Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Λαλά έχει ελαφρυντικά, αλλά πρέπει κι ο ίδιος να αρχίσει να γίνεται πιο πειστικός…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr το πρώτο διάστημα του Κένι Λαλά στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και με τον σχεδιασμό του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν.

· Στα δικά μου μάτια, ο Κένι Λαλά είναι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ερωτηματικό του ρόστερ του Ολυμπιακού! Πολύ απλά, γιατί με όσα έχουμε δει από αυτόν, δεν μπορεί κανείς να ξέρει αν μπορεί να τον υπολογίζει η ομάδα για τον βασικό της δεξιό μπακ τη νέα σεζόν, ρόλο για τον οποίο και τον απέκτησε μεσούσης της σεζόν, υπογράφοντας μαζί του έναν καταπληκτικό για τον παίκτη συμβόλαιο (2,5 εκ. Ευρώ για 2,55 χρόνια).

· Κατ΄ αρχάς, ασφαλή άποψη δεν μπορούμε να έχουμε, έχοντας δει τον έμπειρο Γάλλο αμυντικό σε μόνο οκτώ παιχνίδια, εκ των οποίων στο ένα αποβλήθηκε στο 40ο λεπτό και στο άλλο (την Τετάρτη στα Γιάννινα) έγινε αλλαγή στο ημίχρονο. Η πρώτη εικόνα απ΄ όσο έχει παίξει ποια είναι; «Έτσι κι έτσι». Βλέπουμε κάποια καλά στοιχεία στο παιχνίδι του, ειδικά ορισμένες γρήγορες αντιδράσεις-επιστροφές στο αμυντικό κομμάτι και μία διάθεση να βγει μπροστά και να έχει συνεργασίες με τους συμπαίκτες της πλευράς του. Αλλά, για να είμαστε ρεαλιστές, μέχρι εκεί. Όχι παραπάνω πράγματα.

· Ήρθε π.χ. με τη φήμη ενός επιθετικογενή μπακ, με καλή δημιουργία φάσεων κλπ, κλπ-κάτι που έχουμε δει ελάχιστα μέχρι στιγμής-ειδικά οι σέντρες του είναι πολύ μέτριου επιπέδου. Ούτε η κίνηση του στο χώρο, κάτι που χρειάζεται πολύ η ομάδα όταν βγαίνει στην επίθεση, είναι κάτι εξαιρετικό. Ούτε δε αμυντικά είναι αυτό που λέμε απροσπέλαστος. Γενικά, η εικόνα του είναι μέτρια, όχι καλή, όχι κακή. Εξ ου άλλωστε κι ο Μαρτίνς τον έχει κάνει αλλαγή δύο φορές στο 80ο λεπτό, κάτι που σπανίως συμβαίνει σε ακραίο αμυντικό. Και, κυρίως, εξ ου και έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο τον Ανδρούτσο δεξί μπακ…

· Αν έχει δικαιολογίες γι΄ αυτή την παρουσία του ο Λαλά; Σίγουρα έχει και πρέπει να τις λάβουμε υπόψιν μας. Π.χ. μπορεί να οδεύει στα 30 του, αλλά είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από τη Γαλλία και προφανώς αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής. Είναι σαφές ότι ακόμη δεν έχει μπει στο κλίμα της ομάδας, ίσως επειδή δεν μιλάει καθόλου αγγλικά και μπορεί να συνεννοηθεί μόνο με τους γαλλόφωνους-ούτε με τους Πορτογάλους, ούτε με τους Έλληνες. Και μπορεί να επηρεάζεται ακριβώς από αυτό το πράγμα στην απόδοση του, ότι δηλαδή δεν έχει εγκλιματιστεί απόλυτα.

· Επίσης ο Λαλά για πρώτη φορά στη ζωή του παίζει σε κλαμπ με υψηλές απαιτήσεις. Έχοντας συνηθίσει τόσα χρόνια να αγωνίζεται στη Γαλλία σε ομάδες όπως η Στρασμπούρ κι η Λανς με τη Βαλανσιέν, ίσως να μην έχει γίνει ακόμη εύκολη η μετάβαση του σε ένα σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός που κάνει σε…ακραίο βαθμό πρωταθλητισμό και παίζει στην Ευρώπη διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό. Η λογική του ποδοσφαίρου λέει ότι κάνοντας το καλοκαίρι προετοιμασία με τον Ολυμπιακό ο Γάλλος μπορεί να «δέσει» καλύτερα και να «κουμπώσει» με την ομάδα.



· Είναι, όμως, και μία πραγματικότητα ότι αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα από τον Λαλά δεν ικανοποιεί. Ούτε καν σε επίπεδο πάθους στο παιχνίδι, επιθυμίας να «δείξει» κάτι παραπάνω. Κι αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί, αν ήδη δεν έχει δημιουργηθεί, το ερώτημα, «μπορεί ο Ολυμπιακός να σχεδιάσει την ομάδα του για την νέα σεζόν με τον Λαλά ως βασικό δεξί μπακ, και με εναλλακτική επιλογή τον Ανδρούτσο, που τώρα μαθαίνει τη θέση;…».

· Την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο Πέδρο Μαρτίνς-αν κι η ερώτηση είναι αν μπορεί να την δώσει….Προσωπικά εγώ δυσκολεύομαι πάρα πολύ. Θα μπορούσε, όμως, να βοηθήσει ο ίδιος ο Λαλά δείχνοντας μία άλλη εικόνα έως το τέλος της σεζόν. Τόσα παιχνίδια έχει ακόμη, οκτώ για το πρωτάθλημα και ένα η, δύο για το Κύπελλο. Και πρέπει κι ο ίδιος να αντιληφθεί ότι είναι υποχρεωμένος να γίνει πιο πειστικός στο παιχνίδι του.

· Καλό είναι που βγάζει μία συνέπεια αμυντικά και που δεν κάνει χοντρά λάθη, αλλά δεν φτάνουν. Προσωπικά αυτή την στιγμή σε επίπεδο προσπαθειών που λες ότι κάνουν τη διαφορά, από το Λαλά θυμάμαι δύο πολύ καλές αμυντικές ενέργειες του, μία κάθετη που έβγαλες και ξεκίνησε το νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού στο Βόλο κι έτερον ουδέν. Σίγουρα δεν θυμάμαι να έχει κάνει κάποιο τάκλιν…

Άσχετο: Επειδή ακούστηκε ότι ο Κλάτενμπεργκ άλλαξε διαιτητή στο Ολυμπιακός-ΠΑΟ κι έβαλε τον Κροάτη Μπέμπεκ επειδή διέρρευσε το όνομα του Ισραηλινού, να ξεκαθαρίσω κάτι. Όντως την Παρασκευή έγραψα στον Πρωταθλητή ότι θα οριστεί στο ντέρμπι ο Ισραηλινός Roy Reinschreiber, αλλά πολύ απλά το έγραψα γιατί μου το έστειλε συνάδελφος από το Τελ Αβίβ, καθότι το είχε γράψει από την Παρασκευή ο τοπικός τύπος. Εξ ου και το σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο μάλιστα αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος ρέφερι ήταν VAR του πιο έμπειρου διεθνή ρέφερι της χώρας, του Uriel Greenfeld, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του (δείτε εδώ)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x