Κώστας Νικολακόπουλος

Κακός δεν είναι ο Ονιεκούρου, αλλά στον Ολυμπιακό ο εξτρέμ πρέπει να κάνει τη διαφορά

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr πέντε πράγματα για τον Ονιεκουρού, μετά και την χθεσινή εικόνα του.

• Ο Ολυμπιακός απέφυγε ένα δεύτερο σερί στραβοπάτημα, μετά το 0-0 στο Καραϊσκάκη με τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας έστω με την ψυχή στο στόμα τον ΠΑΣ, «την καλύτερη ομάδα με την οποία έχουμε παίξει μέχρι τώρα στο φετινό πρωτάθλημα», όπως δήλωσε ο Παπασταθόπουλος.

• Μία νίκη που σε γενικές γραμμές ήρθε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο είχαν έρθει και οι τρεις προηγούμενες! Χάρη δηλαδή στο γρήγορο γκολ, αυτή τη φορά στο 17’, δηλαδή λίγο πιο…αργό σε σχέση με τα άλλα παιχνίδια. Και μπορεί ο ΠΑΣ να ισοφάρισε, αλλά σχεδόν πάντοτε η ομάδα που κάνει πρώτη γκολ έχει τον πρώτο λόγο. Γιατί ακόμη κι όταν ισοφαρίζεται, ο αντίπαλος ακριβώς για να ισοφαρίσει, αναγκάζεται και τα δίνει όλα και στο τέλος δύσκολα είναι το ίδιο δυνατός, όταν αντεπιτίθεται αυτός που προηγήθηκε για να πάρει εκ νέου προβάδισμα στο σκορ.

• Άλλωστε, στα Γιάννινα ολόκληρη η ιστορία των αγώνων των δύο ομάδων έχει στηριχθεί σε αυτό το πράγμα! Ποτέ σε αγώνα ΠΑΣ-Ολυμπιακού, όχι μόνο στο πρωτάθλημα, αλλά και στο Κύπελλο, δεν έχει υπάρξει ανατροπή σκορ! Όποτε προηγήθηκε ο ΠΑΣ, είτε τελικά κέρδισε, είτε έφερε μίνιμουμ ισοπαλία! Και όποτε προηγήθηκε ο Ολυμπιακός, πάντοτε κέρδισε, με εξαίρεση μία και μόνη φορά, όταν πριν 12 χρόνια ο ΠΑΣ χάνοντας 0-2 έως το 84’, μπόρεσε κι ισοφάρισε!

• Ήταν, όμως, εκείνο το 2-2 απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Εξ ου κι όταν ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ ένιωσα μία σιγουριά ότι θα το κάνει το διπλό, ακόμη κι όταν ισοφαρίστηκε. Έστω κι αν φτάνοντας στο 80ο λεπτό, όλο και άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια, όσο έμενε δηλαδή το 1-1. Ήταν, ωστόσο, φανερό ότι με την παρουσία του Ελ Αραμπί οι «ερυθρόλευκοι» είχαν γίνει πολύ πιο επικίνδυνοι, ενώ έβγαλαν και μία φρεσκάδα με την παρουσία προς το φινάλε και του Βαλμπουενά και του Ροντρίγκες.

• Πραγματικά σε αυτό το παιχνίδι έγινε κάτι που το θέλει κάθε προπονητής: Μπήκαν και βοήθησαν όλες οι αλλαγές-και οι πέντε! Ακόμη και ο Αβραάμ, το «ακόμη» γιατί πέρασε για μόλις οκτώ λεπτά, πήρε δύο κεφαλιές εκεί που έπρεπε να τις πάρει.

