!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x