Κώστας Νικολακόπουλος

«Κάτι» άρχισε να μας δείχνει κι ο Πέπε στον Ολυμπιακό!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr την εικόνα του Πέπε στο τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού, συνδυάζοντας τον και με τον…Λοβέρα!

·Μπορεί να μην σκόραρε και να μην έβγαλε κάποια ασίστ, αλλά κατά την άποψη μου ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα του αγώνα του Ολυμπιακού στη Λαμία. Αναφέρομαι στον Πέπε, που έπαιξε στο β΄ ημίχρονο σε ρόλο καθαρόαιμου αμυντικού χαφ, παίρνοντας τη θέση του Εμβιλά.

·Κατ΄ αρχάς να ξεκινήσω από το προφανές, ότι δεν βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα από ένα ημίχρονο και δη με το σκορ 3-0 απέναντι στην ουραγό της βαθμολογίας. Ωστόσο, κάποια πράγματα μπορούμε να διακρίνουμε σε κάθε παιχνίδι. Και νομίζω ότι ο 23χρονος Πορτογάλος «κάτι» μας «είπε» με την εικόνα του. Δεν λέω ότι μας…γοήτευσε κιόλας, αλλά έδειξε κάποια ωραία πράγματα-όπως έδειξε και τις αδυναμίες του.

·Δείτε τις φάσεις των τριών γκολ του Ολυμπιακού στο β΄ημίχρονο, στο πεντάλεπτο από το 82’ έως το 87’:



Στην πρώτη φάση (στο 4.13) ο Πέπε βγάζει πολύ ωραία μπροστά σε θέση έξω δεξιά τον Ραντζέλοβιτς που κέρδισε το πέναλτι για το 4-0.

Στις άλλες δύο φάσεις (από το 5.23 έως το 5.50) ο Πέπε στο 5-0 μάζεψε ωραία την μπάλα με το δεξί πόδι και την έδωσε ακόμη πιο ωραία με το αριστερό στον Ραντζέλοβιτς που έβγαλε τη σέντρα για το γκολ του Κάιπερς και στο 6-0 βρήκε με πάσα ακριβείας, όπως στο 4-0, τον Ανδρούτσο, ξανά σε θέση δεξιού εξτρέμ, τη σέντρα και το τελικό 6-0.

·Γενικά ο Πέπε έχει μία μεγάλη άνεση στην κυκλοφορία της μπάλας, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει ο Μαρτίνς, πολύ απλά γιατί στηρίζεται ακριβώς στο καλό πάσινγκ γκέιμ, άρα θέλει καλούς χειριστές της μπάλας, με ικανότητα στις μεταβιβάσεις. Όπως είναι σημαντικό ότι ο υψηλόσωμος αυτός μέσος έχει την ικανότητα να περνάει την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, παίζοντας κάθετο ποδόσφαιρο. Να δίνει δηλαδή σωστά την μπάλα στο δεκάρι, στους εξτρέμ και στον φορ, περνώντας την από την πρώτη γραμμή άμυνας, που συνήθως είναι κάτω από τη σέντρα.

· Ήταν καλό που είδαμε τον Πέπε να παίρνει τόσες πολλές πρωτοβουλίες, να ζητάει την μπάλα και να ξεκινάει σχεδόν όλες τις επιθέσεις από πίσω. Δεν ήταν καλό που ακόμη και σε ένα τέτοιο εύκολο παιχνίδι καταδείχθηκαν οι αδυναμίες του. Είτε αυτές έχουν να κάνουν με την αδυναμία στο ανασταλτικό κομμάτι (όταν του πετάξεις την μπάλα μπροστά έχει μεγάλο θέμα λόγω έλλειψης ταχύτητας κι εκεί μόνο με φάουλ, και αν, σε σταματάει), είτε με την απροσεξία του. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη ευκαιρία της Λαμίας ξεκίνησε από μία δική του λανθασμένη, επιπόλαια πάσα προς τον Μπουχαλάκη.

