Κώστας Νικολακόπουλος

Διαιτησία στο Χαριλάου: Η πρώτη ύποπτη απόφαση, το «σπρώξιμο» και το αστείο πέναλτι

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει στο sport-fm.gr τη διαιτησία του Oύγγρου Βαντ χθες στο Χαριλάου.

· Εδράκια χαρακτήριζα τον Βαντ στο άρθρο μου χθες το μεσημέρι. Να υπενθυμίσω ότι στα 24 προηγούμενα διεθνή παιχνίδια του είχε 12 άσους, 9 Χι και μόλις τρία διπλά, εκ των οποίων στα δύο είχε δώσει πέναλτι και τα είχαν χάσει οι γηπεδούχοι-όπως δηλαδή ακριβώς συνέβη και χθες στο Χαριλάου με τον Άρη!!!

· Ας πούμε ότι με δικαίωσε το βράδυ με τη διαιτησία του κι ότι γι΄ αυτό, επειδή είναι εκ φύσεως εδράκιας, έπαιξε έτσι όπως έπαιξε, που εγώ δεν το νομίζω να ισχύει ακριβώς αυτό, αλλά τέλος πάντων. Εμένα ο Ούγγρος διαιτητής μου έκανε πολύ κακή εντύπωση με μία απόφαση του στο 3ο κιόλας λεπτό, όταν ο Μπακαμπού κι ο Μπιέλ απαλλάχτηκαν με πανέμορφες ενέργειες από την πίεση των παικτών του Άρη, ο Μπιέλ βγήκε μπροστά σε αντεπίθεση «δύο κόντρα σε δύο», με τον Μασούρα να περιμένει την πάσα του κι ο Βαντ αντί να αφήσει το πλεονέκτημα σταμάτησε το παιχνίδι και ακύρωσε τη δυνατότητα του Ολυμπιακού να κάνει φάση για να δώσει ένα φάουλ υπέρ του Βαλμπουενά κάτω από τη σέντρα.

· Δείτε εδώ την σχετική φωτογραφία και θα καταλάβετε το μέγεθος της αστειότητας της απόφασης άλλου ενός διαιτητή από το σωρό που έφερε ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Μπένετ, όπως οι εννιά στους δέκα που φέρνει είναι από το σωρό, κατιμάδες της ευρωπαϊκής διαιτησίας. Κι αν δεν έρχονταν και κάποιοι Πορτογάλοι, τότε θα είχαμε επιλογές ξένων διαιτητών που θα έκαναν την ΕΠΟ εντελώς περίγελο.



· Από εκείνη τη φάση άρχισε να μου δημιουργεί υποψίες ο Ούγγρος για το «τι κάνει τούτος εδώ». Αλλά βλέποντας το παιχνίδι και διαπιστώνοντας ότι τουλάχιστον δεν έδωσε κάνα γελοίο πέναλτι από τα…τόσα (!) που ζητούσαν οι παίκτες κι ο κόσμος του Άρη, με δήθεν ανατροπές του Γκρέι από τον Ντόη, με χέρι χωρίς καμία πρόθεση του Εμβιλά από διώξιμο της μπάλας πάνω του από τον Βρουσάι κλπ, λέω, «οκ, μπορεί απλά να είναι ένας κακός η, μέτριος διαιτητής».

· Το πράγμα άρχισε να διαφοροποιείται στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα. Εκεί άρχισε το σπρώξιμο. Το κόρνερ υπέρ του Ολυμπιακού σε διώξιμο της μπάλας με κεφαλιά του Μπράμπετς από διεκδίκηση με τον Παπασταθόπουλο το μετέτρεψε σε άουτ…Το φάουλ υπέρ του Μπιέλ σε θέση έξω αριστερά κοντά στην περιοχή του Κουέστα έκανε ότι δεν το είδε…

· Ώσπου έκανε το μπαμ με το πέναλτι που θα έκρινε την πρόκριση, εις βάρος του Ολυμπιακού, αν ο Τζολάκης δεν ήταν καλός στη μαντεψιά στην εκτέλεση του Γκρέι. Αστεία απόφαση, που γίνεται επικίνδυνη γιατί ήταν σε πολύ καλή θέση ο διαιτητής και δεν μπορεί παρά να είδε το επιθετικό φάουλ του επιθετικού του Άρη. Μία απόφαση της διαιτητικής ομάδας που καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς συμφώνησε μαζί του η συμπατριώτισσα του Καταλίν Κούλκσαρ που ήταν στο VAR.



· Ούτε ισχύει ότι αρχικά ο διαιτητής έδωσε πέναλτι νομίζοντας ότι ο Παπασταθόπουλος έδιωξε με το χέρι την μπάλα στο σουτ παίκτη του Άρη στην εξέλιξη της φάσης, μετά την πρώτη επέμβαση του Τζολάκη στην προσπάθεια του Γκρέι. Ο Ούγγρος πήγε κατ΄ ευθείαν στον Ντόη για να του βγάλει κόκκινη κάρτα, άρα αμέσως έδωσε πέναλτι την υποτιθέμενη παράβαση του αμυντικού του Ολυμπιακού.

· Για να γίνω ο πιο καλόπιστος άνθρωπος του κόσμου, το μόνο που μπορώ να πω για τον Ίστβαν Βαντ είναι ότι επειδή ο Ντόη είχε άλλη μία περίπτωση μονομαχίας με τον Γκρέι και τζαρτζαρίσματος μέσα στην περιοχή στο α΄ ημίχρονο κι άλλη μία σε μία εκτέλεση φάουλ του Ιτούρμπε με την μπάλα να βρίσκει το όχι όμως απλωμένο χέρι του, έδωσε το πέναλτι…σωρευτικά! Δηλαδή, μου δίνει μία, δύο, τρεις αφορμές. Με τη διαφορά ότι σωρευτικά μπορεί να παίρνει αποφάσεις ένας διαιτητής για κάρτες, όχι για φάση στο 84’ που θα κρίνει μία πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

· Όπως δεν έκανε πέναλτι ο Ντόη στο πρώτο τζαρτζάρισμα στον Γκρέι, όπως δεν έκανε πέναλτι στο ακούσιο χέρι, έτσι δεν έκανε πέναλτι και στον Γκρέι στο 84’. Δεν μπορώ εν τέλει να φανταστώ ότι ένας διαιτητής αποφασίζει με στιλ, «στα τρία μη πέναλτι που θα μου ζητήσει μία ομάδα, θα δώσω το ένα», γιατί τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για διαιτητή που απονέμει δικαιοσύνη, αλλά για μπακάλη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x