Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Το «κρύο-ζέστη» του Μπα και οι Σωκράτης, Αβραάμ και Βατσλίκ

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr κάποια πράγματα στο αμυντικό παιχνίδι του Ολυμπιακού σε ατομικό επίπεδο.

•Παρατηρούσα με προσοχή την Τετάρτη το παιχνίδι του Ουσεϊνού Μπα στην Τούμπα. Ατυχώς, για ακόμη μία φορά φαίνεται δύσκολο να αλλάξει τον τρόπο που παίζει και να αποκτήσει καλύτερη ισορροπία ο Αφρικάνος κεντρικός αμυντικός. Τον βλέπεις μέσα σε ένα 90λεπτο να παίρνει τόσες πολλές σωστές και λάθος αποφάσεις και να σε έχει μία στο κρύο και μία στη ζέστη.

•Η αντιμετώπιση της φάσης στο 1-0 του ΠΑΟΚ ήταν από τον Μπα πραγματικά απαράδεκτη, από την αρχή έως το τέλος της. Κατ΄αρχάς είχε εντελώς λάθος τοποθέτηση στο ξεκίνημα της επίθεσης του ΠΑΟΚ. Αντί να πάει στη θέση του, αριστερά, ως αριστερός στόπερ, είχε μείνει στην καρδιά της άμυνας. Κι όταν πήγε τέλος πάντων, έστω καθυστερημένα, αριστερά τότε όχι μόνο έφαγε την ντρίμπλα του Σοάρες, αλλά δεν του έκανε κι ένα φάουλ για να τελειώσει την επίθεση. Λες και φοβήθηκε ότι θα του έκανε πέναλτι (!), κάτι που σε κάνει να πιστεύεις ότι είχε χάσει πλήρως την αίσθηση του χώρου. Με την ειρωνεία να είναι ότι πολύ αργότερα, και περίπου στην ίδια θέση, βγήκε κι έκανε φάουλ ο Μπα, σε φάση που ήταν αχρείαστο το φάουλ. Δηλαδή, όταν έπρεπε δεν έκανε κι όταν δεν έπρεπε έκανε…

•Από την άλλη, ο υψηλόσωμος στόπερ του Ολυμπιακού είχε τρεις σημαντικές επεμβάσεις, χωρίς τις οποίες ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να φτάσει σε ευκαιρίες για γκολ τουλάχιστον στη μία. Επιπλέον πίεσε πολύ σωστά κι ασφυχτικά τον Τσόλακ στην ευκαιρία του φορ του ΠΑΟΚ στο α' ημίχρονο για το 2-0. Και καθάρισε και στο ψηλό παιχνίδι επανειλημμένως, σε μία περίπτωση μάλιστα να είναι σημαντικό το διώξιμο του. Ακόμη κι έτσι, όμως, το «κρύο-ζέστη» δεν σταμάτησε. Διότι, ο Μπα σε δύο στιγμές έδιωξε από την άμυνα του Ολυμπιακού άσχημα την μπάλα, με συνέπεια ειδικά τη δεύτερη να βγει ο ΠΑΟΚ επικίνδυνα μπροστά κι ο ίδιος να σπεύδει και να διορθώνει το λάθος του με καλό κόψιμο.

•Ο Μπα είναι πια τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, το φθινόπωρο θα γίνει 27 και δυστυχώς ακόμη δεν μπορεί να βγάλει μία υποτυπώδη σταθερότητα στο παιχνίδι του. Μία τον βλέπεις και τον χαίρεσαι και μία τον βλέπεις και κάνεις τον σταυρό σου. Πραγματικά, νομίζω ότι και στον Ολυμπιακό δεν θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν με την περίπτωση του…Αυτό που προέχει, τώρα, πάντως, είναι να μην έχει τίποτα σοβαρό με τη μέση του, στην οποία είχε κάνει επέμβαση στη Γαλλία ακριβώς πριν ένα χρόνο. Και θυμάστε ότι στην Τούμπα βγήκε με αλλαγή από ενοχλήσεις στη μέση.

Ολυμπιακός: το «κρύο-ζέστη» του Μπα κι οι Σωκράτης, Αβραάμ

•Δίπλα του ο Παπασταθόπουλος δεν είχε σε καμία περίπτωση στην Τούμπα την απόδοση που είχε στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, αλλά η αλήθεια είναι ότι με την εμπειρία του καταφέρνει και στέκεται ακόμη και σε τέτοιες βραδιές, στις οποίες δεν είναι οι καλύτερες του. Εκεί που χρειάστηκε καθάρισε με το κεφάλι, μπλόκαρε ένα σουτ του Μιτρίτσα, έκοψε με ψυχραιμία και όταν ρίσκαρε μία μπαλιά έτρεξε και διόρθωσε με ένα καλό τάκλιν.

•Στην τελευταία μισή ώρα ήταν δίπλα στον Σωκράτη ο Αβραάμ, λόγω του τραυματισμού του Μπα. Και παρότι είχε να παίξει τρεις ολόκληρους μήνες, από τις αρχές Φλεβάρη και το 3-1 επί του Παναιτωλικού στο Κύπελλο, ο Παπαδόπουλος έδειξε για μία ακόμη φορά ότι όποτε τον χρειαστεί ο Μαρτίνς είναι πάντοτε έτοιμος να προσφέρει. Του χρειάστηκε πολύ λίγος χρόνος για να «μπει» στο παιχνίδι κι όταν «ζεστάθηκε» ήταν μια χαρά: έκοψε, έδιωξε, καθάρισε σε ένα κόρνερ με το κεφάλι, είχε ένα συγκλονιστικό τάκλιν διώχνοντας την μπάλα σε κόρνερ σε σουτ του Κούρτιτς στο 86’, πέρασε σωστά την μπάλα μπροστά και τον είδαμε στο 93’ να κάνει ένα απίστευτο σπριντ από την άμυνα στην επίθεση, αλλά τον Ελ Αραμπί να μας σπάει τα νεύρα και να μην δίνει την μπάλα στον παντελώς αμαρκάριστο συμπαίκτη του, που ερχόταν με φόρα από πίσω για να βγει φάτσα με τον Πασχαλάκη για το 3-1.

•Κι αφού σήμερα έπιασα την άμυνα του Ολυμπιακού, να καταγράψω για τον Βατσλίκ ότι δύο φορές σε κόρνερ του ΠΑΟΚ βγήκε κι έδιωξε την μπάλα με γροθιές, κάτι που (κακώς) δεν το συνηθίζει, στην δε φάση του γκολ έκανε το πλονζόν για να διώξει την μπάλα, ίσα που την ακούμπησε κι ο Τσόλακ την έστρωσε στον σκόρερ Μουργκ. Νομίζω ότι αν δεν την έβρισκε ο Τσέχος γκολκίπερ, θα έβαζε το γκολ απευθείας ο Τσόλακ, που είχε βρεθεί σε κατάλληλη θέση, καθώς ο Λαλά για μία ακόμη φορά είχε χάσει τον παίκτη του, που στη συγκεκριμένη φάση ήταν ο φορ του ΠΑΟΚ.

•Ένα απίστευτο πράγμα με τον Λαλά να μην μπορεί να βγαίνει πρώτος αυτός στην μπάλα σε αυτές τις φάσεις από τα πλάγια, είτε σε σέντρες, είτε σε γυρίσματα, από δεξιά η, από αριστερά. Κουσούρι κανονικό…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x