Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός ό,τι κάνει στα φιλικά, κάνει και στα επίσημα, καλά και άσχημα…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το sport-fm.gr κάποιες αλήθειες για την ομάδα του Ολυμπιακού με αφορμή το χθεσινό φιλικό.

· Ο Ολυμπιακός έχει να κερδίσει ντέρμπι εννέα μήνες, από τον περασμένο Φεβρουάριο (ΑΕΚ 1-0)…Ο Ολυμπιακός έχει να κερδίσει ευρωπαϊκό παιχνίδι, πάνω από 12 μήνες, από το Νοέμβριο του 2021 (Φενέρμπαχτσε 1-0)…

· Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μίτσελ και οι παίκτες του το πρώτο πρέπει να κάνουν είναι να μάθουν πάλι να κερδίζουν τα πιο σημαντικά και δύσκολα παιχνίδια τους. Διότι για τον Ολυμπιακό ατυχώς η πραγματικότητα είναι μία: έχει ξεμάθει να κερδίζει τέτοια παιχνίδια. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει (που δεν μας αρέσει), αυτό ισχύει.

· Άρα, το χθεσινό 3-3 με την Σταντάρ Λιέγης ήταν ένα πολύ κακό τεστ για τον Ολυμπιακό. Για τον απλούστατο λόγο ότι επιβεβαίωσε και δη με πολύ άσχημο τρόπο, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξει προς το καλύτερο ο Ολυμπιακός.

· Ο Μίτσελ και οι «ερυθρόλευκοι» δήλωναν όλο αυτό τον καιρό, πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου, ότι την περίμεναν πώς και πώς για να δουλέψουν και να εμφανιστεί η ομάδα διαφορετική, εννοείται καλύτερη, στο β΄ μισό της σεζόν. Κι έρχεται το πρώτο λίγο δύσκολο φιλικό με την 7η στη βαθμολογία του βελγικού πρωταθλήματος και τι βλέπουμε: τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζεται στο 90ο λεπτό, κάτι που έχουμε βαρεθεί φέτος να το βλέπουμε σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη, ιδίως εκεί.

Ο Ολυμπιακός ό,τι κάνει στα φιλικά, κάνει και στα επίσημα

· Πάνω που λες ότι κάτι βλέπεις, που ετοιμάζεσαι να επαινέσεις την ομάδα γιατί γύρισε δύο φορές το παιχνίδι, τη μία ισοφαρίζοντας 1-1 ενώ έχανε 0-1 και την άλλη ανατρέποντας το σκορ στο υπέρ του 3-2 από το εις βάρος του 2-3, βλέπεις ότι αυτή η ομάδα αδυνατεί χαρακτηριστικά να κρατήσει ένα σκορ όταν αυτό είναι ρευστό (βλέπε 1-0, 2-1 και πλέον και 3-2). Έγινε το 3-2 στο 76’, ήθελε 14 λεπτά κι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε έστω σε αυτά τα 14 λεπτά να το κρατήσει το αποτέλεσμα.

· Φιλικό ξεφιλικό, είναι παιχνίδι του Ολυμπιακού. Είναι Ολυμπιακός. Κι αν δεν έχεις την καλή νοοτροπία στα φιλικά, δεν θα την έχεις και στα επίσημα. Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός είχε φάει γκολ σε φιλικά με την Ζάλτσμπουργκ στο 80’ και με την Αρμίνια στο 88’-έτσι έτρωγε γκολ και στα επίσημα…Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός πήγε κι έπαιξε φιλικό με τον Άρη στο Χαριλάου κι έφαγε δύο γκολ σε δύο λεπτά, στο 74’ και στο 75’, χάνοντας 1-2! Το φθινόπωρο ο Ολυμπιακός πήγε κι έπαιξε παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Άρη στο Χαριλάου κι έφαγε δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά, στο 76’ και στο 79’, χάνοντας ξανά 1-2…

· Όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν κατάλαβε. Δεν μπορώ να τα ζωγραφίσω. Η ομάδα τη νοοτροπία της την φτιάχνει από τα φιλικά, από τα πιο εύκολα παιχνίδια και τη μεταφέρει και στα πιο δύσκολα, στα ντέρμπι, στα ευρωπαϊκά κλπ. Ο Ολυμπιακός πήγε στη Λιβαδειά τρεις ημέρες μετά το καλύτερο φετινό παιχνίδι του, στη Λεωφόρο, κι έδωσε ευκαιρία στο Λεβαδειακό να ισοφαρίσει στο 93’. Το ότι αστόχησε ο παίκτης του Λεβαδειακού δεν αλλάζει πολλά.

Ο Ολυμπιακός ό,τι κάνει στα φιλικά, κάνει και στα επίσημα

· Η λύση σε αυτή την περίπτωση για τον Ολυμπιακό είναι μία, τουλάχιστον για τα παιχνίδια που μπορείς να το κάνεις: παίρνεις προβάδισμα στο σκορ προς το τέλος του αγώνα με δύο γκολ διαφορά, οπότε το κλειδώνεις έτσι το ματς, αφού δεν μπορείς να κρατήσεις το αποτέλεσμα όταν είσαι μπροστά με ένα γκολ. Π.χ. χθες ο Ολυμπιακός μετά το 3-2 του Ελ Αράμπι στο 76’, είχε δύο κλασικές ευκαιρίες για γκολ, στο 82’ και στο 83’, με τους Μπακαμπού κι Αράμπι για να κάνει το 4-2 και να τελειώσει το παιχνίδι. Τις έχασε και τις δύο. Όπως δε ξέρουμε πολύ καλά, το ποδόσφαιρο λέει ότι όταν χάνεις τέτοια γκολ, είναι δύσκολο να μην δεχθείς μετά εσύ γκολ. όπως κι έφαγες (και) χθες.

· Στη Λιβαδειά, που είναι το πιο πρόσφατο εκτός έδρας παιχνίδι του, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο 40’. Στο β΄ ημίχρονο, έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, αλλά δεν έκανε ποτέ το 2-0 κι έτσι κινδύνευσε στο 93’ με ένα πιθανό 1-1, σε ματς με τελικές 16-8…Διότι, το πρόβλημα της ομάδας δεν είναι μόνο επιθετικό η, μόνο αμυντικό, είναι συνολικό. Αν ήταν μόνο το ένα η, μόνο το άλλο, θα λύνονταν πιο εύκολα, π.χ. με μία μεταγραφή πίσω η, μπροστά. Αλλά εδώ βλέπουμε και μεγάλη αναποτελεσματικότητα μπροστά και μεγάλη αστάθεια πίσω.

Ο Ολυμπιακός ό,τι κάνει στα φιλικά, κάνει και στα επίσημα

· Η μαγκιά του Μίτσελ είναι να μπορέσει να φέρει ισορροπία στον Ολυμπιακό, και στα δυο κομμάτια του παιχνιδιού. Το παλεύει, έχει βάλει και τους παίκτες σε μία τέτοια κατεύθυνση, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο. Και διότι έλλειψη παικτών με μεγαλύτερη ποιότητα σε κάποιες θέσεις της ενδεκάδας, αλλά και γιατί η νοοτροπία της ομάδας που είχε χαλάσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο, δεν είναι διαδικασία τόσο απλή για να αλλάξει.

· Κατά τα άλλα, μιλάμε για πλήρη γελοιοποίηση της διαιτησίας. Οι διοργανωτές της προετοιμασίας, φέρνοντας αυτόν τον ρέφερι, ξεφτίλισαν και το παιχνίδι. O άνθρωπος στην κυριολεξία δεν ήξερε τι έκανε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x