Κώστας Νικολακόπουλος

Φαίνεται καθαρά ποιο είναι το κλειδί για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τα δεδομένα που «δείχνουν» το σημείο στο οποίο μπορεί να κριθεί το αποψινό ντέρμπι στην Τούμπα.

• Πρώτο φετινό ντέρμπι λοιπόν ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ. Και δη στην Τούμπα, με τον Ολυμπιακό να έχει το βαθμολογικό αβαντάζ των 10 πόντων και τον ΠΑΟΚ να παίζει τα ρέστα του για να μείνει ζωντανός και να ξαναμπεί στη μάχη του τίτλου.

• Τι έχω προσέξει εγώ; Από τη σεζόν 2017-18, οπότε δηλαδή ο ΠΑΟΚ άρχισε να μπαίνει πιο δυνατά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, υπάρχει γι΄ αυτόν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τα παιχνίδια του στην Τούμπα, με η, και χωρίς κόσμο: άμα αυτός ανοίξει το σκορ, είναι σχεδόν απίθανο να μην κερδίσει! Η μοναδική ομάδα που του «γύρισε» παιχνίδι ήταν η Μπενφίκα στις στις 29.8.2018 και δη με το εμφατικό 4-1 από 0-1. Πώς; Ισοφάρισε αμέσως σε 1-1 και έκανε εξίσου γρήγορα και το 2-1…

• Από τα δεκάδες άλλα παιχνίδια του αυτά τα 3,5 χρόνια στην Τούμπα, στα οποία προηγήθηκε ο ΠΑΟΚ στο σκορ (1-0), οι μόνες ομάδες που απέφυγαν την ήττα είναι ο Άρης (1-1 στις 26.9.2018 για το Κύπελλο κι 1-1 στις 24.2.2019 για το πρωτάθλημα) κι ο Ατρόμητος (1-1 κι αυτός, φέτος, 18.9.2020). Δηλαδή, μόνο αυτές οι δύο ελληνικές ομάδες μπόρεσαν να τον ισοφαρίσουν-όχι ο Ολυμπιακός, όχι η η ΑΕΚ, όχι ο ΠΑΟ, μόνο ΄Αρης κι ο Ατρόμητος.

• Το πόσο σημαντικό δε είναι για τον ΠΑΟΚ να μπορεί να ανοίγει αυτός το σκορ στην Τούμπα, φαίνεται κι από τις απώλειες που έχει σε αυτά τα 3,5 χρόνια: είναι στα παιχνίδια στα οποία ο αντίπαλος άνοιξε το σκορ. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός κέρδισε δύο φορές με 1-0, η ΑΕΚ 2-0, η Κράσνονταρ με 2-1, η Τσέλσι με 1-0, η Βιντεότον με 2-0 κι η Μπάτε με 3-1. Ακόμη και οι ισοπαλίες του ΠΑΟΚ στα μεγάλα παιχνίδια του στην Τούμπα είναι όταν ο αντίπαλος ανοίγει αυτός το σκορ (βλέπε 2-2 με Άγιαξ, 2-2 με ΠΑΟ, 2-2 με Άρη, 1-1 με Ομόνοια). Το δε ακόμη πιο φοβερό είναι ότι στα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια, στα οποία ο ΠΑΟΚ έχασε η, έφερε ισοπαλία, έφαγε το πρώτο γκολ στα πρώτα κιόλας λεπτά…

• Να καταλήξουμε εν πρώτοις κάπου: ο ΠΑΟΚ αν ανοίξει αυτός το σκορ στην Τούμπα, είναι σχεδόν απίθανο να μην κερδίσει. Αν όμως φάει αυτός το πρώτο γκολ και δη με δυνατό αντίπαλο συνήθως έχει πρόβλημα και δεν κερδίζει. Προσέξτε τη λέξη «συνήθως»: γιατί π.χ. ο Ολυμπιακός πέρυσι κέρδιζε 2-0 για το Κύπελλο στο πρώτο δεκάλεπτο κι έχασε τελικά με 2-3! Η ΠΣΒ φέτος προηγούνταν με 1-0 στο ημίχρονο και έχασε τελικά με 1-4!



• Αν θέλουμε να εξειδικεύσουμε στα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού των τελευταίων ετών σε επίπεδο πρωταθλήματος: ο Ολυμπιακός έχει κάνει τέσσερα διπλά, όλα όταν κράτησε το μηδέν! 1-0, 1-0, 2-0 και 2-0! Γενικά εδώ και χρόνια ο Ολυμπιακός δεν χάνει στην Τούμπα μόνο όταν κρατάει το μηδέν (βλέπει και δύο λευκές ισοπαλίες)! Τελευταία φορά που έκανε ανατροπή στην Τούμπα ήταν το 2-1 (από 0-1) το 2009! Ανατροπή, με το ίδιο σκορ έχει κάνει και στο Κύπελλο, το 2016.

• Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ τις δύο τελευταίες φορές που άνοιξε το σκορ στην Τούμπα κέρδισε τον Ολυμπιακό με 3-1 και 2-0, δηλαδή εμφατικά! Έχει κάνει και δύο ανατροπές, πάντως, με τον ίδιο τρόπο που τις έκανε κι ο Ολυμπιακός (2-1 από 0-1), το 2011 και το 2014! Και στην τελευταία ισοπαλία με γκολ των δύο ομάδων (1-1 το 2012) ο ΠΑΟΚ ήταν που είχε ισοφαρίσει στο 88’. Αντίθετα, το 2008 είχε ισοφαρίσει σε 1-1 ο Ολυμπιακός.

• Νομίζω ότι όλοι βλέπουμε καθαρά ποιο είναι πιθανότατα το κλειδί του αποψινού ντέρμπι. Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι στο +10, αλλά πραγματικά θα κάνει μεγάλο λάθος αν υποτιμήσει έστω και στο ελάχιστο τον ΠΑΟΚ. Γιατί ο ΠΑΟΚ ναι μεν έχει τα προβλήματα του, αλλά έχει και δυνατότητες, τις οποίες ειδικά στην Τούμπα μπορεί να τις βγάλει με δυναμισμό. Για παράδειγμα, έχει κάποια διαστήματα στα παιχνίδια του, στα οποία είναι πραγματικά εκρηκτικός. Να υπενθυμίσω ότι μέσα σε 18 λεπτά, από το 48’ έως το 66’, έβαλε τέσσερα γκολ στην ΠΣΒ! Μέσα σε 23 λεπτά (7’-30’) έβαλε τρία γκολ στην Μπεσίκτας! Και μέσα σε 12 λεπτά (63’-75’) έβαλε δύο γκολ στην Μπενφίκα! Όπως επίσης μέσα σε οκτώ λεπτά (5’-13’) προηγήηκε με 2-0 μέσα στην Ολλανδία επί της ΠΣΒ.

• Όπως και είναι αλήθεια ότι δεν τα παρατάει τα παιχνίδια του: ενώ έχανε 0-1 κέρδισε 2-1 και 3-1 τον ΠΑΣ και τον Βόλο. Στο Αγρίνιο ήταν 1-1 έως το 87’ και κέρδισε 3-1. Με τον Απόλλωνα ήταν 1-1 έως το 78’ και κέρδισε επίσης 3-1. Με τον Αστέρα έπαιζε με δέκα παίκτες από το 38ο λεπτό με το αποτέλεσμα στο 0-0 και κέρδισε τελικά με 2-0. Στην ΑΕΚ ισοφάρισε στο 89’. Και στη Λάρισα ισοφάρισε στις καθυστερήσεις. Ακόμη και με τον Παναθηναϊκό, ενώ ισοφαρίστηκε αμέσως, κατάφερε και κέρδισε με 2-1.



• Μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην έχει καμία…σούπερ ομάδα, αλλά θα είναι λάθος αν αρνηθούμε ότι έχει μία όντως καλή ομάδα. Και κακή ομάδα και καλή διαιτησία έχει, όπως ξέρουμε, την καλύτερη από κάθε άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Ρεαλιστικά δε, το αποψινό είναι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό αναφορικά με το εκτός έδρας αήττητο που έχει εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού τελευταία φορά είχε χάσει στην…Τούμπα, αρχές Φλεβάρη του 2018 με 1-3…

• Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο τακτικής, αν προκριθεί από τον Μαρτίνς η πρώτη σκέψη που έχει στο μυαλό του, το ερώτημα θα έχει να κάνει με τις εναλλακτικές που θα έχει στον πάγκο, αν χρειαστεί να γυρίσει το παιχνίδι. Με τον Μπρούμα με ίωση στο σπίτι του (μα κι αυτός τώρα που άρχισε να παίζει, πάλι πρόβλημα έβγαλε…) και στον πάγκο μόνο ακραίους κυνηγούς (Μασούρα, Ραντζέλοβιτς) και τον Χασάν με ένα λεπτό αγώνα στα πόδια του, στο Αγρίνιο, μετά από αποχή δύο μηνών…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x