Κώστας Νικολακόπουλος

Ο σοφός Τόρο, η απώλεια Βαλμπουενά και το λάθος του Ολυμπιακού όταν υποδέχεται τον ΠΑΟ

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει με τον δοκό του τρόπο μέσα από το sport-fm.gr το αποψινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.

• Την πιο σοφή κουβέντα την είπε ο Τοροσίδης. «Από όλα τα παιχνίδια, πιο πολύ φοβάμαι τα δύο με τον Παναθηναϊκό»!

• «Γριά αλεπού» ο Τόρο, ξέρει πολύ καλά τι λέει. Ξέρει από ντέρμπι, ξέρει κι από νοοτροπία του Ολυμπιακού, για τον οποίο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ακριβώς ο εαυτός του, να πάει δηλαδή χαλαρά σε ένα παιχνίδι.

• Άλλωστε, και μόνο τα αποτελέσματα εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, με τον Παναθηναϊκό δηλαδή στην παρακμή του, δείχνουν ακριβώς αυτό το πράγμα: ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες όχι απλά να κερδίσει, αλλά και να ισοφαρίσει τον Παναθηναϊκό, που παίζοντας με τον Ολυμπιακό δίνει το 101% των δυνατοτήτων του, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που πολλές φορές δεν πλησιάζει καν το δικό του 100%

• Η ισορροπία αποτελεσμάτων στα εφτά τελευταία ντέρμπι των δύο ομάδων είναι απίστευτη (!): δύο νίκες ο Παναθηναϊκός με 1-0 (στα δύο πρώτα από τα εφτά ματς, που είχαν γίνει στη Λεωφόρο), τρεις ισοπαλίες όλες με 1-1 και δύο νίκες ο Ολυμπιακός με 1-0!!! Μιλάμε δηλαδή για εφτά ματς σε μία ολόκληρη τετραετία που λήγουν όλα 1-0, 0-1 κι 1-1!!!

• Να συνυπολογίσουμε, βέβαια, κι ότι τόσο το προπέρσινο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1, όσο και το φετινό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 είχαν γίνει κεκλεισμένων των θυρών! Μόνο που και το σημερινό Ολυμπιακός-παναθηναϊκός έτσι θα γίνει, χωρίς κόσμο!

• Εάν θέλουμε να επικεντρωθούμε στην τελευταία διετία, όπου προπονητές των δύο ομάδων είναι ο Πέδρο Μαρτίνς από τη μία κι ο Δώνης από την άλλη, θα δούμε ξανά το φαινόμενο ο Παναθηναϊκός να ταλαιπωρεί αφάνταστα τον Ολυμπιακό. Πέρσι, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 με τον Σισέ να ισοφαρίζει στα τελευταία λεπτά και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1 στο ματς που διακόπηκε στο 70’ λόγω επεισοδίων οπαδών του Παναθηναϊκού. Και φέτος, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 με τον Παναθηναϊκό να ισοφαρίζει με πέναλτι στο 90’ και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 με γκολ στο 75’.

• Κοινώς, ο Μαρτίνς έχει δύο νίκες κι ο Δώνης δύο ισοπαλίες, σε παιχνίδια απολύτως ανταγωνιστικά. Με τον Παναθηναϊκό, άλλωστε, γενικά να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα ντέρμπι με τον Δώνη στον πάγκο, ειδικά φέτος. Μόλις στις δύο πρώτες αγωνιστικές των πλέϊ οφ υποχρέωσε σε ισοπαλίες τόσο την ΑΕΚ (1-1), όσο και τον ΠΑΟΚ (0-0). Στην δε κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον ΠΑΟΚ 2-0 και την ΑΕΚ 3-2 εντός έδρας κι έφερε ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ 2-2 εκτός έδρας, ενώ από την ΑΕΚ έχασε 0-1.

• Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για απώλεια η αποψινή απουσία των δύο βασικών του ακραίων μπακ (Γιόχανσον, Ινσούα), αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η απουσία του Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό. Γιατί πάντοτε είναι πιο σημαντικό να σου λείπει ο επιθετικογενής παίκτης, παρά ο αμυντικογενής. Ιδιαίτερα δε όταν μιλάμε για τον Βαλμπουενά, που έχει τις τριπλάσιες ασίστ από τον δεύτερο συμπαίκτη του σε δημιουργία γκολ στον φετινό Ολυμπιακό! Οι σέντρες του από τα πλάγια είναι μοναδικές, όπως και τα κτυπήματα του στις στημένες φάσεις, προπάντων δε η ηγετική προσωπικότητα που βγάζει.