• Ο Μαρτίνς ξεκίνησε τον αγώνα έτσι όπως έπαιξε στο β΄ημίχρονο στην Τουρκία με τη Φενέρμπαχτσε, επιμένοντας στον Ονιεκουρού. Για να είμαστε σωστοί, κακός δεν ήταν ο Νιγηριανός, αλλά ο εξτρέμ στον Ολυμπιακό είναι πρωτίστως για να βάζει η, να φτιάχνει γκολ-ο Ονιεκουρού δεν κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ακόμη κι όταν είχε φρεσκάδα, μόλις στα πρωτα λεπτά, εκεί που έκλεψε την μπάλα από το Σάλιακα, επέλεξε να κάνει ένα πλασέ…προπόνησης πάνω στον Λοντίγκιν, ενώ είχε λύση να δώσει πάσα στον Μασούρα δεξιά η, να την «αφήσει» στον Τικίνιο που έρχονταν από πίσω του, ολοταχώς. Όταν δε βγήκε σε μία πολύ καλή αντεπίθεση μπροστά, η πάσα του προς τον Τικίνιο ήταν αποτυχία και πήγε στράφι η κόντρα επίθεση. Κι όταν του έβγαλαν δύι σέντρες για να πάρει την κεφαλιά, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα.

Ολυμπιακός: Ο εξτρέμ πρέπει να κάνει τη διαφορά

• Ακόμη και στο ανασταλτικό κομμάτι, αυτή τη φορά ο Ονιεκουρού πήρε κακό βαθμό-τέσσερις φορές άφησε τον Σάλιακα να βγει μόνος του και να σεντράρει, σε περιπτώσεις που έπρεπε να βοηθήσει τον μπακ. Το έκανε, πάλι καλά, μόνο σε δύο περιπτώσεις στη συνέχεια, αφού πρώτα στην ευκαιρία του ΠΑΣ στο 11’, μάρκαρε με τα μάτια τον Γκαρντάφσκι, σε φάση που ο ΠΑΣ μπορούσε να προηγηθεί. Γενικά δεν ήταν πειστικός. Ακόμη κι όταν έκλεψε την μπάλα για δεύτερη φορά από τον Σάλιακα η, σε μία άλλη φάση που έκανε λάθος πάσα και σε μία άλλη που του πήραν εύκολα την μπάλα.

• Πρέπει να αντιληφθεί κι ο ίδιος ο Αφρικάνος άσος, με ό,τι δικαιολογία υπάρχει από πλευράς προσαρμογής, ότι δεν είναι εικόνα αυτή βασικού παίκτη του Ολυμπιακού. Και δη παίκτη που έχει παίξει βασικός στα έξι από τα οκτώ τελευταία παιχνίδια-και σε ένα έβδομο άλλο ένα ημίχρονο. Εν πάσει περιπτώσει, μοιάζει πιο νορμάλ επιλογή αυτή την στιγμή από το παίζει βασικός, να μπαίνει αλλαγή, όπως είχε συμβεί και με τον Ατρόμητο, όταν νομίζω και είχε κάνει το καλύτερο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, μάλλον το μοναδικό καλό.

• Ούτε ο Μασούρας ήταν καλός χθες-κι όπως δεν ήταν καλός ούτε με τον Παναθηναϊκό. Αλλά τουλάχιστον ξέρεις ότι από αυτόν κάτι μπορείς να περιμένεις και στην μέτρια βραδιά του. όπως χθες που έκανε την καλή σέντρα στο γκολ του Αγκιμπού και το καλό φάουλ στην κεφαλιά του Σωκράτη στο δοκάρι. Μόνο που αυτά ασφαλώς δεν είναι αρκετά για παίκτη που παίζει στους τρεις πίσω από τον φορ στον Ολυμπιακό. Ο Μασούρας και άφησε δύο φορές εκτεθειμένο τον Λαλά και στην ευκαιρία του ΠΑΣ με τον Γκαρντάφσκι στο 41’ δεν μάρκαρε και μία φορά έδιωξε άσχημα και άλλη μία με τζάμπα φάουλ έβαλε τον ΠΑΣ στην περιοχή του Βατσλίκ. Ακόμη και οι περισσότερες εκτελέσεις του στις στατικές φάσεις δεν ήταν οι καλύτερες και άλλες σέντρες και πάσες του δεν ήταν καλές.

• Παραμένει, ωστόσο, η πραγματικότητα ότι συνήθως από τον Μασούρα «κάτι» μπορείς να περιμένεις, έστω κι αν δεν είναι στα πιο καλά του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x