Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Φτωχό το ενεργητικό από τις στατικές φάσεις, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα του Ολυμπιακού στο αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού του.

• Κοιτούσα τις σημειώσεις μου από το παιχνίδι του Ολυμπιακού την προηγούμενη Κυριακή με τον Ιωνικό, προκειμένου να επιβεβαιώσω μία αίσθηση την οποία είχα. Μια την επιβεβαίωσα.

• Σε ένα ολόκληρο 90λεπτο, μέσα στο Καραϊσκάκη, με αντίπαλο μία καλή ομάδα, αλλά τέλος πάντων όχι κι από τις κορυφαίες του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός ήταν παντελώς ακίνδυνος στις στημένες φάσεις. Και είχε τουλάχιστον δέκα τέτοιες (κόρνερ και φάουλ) για να δημιουργήσει συνθήκες απειλής για την εστία του Χουτεσιώτη. Έχοντας μάλιστα τους πιο ψηλούς παίκτες του ρόστερ του στην ενδεκάδα του: και τον Σισέ και τον Τικίνιο. Έλειπε μόνο ο Μπα, αλλά ο Παπασταθόπουλος, που ούτως η, άλλως είναι ο πιο βασικός αμυντικός, είναι κι αυτός ψηλό παιδί, με ικανότητα στις μάχες στον αέρα.

• Την εκτέλεση των στατικών φάσεων ανέλαβαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Μασούρας, ο Κούντε κι ο Αγκιμπού. Οι παίκτες, δηλαδή, που συνήθως τα εκτελούν όταν λείπει ο Βαλμπουενά (ο οποίος εδώ και καιρό συνήθως λείπει, μένοντας στον πάγκο). Άντε να αναλάβει καμία εκτέλεση κι ο Ρόνι Λόπες, τις σπάνιες φορές που παίζει η, ο Μπουχαλάκης, όταν η μπάλα στήνεται σε θέση μέσα αριστερά.

• Πού θέλω να καταλήξω; Ήταν που ήταν φτωχός ο Ολυμπιακός σε ενεργητικό γκολ από κόρνερ και φάουλ, τώρα που έχει περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα ο Βαλμπουενά, έχει γίνει ακόμη πιο φτωχός. Σε βαθμό που τον λες και…ενοχλητικό! Δύο γκολ έχει βάλει με κεφαλιές ο Τικίνιο, από ένα κόρνερ του Κούντε (το 1-0 με τον Απόλλωνα) και ένα κόρνερ του Λόπες (επίσης το 1-0 με τον Παναιτωλικό). Κι ένα ο Ονιεκουρού με πλασέ από ένα έξυπνο φάουλ του Μπουχαλάκη. Αυτά….

Ολυμπιακός: Φτωχό το ενεργητικό από τις στατικές φάσεις

• Για να βρούμε γκολ του Ολυμπιακού από στατική φάση, πρέπει να ανατρέξουμε σε κάποιες καλές εκτελέσεις του Βαλμπουενά, σε προηγούμενα παιχνίδια: ένα φάουλ και μία κεφαλιά του Σισέ που έφερε το πρώτο γκολ στη Λαμία, ένα φάουλ και μία προβολή του Εμβιλά που έφερε το νικητήριο γκολ του Ελ Αραμπί στα Γιάννινα και τα τρία κόρνερ από τα οποία ήρθαν και τα τρία (!) γκολ με την Σλόβαν, έστω άμεσα η, έμμεσα.

• Πραγματικά δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Γιατί λόγοι σίγουρα θα υπάρχουν. Ότι οι στατικές φάσεις (ΚΑΙ στο αμυντικό κομμάτι) δεν είναι το…φόρτε του Μαρτίνς, το έχουμε καταλάβει. Φαίνεται κι από τον όχι μεγάλο αριθμό των γκολ που βάζει ο Ολυμπιακός, αλλά κι από το ότι δεν βλέπουμε κάποιες ιδιαίτερες κομπίνες στις εκτελέσεις-και δεν εννοώ τίποτα εξεζητημένα πράγματα, που άλλωστε σπάνια πιάνουν, αλλά κάποια δουλεμένα στην προπόνηση που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πιο πολύ στη δημιουργία ευκαιριών.

• Αλλά σίγουρα θα πρέπει και οι ίδιοι οι παίκτες να το δουλέψουν περισσότερο αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα ο Μασούρας ενώ έχει πάρα πολύ καλή σέντρα, δεν έχει τα καλύτερα κόρνερ η, φάουλ… Ίσως ο Λόπες θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτές τις εκτελέσεις, αλλά δεν παίζει παρά ελάχιστα, κάτι που ασφαλώς είναι πρωτίστως δική του ευθύνη, καθώς ευκαιρίες έχει πάρει.

Ολυμπιακός: Φτωχό το ενεργητικό από τις στατικές φάσεις

• Με την απουσία, παρεμπιπτόντως, εσχάτως και του Μπουχαλάκη από την ενδεκάδα, έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερα τα καλά κτυπήματα από τα φάουλ στον Ολυμπιακό, γιατί ο αριστεροπόδαρος διεθνής είχε κάποιες καλές εκτελέσεις κι απλά δεν είχαν «κάτσει» γκολ σε καλές κεφαλιές π.χ. του Σισέ, όπως μπορώ να θυμηθώ.

• Είναι δε πασιφανές από την μνημόνευση των σχετικών φάσεων, ότι ο Ολυμπιακός αν μία φορά δεν είναι αποτελεσματικός στις στατικές φάσεις για τα παιχνίδια του στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι δέκα φορές αναποτελεσματικός στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του. Εκεί που οι αντίπαλοι του είναι πιο δυνατοί και οργανωμένοι σε όλους τους τομείς, άρα και στις στημένες φάσεις, βλέπουμε τον Ολυμπιακό να εμφανίζεται σχεδόν ακίνδυνος κι από τα δέκα παιχνίδια του να έχει πάρει κέρδος από κόρνερ και φάουλ μόνο στο ένα, με την Σλόβαν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x