Κώστας Νικολακόπουλος

Μας «είπαν» ωραία πράγματα και ο 35άρης και ο 18άρης του Ολυμπιακού!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr την εικόνα των δύο πρώτων της ενδεκάδας του Ολυμπιακού! Του γκολκίπερ Τζολάκη και του δεξιού μπακ Ραφίνια!

• Θα ήθελα να σταθώ από την χθεσινή νικηφόρα πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα σε δύο πρόσωπα, στον μεγαλύτερο και στον μικρότερο!

• Ο 35χρονος Ραφίνια έβγαλε μία πραγματικά πολύ θετική εικόνα. Παρά τα χρόνια του μοιάζει πολύ fit και ετοιμοπόλεμος σε όλες τις φάσεις-είναι και τέτοια η φτιαξιά του, η κοψιά του, που σε παραπέμπει σε 25άρη κι όχι 35άρη! Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι είχαμε κάποια ερωτηματικά, όχι λόγω αξίας βέβαια αλλά λόγω ηλικίας, για το κατά πόσο θα καλυφθεί με τον καλύτερο τρόπο το κενό του Ομάρ. Όμως, ο Βραζιλιάνος μας τα απάντησε με ένα πολύ πειστικό τρόπο. Όσο κι αν δεν είναι ασφαλές ένα 90λεπτο με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη, την πρώτη γεύση την πήραμε. Κι ήταν καλή η γεύση!

• Χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά και δύο-τρεις λάθος πάσες για να «μπει» στο παιχνίδι ο Ραφίνια. Αλλά με το που «μπήκε», δεν ξαναβγήκε ως το τέλος, δείχνοντας τεράστια προσαρμοστικότητα! Είχε καλές άμυνες, δίνοντας εμπιστοσύνη ότι από την πλευρά του είναι καλυμμένη η ομάδα. Έφυγε συχνά μπροστά, με καλές συνεργασίες με τον εξτρέμ (αρχικά τον Ραντζέλοβιτς και μετά τον Βαλμπουενά), με επιτυχημένες σέντρες που έβγαλαν φάσεις, ενώ είχε και την ασίστ στο 1-0, αλλά και νωρίτερα τελείωσε ο ίδιος μία φάση από καλή θέση, με το αριστερό όμως. Να προσέξουμε τι ωραία κινήθηκε στη φάση του 1-0 του Φορτούνη, αφήνοντας την «γραμμή» για τον Βαλμπουενά και συγκλίνοντας ο ίδιος προς τον άξονα σε ρόλο μέσα δεξιά!

• Δεν είναι ψηλό παιδί ο Ραφίνια, δεν είναι δυνατό του σημείο το ψηλό παιχνίδι, αλλά τις πήρε τις κεφαλιές του. Και δεν είχε πρόβλημα και να ρίξει τις κλοτσιές του σαν γνήσιος Βραζιλιάνος μπακ. Η μοναδική φορά που θα έλεγα ότι αιφνιδιάστηκε ήταν όταν του βγήκε στην πλάτη ο Τασουλής στο τέλος του ματς και του πήρε κεφαλιά, με την οποία μπορούσε να μειώσει σε 2-1.

• Με αφορμή, όμως, ακριβώς αυτή τη φάση, να σχολιάσουμε κάτι (και) για τον Τζολάκη: το παιδί αυτό δικαιώνει απόλυτα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, την επιλογή του Μαρτίνς να μην πάρει άλλο γκολκίπερ, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του Σα, και να εμπιστευθεί το Ελληνόπουλο, που σε δύο μήνες θα γίνει 18 ετών! Και μόνο που στα δύο πρώτα του φετινά παιχνίδια, στον τελικό και χθες, κράτησε το μηδέν, είναι πολύ σημαντικό.

• Ο Τζολάκης όποτε χρειάστηκε να επέμβει ήταν μια χαρά, όπως και με την ΑΕΚ στο βόλο. Εξουδετέρωσε και την κεφαλιά του κυνηγού του Αστέρα στην εκτέλεση κόρνερ στο α΄ ημίχρονο, αλλά και το σουτ του αντίπαλου εξτρέμ από κοντά αλλά λίγο πλάγια στο β΄ ημίχρονο. Πάνω απ΄ όλα, όμως, έδειξε αντίληψη σε μία άλλη φάση, όπου εκεί μετράς τον καλό γκολκίπερ. Μιλάω για τη φάση που ο Αστέρας έβγαλε σε επίθεση του από δεξιά στο 39’ μία πολύ επικίνδυνη σέντρα κι ο έμπειρος φορ Μπαράλες κινήθηκε πιο γρήγορα και έξυπνα από τον Σεμέδο προς τη μικρή περιοχή. Κι ενώ ο Σεμέδο είχε χάσει τη φάση, ο Τζολάκης βγήκε με ταχύτητα, αλλά και καπατσοσύνη, και μάζεψε την μπάλα με έξοδο. Ακριβώς εδώ μας «είπε» πόσο καλός τερματοφύλακας είναι ο Κρητικός!



• Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα ο Τζολάκης είναι να βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Και για να βελτιώνεται πρέπει να διορθώνει τα λάθη του. Για παράδειγμα, τη συνεργασία του με τους αμυντικούς του. Χθες υπήρξαν τρεις περιπτώσεις, μία με τον Μπα στο ξεκίνημα του ματς και δύο με τον Ραφίνια, στις οποίες ο νεαρός γκολκίπερ έπρεπε να είχε ενεργήσει αλλιώς. Στην πρώτη περίπτωση , ο Μπα ήλεγχε εντελώς τη φάση στο σπριντ με τον Μπαράλες και τον έβγαλε προς το αράουτ, ενώ ο Τζολάκης είχε βγει παρακινδυνευμένα πολύ από την εστία του. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, ο Ραφίνια του εξήγησε ότι θα έπρεπε να του φωνάξει και να τον ενημερώσει ότι από πίσω του υπάρχει αντίπαλος, ώστε να ξέρει τι θα κάνει.

• Επιπλέον πρέπει να φτιάξει ακόμη περισσότερο τα διωξίματα του με την μπάλα. Φαίνεται ότι το δουλεύει καλά στην προπόνηση, αλλά χρειάζεται κι άλλο, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις η, τουλάχιστον να υπάρχει σε αυτές μικρότερο ρίσκο. Και βέβαια να μην χάνει ποτέ τη συγκέντρωση του, το πιο σημαντικό για τερματοφύλακα-χθες προς το τέλος έστειλε την μπάλα αράουτ σε μία εύκολη πάσα για τον Μπα.

• Θα πει κάποιος, ζητάμε από τον Τζολάκη το άριστο; Κατ΄ αρχάς, είναι και θέμα χημείας, να γνωριστεί με τους συμπαίκτες του καλύτερα. Ασφαλώς. Απλά καταγράφουμε την πραγματικότητα. Και τον αντιμετωπίζουμε όπως του πρέπει, όχι απλά σαν ένα 18χρονο, αλλά σαν τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού! Γιατί το παιδί αυτό, από το πρώτο φιλικό που τον είδαμε, το καλοκαίρι του 2019 στην Αυστρία η, την Ολλανδία, δεν θυμάμαι τώρα, εμένα μία αίσθηση μου έδωσε-αυτός θα γίνει σύντομα βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού!

Άσχετο:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x