Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Οι 8 φάσεις από «καθαρό ποδόσφαιρο», με τελικές να κάνουν ήρωα τον γκολκίπερ…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει στο sport-fm.gr την επιθετική παραγωγή του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της Φιλαδέλφειας.

• Η κατ΄ αρχάς και εξόφθαλμη διαπίστωση είναι ότι ο Ολυμπιακός απείλησε οκτώ φορές την εστία της ΑΕΚ, μέσα από διαδικασία εννιά (σε μία περίπτωση ήταν δύο τα σουτ) τελικών από καλές έως πολύ καλές θέσεις για γκολ.

• Η δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο προήλθαν αυτές οι οκτώ σοβαρές έως πολύ σοβαρές απειλές για την εστία του Αθανασιάδη. Καμία απειλή δεν ήταν από στατική φάση (κόρνερ η, φάουλ). Καμία απειλή δεν ήταν από λάθος παίκτη της ΑΕΚ. Καμία απειλή δεν ήταν από μία κόντρα η, καραμπόλα. Όλες οι φάσεις που έφτιαξε ο Ολυμπιακός ήταν φάσεις «καθαρού ποδοσφαίρου».

ΕΝΑ: Η κοντινή κεφαλιά του Μασούρα που έδιωξε ο Αθανασιάδης, ήταν από καλοζυγισμένη σέντρα του Ποντένσε, σε φάση που ξεκίνησε από καλή πίεση του ίδιου του Μασούρα πάνω στον Χατζησαφί στο ξεκίνημα της φάσης κι από συνεργασία Μασούρα-Φορτούνη-Ποντένσε. Ίσως το πιο εύκολο γκολ που χάθηκε, υπό την έννοια ότι ο Μασούρας ήταν ολομόναχος, καθώς ο Χατζησαφί είχε μείνει στο χορτάρι διαμαρτυρόμενος για υπέρ του φάουλ.

ΔΥΟ: Το δυνατό σουτ του Έσε σε κάθετη κίνηση του, ήταν από δεξιοτεχνική πάσα του Τσικίνιο στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ. Με τον Αθανασιάδη πάλι να διώχνει.

ΤΡΙΑ: Το σουτ του Ελ Κααμπί στο τετ α τετ με τον Αθανασιάδη, που και πάλι ήταν νικητής στη μονομαχία, ήταν από έξοχη πάσα του Ποντένσε, που πήρε την μπάλα από έξυπνο κλέψιμο της μπάλας στο κέντρο από τον Τσικίνιο. Ίσως η πιο σημαντική ευκαιρία, καθώς ήταν στο 45+2’ και θα έδινε άλλη ψυχολογία στον Ολυμπιακό, κόβοντας τα πόδια των παικτών της ΑΕΚ.

Ολυμπιακός: Οι φάσεις από «καθαρό ποδόσφαιρο», με τελικές να κάνουν ήρωα τον γκολκίπερ

ΤΕΣΣΕΡΑ: Η (άστοχη) κεφαλιά του Ζέλσον από κοντινή εξαιρετική θέση, ήταν από άψογη σέντρα του Τσικίνιο, κορυφαίου παίκτη του Ολυμπιακού.

ΠΕΝΤΕ: Το σουτ του Ζέλσον από καλή θέση, λίγο πλάγια, με τον Αθανασιάδη ξανά να διώχνει, ήρθε από σωστή πάσα του Ποντένσε, τον οποίο είχε βγάλει στην αντεπίθεση με εκπληκτική μπαλιά ο Φορτούνης.

ΕΞΙ: Το σουτ του Τσικίνιο φάτσα με τον Αθανασιάδη, που και πάλι έδιωξε ο γκολκίπερ της ΑΕΚ, προέκυψε από ιδανικό ένα-δύο του Πορτογάλου με τον Ζέλσον. Στην ίδια φάση, ο Γιόβειτς πήρε το ριμπάουντ, όμως αστόχησε στο μονοκόμματο σουτ.

ΕΦΤΑ: Το γυριστό του Ζέλσον από πολύ καλή θέση, αλλά πάνω στον Αθανασιάδη, έγινε από μπαλιά ακριβείας του Γιόβετιτς.
ΟΚΤΩ. Ο δε κεραυνός του Γιόβετιτς στο 88’, προέκυψε από εξαιρετική ενέργεια του Μαυροβούνιου, τον οποίο είχε τροφοδοτήσει με έξοχη πάσα από την άμυνα ο Κάρμο.

• Και μία τρίτη διαπίστωση, δυσάρεστη για τους παίκτες του Ολυμπιακού: όταν έχεις εννιά τελικές από καλές έως πολύ καλές θέσεις για να κάνεις γκολ, το λογικό είναι τουλάχιστον οι μισές από αυτές να είναι πραγματικά καλές, όταν μιλάμε για ντέρμπι με τέτοια σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία από τις εννιά τελικές των «ερυθρόλευκων» δεν ήταν όπως έπρεπε-ας βγάλουμε έξω την κανονιά του Γιόβετιτς στο τέλος, που άφησε άγαλμα τον τερματοφύλακα.

Ολυμπιακός: Οι φάσεις από «καθαρό ποδόσφαιρο», με τελικές να κάνουν ήρωα τον γκολκίπερ

• Οι οκτώ τελικές των παικτών του Ολυμπιακού δεν ήταν ανάλογου επιπέδου με την δημιουργία των ευκαιριών. Η δημιουργία ήταν φοβερή, τα τελειώματα δεν ήταν καλά. Κανένα δεν ήταν όπως έπρεπε. Τολμώ να πω ότι οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ήρωα τον γκολκίπερ της ΑΕΚ, που ναι μεν είχε δύσκολες επεμβάσεις να κάνει, αλλά όχι από αυτές που δεν τις κάνει ένας απλά καλός τερματοφύλακας.

• Δεν ξέρω αν ήταν το άγχος κι η πίεση για το αποτέλεσμα που έπαιξε ρόλο στην ποιότητα των τελικών. Η, ότι ήταν ατυχία για τον Ολυμπιακό που δεν δόθηκε η ευκαιρία σε Ποντένσε και Φορτούνη να κάνουν έστω ένα σουτ. Η, ότι κι ο Ελ Κααμπί με τον Μασούρα είχαν από μόνο μία τελική, ενώ οι πολλές πήγαν στον Ζέλσον (τρεις) και τους κεντρικούς χαφ Τσικίνιο κι Έσε (δύο), δηλαδή σε τρεις παίκτες που δεν έχουν σκοράρει ποτέ με την «ερυθρόλευκη»…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x