Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Εμβιλά σαν… τρέιλερ κι οι αλλαγές γκολκίπερ σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την άμυνα του Ολυμπιακού και τον Εμβιλά, σχολιάζοντας και κάποιες «παράπλευρες απώλειες» των ντέρμπι του

• Τι δεν μου άρεσε καθόλου από τον Ολυμπιακό του β΄ ημιχρόνου στην Τούμπα; Ότι οι ποδοσφαιριστές του δεν έβγαλαν τσαγανό. Όλα κι όλα έκαναν τέσσερα φάουλ σε ένα ολόκληρο ημίχρονο. Να σε πιέζει ο αντίπαλος κι εσύ να κάνεις μόλις τέσσερα φάουλ…

• Εντάξει, θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι δεν θα «δεχόμουν» πριν τις γιορτές τους 10 βαθμούς που πήρε ο Ολυμπιακός παίζοντας μέσα σε 10 μέρες με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και σε Τρίπολη κι Αγρίνιο! Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στην εικόνα της ομάδας σε μεγάλα διαστήματα αυτών των αγώνων της. Και ειδικά στο ξεκίνημα των β΄ ημιχρόνων.

• Εκεί υπέφερε πραγματικά για 20 λεπτά τόσο από την ΑΕΚ, όσο κι από τον ΠΑΟΚ-κι απορώ πώς το πάθημα του πρώτου ντέρμπι, μέσα στο Καραϊσκάκη, δεν έγινε μάθημα για το δεύτερο ντέρμπι, στην Τούμπα. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο κι ότι όπως ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε του Ολυμπιακού με το γκολ στο 51’, έτσι κι ο Παναιτωλικός ισοφάρισε τον Ολυμπιακό με το γκολ στο 48’. Ακόμη κι ο Αστέρας, ας έχανε 0-2 στο ημίχρονο από τον Ολυμπιακό, μπήκε στο β΄ μέρος και μέσα σε 10 λεπτά από το 47’ έως το 57’ είχε τέσσερις τελικές (με Ριέρα, Φερνάντεθ, Αλί Μπαμπά και Τασουλή)!

• Φαντάζομαι ότι είναι αδύνατο να μην έχει επισημανθεί αυτή η αδυναμία και δεν θα την δούμε ξανά, γιατί πραγματικά δεν έχει νόημα σε κάθε παιχνίδι να συμβαίνει το ίδιο και το ίδιο πράγμα. Άλλωστε, εκ τύχης δεν στοίχισε και με την ΑΕΚ αυτό το σκηνικό, γιατί έχασαν τις ευκαιρίες ο Σιμόες στο 51΄, ο Ολιβέιρα στο 56’ κι είχε δοκάρι ο Μάνταλος στο 67’…

• Γενικά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ προσφέρεται για πολύ μεγάλη ανάλυση ειδικά αναφορικά με την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. Για παράδειγμα, στο μοναδικό γκολ του ΠΑΟΚ οι δύο στόπερ, και ο Σεμέδο και ο Μπα, έμειναν κολλημένοι εκεί γύρω από το πέναλτι αντί να ακολουθήσουν όλη την υπόλοιπη ομάδα που είχε τραβηχτεί πιο μπροστά για να βγάλει οφσάιντ την επίθεση του ΠΑΟΚ στη σέντρα του Ζίφκοβιτς. Δείτε στη φωτογραφία ότι ο Σεμέδο κι ακόμη «χειρότερα» ο Μπα καλύπτουν τρεις παίκτες του ΠΑΟΚ που θα ήταν οφσάιντ!



• Νομίζω δε κι ότι το πρωτοφανές που έγινε με τις οκτώ (!) κεφαλιές που πήρε κι απείλησε τον Σα, έχει να κάνει και με την κακή βραδιά του-ξεκούραστου μάλιστα, καθότι δεν είχε παίξει στο Αγρίνιο-Σεμέδο (που έχασε πολύ εύκολα δύο μονομαχίες από τον Κμέντσικ σε σέντρα και από τον Σβαμπ σε κόρνερ στο 87’, σε φάση που μας θύμισε πώς είχε φάει ο Ολυμπιακός, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, το γκολ στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα…), αλλά και με τη γενικότερη οργάνωση στις στατικές φάσεις.

• Για παράδειγμα, ο Ίνγκασον πήγαινε πάντοτε στο πρώτο δοκάρι στις εκτελέσεις των φάουλ του ΠΑΟΚ από δεξιά κι σε εκείνο το σημείο είχε να αντιμετωπίσει την τριάδα Ραφίνια, Ελ Αραμπί, Βρουσάι κι όχι έναν από τους ψηλούς στόπερ (Μπα η, Σεμέδο) η, έστω τον αλτικό Εμβιλά. Έτσι, ο στόπερ του ΠΑΟΚ έγινε πολύ επικίνδυνος με δύο κεφαλιές από την ίδια θέση.

