Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Ολυμπιακός κερδίζει πάλι τον Μπα, που είναι ανίκητος, αλλά όχι από τον… εαυτό του!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα για τον Ουσεϊνού Μπα.

• Υπήρχαν επί Μαρτίνς στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν ένας παίκτης που ουσιαστικά δεν υπολογίζονταν. Στα δύο παιχνίδια με τη Μακάμπι Χάιφα, αλλά και στα δύο τελευταία βασικά τεστ από τα φιλικά της προετοιμασίας, με την ΑΖ Άλκμααρ στο Καραϊσκάκη και με τη Ζάλτσμπουργκ στην Αυστρία, δεν είχε χρησιμοποιηθεί ούτε λεπτό.

• Ο λόγος για τον Ουσεϊνού Μπα, τον παίκτη που είναι ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού και στα τρία τελευταία παιχνίδια στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί: με την Σλόβαν στην Μπρατισλάβα και με τον Απόλλωνα Λεμεσού στην Κύπρο και στον Πειραιά. Ο Κορμπεράν, είτε επειδή δεν είχε άλλες λύσεις, είτε γιατί είδε κάτι πάνω του, έδωσε την ευκαιρία στο Σενεγαλέζο κι αυτός την άρπαξε από τα μαλλιά.

• Ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός περιόρισε, έως και ελαχιστοποίησε τα λάθη του, και έδωσε πάρα πολλές λύσεις σε δύσκολες στιγμές για την άμυνα του Ολυμπιακού με τις γρήγορες, έγκαιρες και κρίσιμες επεμβάσεις του, τόσο χαμηλά, όσο και στον αέρα. Είναι σαν να ξανακερδίζει ο Ολυμπιακός έναν παίκτη, με όσα βλέπουμε από τον Μπα σε αυτά τα παιχνίδια.

• Και πάνω που λέγαμε ότι επιτέλους ο Μπα σταμάτησε τα λάθη του ήρθε εκείνη η φάση στο 10ο λεπτό της παράτασης της Πέμπτης και μας υπενθύμισε ότι το κυριότερο που λείπει από αυτό το παιδί είναι οι σωστές αποφάσεις σε κάποιες καίριες στιγμές, όπως αυτή της αποβολής του στο ματς με τον Απόλλωνα. Μία αποβολή που θα μπορούσε να αποφευχθεί, είτε με το να μην δοκίμαζε να κόψει τον αντίπαλο του από την στιγμή που ήταν κι ο Σισέ εκεί, είτε με το να μην έκανε το φάουλ στην γραμμή του αράουτ, σχεδόν στο κέντρο του γηπέδου, που του έφερε την πρώτη κίτρινη κάρτα.

Ολυμπιακός: Κερδίζει πάλι τον Μπα

• Θα έλεγα ότι πιο πολύ με πείραξε, προσωπικά, η πρώτη κίτρινη κάρτα γιατί ήταν εντελώς αχρείαστη-ίσως και τραβηγμένη από πλευράς του Ελβετού διαιτητή, αλλά δόθηκε το δικαίωμα από τον Μπα. Και κάπως έτσι έχει φτάσει τις τρεις κόκκινες κάρτες σε ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

ΠΡΩΤΗ ήταν τον Μάρτιο του 2021 με την Άρσεναλ στο Λονδίνο, στο 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού.

ΔΕΥΤΕΡΗ ήταν τον Αύγουστο του 2021 με τη Λούντογκορετς στη Βουλγαρία, στο 2-2 του Ολυμπιακού.

ΤΡΙΤΗ ήταν την Πέμπτη με τον Απόλλωνα, στο 1-0 του Ολυμπιακού.

• Την πρώτη φορά με την αποβολή του στο 83’ ο Ολυμπιακός στερήθηκε τη δυνατότητα να παλέψει για το θαύμα, αφού κέρδιζε 1-0 την Άρσεναλ, από την οποία είχε χάσει 1-3 στο Καραϊσκάκη. Στις άλλες δύο φορές ο Ολυμπιακός παίζοντας με παίκτη λιγότερο από το 85’ τη μία και από το 100’ την άλλη, πήγε στη ρουλέτα των πέναλτι, που κάθισε μία φορά εις βάρος του και μία φορά υπέρ του.

