Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός-Ευρώπη-Μάρτης: τα καταστροφικά 10λεπτα και οι νίκες που είναι μόνο εκτός έδρας!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί και γράφει στο sport-fm.gr διάφορα για τον Ολυμπιακό με αφορμή την χθεσινή κακή βραδιά του.

• Ατυχώς, αποδείχθηκε χθες βράδυ στο Καραϊσκάκη για άλλη μία φορά ότι όταν παίζεις σε τέτοιο επίπεδο, στα νοκ άουτ των Κυπέλλων Ευρώπης, ένα δεκάλεπτο είναι αρκετό να σε καταστρέψει.

• Ο Ολυμπιακός δεν άξιζε αυτό το σοκαριστικό 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με βάση την προσπάθεια που κατέβαλλαν οι ποδοσφαιριστές του, όμως στο ποδόσφαιρο ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Έτσι όπως ξεκίνησε το παιχνίδι η ομάδα του Μεντιλίμπαρ, χάνοντας 0-2 από τα αποδυτήρια, θα έπρεπε όχι απλά να ήταν πολύ καλή σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα, αλλά και να της πήγαιναν όλα όπως η ίδια τα ήθελε, κάτι που δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

• Δυστυχώς, χθες είχαμε εν τέλει απλά μία επανάληψη οδυνηρών αποτελεσμάτων που έχει βιώσει ο Ολυμπιακός φτάνοντας σε ένα καλό επίπεδο σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, όμως να είναι αρκετό ένα κακό δεκάλεπτο για να χάνει την ευκαιρία για το κάτι παραπάνω. Λες και η ιστορία δεν σταματάει να επαναλαμβάνεται…

Μάρτιος του 2012, ο Ολυμπιακός είναι μία ανάσα από την πρόκριση του στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, προηγούμενος ως το 80ο λεπτό 1-0 στο Καραϊσκάκη της Μέταλιστ, την οποία είχε κερδίσει και 1-0 μέσα στην Ουκρανία. Κι όμως, δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο, στο 81’ και στο 87’ του στερούν την πρόκριση, με την ήττα 1-2 και τα εκτός έδρας γκολ.

Μάρτιος του 2017, ο Ολυμπιακός παίζει στην Πόλη με την Μπεσίκτας, στη ρεβάνς του 1-1 στο Καραϊσκάκη, και βρίσκεται πίσω στο σκορ 0-2 από το 22ο λεπτό, όμως μειώνει στο 31’ και λόγω αποβολής του Αμπουμπακάρ παίζει και με παίκτη παραπάνω από το 39’. Του αρκεί ένα γκολ (κάνοντας το 2-2) για να προκριθεί στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Δύο γκολ μέσα σε ένα δεκάλεπτο, στο 75’ και στο 84’, τον βγάζουν νοκ άουτ και με εμφατικό τρόπο (1-4).

Μάρτιος του 2021, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Άρσεναλ στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ, μετά την πρόκριση του επί της PSV. Μόλις ένα χρόνο είχε αποκλείσει την Άρσεναλ στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ με το ιστορικό διπλό στο Λονδίνο και το γκολ στο 119’ της παράτασης. Το σκορ στο Καραϊσκάκη είναι στο εύθραυστο 1-1 μέχρι το 79ο λεπτό. Δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο (80’-85’) κάνουν το 1-3 και το έργο του Ολυμπιακού στη ρεβάνς στο Λονδίνο αποστολή απίθανη.

Μάρτιος του 2024, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μακάμπι Τελ Αβίβ στους 16 του Κόνφερενς Λιγκ. Αυτή τη φορά το καταστροφικό 10λεπτο ήρθε στην αρχή κι όχι στο τέλος, με τα γκολ στο 5’ και το 9’, ενώ το τελικό 1-4 συνιστά την πιο βαριά εντός έδρας ήττα του συλλόγου στα νοκ άουτ μετά τη φάση των ομίλων.

Ολυμπιακός: Το άρθρο του Κώστα Νικολακόπουλου

• Σε τι μπορεί να προσδοκάει ο Ολυμπιακός ενόψει της ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης στο γηπεδάκι της σερβικής Τόπολα. Κατά την γνώμη μου, το ματς έχει πολύ μεγάλη σημασία! Κι ας αποτελεί ρεβάνς ενός 1-4 εντός έδρας. Κι όχι, δεν αναφέρομαι σε πιθανή πρόκριση, αφού για να συμβεί μία τέτοια πρέπει να συνωμοτήσει υπέρ του όλο το σύμπαν του ποδοσφαίρου.

• Άλλο εννοώ. Κάθε αποτέλεσμα πλέον στα Κύπελλα Ευρώπης έχει τη δική του σημασία. Ακόμη και μία νίκη, που δεν θα αποτρέψει έναν αποκλεισμό. Μία νίκη δίνει βαθμούς στο ranking της UEFA, δίνει χρήματα στο ταμείο του συλλόγου, όπως και άλλο κουράγιο γενικά στην ομάδα για να συνεχίσει τη σεζόν. Άλλο είναι να μένει εκτός Ευρώπης με δύο ήττες κι άλλο να κάνεις μία νίκη και μία ήττα. Όπως είχε κάνει ο Ολυμπιακός το Μάρτιο του 2021 κερδίζοντας ξανά την Άρσεναλ στο Λονδίνο (1-0). Κι ας είχε βγει νοκ άουτ λόγω της εντός έδρας ήττας 1-3 στη ρεβάνς.

• Ο Ολυμπιακός ιστορικά δεν έχει ποτέ πάρει πρόκριση μήνα Μάρτιο στην Ευρώπη, γι΄ αυτό άλλωστε και δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο ψηλά όσο θα έπρεπε βάσει της δυναμικής του ως σύλλογος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, πάντοτε τις παρτίδες του τις πάλευε και το Μάρτιο. Μόνο μία φορά έχασε και τα δύο, το 2005 από τη Νιούκαστλ (1-3 εντός και 0-4 εκτός έδρας). Δεν πρέπει τώρα, με τη Μακάμπι, να παραδοθεί.

• Άλλωστε, για να αρχίσει κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός να παίρνει προκρίσεις και το Μάρτιο στην Ευρώπη πολύ απλά πρέπει να μάθει να κερδίζει πιο συχνά. Κάθε νίκη, καλή είναι! Ας παλέψει γι΄ αυτήν στη Σερβία. Κι ας έχουμε υπόψιν μας ότι ο Ολυμπιακός μήνα Μάρτιο στα Κύπελλα Ευρώπης έχει νικήσει μόνο εκτός έδρας! Την Άρσεναλ 1-0 το 2021 και τη Μέταλιστ επίσης 1-0 το 2012. Το θέμα, όμως, δεν είναι να κάνει μία νίκη κάθε δεκαετία το Μάρτιο. Όσο περισσότερες νίκες έρχονται, τόσο θα πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο και κάποια στιγμή θα τον πετύχει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x