Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Μαρτίνς ξέρει ότι η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται κρύο…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Πέδρο Μαρτίνς και τη μεγάλη ρεβάνς που πήρε…

· Πάμε δυόμισι χρόνια πίσω, 18 Φλεβάρη 2018. Η Γκιμαράες του Πέδρο Μαρτίνς φιλοξενεί την Μπράγκα του Άμπελ Φερέϊρα για το πορτογαλικό πρωτάθλημα.

· Μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο η Μπράγκα ανοίγει το σκορ. Στο 30’ η ομάδα του Άμπελ κερδίζει πέναλτι και παράλληλα αποβολή παίκτη της Γκιμαράες. Το σκορ γίνεται 2-0 κι η ομάδα του Πέδρο χάνει τελικά με το πολύ βαρύ 5-0, παίζοντας επί μία ώρα με παίκτη λιγότερο. Την επομένη, η Γκιμαράες διώχνει τον Μαρτίνς. Η πρώτη και μοναδική απόλυση του Πέδρο στα δέκα χρόνια της καριέρας του ως πρώτος προπονητής (τέσσερα στη Μαρίτιμο, δύο στη Ρίο Άβε, δύο στην Γκιμαράες και δύο στον Ολυμπιακό)…

· Η εκδίκηση, όμως, είναι φαγητό που σερβίρεται κρύο. Και να που φτάσαμε στο σήμερα.

· Φαντάζομαι ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που εκτίμησαν στον ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι για να σκάσουν ένα τσουβάλι λεφτά και να φέρουν από την Μπράγκα τον Άμπελ ήταν ακριβώς κι εκείνο το 5-0 επί του Μαρτίνς. Άλλωστε, ο φιλικός προς τον ΠΑΟΚ Τύπος το είχε «διαφημίσει» δεόντως.

· Πλέον, μετά από πέντε αγώνες του Μαρτίνς με τον Φερέϊρα επί ελληνικού εδάφους, ο Πέδρο έχει κερδίσει τρεις φορές τον Άμπελ με μηδέν παθητικό (μετά από την ισοπαλία 1-1 στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι), τον έχει αφήσει 12 βαθμούς πίσω στο πρωτάθλημα και τον έχει πετάξει έξω από το Κύπελλο. Η δε μοναδική νίκη του Άμπελ, εκείνο το 3-2, ακυρώθηκε από το 0-2 της Τετάρτης.

· Ο Μαρτίνς πήρε πανηγυρική ρεβάνς…διαρκείας από τον Φερέϊρα, τον οποίο στο στόχαστρο άπαντες στον ΠΑΟΚ. Όλοι πιστεύουν ότι κατά βάση τον κρατάνε λόγω της υψηλής αποζημίωσης που δικαιούται σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και για να υπάρχει μέχρι τουλάχιστον το τέλος της σεζόν ο «μεγάλος φταίχτης» μετά από κάθε άσχημο αποτέλεσμα.

· Προσωπικά για τη ρεβάνς του Κυπέλλου εγώ δεν είδα τον προπονητή του ΠΑΟΚ να χάνει το ματς. Η τριπλή αλλαγή που έκανε στο 62’ ήταν απολύτως επιβεβλημένη. Ο ΠΑΟΚ με το που μπήκε ο Φορτούνης άρχισε να στριμώχνεται άσχημα από τον Ολυμπιακό. Ειδικά με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου και γι΄ αυτά τα 17 λεπτά μέχρι την τριπλή αλλαγή, ΠΑΟΚ στο γήπεδο δεν υπήρχε! Πέντε φορές από το 47’ έως το 58’ ο Ολυμπιακός είχε φτάσει στο γκολ! Το ότι έμενε το 0-0 ήταν καθαρά συγκυριακό. Ένας προπονητής που βλέπει την ομάδα του να στραγγαλίζεται αγωνιστικά, δεν μπορεί παρά να αντιδράσει.

· Απολύτως ορθά ο Άμπελ έβγαλε και τους τρεις κυνηγούς. Ο Άκπομ ήταν ανύπαρκτος. Ο Λημνιός το ίδιο. Ο δε Τζόλης που ήταν πολύ καλός στο α΄ ημίχρονο, μπορεί στο β΄ να βγήκε μία φορά καλά μπροστά κερδίζοντας το φάουλ σε καλή θέση και την κάρτα από τον Τσιμίκα, αλλά ο Τσιμίκας τον είχε κάνει άλογο κι έφευγε συνεχώς μπροστά με κούρσες σαν εξτρέμ, ενώ ο μικρός τον κοιτούσε. Εξ ου και στη θέση του ο Φερέϊρα δεν έβαλε εξτρέμ αλλά μπακ, τον Ροντρίγκο, για να καλύψει τις συνεχείς προωθήσεις του αριστερού μπακ του Ολυμπιακού. Και προτίμησε από την άλλη τον πιο νεαρό και γρήγορο Λάμπρου από τον ούτως η, άλλως μονίμως ντεφορμέ φέτος Μπίσεσβαρ ακριβώς για να ελέγξει τον Ομάρ. Ο δε Σβιντέρσκι που πήρε τη θέση του Ακπόμ ήταν ο μακράν πιο επικίνδυνος παίκτης του ΠΑΟΚ. και γκολ πήγε να κάνει κι απείλησε και με άλλα δύο σουτ.