• Να προσέξουμε ότι και οι τρεις αποβολές του Μπα είναι προς το τέλος των αγώνων. Όπως και η μοναδική αποβολή του στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, ήταν κι εκεί στο 83’. Πόσο συμπτωματικό μπορεί να είναι ότι και τις τέσσερις φορές έχει πάρει κόκκινη κάρτα στα τελευταία 10 λεπτά των αγώνων; Μήπως τότε έχει κουραστεί και το μυαλό δεν είναι καθαρό και δε λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις; Μήπως πρέπει να είναι πιο προσεκτικές και να μην παίρνει νωρίτερα κίτρινες με ευκολία, έτσι ώστε να μην παίζει στα παιχνίδια του με τη δαμόκλεια σπάθη της δεύτερης κίτρινης, που και αγχωτικό είναι και όχι τόσο εύκολα διαχειρίσιμο;

• Η ουσία είναι ότι τώρα που ο Μπα βρίσκει πάλι τα πατήματα του και γίνεται ο Μπα που είχαμε δει την πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, το 2019-20, έχει την ευκαιρία με την εμπειρία πιά σχεδόν τεσσάρων ετών στα «ερυθρόλευκα», να κάνει πιο σωστή αυτοκριτική και να βελτιώσει τις αδυναμίες του, μία από τις οποίες ασφαλώς είναι αυτό το πράγμα με τις κίτρινες κάρτες-παρεμπιπτόντως, και οι τέσσερις αποβολές του είναι με δεύτερη κίτρινη κάρτα! Άρα, εκεί έχει θέμα.

Ολυμπιακός: Κερδίζει πάλι τον Μπα

• Είναι ευχάριστο ότι έχει κάνει μία πρόοδο με την μπάλα στα πόδια. Τον βλέπουμε να ανεβαίνει πιο ψηλά για να συμμετέχει στη δημιουργία, παρότι δεν έχει την καλή πάσα που έχει π.χ. ο Σισέ. Και την μπαλιά του, όμως, μπορεί να την φτιάξει με την προπόνηση. Όπως πρέπει να δει και γιατί όταν ανεβαίνει στα κόρνερ και στα φάουλ του Ολυμπιακού, σπάνια κερδίζει κεφαλιές κι ακόμη πιο σπάνια αυτές είναι προς την εστία.

• Πρωτίστως, ωστόσο, ο στόπερ είναι αμυντικός κι ο Μπα στα τελευταία παιχνίδια πραγματικά δίνει την αίσθηση ότι είναι ανίκητος! Όπως ήταν παλιότερα. Έβγαλε καλές άμυνες, μπλόκαρε δύο επικίνδυνα σουτ των αντίπαλων, έδιωξε-έκοψε, έκανε τάκλιν, πήρε κεφαλιές και όταν έκανε ένα λάθος έσπευσε ο ίδιος και το διόρθωσε με ένα ωραιότατο τάκλιν. Επιπλέον ήταν σαφές ότι ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση του με τις καλές εμφανίσεις και με την εμπιστοσύνη του κόσμου και τον είδαμε να βγάζει μία άλλη άνεση με την μπάλα στα πόδια, ακόμη και να ντριμπλάρει, κάτι που τέλος πάντων δεν συνηθίζει.

• Τέλος πάντων, το θέμα είναι να μην τον πάρει από κάτω τον Μπα από αυτή την αποβολή και να κοιτάξει να συνεχίσει έτσι όπως παίζει εσχάτως και καλύτερα, γιατί αποδεικνύεται πολύτιμος παίκτης για τον Ολυμπιακό-και κατά την γνώμη μου σοβαρή απώλεια στο παιχνίδι με τη Ναντ στη Γαλλία για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

• Μου άρεσε δε η αντίδραση του Σισέ τόσο αμέσως μετά την κόκκινη κάρτα, όταν πήγε πάνω στο συμπατριώτη και φίλο του λιγότερο για να τον παρηγορήσει και περισσότερο για να τον ενθαρρύνει, όσο όμως και στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα-παράταση. Τότε που ο Σισέ προσπάθησε να παίξει και για το φιλαράκι του…

Ολυμπιακός: Κερδίζει πάλι τον Μπα

• Όπως μου άρεσε που στο τέλος και των πέναλτι ο Μανωλάς, με τον οποίο ο Μπα παίζει στην ίδια θέση, πήγε να τον αγκαλιάσει, όπως έκανε το ίδιο κι ο Κούτρης στο Ραντζέλοβιτς, που όπως κι ο Μπα θα μπορούσε κι αυτός να εξελιχθεί σε μοιραίο παίκτη, καθώς έχασε το πέναλτι.

• Έτσι είναι το ποδόσφαιρο: ο Σέρβος μπήκε ως πρώτη αλλαγή (απόλυτα εύστοχη από πλευράς προπονητή) και από την στιγμή (55’) που μπήκε, ο Ολυμπιακός δημιούργησε, σίγουρα όχι τυχαία, όλες τις καλές ευκαιρίες του στο παιχνίδι, μετά το γκολ που είχε έρθει από το 2ο λεπτό! Κι όμως χάνοντας το πέναλτι, αν δεν ήταν ο Βατσλίκ με τις τρεις αποκρούσεις, θα μπορούσε να ήταν με τον Μπα οι δύο μοιραίοι από πλευράς Ολυμπιακού…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x