Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Μπα «μία άμυνα μόνος του», αλλά κι ένα όπλο ανεκμετάλλευτο!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Ουσεϊνού Μπα, το ντεμπούτο του στην Εθνική, αλλά κυρίως για την παρουσία του στον Ολυμπιακό.

· Ο Τύπος της Σενεγάλης εκφράστηκε με τα πιο κολακευτικά σχόλια για το ντεμπούτο του Ουσεϊνού Μπα στην Εθνική ομάδα της χώρας, παρά την ήττα (1-3) στο φιλικό στο Μαρόκο.

· Όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο, ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού ήταν πολύ καλός και στις μονομαχίες και στον αέρα και όταν έβγαινε πρώτος στην μπάλα, σε αντίθεση με τον έμπειρο παρτενέρ του, τον Σαλίφ Σανέ της Σάλκε, που «δεν τον βοήθησε κι έγινε αλλαγή από το 55’». Με τον… Σισέ να παίρνει τη θέση του και να υπάρχει στην Εθνική Σενεγάλης το δίδυμο Σισέ-Μπα που βλέπουμε ενίοτε και στον Ολυμπιακό!

· Σκεφτόμουν λοιπόν το τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού, στα Γιάννινα, όπου ο Μπα, παρότι έκανε τα λαθάκια του, ήταν ο μακράν καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού. Με ελάχιστες βοήθειες από τον έτερο σέντερ μπακ (Σεμέδο), αλλά και τον αμυντικό μέσο (Εμβιλά), ο άπειρος Σενεγαλέζος ουσιαστικά έπαιζε μόνος του την επίθεση του ΠΑΣ!

· Δεν μπορώ να καταλάβω, βέβαια, γιατί γλίστρησε τόσες πολλές φορές (τουλάχιστον τρεις), αλλά εάν δεν υπήρχε αυτός, οι πρωταθλητές δεν θα είχαν φύγει ούτε καν με τον ένα βαθμό-θα έχαναν! Σε τουλάχιστον τέσσερις κρίσιμες στιγμές, απέναντι στον (σκόρερ) Παμλίδη (δυο φορές), τον Λεό και τον Κριζμάν (από μία), ο Μπα είχε πάντοτε προσωπικές νίκες, κάνοντας πραγματικά τη διαφορά. Και σε άλλη μία φορά διόρθωσε ένα λάθος του… Ελ Αραμπί, που είχε γυρίσει πίσω, κάνοντας όμως λάθος, ενώ και σε άλλες δύο περιπτώσεις είχε κάνει καλές επεμβάσεις, ακόμη κι όταν τη μία φορά χρειάστηκε να βγει στα πλάγια.

· Ατυχώς ο Μπα εξακολουθεί και σε αυτό το ξεκίνημα της δεύτερης σεζόν του στον Ολυμπιακό να έχει τις κακές στιγμές του (έκανε μία στραβοκλοτσιά δίνοντας κόρνερ), συνήθως…μία ανά ματς. Πρέπει να μάθει να αποφεύγει το ρίσκο (όπως π.χ. στο 96’, όταν του έκλεψε την μπάλα μέσα στην περιοχή ο Λεό, έστω με φάουλ που αν δεν το έβλεπε ο επόπτης θα έβγαζε τον αντίπαλο φορ μόνο με τον γκολκίπερ Τζολάκη), αλλά νομίζω ότι όλα αυτά είναι ζήτημα εμπειρίας.

· Το μεγάλο του μειονέκτημα, για στόπερ στον Ολυμπιακό, είναι ότι δεν σκοράρει! Θα μου πείτε, μα στόπερ είναι, πώς του βγάζουμε μειονέκτημα ότι δεν έχει το γκολ. κι όμως για μία μεγάλη ομάδα, που κερδίζει τόσες στημένες φάσεις σε κάθε παιχνίδι, είναι μεγάλη δουλειά να μπορεί ένας σέντερ μπακ να βοηθάει στο σκοράρισμα. Όπως έκανε κάποια στιγμή πέρσι ο Σεμέδο κι όπως κάνει σε γενικές γραμμές ο Σισέ.

· Ο Μπα ενώ έχει πολύ καλό άλμα και παίρνει και καλές θέσεις στα κόρνερ και στα φάουλ, έχει πολύ άσχημα τελειώματα. Σε σχεδόν κάθε αγώνα έχει μία κεφαλιά από πολύ καλή θέση (όπως συνέβη και στα Γιάννινα), στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ούτε καν εστία δεν βρίσκει! Κι είναι το ίδιο και το ίδιο σε κάθε ματς!

· Πραγματικά κρίμα για τον ίδιο τον Μπα, αλλά και για τον Ολυμπιακό, που θα μπορούσε να πάρει αρκετά γκολ από τον πανύψηλο κεντρικό του αμυντικό και δεν έχει πάρει ούτε ένα σύνολο 32 αγώνων του. Ο Αφρικάνος άσος θα πρέπει να το δουλέψει αυτό το πράγμα, να τον πάει από κοντά κι ο Μαρτίνς και να τον προπονήσει σχετικά, γιατί είναι πολύ άσχημο να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί ένα τέτοιο όπλο ο Ολυμπιακός.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x