· Βεβαίως, όλα αυτά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα ότι αμέσως, για την ακρίβεια ένα-δύο λεπτά, μετά την τριπλή αλλαγή ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ. Μόνο που το γκολ δεν είχε να κάνει με τις αλλαγές. Είχε να κάνει με δύο άλλα πράγματα: Πρώτον με την άμεση αντίδραση του Καμαρά, που αφενός μεν ανέκτησε γρήγορα την μπάλα στην απόκρουση του Γιαννούλη προς τον άξονα, αφετέρου δε την άλλαξε επίσης γρήγορα με τον Σεμέδο και πέρασε τη σέντρα φαρμάκι προς την πλευρά των Ελ Αραμπί και Μασούρα. Και δεύτερον με την αδυναμία του Ίνγκασον να διώξει την πραγματικά δύσκολη όμως σέντρα, αλλά και την αδυναμία του Μάτος να μαρκάρει τον σκόρερ Μασούρα.

· Μετά το 1-0 ο προπονητής του ΠΑΟΚ τα έπαιξε όλα για όλα με την είσοδο των Στοχ και Μπίσεσβαρ, αλλά ο Ολυμπιακός είχε το ψυχολογικό προβάδισμα και το σκορ υπέρ του και όπως γίνεται συνήθως οι λεπτομέρειες πάνω προς αυτή την πλευρά, που έχει το πάνω χέρι. Εν τέλει πέρασε απλά ο καλύτερος και στα δύο παιχνίδια. Δεν νομίζω ότι ήταν θέμα προπονητή για τον ΠΑΟΚ. Εδώ στο 3-2 της Τούμπας, έβαλε δύο γκολ σε τρεις φάσεις. Ο δε Σισέ εκείνο το βράδυ είχε χάσει τέσσερα γκολ! Ο Ολυμπιακός φέτος είναι καλύτερος του ΠΑΟΚ. Πέρσι, οι δύο ομάδες ήταν ισάξιες. Απλά το πήρε ο ΠΑΟΚ επειδή αυτός ενώ άξιζε να κερδίσει στην Τούμπα και κέρδισε (3-1), ο Ολυμπιακός άξιζε να κερδίσει στο Καραϊσκάκη κι έχασε (0-1)! Όπως το πήρε ο ΠΑΟΚ, έτσι θα μπορούσε να το είχε πάρει κι ο Ολυμπιακός, χωρίς καν να μπω σε διαδικασία να βάλω διαιτησίες, παραρτήματα κλπ. Ακόμη κι έτσι, με νίκη στο Καραϊσκάκη θα το είχε πάρει ο Ολυμπιακός. Αν θυμάστε η τελική βαθμολογία ήταν ΠΑΟΚ 80, Ολυμπιακός 75. Με 1-0 αντί για 0-1 στο Καραϊσκάκη, η βαθμολογία θα ήταν Ολυμπιακός 78, ΠΑΟΚ 77…

· Τώρα, ο Μαρτίνς είναι αλήθεια ότι τα χρειάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στο α΄ ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός επί 40 λεπτά ήταν εντελώς βραχυκυκλωμένος ως προς το κομμάτι της δημιουργίας ευκαιριών. Πρώτον γιατί έβαλε κι ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά τρεις καθαρούς κεντρικούς χαφ (Εσίτι, Καντουρί, Μουρίτσιο) και δεν έπαιξε με δεκάρι, με συνέπεια οι Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά να βρουν ένα δικό τους καρμπόν και να υπάρξει μεγάλη συμφόρηση στον άξονα. Και δεύτερον γιατί δεν του έκατσε η επιλογή του Λοβέρα για την αρχική ενδεκάδα.

