Κώστας Νικολακόπουλος

Θα το χάσει αν βρεθεί μπόσικος…Και το μόνο που λείπει από τον Φορτούνη!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για το αποψινό ντέρμπι και ειδικά για τον Φορτούνη.

• Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει προβλήματα, χάνοντας κάποιες βασικές μονάδες του (Γιόχανσον, Ινσούα, Δώνης, Ζαχίντ) με τη λήξη των συμβολαίων τους. Είναι εδώ και καιρό τραυματίας ο Πούγγουρας, έχουν τώρα και τραυματισμούς ο Νάγκι κι ο Αγιούμπ, ενώ έχουν φύγει κι οι νεαροί Αποστολάκης, Βαγιαννίδης.

• Μόνο που εξίσου αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να ζει με τα προβλήματα του. Και το βλέπουμε με την αξιοπρεπέστατη παρουσία του και στα πλέι οφ, όπου έχει χάσει μόνο από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ισοπαλίες έφερε στο ΟΑΚΑ και με την ΑΕΚ (1-1) και με τον ΠΑΟΚ (0-0), ισοπαλία (0-0) στο Ηράκλειο με τον δυνατό, όπως αποδείχθηκε και την Τετάρτη με τον Ολυμπιακό και χθες με τον ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, ενώ νίκησε (2-0) τον Άρη.

• Ο Δώνης την έχει κρατήσει όρθια την ομάδα. Έχει καλά οργανωμένη άμυνα (με παθητικό μόλις ένα γκολ στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια των πλέι οφ) και είναι πάντοτε ένας εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος για κάθε ομάδα. Να υπενθυμίσω δε ότι με τον Δώνη στον πάγκο τα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ κρίθηκαν οριακά, πέρσι 1-0 με το γκολ του Γκερέρο (και μετά, στο 72’, την διακοπή του αγώνα) και φέτος 1-1 με την ισοφάριση με πέναλτι του Μολό στο 90’.

• Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Δώνης κι οι παίκτες του Παναθηναϊκού αν βρουν απόψε μπόσικο τον Ολυμπιακό, θα του σπάσουν το αήττητο και θα το πανηγυρίσουν δεόντως και δη λίγες ημέρες μετά την πολύ επιθετική κατά του Ολυμπιακού κατάθεση που έδωσε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟ (Γ. Αλαφούζος) στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Από ένα τέτοιο «πονηρό» ματς μπορεί να χαθεί το αήττητο πιο εύκολα κι από τα ντέρμπι στο Καραϊσκάκη με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ!

• Kι ο Ολυμπιακός ήδη ήταν μπόσικος τόσο στο β΄ ημίχρονο με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή, με αποκορύφωμα το δωδεκάλεπτο (62-73) στο οποίο δέχθηκε εφτά (!) τελικές (έλεος) λες κι έπαιζε με την Μπάγερν Μονάχου (!), όσο και στο α΄ ημίχρονο με τον ΟΦΗ την περασμένη Τετάρτη στο Καραϊσκάκη, σαν συνέχεια της απαράδεκτης εμφάνισης του στο ΟΑΚΑ…

• Όχι, δεν μειώνω την τεράστια προσπάθεια του προπονητή και των παικτών του Ολυμπιακού, και τώρα στα πλέι οφ, σε δύσκολες συνθήκες, κατακαλόκαιρο. Ούτε παραβλέπω π.χ. ότι και κόντρα σε ατυχίες καταφέρνουν και παίρνουν με την αξία τους αυτό που θέλουν.

Παράδειγμα, έχασε το πέναλτι-δοκάρι ο Βαλμπουενά στο 80’ και μόλις δύο λεπτά μετά ο Χασάν σκόραρε. Αντί δηλαδή να τον πάρει από κάτω τον Ολυμπιακό, σήκωσε αμέσως κεφάλι και κατάφερε το αποφασιστικό πλήγμα στον αντίπαλο του.

Με την ΑΕΚ είχε την ατυχία με τα δύο δοκάρια στο πρώτο 20λεπτο (!). Συνέχισε να επιτίθεται και τα δύο δοκάρια του πρώτου 20λεπτου τα έκανε δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο του α΄ ημιχρόνου!

Με τον ΠΑΟΚ ο Μασούρας κι ο Αραμπί έχαναν όλες τις ευκαιρίες που είχαν ως το 65’, αλλά όσο το γκολ δεν έμπαινε τόσο και πίεζε περισσότερο ο Ολυμπιακός και το βρήκε τελικά το γκολ. Κι έβαλε και δεύτερο.

Ακόμη και στην Τούμπα, θυμόμαστε ότι ο Αραμπί έβαλε γκολ που ακυρώθηκε σαν οριακό οφσάιντ κι ο Ολυμπιακός συνέχισε ακόμη πιο δυνατά και λίγα λεπτά μετά πέτυχε κι άλλο γκολ, που μέτρησε αυτή τη φορά, ξανά με τον Αραμπί!

• Δεν παραγράφει κανείς ούτε το εκπληκτικό που έχει φέτος ο Ολυμπιακός, με τις εφτά νίκες και τη μία ισοπαλία στα οκτώ φετινά παιχνίδια του κεκλεισμένων των θυρών!!! Με τη μοναδική ισοπαλία να είναι με τη Γουλβς, σε παιχνίδι που από το 33’ έπαιζε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Σεμέδο.