·Κοιτάξτε, εγώ δεν ξέρω αν αυτό το παιδί πιάσει στον Ολυμπιακό. Γιατί στον Ολυμπιακό συνήθως πιάνουν οι παίκτες που έχουν τσαγανό κι αυτός δεν μας βγάζει τέτοιο πνεύμα στο παιχνίδι του. Αλλά ξέρω ότι είναι καλός κεντρικός μέσος, γιατί τον έχω δει με την Γκιμαράες να είναι 70% καλύτερος από αυτόν που βλέπουμε με τα «ερυθρόλευκα»! Εάν αυτό το 70% κάποια στιγμή το βγάλει και στον Ολυμπιακό δεν το γνωρίζω. Το εύχομαι, αλλά δεν το γνωρίζω. Και τον Λοβέρα έχω δει να κάνει παπάδες στο πρωτάθλημα της Αργεντινής κι εδώ είναι ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα κι ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί, κι είναι άγνωστο αν και πότε προσαρμοστεί-παρεμπιπτόντως, ο Μαρτίνς είχε βάλει τον νεαρό Αργεντίνο βασικό στο Χαριλάου τις προάλλες, και γιατί ήταν η επομένη του θανάτου του μεγάλου Μαραντόνα…



· Όμως, ο Πέπε είναι καλός κεντρικός χαφ, εξαροοκτάρι, για ομάδες που τους αρέσει να παίζουν με πολλές πάσες. Είναι περισσότερο εξάρι-δεκάρι τύπου Πίρλο. Να φανταστείτε ότι στην Γκιμαράες εκτελούσε και τα κόρνερ (και στη Λαμία όταν μπήκε, αυτός είχε την οδηγία να τα κτυπάει), ενώ έχει σημειώσει με το καλό του πόδι, το δεξί κι αρκετά πολύ εντυπωσιακά γκολ, με σουτ έξω από την περιοχή. Εάν έχω καταλάβει καλά, είναι ακόμη πολύ αγχωμένος εδώ στον Ολυμπιακό. Δεν έχει ακόμη την σωστή ψυχολογία, δεν έχει πάρει αυτό που λέμε τον αέρα. Τον βλέπεις, του λείπει η αυτοπεποίθηση, εξ ου και πολλές πάσες είναι προς τα πίσω, γιατί κοιτάζει το πολύ σίγουρο, για να μην κάνει λάθος.

·Εάν θέλουμε να βλέπουμε πιο μπροστά, πρέπει να σκεφθούμε ότι ο Πέπε κι ο Λοβέρα αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις του Ολυμπιακού, καθότι αγοράστηκαν με ένα συνολικό ποσό 6,5 εκ. Ευρώ, τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα. Ο σύλλογος λοιπόν είναι υποχρεωμένος να τους στηρίξει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αδικούνται άλλοι παίκτες προκειμένου να παίζουν αυτοί επειδή κόστισαν παραπάνω.

·Αξία, όμως, έχουν. Και τα δύο αυτά παιδιά. Προφανώς θέλουν χρόνο, παραπάνω από όσο θα περιμέναμε-ο Αργεντίνος ήδη έχει αργήσει, ο Πορτογάλος είναι ουσιαστικά δύο μήνες. Αλλά θα είναι λάθος του Ολυμπιακού αν δεν φροντίσει να τους αξιοποιήσει. Όχι όμως με το ζόρι! Όχι εκβιάζοντας πράγματα και καταστάσεις. Οι καλύτεροι πρέπει να παίζουν. Κι από εκεί και πέρα, ευκαιρίες υπάρχουν για όλους με μία σωστή διαχείριση…

Άσχετο: Σχολιάστηκε η εικόνα των αναπληρωματικών παικτών του Ολυμπιακού και των μελών του σταφ γενικότερα, να πανηγυρίζουν θερμά στη Λαμία τα γκολ της ομάδας και γενικά να δείχνουν πολύ κοντά ο ένας παίκτης με τον άλλο. Εδώ μπορούμε να σχολιάσουμε ότι ο Β. Μαρινάκης ήταν αυτός που στην τελευταία ομιλία του προς τους «ερυθρόλευκους» είχε σταθεί πολύ στο ότι είχε παρατηρήσει το πόσο έντονα ζούσαν οι ρεζέρβες της Πόρτο κι όλα τα μέλη του σταφ το παιχνίδι της ομάδας τους στο Καραϊσκάκη την περασμένη εβδομάδα και πόσο βοηθούσαν ενθαρρύνοντας τους πολλούς νεαρούς παίκτες της ομάδας που είχαν πάρει την ευκαιρία τους-και νίκησαν τον Ολυμπιακό…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x