Κώστας Νικολακόπουλος

Το ιστορικό ρεκόρ του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και μία δεύτερη και τρίτη ανάγνωσή του

Ο Κώστας Νικολακόπουλος μελετάει την παράδοση των ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και σχολιάζει γι΄ αυτήν στο sport-fm.gr.

· Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός, με τον Μαρτίνς στον πάγκο του, έχει χτίσει μία μεγάλη σειρά πολύ καλών αποτελεσμάτων κόντρα στην ΑΕΚ: στο Καραϊσκάκη την κερδίζει πάντοτε και δη με σκορ (4-1, 2-0, 3-0, 3-0, 2-0!!!), ενώ και στο ΟΑΚΑ έχει τρεις ισοπαλίες (1-1, 0-0, 1-1) και δύο νίκες (2-1, 5-1)!

· Για τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων μέσα στο σπίτι του Ολυμπιακού δεν χρειάζονται πολλά πολλά σχόλια. Μιλάμε όχι απλά για πέντε νίκες σε πέντε ματς, αλλά και με συνολική διαφορά γκολ 14-1!!! Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τα μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ έχουν και δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, πέραν της αρχικής, της καταμέτρησης δηλαδή των τριών ισοπαλιών και των δύο νικηφόρων αποτελεσμάτων του Ολυμπιακού, έναντι κανενός της γηπεδούχου ΑΕΚ.

· Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να παρατηρήσουμε…

Πρώτον, ότι και οι δύο νίκες του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ήταν για τα πλέι οφς, με την ΑΕΚ πάρα πολύ πίσω του βαθμολογικά: 19 βαθμούς πριν το προπέρσινο 2-1 και 22 βαθμούς πριν το περσινό 5-1…

Δεύτερον, και στα δύο αυτά παιχνίδια η ΑΕΚ είχε αρκετές απουσίες και δη βασικών ποδοσφαιριστών της…

Τρίτον, στα τρία παιχνίδια τους στο ΟΑΚΑ στην κανονική διάρκεια της σεζόν, νικητής δεν υπήρξε. Μάλιστα, παρότι ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στα δύο από τα τρία (το άλλο έληξε 0-0), η ΑΕΚ μπόρεσε κι ισοφάρισε, στο πρώτο στο 90ο λεπτό και στο δεύτερο στο 80ο λεπτό.

Τέταρτον, τα τρία τελευταία από αυτά τα πέντε παιχνίδια στο σπίτι της ΑΕΚ έχουν γίνει χωρίς κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά και οι δύο νίκες του Ολυμπιακού, το 2-1 και το 5-1, όπως και το 0-0. Αυτή τη φορά θα έχει κόσμο, η ΑΕΚ, και θα είναι και πολύς ο κόσμος για τα δεδομένα των τελευταίων ετών στο ΟΑΚΑ.

· Όλα αυτά είναι δεδομένα κι όχι θεωρίες. Πρέπει δε να τα λάβουμε υπόψιν μας, όταν επιχειρούμε να κατανοήσουμε πριν από ένα παιχνίδι τι θα περιμένουμε να δούμε σε αυτό. Είναι πράγματι μία καλή περίοδος αυτά τα χρόνια για τον Ολυμπιακό όταν παίζει με την ΑΕΚ, από την στιγμή που στα δέκα τελευταία τους παιχνίδια έχει εφτά νίκες και τρεις ισοπαλίες, χωρίς να έχει χάσει ούτε μία φορά! Λογικά του δίνει μία άλλη ψυχολογία, ένα διαφορετικό αέρα, να το πούμε έτσι.

Ολυμπιακός: Το ιστορικό ρεκόρ με την ΑΕΚ

· Από την άλλη, για την ΑΕΚ είναι ένα αν μη τι άλλο ντροπιαστικό σερί, σε 10 αγώνες πρωταθλήματος να μην μπορεί να σταυρώσει ούτε μία νίκη επί του Ολυμπιακού. Ένα σερί που γίνεται ακόμη πιο επώδυνο για εκείνη, άμα βάλουμε και τον τελικό του Βόλου, το 1-0. Τότε, μιλάμε για 11 αγώνες, με οκτώ νίκες του Ολυμπιακού και το καλύτερο για την ΑΕΚ τρεις ισοπαλίες της στο ΟΑΚΑ. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι η ΑΕΚ θα έχει μεγάλο κίνητρο να επιχειρήσει να σπάσει αυτή την ταπεινωτική για την ίδια σειρά αγώνων απέναντι στον Ολυμπιακό.

· Ιστορικά δεν υπάρχει μεγαλύτερο θετικό σερί καλών αποτελεσμάτων για τον Ολυμπιακό κόντρα στην ΑΕΚ από αυτό το 8-3-0 της προηγούμενης τριετίας (8-2-0 αν υπολογίσουμε μόνο το πρωτάθλημα). Υπήρξαν στο παρελθόν άλλα τρία μεγάλα σερί, κανένα όμως σαν αυτό!

Ένα στις αρχές της δεκαετίας του 70, με εννιά αγώνες πρωταθλήματος και πέντε νίκες του Ολυμπιακού (μεταξύ άλλων ένα 5-1 στη Φιλαδέλφεια κι ένα 4-0 στο Καραϊσκάκη!) συν τέσσερις ισοπαλίες. Σερί που έληξε με ένα εντυπωσιακό 0-2 της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη το Νοέμβρη του 1975, με δύο γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου.

Ένα δεύτερο στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000, με οκτώ αγώνες πρωταθλήματος και έξι νίκες του Ολυμπιακού συν δύο ισοπαλίες. Στο σερί αυτό, πάντως, υπήρξαν και δύο μεγάλες νίκες της ΑΕΚ στο Κύπελλο, ένα 3-0 κι ένα 2-1, που έφεραν μία πρόκριση και μία νίκη σε τελικό, όπως υπήρξε και μία πρόκριση του Ολυμπιακού στο Κύπελλο. Αλλά το σερί στο πρωτάθλημα έληξε με ένα διπλό της ΑΕΚ (2-1) στη Ριζούπολη κι ένα γκολ του Κατσουράνη στο 90ο λεπτό.

Κι ένα τρίτο, σχεδόν αμέσως μετά, με εφτά αγώνες πρωταθλήματος και τέσσερις νίκες του Ολυμπιακού συν τρεις ισοπαλίες. Αλλά και τρεις αγώνες Κυπέλλου, με άλλες τρεις νίκες του Ολυμπιακού, άρα συνολικά με εφτά νίκες και τρεις ισοπαλίες! Και αυτό έληξε με μία εντυπωσιακή νίκη της ΑΕΚ, με 4-0 το Μάρτιο του 2008 στο ΟΑΚΑ.

· Μπορούμε να προσέξουμε ότι έσπασαν αήττητα σερί εφτά, οκτώ κι εννιά αγώνων του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Και τώρα υπάρχει ένα αήττητο σερί δέκα αγώνων. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο! Κι ο Ολυμπιακός πρέπει να εμφανιστεί έτοιμος, πραγματικά από το πρώτο λεπτό όμως, για πραγματικά μεγάλη μάχη την Κυριακή στο ΟΑΚΑ-αυτή είναι η δική μου άποψη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x