Κώστας Νικολακόπουλος

Πώς έπαιξε ξαφνικά βασικός ο Βαλμπουενά και δη ως «δεκάρι» του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr μία επιλoγή του Μαρτίνς αναφορικά με τον Βαλμπουενά κι επιχειρεί να την εξηγήσει.

• Απόρησαν πολλοί με την απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς να βάλει στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού τον Βαλμπουενά στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Και δη να τον αφήσει στο παιχνίδι 80 λεπτά. Βλέπετε, εκτός όλων των άλλων, ο Ματιέ είχε να παίξει βασικός στον Ολυμπιακό από το ξεκίνημα αγώνα του πάνω από τρεις μήνες, από τις 6 Φλεβάρη και το 3-0 με τον Ιωνικό στη Νεάπολη, όταν μάλιστα είχε γίνει αλλαγή στο ημίχρονο, προφανώς γιατί δεν τα είχε πάει καλά.

• Προς τι λοιπόν η χρησιμοποίηση του ξαφνικά στην αρχική ενδεκάδα μετά από 15 παιχνίδια στα οποία έμπαινε αλλαγή; Πώς και γιατί το επέλεξε έτσι ο Μαρτίνς; Κάποιων το μυαλό πήγε λίγο…μακριά: ότι δηλαδή ο Πέδρο ήθελε κατά κάποιο τρόπο, κι ενόψει της λήξης του συμβολαίου του Γάλλου άσου τον άλλο μήνα, αφενός μεν να τεστάρει τον παίκτη, κατά πόσο δηλαδή στα 37 του μπορεί να αντέξει σε τέτοιο επίπεδο, αφετέρου δε να δείξει και σε όλους, ακόμη και μέσα στον Ολυμπιακό, που τυχόν αμφιβάλλουν για τις αντοχές του Ματιέ, ακριβώς ότι μπορεί.

• Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι βέβαιος ότι το σκεπτικό αυτό στέκει κι ότι γι΄ αυτό ο Πορτογάλος προπονητής πήρε αυτή την απόφαση. Ίσως και να το έκανε γιατί ενδέχεται αυτό το παιχνίδι να ήταν και το τελευταίο του Ματιέ στον Ολυμπιακό, αφού ακόμη δεν έχει ανανεωθεί το συμβόλαιο του. Ίσως και να είχε αυτή την επιλογή γιατί τον είδε να είναι καλά στις προπονήσεις και να θέλησε να τον ανταμείψει.

Βαλμπουενά: Πώς έπαιξε ξαφνικά βασικός και ως 10άρι

• Η δε αλήθεια είναι ότι ο Βαλμπουενά ανταποκρίθηκε μια χαρά. Και για να είμαστε ρεαλιστές ήταν πολύ καλύτερος από τους άλλους επιθετικογενείς του Ολυμπιακού, κι από τον Φορτούνη κι από τον Μασούρα κι από τον Βρουσάι κι από τον Λόπες. Από δικές του σέντρες προέκυψαν το δεύτερο γκολ του Αραμπί και δύο καθαρές ευκαιρίες από τον Αραμπί και τον Μπουχαλάκη…Από δικά του καλά «στημένα» προέκυψαν ευκαιρίες για τον Σισέ…Ήταν μαχητής, κέρδισε τα περισσότερα φάουλ από κάθε άλλο συμπαίκτη του…Και έβγαζε συνεχώς σωστές κι έξυπνες πάσες σε δημιουργία παιχνιδιού…

• Να προσέξουμε ότι ο Μαρτίνς έβαλε τον Βαλμπουενά σε θέση Νο 10, κάτι που το είχε αποφύγει σε ολόκληρη τη φετινή σεζόν, καθώς τον χρησιμοποιούσε πάντοτε στα πλάγια της επίθεσης. Αυτή τη φορά επέλεξε να τον βάλει 10άρι και ίσως αυτό να βοήθησε περισσότερο τον έμπειρο Γάλλο άσο να κάνει ωραίο παιχνίδι, καθώς σε αυτή τη θέση καλύφθηκε η αδυναμία του να μην έχει καλές κι έγκαιρες επιστροφές για να βοηθάει τον μπακ, όταν παίζει ως εξτρέμ.

• Κι έτσι όπως έπαιξε ως 10άρι ο Βαλμπουενά κόντρα στην ΑΕΚ, έστω με το πλεονέκτημα ότι η ΑΕΚ έπαιζε με τρεις στην άμυνα (3-4-3) , άρα με παίκτη λιγότερο στον κεντρικό άξονα της μεσαίας γραμμής, ίσως ο Πέδρο να μετάνιωσε που δεν τον είχε βάλει συχνότερα σε αυτόν ακριβώς το ρόλο μέσα στη σεζόν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x