Κώστας Νικολακόπουλος

Η καλή 3η αγωνιστική του Ολυμπιακού και ο πεναλτάκιας διαιτητής!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr 10 πράγματα για τον αγώνα του Ολυμπιακού κάτω από τη δική του σκοπιά.

• Η Γκαραμπάγκ είναι ξεκάθαρα η πιο δυνατή ομάδα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός από τις πιο μικρές ποδοσφαιρικά χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (βγάζοντας φυσικά τη Ρωσία και την Ουκρανία).

• Φαίνεται ξεκάθαρα από τα φετινά της αποτελέσματα: στη φάση των ομίλων τσάκισε 3-0 εντός έδρας τη Ναντ μέσα σε 10 λεπτά (!) και πάλεψε πολύ στην εκτός έδρας ήττα της 1-2 από την πρωτοπόρο της Μπουντεσλίγκα Φράιμπουργκ. Στην δε προκριματική φάση απέκλεισε τις πρωταθλήτριας Πολωνίας (Λεχ Πόζναν), Ελβετίας (Ζυρίχη), Ουγγαρίας (Φέρεντσβαρος), ώσπου στα πλέι οφς αποκλείστηκε από την πρωταθλήτρια Τσεχίας Βικτόρια Πλίζεν οριακά, για ένα γκολ.

• Φαίνεται κι από το ότι πέρυσι έφτασε στους 32 του Κόνφερενς Λιγκ (αποκλείστηκε από τη Μαρσέιγ), ενώ τα εφτά προηγούμενα χρόνια είχε μία συμμετοχή σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έξι σε ομίλους Γιουρόπα Λιγκ! Βρίσκεται δε αυτή την εποχή στην πιο καλή φάση της ιστορικά στα Κύπελλα Ευρώπης.

• Μεγάλο της ατού είναι η ομοιογένεια και η συνοχή της ομάδας της. Έχει ίδιο προπονητή 12 χρόνια (!) και σε σχέση με πέρυσι την ίδια ομάδα. Απλά έδωσε τον καλύτερο της κυνηγό στη Σεντ Ετιέν και τον αντικατέστησε με τον Μαυροβούνιο διεθνή Γιάνκοβιτς (πρώην Παρτίζαν και Σπαλ), ένα παιδί που είχε περάσει από το Ρέντη πριν περίπου μία δεκαετία, χωρίς να παίξει ποτέ με τα «ερυθρόλευκα».

• Η Γκαραμπάγκ το 2016 είχε παίξει εναντίον του ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, με νίκες της, τόσο εντός έδρας 2-0, όσο κι εκτός έδρας με 1-0…

Νικολακόπουλος: Η καλή 3η αγωνιστική

• Ο Ολυμπιακός αν θέλει να είναι στην υπόθεση πρόκριση έστω για το Κόνφερενς Λιγκ πρέπει σήμερα να κερδίσει. Με ήττα θα κυνηγάει ένα θαύμα, με ισοπαλία δεν θα έχει χάσει όλες τις ελπίδες του, αλλά σίγουρα αυτές θα είναι ελάχιστες.

• Μπορούμε να θυμηθούμε ότι η 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων είναι παραδοσιακά πολύ καλή για τον Ολυμπιακό! Ειδικά μέσα στο γήπεδο του, έχοντας νικήσει εφτά φορές: 1-0 τον Άγιαξ το 1998, 3-1 τη Μόλντε το 1999, 2-0 τη Χέρενβεν το 2000, 2-1 την Σταντάρ Λιέγης το 2009, 3-1 την Μπορούσια Ντόρτμουντ το 2011, 1-0 τη Γιουβέντους το 2014 και 4-1 την Αστάνα το 2016 (η βασική φωτογραφία του άρθρου είναι από εκείνο το ματς). Δεν έχει φέρει ποτέ ισοπαλία! Κι έχει χάσει τρεις φορές, 0-2 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2001, 0-1 από τη Ρόμα το 2006 και 2-3 από την Μπάγερν το 2019.

• Δύναμη της Γκαραμπάγκ η επίθεση της. Είναι ενδεικτικό ότι στα 10 φετινά παιχνίδια της δεν σκόραρε μόλις σε δύο: στο πρώτο εκτός έδρας (Λεχ-Γκαραμπάγκ 1-0) και σε ένα εντός έδρας (Γκαραμπάγκ-Πλιζέν 0-0). Αλλά και στα δύο από τα 10 κράτησε πίσω το μηδέν! Στο 0-0, βέβαια, με την Πλιζέν και στο πρόσφατο 3-0 με τη Ναντ, πάλι εντός έδρας. Κορυφαίοι παίκτες της είναι οι δύο εξτρέμ, ο αριστεροπόδαρος Βραζιλιάνος Κάντι κι ο δεξιοπόδαρος Μαροκινός Ζουμπίρ. Με έμπειρους παίκτες-σπάνια παίζει κάποιος κάτω των 25 ετών!

Νικολακόπουλος: Η καλή 3η αγωνιστική

• Διαιτητής είναι ο Βόσνιος Πέλιτο, που δεν έχει ξαναπαίξει ποτέ σε αγώνα ελληνικής ομάδας σε διεθνή διοργάνωση, αλλά έχει έρθει τρεις φορές στην Ελλάδα για να σφυρίξει ντέρμπι του πρωταθλήματος μας (ποτέ τον Ολυμπιακό). Η ΟΥΕΦΑ πλέον τον εμπιστεύεται σε όλο και πιο υψηλό επίπεδο. Το καλοκαίρι έπαιξε σε δύο προκριματικούς Τσάμπιονς Λιγκ (Γκαραμπάγκ-Ζυρίχη 3-2 και Ουνιόν Βελγίου-Ρέιντζερς 2-0) και το Σεπτέμβριο σε δύο αγώνες φάσης ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ (Κλαμπ Μπριζ-Μπάγερ Λέβερκουζεν 1-0, Κοπεγχάγη-Σεβίλλη 0-0).

• Ατυχώς για τον Ολυμπιακό, δεν τον λες με τίποτα εδράκια: στα 24 τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια του, έχουν 10 νίκες οι γηπεδούχοι, 10 οι φιλοξενούμενοι και τα άλλα τέσσερα ματς έληξαν ισόπαλα. Δεν βγάζει εύκολα κόκκινες κάρτες (τέσσερις, τις δύο απευθείας, τις δύο με δεύτερη κίτρινη), ενώ αντίθετα, εύκολα τον λες πεναλτάκια, καθώς σε αυτά τα 24 παιχνίδια έχει σφυρίξει 13 πέναλτι! Εγώ στη θέση του Ολυμπιακού, αφενός μεν θα πρόσεχα πολύ τα μαρκαρίσματα και τα χέρια μέσα στην περιοχή του Τζολάκη, αφετέρου δε θα είχα έτοιμο κάποιον καλό παίκτη τις εκτελέσεις πέναλτι, απόντων των Αραμπί και Μπακαμπού.

• Πάντως, VAR και ΑVAR είναι από την Ολλανδία, ο Jeroen Manschot κι ο Erwin Blank.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x