Fight Club - Στα χαρακώματα

Ο Κώστας Λαλιώτης απαντά στο Fight Club

Μια εποικοδομητική ηλεκτρονική συζήτηση με τον πρώην υπουργό.

Το χθεσινό δημοσίευμα της στήλης «Λόγια σταράτα, vol.X: Κώστας Λαλιώτης» ώθησε τον «συνεντευξιαζόμενο» στο να μας στείλει ένα e-mail ζητώντας να δημοσιευθεί η απάντησή του.

Ακολούθησε ένας ενδιαφέρων διάλογος τον οποίον, μετά από σχετική άδεια του κ. Λαλιώτη, δημοσιεύουμε σήμερα αυτούσιο έτσι ώστε, αφενός να αποτραπεί «τυχόν παραπλανητική επίδραση» του χθεσινού κειμένου και αφετέρου ώστε να αναδειχθούν για τον αναγνώστη οι ευεργετικές επιδράσεις του διαλόγου, όταν αυτός διεξάγεται πολιτισμένα και ορθολογικά.

1. Το πρώτο μέιλ του κ. Λαλιώτη

Αγαπητέ κύριε Τσαούση,

στις 25/04/2013 και ώρα 21:44 αναρτήσατε στο site www.sport-fm.gr και στη στήλη 'Fight Club' το κείμενο με τίτλο "Λόγια σταράτα, vol.X: Κώστας Λαλιώτης. Το πρώην «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ δίνει υπόσταση στην απόσταση" που το εμφανίζετε ως δική μου συνέντευξη.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι οι δηλώσεις που μου αποδίδονται δεν έχουν σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα, γιατί δεν έχω δώσει καμία συνέντευξη, ούτε έχω απαντήσει σε κάποια ερώτησή σας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχω δώσει καμία συνέντευξη σε κανένα δημοσιογράφο και σε κανένα μέσο.

Το κείμενο που υπογράφετε αποτελεί μια ευφάνταστη περιγραφή μιας συνέντευξης που δεν έγινε ποτέ. Είναι γεγονός ότι μια ευφάνταστη αλλά ουσιαστικά ανύπαρκτη συνέντευξη απαιτεί ταλέντο, το οποίο προφανώς διαθέτετε. Αντιλαμβάνομαι ότι στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να γίνω πιο πιστός αναγνώστης δικός σας και του κυρίου Κώστα Βαϊμάκη, καθώς και πιο τακτικός επισκέπτης του site.

Αυτή μου η απάντηση επιθυμώ να αναρτηθεί στο site www.sport-fm.gr στο όνομα της αλήθειας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Φιλικά,
Κώστας Λαλιώτης


2. Το μέιλ που εστάλη ως απάντηση στον κ. Λαλιώτη

Κύριε Λαλιώτη καλησπέρα,

Παρότι κατανοώ το γιατί ένας επί μακρόν «μετρ της πολιτικής επικοινωνίας» σαν κι εσάς δεν αφήνει τίποτα που σχετίζεται με τη δημόσια εικόνα του στην τύχη, επιτρέψτε μου να αποσαφηνίσω την προέλευση και τη διάθεση του κειμένου μου: Η στήλη «Fight Club - Στα χαρακώματα» λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια ως διαδικτυακό συμπλήρωμα της ραδιοφωνικής αθλητικής εκπομπής «Fight Club».

Ακόμα κι αν δεν έχει τύχει να υποπέσει στην αντίληψή σας μπορείτε εύκολα, είτε μέσω ίντερνετ ή μέσω φίλων και γνωστών, να βεβαιωθείτε ότι ο χαρακτήρας της εκπομπής στα 12 χρόνια παρουσίας της στα ερτζιανά είναι κατά βάσιν χιουμοριστικός-σημειολογικός και ως εκ τούτου το ίδιο πνεύμα και η αυτή προσέγγιση διαπνέουν κατά το μάλλον ή ήττον και τα κείμενά μας.

Όπως θα παρατηρήσατε και στον τίτλο, η «συνέντευξή» σας ήταν η δέκατη στη σειρά στην ενότητα «Λόγια σταράτα», η οποία αποτελείται από παρόμοιου ύφους «συνεντεύξεις» με δημόσια πρόσωπα και δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη (από 21/02/13 και μετά). Είναι προφανές -από την «ιδιαιτέρως ασυνήθιστη» φρασεολογία που χρησιμοποιείται και μόνο- πως όλες τους είναι αποκύημα φαντασίας, ωστόσο για έναν άνθρωπο που δεν έχει ασχοληθεί δημοσιογραφικά με το πολιτικό ρεπορτάζ και την πολιτική ανάλυση όπως ο γράφων, αποτελούν τον τρόπο του να δείξει στους αναγνώστες του ότι οι ανησυχίες του δεν εξαντλούνται στο «ρηχό» ποδοσφαιρικό πεδίο αλλά -μία στο τόσο- συμπορεύονται με τη ζώσα πραγματικότητα.

