Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός, ο Μοχίκα και ένας κανόνας των μεταγραφών

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Ολυμπιακό, ένα αριστερό μπακ κι έναν κανόνα των μεταγραφών.

• Υπάρχει ένας κανόνας στις μεταγραφές, που λέει ότι πάνω απ΄ όλα είναι ζήτημα σωστής επιλογής και δευτερευόντως χρημάτων-μιλάμε για την πλειοψηφία των περιπτώσεων.

• Να δώσω ένα παράδειγμα σε σχέση με τον Ολυμπιακό: το περασμένο καλοκαίρι είναι γνωστό ότι έψαχνε για αριστερό μπακ. Ένας από αυτούς που είχαν απασχολήσει σοβαρά τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο Κολομβιανός Μοχίκα, που έπαιζε δανεικός στην Έλτσε από την Χιρόνα.

• Τον ήξεραν τον παίκτη στον Ολυμπιακό, τους άρεσε, αλλά είχαν και κάποιους ενδοιασμούς σε σχέση με ευπάθεια του παίκτη σε τραυματισμούς, σε συνδυασμό με το οικονομικό, καθώς η Χιρόνα ζητούσε 2 εκ. Ευρώ-ποσό πάντως διαπραγματεύσιμο.

• Ο Ολυμπιακός τελικά την άφησε την υπόθεση και νομίζω ότι ρόλο έπαιξε κι ότι ο Κολομβιανός ήταν τότε 28 ετών, άρα δεν είχε αυτό που λέμε μεγάλη μεταπωλητική αξία. Μάλιστα, δεν πήρε καν αριστερό μπακ, προτιμώντας τη λύση του δανεισμού του δεξιοπόδαρου Καρμπόβνικ, «που έπαιζε κι από τα αριστερά»-με τα γνωστά αποτελέσματα, ο παίκτης να καταλήξει στο β΄ μισό της σεζόν στον Ολυμπιακό Β.

• Τον Μοχίκα, που είχε και το πλεονέκτημα ότι έπαιζε στην Ευρώπη και δη στην Ισπανία από τα 21 χρόνια του, άρα δεν είχε προβλήματα προσαρμογής, τον πήρε η Έλτσε, που είχε οψιόν αγοράς 2 εκ. Ευρώ από τη Χιρόνα, δεν έκανε χρήση της και με τα παζάρια έριξε το ποσό στο 1,2 εκ. Ευρώ. επιπλέον είχε και κοινοτικό διαβατήριο.

• Τι σεζόν έκανε φέτος ο επιθετικογενής Κολομβιανός αριστεροπόδαρος μπακ με την μικρομεσαία Έλτσε, που τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας; Έπαιξε 34 παιχνίδια (τα 33 βασικός), έβαλε δύο γκολ, είχε και πέντε ασίστ κι αυτή την στιγμή εμφανίζεται στον ισπανικό Τύπο υποψήφιος για τη Σεβίλλη και την Ατλέτικο Μαδρίτης, με την Έλτσε να απαιτεί για τον 29χρονο άσο της ολόκληρο το ποσό της ρήτρας εξαγοράς του συμβολαίου του: 5,5 Εκ. Ευρώ...

Ο Ολυμπιακός, ο Μοχίκα και ένας κανόνας των μεταγραφών

• Περίπου αυτή (5 εκ. Ευρώ) είναι πλέον, καθώς ανέβηκε πολύ, κι η χρηματιστηριακή αξία του Μοχίκα, που ήταν βασική μονάδα της Εθνικής Κολομβίας σε όλα τα παιχνίδια της μέσα στη σεζόν στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην δε Έλτσε, σε σύνολο 38 αγωνιστικών πρωταθλήματος, έχασε ένα ματς λόγω αποβολής κι άλλα τρία στο φινάλε της περιόδου.

• Βεβαίως, ουδείς ξέρει αν ο Μοχίκα είχε πάει τόσο καλά ερχόμενος στον Ολυμπιακό. Αλλά η κοινή ποδοσφαιρική λογική λέει ότι αν μπορείς και παίζεις τόσο καλά στο ισπανικό πρωτάθλημα, θα μπορείς να παίζεις το ίδιο και καλύτερα στο ελληνικό-και μάλλον το ίδιο καλά και στα Κύπελλα Ευρώπης.

• Και τέλος πάντως εάν είχε γίνει μία πιο σωστή αξιολόγηση του Μοχίκα από τους τεχνικά αρμόδιους του Ολυμπιακού, νομίζω ότι το πιο πιθανό θα ήταν ο πρωταθλητής Ελλάδας να είχε λύσει από εκείνη την πλευρά το πρόβλημα του με την παρουσία ενός επιθετικογενή φουλ μπακ όπως ο Κολομβιάνος. Και χωρίς να είχε χρειαστεί να ματώσει οικονομικά.

• Εξ ου και ξεκίνησα το άρθρο γράφοντας ότι στις μεταγραφές προέχει η σωστή επιλογή...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x