Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Η από αέρος διαφορά, το παρελθόν και το άλλο ματς…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον αποψινό αγώνα του Ολυμπιακού στη Γερμανία.

-Έβλεπα μία σύγκριση των αγωνιστικών δεδομένων του Ολυμπιακού και της Φράιμπουργκ και μου έκανε εντύπωση η διαφορά των δύο ομάδων στις νίκες που έχουν στις μονομαχίες στον αέρα: οι Γερμανοί έχουν 54% επιτυχία κι οι «ερυθρόλευκοι» μόλις 39%. Να υπενθυμίσω ότι στο 0-3 του πρώτου αγώνα στο Καραϊσκάκη, η Φράιμπουργκ προηγήθηκε με μία κεφαλιά…

-Είναι κι αυτό ένα δεδομένο που έχει τη σημασία του, επιπλέον γιατί πρώτον η Φράιμπουργκ είναι μία πολύ ψηλή ομάδα και δεύτερον γιατί από τον Ολυμπιακοί λείπουν αρκετοί ψηλοί αμυντικοί (Παπασταθόπουλος, Σισέ κ.α.), ενώ ο Μίτσελ δεν προτίθεται να βάλει και κάποια άλλα ψηλά παιδιά, όπως τον Μπουχαλάκη και τον Ουί Τζο, γιατί θεωρεί ότι άλλοι παίκτες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση-και μάλλον δεν έχει κι άδικο.

-Γενικά η Γερμανία δεν είναι η πιο…εύκολη χώρα για να πάει ο Ολυμπιακός να πάρει αποτέλεσμα. Μπορεί στην Βρέμη, έναν άλλο Οκτώβριο, του 2008, να έσπασε την κατάρα και να κέρδισε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός έδρας, αλλά κατά τα άλλα οι Πειραιώτες έχουν μόνο ήττες: πιο πρόσφατα στην Φρανκφούρτη (1-3) και στο Μόναχο (0-2 και 0-4)…πιο πίσω στο Ντόρτμουντ (0-1), στο Σάλκε (0-1), στο Λέβερκουζεν (0-2)…κι ακόμη πιο παλιά στο Μόναχο ξανά (0-3) και στο Αμβούργο (0-1)…

-Μπορεί κάποιος εύκολα να διαπιστώσει ότι σε όλα αυτά τα παιχνίδια ο Ολυμπιακός ποτέ δεν κράτησε το μηδέν και ποτέ δεν σκόραρε, με εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, εκείνο το γκολ πέρυσι του Ελ Αραμπί με πέναλτι στην Φρανκφούρτη. Η λογική λέει ότι αν ο Ολυμπιακός δεν κοιτάξει να δει πώς θα σκοράρει απόψε, δεν θα έχει καμία τύχη στο Φράιμπουργκ.

-Απλά όσο κρατάς πίσω το μηδέν, τόσο η λογική του ποδοσφαίρου λέει ότι ανεβαίνεις και ψυχολογικά. Θα δούμε και πώς θα είναι απόψε ο Πασχαλάκης, αν τελικά επιλεγεί αυτός κι όχι ο Τζολάκης, που πλέον είναι καλά από τις ενοχλήσεις του στον ώμο.



-Σίγουρα είναι ευχάριστο για τον Ολυμπιακό και τον Πασχαλάκη που και στα δύο παιχνίδια στα οποία έχει παίξει, εκτός έδρας κι αυτά όπως το σημερινό (!), έχει κρατήσει το μηδέν, τόσο στο Μπακού με την Γκαραμπάγκ (0-0), όσο και στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό (2-0). Αλλά υπάρχει η λεπτομέρεια ότι καμία τελική αντίπαλης ομάδας δεν κατέληξε στην εστία του, οπότε πρακτικά ήταν απίθανο να παραβιαστεί! Κι απόψε μαθηματικά μοιάζει απίθανο να μην υπάρξει τελική των Γερμανών στην εστία του Ολυμπιακού.

