Κώστας Νικολακόπουλος

Ο φετινός Ολυμπιακός δεν το έχει ούτε στις στατικές φάσεις

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το sport-fm.gr ένα κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού και το αναλύει.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν κράτησε τη διαφορά του από τις ομάδες που τον ακολουθούν μέσα από μία στατική φάση: φάουλ ο Βέρμπιτς, κεφαλιά ο Σπόραρ κι 1-0 νίκη επί του Άρη.

Με αυτή την αφορμή, θέλω να σταθώ στην πολύ φτωχή φετινή συγκομιδή του Ολυμπιακού σε γκολ από γκολ και κόρνερ. Επί τέσσερα χρόνια η ομάδα δεν…έσκιζε κιόλας σε αυτό το κομμάτι με τον Μαρτίνς στον πάγκο, αλλά πλέον με τις αλλαγές προπονητών η κατάσταση έχει πάει σε πολύ πιο κάτω επίπεδα.

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει φέτος 19 παιχνίδια σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη και τα γκολ που έχει πετύχει μέσα από τη διαδικασία των στατικών φάσεων είναι λιγότερα κι από τα δάκτυλα ενός χεριού: Ένα στο Ολυμπιακός-Σλόβαν από κόρνερ του Βαλμπουενά και κεφαλιά του Ελ Αραμπί…Δύο στο Ολυμπιακός-Ιωνικός 3-1 από κόρνερ του Μπιέλ και πλασέ του Μπουχαλάκη…Τρία στο ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-2 από φάουλ του Βαλμπουενά και κεφαλιά του Μπακαμπού…

Κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ουσιαστικά τα δύο γκολ από κεφαλιές είναι, στις καλές εκτελέσεις του Βαλμπουενά. Στα 38’ ο Ματιέ αλλά αυτός έχει βάλει δύο γκολ, αυτός έχει δώσει μία ασίστ, αυτός έχει φτιάξει και δύο γκολ από στατικές φάσεις. Με το ερώτημα που δημιουργείται να είναι, πώς ο Ολυμπιακός με κι άλλους καλούς εκτελεστές, όπως ο Χάμες κι ο Μπιέλ, δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί έστω ένα κόρνερ ή φάουλ.

Ολυμπιακός-Νικολακόπουλος: Δεν το έχει στατικές φάσεις

Μία απάντηση μπορεί να είναι ότι η ρέντα του Σισέ (έξι γκολ την περασμένη σεζόν) σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο…Άλλη απάντηση μπορεί να είναι ότι έφυγε ο Τικίνιο, ο κατ΄ εξοχήν σέντερ φορ που απειλούσε με το κεφάλι από κόρνερ και φάουλ…Μία τρίτη απάντηση έχει να κάνει με την αδυναμία των πιο ψηλών «ερυθρόλευκων», που κατά βάση είναι οι αμυντικοί, να σκοράρουν: ο Μανωλάς, που άλλωστε έφυγε, δεν σκόραρε ποτέ μετά την επιστροφή του από την Ιταλία…ο Μπα είναι πολύ κακός σε αυτό το κομμάτι (έχει ένα γκολ σε 3,5 χρόνια και τα αυτογκόλ του είναι παραπάνω!)…ο Βρσάλικο σε όλη του την καριέρα είναι ζήτημα να έχει βάλει τρία γκολ…ο Ρέτσος με τον Ντόη έχουν παίξει πολύ λίγο…Κι ο Εμβιλά που μας είχε καλομάθει στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει σκοράρει μόλις μία φορά από στατική φάση…

Οπότε τι μένει; Ο Παπασταθόπουλος, που προωθείται πάντοτε, έχει καλό άλμα, παίρνει κεφαλιές, όμως σκοράρει με μεγάλη δυσκολία-στα σχεδόν δύο χρόνια που βρίσκεται στον Ολυμπιακό έχει μόλις δύο γκολ, και τα δύο σε παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη…Και με τον ΠΑΟΚ το κυνήγησε πολύ το γκολ, χωρίς επιτυχία, ενώ το ίδιο συνέβη και στο Αγρίνιο, σε τρεις περιπτώσεις. Γενικά σε αυτά τα δύο παιχνίδια είχε έξι τελικές (!) ο Σωκράτης, κάτι που είναι σημαντικό για στόπερ, αλλά στην πραγματικότητα σε καμία δεν απειλήθηκε αντίπαλος γκολκίπερ.

Απ' όποια πλευρά κι αν το δούμε, πάντως, ο Μίτσελ είναι υποχρεωμένος σιγά σιγά να δουλεύει περισσότερο τις στημένες φάσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ο ασφαλέστερος «πιο εύκολος» τρόπος για να γίνει επικίνδυνος ο Ολυμπιακός, που πάντοτε κερδίζει πολλά φάουλ και κόρνερ, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων του επιτίθεται…

Παρεμπιπτόντως, δείτε στα δύο βιντεάκια πώς η Ουράλ κέρδισε 2-1 και την Κρίλια για το πρωτάθλημα Ρωσίας με τον Ραντζέλοβιτς να εκτελεί το κόρνερ για το πρώτο γκολ και να κερδίζει το πέναλτι για το δεύτερο γκολ.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x