• Ωστόσο, όπως καταγράφουμε κι όλα τα θετικά της ομάδας, δεν μπορεί να παραγράφουμε τα αρνητικά. Με τον ΟΦΗ ο Ολυμπιακός είχε την εμπειρία των δύο αγώνων στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τους οποίους κέρδισε στο όριο, τόσο στο Καραϊσκάκη 2-1, όσο και στο Ηράκλειο με 1-0. Όμως, δεν εμφανίστηκε διαβασμένος την Τετάρτη. Και προφανέστατα δεν ήταν τυχαίο ότι ο ΟΦΗ όπως και στο 2-1 του Οκτωβρίου, έτσι και τώρα ισοφάρισε τον Ολυμπιακό και δη στο ίδιο ακριβώς χρονικό σημείο, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου (!): στο 45+1 με τον Ναμπί και στο 45+1 με τον Σακόρ!!!

• Σίγουρα υπάρχει κι η παράμετρος κόπωση. Φαντάζομαι ότι γι΄ αυτό ήταν έτσι όπως ήταν ο Τσιμίκας κι ο Μασούρας. Με τον Τσίμι να μην μπορεί να βγάλει ούτε μία καλή σέντρα στις τέσσερις που επιχείρησε και να τον ξεπερνάει εύκολα ο αντίπαλος νεαρός μπακ (Δεληγιαννίδης). Και τον Μασούρα να χάνει κοντρόλ, να κάνει απρόσεκτες πάσες, να τον κόβουν εύκολα σε μία γενικά απαράδεκτη εμφάνιση, με αποκορύφωμα τη φάση στα πρώτα λεπτά που ο Γκιγιέρμε τον έβγαλε φάτσα με τον γκολκίπερ του ΟΦΗ κι ο Έλληνας διεθνής δεν μπόρεσε να κάνει ένα απλό κοντρόλ και να εκτελέσει.

• Πολύ λογικά ο Μαρτίνς τους άλλαξε και τους δύο στο ημίχρονο και σταδιακά είδαμε άλλη εικόνα της ομάδας στην επανάληψη. Κι αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν οι συνεργασίες του Βαλμπουενά με τον Φορτούνη. Μπορεί να έχουν παίξει ελάχιστα μαζί, αλλά αυτοί οι δύο μεγάλοι μπαλαδόροι του Ολυμπιακού βρίσκονται με κλειστά τα μάτια. Κι η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι όσο παίζουν πιο πολύ μαζί και βρίσκουν καλύτερη χημεία, θα δούμε πολύ ωραία πράγματα…

• Ο Φορτούνης είναι σταθερά καλός το τελευταίο διάστημα κι είμαι βέβαιος ότι το μόνο που του λείπει είναι η μία μεγάλη φάση. Αυτή στην οποία ήταν τόσο κοντά με την ΑΕΚ, με το φοβερό του σουτ στο οποίο η μπάλα βρήκε το κάτω μέρος του οριζόντιου δοκαριού και μετά τον ασβέστη της γραμμής χωρίς να πάει προς τα μέσα, αλλά, παίρνοντας ανάποδα φάλτσα, προς τα έξω. Ένα γκολ του λείπει η, ίσως και μία ασίστ σε ένα κρίσιμο γκολ ενός κρίσιμου αγώνα, για να του δώσει ακόμη καλύτερη ψυχολογία.

• Γιατί τον βλέπεις ότι είναι καλά, βγάζει κάθετες, ξεκινάει φάσεις για γκολ, βγάζει ασίστ (με τα γκολ όμως να χάνονται, όπως του Αραμπί την Τετάρτη!), περνάει σέντρες φαρμάκι, αλλά ακόμη δεν έχει αυτό το κάτι παραπάνω που τον έχει κάνει να ξεχωρίζει. Και νομίζω ότι είναι καθαρά θέμα αυτοπεποίθησης, όπως είχε διαφανεί κι από το πέναλτι που είχε κερδίσει ο ίδιος, αλλά και έχασε ο ίδιος στο παιχνίδι με τον Άρη.

• Για παράδειγμα, τον βλέπεις ότι δεν πατάει πολύ στην αντίπαλη περιοχή. Με τον ΟΦΗ είχε 70 επαφές με την μπάλα και μόνο μία από αυτές ήταν στην περιοχή του Σωτηρίου, εκεί που έχασε το κοντρόλ σε καλή θέση στην πάσα του Καμαρά, δείχνοντας ακόμη και σε αυτή τη φάση ότι ακόμη του λείπει η καλή ψυχολογία. Δεν επιτρέπεται ο Φορτούνης να έχει μία και μοναδική επαφή στην αντίπαλη περιοχή! Όπως, βέβαια, δεν επιτρέπεται και το άλλο που έκανε στο συγκεκριμένο ματς, όταν τέσσερις φορές πήρε την μπάλα κι άρχισε να περνάει και να ξαναπερνάει όποιον βρίσκει μπροστά του και κάνοντας κατάχρηση στο τέλος να χάνει την μπάλα…

• Αντίθετα, άρεσε πολύ το άλλο που έκανε ο Φόρτου, όταν γύρισε και μία και δύο φορές πίσω να μαρκάρει και να κλέψει την μπάλα σε επιθέσεις του ΟΦΗ. Ποτέ δεν είναι αργά να το βάλει κι αυτό στο παιχνίδι του. Όταν βλέπεις τον Κριστιάνο να τρέχει σαν σκύλος και να κλέβει μπάλες, δεν μπορεί να παίζεις στον Ολυμπιακό και να μην το κάνεις κι εσύ.

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1279485125353451520

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x