-Εξίσου αλήθεια είναι ότι ο Πασχαλάκης έδειξε σε καλή κατάσταση, «γέμισε» τα γκολπόστ του, ήταν γρήγορος σε κάποιες επεμβάσεις από αυτές που λέμε ότι προλαβαίνουν τυχόν κινδύνους και γενικά έβγαλε μία καλή εικόνα. Θυμάμαι και μία θετική επέμβαση του στο ματς στο Μπακού, άσχετα αν η φάση υποδείχθηκε οφσάιντ. Από την άλλη, εξίσου αλήθεια είναι ότι η αποχή του εδώ και πέντε ολόκληρους μήνες από τα παιχνίδια, είναι πρακτικά αδύνατο να μην του έχει αφήσει σημάδια.

-Αν θυμάμαι καλά, υπήρξαν τρεις φορές σε αυτά τα δύο παιχνίδια που ο Πασχαλάκης σηκώθηκε στον αέρα να μαζέψει την μπάλα και δεν την μπλόκαρε. Δύο φορές με την Γκαραμπάγκ χρειάστηκε και δεύτερη προσπάθεια να μπλοκάρει, όντας και λίγο τυχερός που δεν βρέθηκε αντίπαλος να τον δυσκολέψει. Και μία φορά με τον Παναιτωλικό έβγαλε την μπάλα κόρνερ (για ελάχιστα δεν ήταν αυτογκόλ) σε στιγμή κατά την οποία φάνηκε να του γίνεται επιθετικό φάουλ, χωρίς όμως ο διαιτητής να σφυρίξει κάτι. Αν και νομίζω ότι εάν έβγαινε πιο αποφασιστικά και δυναμικά, θα καθάριζε ακόμη και με την επαφή που του έκανε ο αντίπαλος. Ένα άλλο σοβαρό κομμάτι είναι το παιχνίδι με τα πόδια, με τον Πασχαλάκη να έχει ξεκάθαρα θέμα με το αριστερό πόδι, ενώ με το δεξί σαφώς είναι πολύ καλύτερος, όχι όμως καλός.



-Τέλος πάντων, η αίσθηση που έχω είναι ότι η Φράιμπουργκ παίζει καλύτερα εκτός έδρας, βρίσκοντας πιο πολλούς χώρους, παρά εντός έδρας. Π.χ. τη Ναντ εντός έδρας την κέρδισε 2-0 με δύο γκολ στο β΄ημίχρονο, ενώ στη Γαλλία της έριξε τέσσερα…

-Σίγουρα θα ήταν καλό για τον Ολυμπιακό στον άλλο αγώνα του ομίλου, στο Ναντ-Γκαραμπάγκ να μην κέρδιζε η Ναντ. Ακόμη κι έτσι, όμως, με ισοπαλία η, ήττα της Ναντ, θα έχει σημασία και τι θα κάνει ο Ολυμπιακός στο Φράιμπουργκ, ακόμη κι από πλευράς σκορ. Μία βαριά ήττα του, θα σημαίνει ότι σε ισοβαθμία με τη Ναντ την τελευταία αγωνιστική, η μόνη περίπτωση να την αποκλείσει θα ήταν μία δική του νίκη με δύο γκολ διαφορά, αφού είχε χάσει με 1-2 στη Γαλλία.

-Κοινώς, ακόμη κι ένα γκολ απόψε στο Φράιμπουργκ μπορεί να κρίνει την πρόκριση. Ο Ολυμπιακός δεν έχει δικαίωμα να το παρατήσει το παιχνίδι, όποιος κι αν είναι το σκορ. Καλό θα ήταν ένα διπλό της Γκαραμπάγκ και μία ισοπαλία του Ολυμπιακού, καθότι έτσι ο Ολυμπιακός με νίκη επί της Ναντ με οποιοδήποτε σκορ θα έρχονταν 3ος…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x