• Πραγματικά έγιναν πολλά λάθη στο αμυντικό κομμάτι από τους παίκτες του Ολυμπιακού. Είχε φανεί από το πρώτο πεντάλεπτο, στο οποίο ο ΠΑΟΚ πάτησε τρεις φορές την περιοχή του Σα. Στην πρώτη από αυτές, την ευκαιρία του Μουργκ, είχε πολύ λάθος θέση ο Όλεγκ. Ο Μολδαβός στη σέντρα που έγινε από αριστερά, από τον Σβαμπ, είχε τεράστια απόσταση από τον παίκτη του, τον Μουργκ, με συνέπεια ο τελευταίος να σουτάρει με όλη του την άνεση. Μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία που είναι ο Όλεγκ την στιγμή του σουτ, τότε δηλαδή που είχε καλύψει κιόλας ένα κομμάτι της απόστασης.



• Σίγουρα και τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα. Απλά ήταν υπερβολικά πολλά αυτή τη φορά από τους παίκτες του Ολυμπιακού και φυσικά δεν μπορεί να είναι βασικό αίτιο ο δυνατός άνεμος, που άλλωστε ήταν ανασταλτικός παράγοντας και για τις δύο ομάδες. Αλλά είχαν γούστο και οι δύο μεγάλες φάσεις που έκανε ο Ολυμπιακός, το διπλό δοκάρι και το γκολ!

• Στο γκολ του Μπα ήταν φοβερό ότι ουδείς παίκτης του ΠΑΟΚ σηκώθηκε για κεφαλιά! Έμειναν όλοι βιδωμένοι στο έδαφος! Κάτι που ασφαλώς και δεν δικαιολογείται γιατί έκανε έξοδο ο γκολκίπερ της ομάδας, ο Πασχαλάκης. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το στιγμιότυπο να βλέπεις το γκολ σε αργή κίνηση και να παρατηρείς όλους τους παίκτες του ΠΑΟΚ καρφωμένους στο χορτάρι!!!

• Στη δε μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού, βλέπουμε ότι εκτελούν τρεις φορές στην ίδια φάση οι δύο αμυντικοί χαφ της ομάδας, ερχόμενοι σαν τρέϊλερ από πίσω, πρώτα ο Εμβιλά και μετά ο Καμαρά! Η δε μεγάλη γκίνια δεν είναι μόνο ότι η μπάλα βρήκε δύο φορές το ίδιο (!) δοκάρι, αλλά κυρίως, θα έλεγα εγώ, ότι μετά το δεύτερο σουτ του Εμβιλά και την πρόσκρουση της μπάλας στη δοκό, η μπάλα δεν πάει για εκατοστά στο πόδι του Ελ Αραμπί! Ελάχιστα πιο δεξιά να έφευγε, θα ήταν το πιο εύκολο γκολ της καριέρας του Αραμπί!

• Και να καταλήξω με κάτι για τον Εμβιλά. Είναι φανερό ότι μετά από εκείνη την γκολάρα που έβαλε στη Λαμία, με τη ρουκέτα από τα 25 μέτρα, έχει ανέβει η ψυχολογία του και για το κομμάτι το επιθετικό, το δημιουργικό-εκτελεστικό. Κάπως έτσι έβγαλε εκείνη τη σέντρα στον Ελ Αραμπί κι άνοιξε αυτός το σκορ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Απλά νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξει να γίνει πιο αποτελεσματικός στα τελειώματα του, γιατί όπως αποδεικνύεται τις μυρίζεται τις φάσεις και μπορεί κι εκεί να βοηθήσει πολύ.

• Αλλά σε αυτή τη διπλή ευκαιρία, όταν έχεις δυνατότητα να σουτάρεις δύο φορές από τέτοιες θέσεις, πρέπει να το κάνεις τη μία γκολ. όπως επίσης στο Αγρίνιο, είχε χάσει πολύ μεγάλη ευκαιρία αστοχώντας στο δεύτερο δοκάρι, όταν στο κόρνερ του Βαλμπουενά, του είχε γυρίσει πολύ σωστά την κεφαλιά ο Ελ Αραμπί από το πρώτο δοκάρι. Και στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, στο 93’, κι εκεί θα μπορούσε να βάλει χρυσό γκολ, αλλά δεν είχε και την καλύτερη εκτέλεση στην κεφαλιά του από το κόρνερ του Φορτούνη.



• Κατά τα άλλα, με ενδιαφέρον βλέπουμε ότι μετά από ένα ακόμη ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, οι αντίπαλοι του ψάχνουν για «θύματα». Κάπως έτσι έχασε τη θέση του ο Τσιντώντας κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ από τον Αθανασιάδη. Και κάπως έτσι υποψιάζομαι ότι θα χάσει τη θέση του κι ο Πασχαλάκης κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ από τον Ζίφκοβιτς. Κι η ζωή συνεχίζεται…

• Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι στον Άρη κακώς παραγκώνισαν τον Σιαμπάνη για να παίζει ο Γάλλος Μπουσέ, που είναι καλός γκολκίπερ, αλλά πολύ κοντός, μου φαίνεται κάτω από 1μ80. Ο Σιαμπάνης σούπερ δεν πήγαινε;

Άσχετο: Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η μεταγραφή του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ, βοήθησε πολύ τη μεταγραφή και του Γιαννούλη στη Νόριτς!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x