• Μπορούμε να θυμηθούμε τι έκανε ο Ολυμπιακός φέτος χωρίς τον Βαλμπουενά: 0-0 στο Βόλο (τραυματίας), 1-1 στην Ξάνθη (μπήκε στο 82’), 1-3 στον Ερυθρό Αστέρα (στον πάγκο), 2-3 από την Μπάγερν (τραυματίας), 2-4 στην Τότεναμ (μπήκε στο 76’ με το σκορ 2-3), 0-2 στην Μπάγερν (μπήκε αλλαγή στο 71’ με το σκορ ήδη 0-1), 1-1 στον Πανιώνιο (μπήκε στο ημίχρονο με το αποτέλεσμα 0-0), ενώ όταν αποχώρησε με το σκορ 1-1 από το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στο 66’ με αλλαγή λόγω τραυματισμού το σκορ δεν άλλαξε. Όπως είχε μείνει το 0-0 με την Πλζεν, όταν είχε αποχωρήσει με αλλαγή στο 57’

• Δεν έχει νίκες ο Ολυμπιακός χωρίς τον Βαμπουενά; Έχει: 1-0 τον Ερυθρό Αστέρα, 2-0 την ΑΕΚ, 2-1 τον ΟΦΗ, 2-0 τον Ατρόμητο, 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης (μπήκε στο 66’ με το σκορ διαμορφωμένο), 3-0 τον Παναιτωλικό και 5-0 τον Αστέρα Τρίπολης εκτός έδρας και 4-1 τη Λάρισα εντός έδρας. Μπορούμε να προσέξουμε ότι με εξαίρεση την νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ, που ήρθε στα τελευταία λεπτά, καθώς και το 2-0 επί του Ατρόμητου (με γκολ σε τρία λεπτά, 60΄-62΄) όλες οι άλλες νίκες ξεκίνησαν με γρήγορο γκολ, στα πρώτα δέκα λεπτά! Με το γρήγορο 1-0 ο Ολυμπιακός έπαιρνε ψυχολογία και κάπως ισοσκέλιζε το ντεζαβαντάζ της τεράστιας απουσίας του Βαλμπουενά. Και να συνυπολογίσουμε ασφαλώς κι ότι σχεδόν όλες αυτές οι νίκες ήταν στο Καραϊσκάκη, με τη βοήθεια του κόσμου του Ολυμπιακού, που απόψε αναγκαστικά θα είναι απών…

• Κι εδώ ακριβώς ερχόμαστε στο ίδιο λάθος που κάνει ο Ολυμπιακός όταν υποδέχεται τον Παναθηναϊκό εδώ και χρόνια (!): δεν μπαίνει καλά σε αυτά τα ντέρμπι. Μπαίνει καλύτερα ο Παναθηναϊκός. Σαν να έχει πάρει τον αέρα μέσα στο Καραϊσκάκη και μπαίνει σε αυτά τα παιχνίδια πιο αποφασισμένος. Κάπως έτσι δεν είναι τυχαίο ότι έχει προηγηθεί στο σκορ πέρσι με τον Κάτσε, το 2016 με τον Μπέργκ, το 2014 πάλι με τον Μπεργκ, το 2013 με τον Φιγκερόα, το 2011 με τον Ζέκα. Κι από όλα αυτά τα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ένα με γκολ στο 88’, ισοφάρισε στα δύο με γκολ στο 87’ και στο 88’, ισοφάρισε και σε ένα τρίτο ματς επίσης 1-1 και έχασε στο ένα 0-3…

• Τουλάχιστον όταν ανοίγει το σκορ ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο, αν δούμε τα αποτελέσματα αυτής της δεκαετίας. Και κερδίζει εύκολα (3-0) η, δύσκολα (1-0, 1-0, 2-1), έχοντας μία απώλεια, το 1-1, όταν ισοφαρίστηκε στο 90’ με πέναλτι (ανύπαρκτο). Ακόμη κι εδώ, πάντως, ο Ολυμπιακός όταν προηγείται 1-0 του Παναθηναϊκού δεν πάει να κλειδώσει τη νίκη με ένα δεύτερο γκολ, αλλά κρατάει ζωντανό τον αντίπαλο του με το ρευστό προβάδισμα του ενός γκολ. Και κάπως έτσι ήρθε και το 1-1 με το πέναλτι στο 90’, αλλά και η πολύ δύσκολη νίκη το 2011 με το γκολ του Τζιμπούρ στο 88’ κι ενώ είχε ισοφαρίσει ο Λέτο.

• Μετά απ΄ όλα αυτά που ανέλυσα, για να είμαι ειλικρινής, θα ήμουν απολύτως ευχαριστημένος εάν ο Ολυμπιακός κέρδιζε απόψε με μισό μηδέν τον Παναθηναϊκό! Κι εγώ, όπως ο Τοροσίδης, αυτά τα δύο ντέρμπι φοβάμαι περισσότερο…

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1255504613412749312

Η ιταλική Serie A και η ισπανική La Liga παίζουν με 0% γκανιότα! *Οροι & προϋποθέσεις |21+



Advertisement

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x