Κώστας Νικολακόπουλος

Η μαγκιά του Μαρτίνς και η προηγούμενη του τρίτη σεζόν

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για την παραμονή του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό.

• Ο Πέδρο Μαρτίνς πέτυχε κάτι εκπληκτικό! Πήρε σε εποχή πανδημίας ένα καινούργιο συμβόλαιο από τον Ολυμπιακό με πολλαπλάσιες αποδοχές και μπόνους σε σχέση με το προηγούμενο! Τώρα δηλαδή που όλοι πάνε σε περικοπές και μειωμένες αποδοχές, ο Πορτογάλος τεχνικός πήγε σε τεράστιες αυξήσεις!

• Βεβαίως, το προηγούμενο συμβόλαιο του δεν ήταν «υψηλό», καθότι πρώτη φορά έβγαινε από την πατρίδα του και δη φεύγοντας ουσιαστικά από την Γκιμαράες κι όχι από κάποια εκ των τριών μεγάλων ομάδων της χώρας, ούτε καν της 4ης, της Μπράγκα. Αλλά ακόμη κι έτσι, είναι μεγάλο πράγμα, μεγάλη ποδοσφαιρική μαγκιά, σε καιρό κορονοϊού να υπογράφει ένας προπονητής ένα τέτοιο συμβόλαιο με τόσο αυξημένες αποδοχές.

• Ο Μαρτίνς, όμως,το άξιζε και το πήρε! Κι ο Ολυμπιακός προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί πρώτον είδε έργο από τον Μαρτίνς και δεύτερον γιατί είχε κι ο ίδιος σαν σύλλογος οικονομικά οφέλη από τη δουλειά του προπονητή: πέρσι είχε έσοδα της τάξης των 13 εκ. Ευρώ από την παρουσία του στα Κύπελλα Ευρώπης και φέτος θα έχει αρκετά πάνω από 40 εκ. Ευρώ για την παρουσία του επίσης στα Κύπελλα Ευρώπης…

• Το σίγουρο για τον Μαρτίνς είναι ότι δεν μπορεί να σπάσει ένα ρεκόρ! Αυτό του Μπάγεβιτς και του Βαλβέρδε που πήραν πρωταθλήματα και στα τέσσερα και τρία χρόνια στα οποία ήταν αντίστοιχα στον Ολυμπιακό! Γιατί βλέπετε πέρσι στο βωμό της εξυγίανσης τον τίτλο δεν τον πήρε η καλύτερη ομάδα, αυτή που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, που είχε τα καλύτερα στατιστικά δεδομένα σε όλες τις κατηγορίες, που είχε και στην Ευρώπη βγάλει μάτια κόντρα στη Μίλαν και στην Μπέτις…

• Τέλος πάντων, ο Μάρτινς μπορεί να πετύχει άλλα ωραία ρεκόρ με τον Ολυμπιακό. Ήδη, ο Πέδρο έχει μία πολύ σοβαρή διαδρομή ως προπονητής. Δουλεύει 10 χρόνια και έχει υπογράψει σε μόλις τέσσερις ομάδες! Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι έχει μία σοβαρότητα και μία αξιοπιστία. Δεν πάει κι έρχεται από τη μία ομάδα στην άλλη. Δεύτερον, ότι του αρέσουν τα μακρόχρονα πρότζεκτ. Τέσσερα χρόνια στη Μαρίτιμο, δύο στην Ρίο Άβε, άλλα δύο στη Ρίο Άβε κι άλλα δύο στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας και καινούργιο συμβόλαιο.

• Σε ολόκληρη αυτή την δεκαετία ο Πέδρο έχει μείνει άνεργος δύο μήνες! Από τα μέσα Φλεβάρη του 2018 όταν απολύθηκε από την Γκιμαράες (μοναδική απόλυση της καριέρας του) έως τα μέσα Απρίλη του 2018, όταν κι υπέγραψε στον Ολυμπιακό! Από μόνο του αυτό το πράγμα, δηλαδή δύο μήνες ανεργίας σε μία ολόκληρη δεκαετία, κάτι σημαίνει για ένα προπονητή.

• Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να δούμε τι έκανε ο Μαρτίνς τη μόνη άλλη φορά στην καριέρα του που ξεκίνησε και τρίτη σεζόν στην ίδια ομάδα και μάλιστα έβγαλε ολόκληρη τετραετία, στην πρώτη του αγάπη, τη Μαρίτιμο, θα δούμε ότι…

Αναλαμβάνοντας στις αρχές της σεζόν 2010-11 βρήκε την ομάδα στις τελευταίες θέσεις και στο τέλος την ανεβασε στην μέση της βαθμολογίας (9η).

Στη δεύτερη του σεζόν έκανε το μπαμ, φτάνοντας την στην 5η θέση της βαθμολογίας που για τη μικρή αυτή ομάδα αποτελεί υψηλό ιστορικό.

Στην τρίτη του σεζόν έχοντας και υποχρεώσεις στο Γιουρόπα Λιγκ, με προκριματικά και ομίλους (συνολικά δέκα παιχνίδια), κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της συγκεκριμένης ομάδας, έκανε για πρώτη φορά υποχώρηση από τη συνεχή ανοδική πορεία της.

Και στην τέταρτη του σεζόν η Μαρίτιμο επανήλθε πάλι δυναμικά και χωρίς ευρωπαϊκά ματς πλασαρίστηκε στην πρώτη εξάδα, σημαντική γι΄ αυτήν επιτυχία.

• Νομίζω, πάντως, ότι κι ο Μαρτίνς πρέπει να έχει βγάλει τα συμπεράσματα του, να δει τι δεν είχε κάνει τότε σωστά στην τρίτη του σεζόν και να αποφύγει τις κακοτοπιές για την τρίτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, όπου και οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x