· Ο προπονητής του Ολυμπιακού το έχει ξανακάνει, σχεδόν ποτέ δεν του έχει βγει και όμως επέμεινε σε κάτι που μαθηματικά είχε ελάχιστες πιθανότητες να ήταν καλή ιδέα. Γιατί πολύ απλά στον Λοβέρα περισσεύει το ταλέντο, αλλά και η έλλειψη ωριμότητας για τέτοια ματς. Να υπενθυμίσω τι συνέβη όποτε ο Μαρτίνς είχε ξεκινήσει με τον νεαρό Αργεντίνο στην ενδεκάδα; Με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι (ήττα 1-3) τον έβγαλε στο 61’. Με τον ΟΦΗ (2-1) τον έβγαλε στο 56’ με το σκορ 1-1. Με τον Πανιώνιο (1-1) τον έβγαλε στο ημίχρονο με το αποτέλεσμα στο 0-0. Με τη Λαμία (3-2) τον έβγαλε στο ημίχρονο με το σκορ 1-1. Και τώρα, με τον ΠΑΟΚ (2-0) τον έβγαλε στο ημίχρονο ξανά, με το αποτέλεσμα στο 0-0…

· Έγινε πέντε φορές το ίδιο πράγμα με τον Λοβέρα. Το παιδί έχει πολλά να δώσει, αλλά θέλει ακόμη πολλή δουλειά. Την Τετάρτη μπήκε καλά στα πρώτα 10-15 λεπτά. Με το που τον έκοψε ο Εσίτι σε μία προσωπική ενέργεια στο 13’, χάθηκε από το παιχνίδι. Μία φορά δεν μπόρεσε να κάνει απλά ένα κοντρόλ και η μπάλα του έφυγε πλάγιο άουτ μέσα από τα πόδια. Μία άλλη φορά γλίστρησε κι έχασε την μπάλα. Γενικά ήταν απών. Γιατί πολύ απλά δεν είναι ακόμη να παίζει βασικός σε τέτοια ματς. Του συμβαίνει μία ανάποδη φάση σε ένα ματς και χάνει όλη την ψυχολογία του. Θα μου πείτε μα με τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε και ήταν πράγματι πολύ καλός στο α΄ ημίχρονο. Ναι, όμως άλλο με τον ΠΑΟΚ που παίζονταν μία πρόκριση σε τελικό και άλλο ένα ματς με τον ΠΑΟ των συγκεκριμένων προβλημάτων, που μάλιστα έκατσε ιδανικά για τον Ολυμπιακό, με το σκορ 1-0 στο 5’ και 2-0 στο 20’…

· Ο Λοβέρα χρειάζεται πιο σταδιακή ενσωμάτωση στην ομάδα-να μπαίνει αλλαγή, να είναι βασικός σε πιο εύκολα ματς κλπ. Κι όχι την απότομη, όπως πολλές φορές δοκίμασε μέσα στη σεζόν ο Μαρτίνς. Ο Ραντζέλοβιτς που πήρε τη θέση του, χωρίς να κάνει κάποιο εξαιρετικό παιχνίδι, βοήθησε περισσότερο στο β΄ ημίχρονο. Συμμετείχε, πάλεψε κι έβγαλε τέλος πάντων και μία πάσα πάρε βάλε στον Ελ Αραμπί, που έχασε με απίστευτο τρόπο το 2-0.

· Η μεγάλη επιτυχία του Μαρτίνς την Τετάρτη ήταν η τόλμη του να κάνει δύο αλλαγές πριν καν ξεκινήσει το β΄ ημίχρονο! Πριν διορθώσει την λάθος επιλογή του (Λοβέρα) είχε αλλάξει τον Μπουχαλάκη, που είχε και κίτρινη κάρτα, αλλά και δεν ήταν γενικά σε καλή βραδιά και νομίζω ότι άργησε κιόλας να τον βγάλει! Ένα ωραίο τακουνάκι του Μπούχα, πάσα στον Μασούρα μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ (σαν συνέχεια της έξοχης τεχνικά πάσας του στον Ομάρ για το δεύτερο γκολ επί του ΠΑΟ), δεν ήταν αρκετό για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του για 40 λεπτά. Όπως και στο προηγούμενο ματς έχανε πολύ συχνά και πολύ εύκολα την μπάλα. Όπως ακριβώς συνέβη στην κίτρινη κάρτα που πήρε, δίνοντας και φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ σε άριστη θέση για σέντρα στην περιοχή του Σα. Δεν είναι στα καλά του ο Μπουχαλάκης.

· Στο τέλος της βραδιάς, ο Πέδρο άξια παίρνει τα συγχαρητήρια γιατί η ομάδα του γύρισε, και με τη δική του ευστοχία παρεμβάσεων, ένα ματς που άρχισε να στραβώνει. Η μεγάλη του ρεβάνς από τον Άμπελ για εκείνη τη νύχτα στις 18 Φλεβάρη του 2018 ολοκληρώθηκε με τρόπο θριαμβευτικό…

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1272952082178494464

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x