Επιπροσθέτως, θέλω να καταστήσω σαφές πως η σκέψη πίσω απ' αυτή τη σειρά των «συνεντεύξεων» είναι, χρησιμοποιώντας υπαρκτά στοιχεία, γεγονότα και δηλώσεις τους, να δημιουργηθεί ένα συμπίλημα ευχάριστο στην ανάγνωση και ταυτοχρόνως εγγύτερο σε ότι «θα απαντούσαν οι συνεντευξιαζόμενοι που ερωτώνται, αν ήταν απολύτως ευθείς στις απαντήσεις τους». Κάποιες απ' αυτές έχουν περισσότερο σκωπτική διάθεση (όπως π.χ. αυτή με τον κ. Γεωργιάδη), γενικώς όμως ο παιγνιώδης χαρακτήρας τους θεωρώ ότι είναι εμφανής.

Προς επίρρωσιν των γραφομένων μου, σας παραθέτω τις προηγούμενες εννιά «συνεντεύξεις»: Λόγια σταράτα vol I: Φαήλος Κρανιδιώτης, Λόγια σταράτα vol. II: Χάρης Θεοχάρης, Λόγια σταράτα vol. III: Ευάγγελος Βενιζέλος, Λόγια σταράτα vol. IV: Άδωνις Γεωργιάδης, Λόγια σταράτα vol. V: Άνγκελα Μέρκελ, Λόγια σταράτα, vol. VI: Νίκος Αναστασιάδης, Λόγια σταράτα, vol. VII: Χρήστος Σταϊκούρας, Λόγια σταράτα, vol. VIII: Νίκος Δένδιας, Λόγια σταράτα, vol. IX: Φράου Λίτσα. Αν μπείτε στον κόπο να τις διαβάσετε, είμαι βέβαιος πως θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ.

Φαντάζομαι ότι στη μακρά πορεία σας στα κοινά έχετε πολλάκις βρεθεί αντιμέτωπος με δημοσιεύματα (ανυπόγραφα υποθέτω ως επί το πλείστον, σε αντίθεση με το δικό μου) που περιείχαν δηλώσεις σας οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Πρόκειται, άλλωστε, για μία πρακτική που συνεχίζεται αναλλοίωτη ως σήμερα, ως μέρος του δημοσιογραφικο-πολιτικού blitzkrieg που σκοπό έχει την επικοινωνιακή επικράτηση. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνομαι και το σκεπτικισμό με τον οποίον αντιμετωπίσατε το κείμενό μου, στην περίπτωση αυτή όμως δεν υπάρχει ούτε παρασκήνιο, ούτε κακή πρόθεση. Υπάρχει απλώς ένα κείμενο γραμμένο με επιτήδευση τόση ώστε αυτή να γίνεται εύκολα αντιληπτή σε κάθε αναγνώστη.

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία,

Φιλικά,

Γιάννης Τσαούσης

ΥΓ. Εννοείται πως αν, παρόλα αυτά, εξακολουθείτε να επιθυμείτε την ανάρτηση της απάντησής σας, αυτό θα γίνει καθώς αποτελεί δικαίωμα δικό σας και υποχρέωση δική μου. Επαφίεμαι στην ευθυκρισία σας.

3. Το δεύτερο μέιλ του κ. Λαλιώτη -με το οποίο ουσιαστικά έκλεισε και το «θέμα»

Αγαπητέ Γιάννη - παίρνω το θάρρος να σου μιλήσω στον ενικό - διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντησή σου και ορισμένες από τις 'συνεντεύξεις' σου.

Ως άνθρωπος με χιούμορ κι ευφυία και ως δημοσιογράφος με διεισδυτική ματιά και φαντασία, τολμώ να σου συστήσω ότι πρέπει ταυτοχρόνως να είσαι ακριβοδίκαιος και να έχεις πίστη στην αλήθεια.

Με την ευαισθησία που βλέπω να σε διακρίνει, είμαι σίγουρος ότι κατανοείς την επιθυμία μου στο όνομα της δεοντολογίας, να αναρτηθεί η απάντησή μου μαζί ενδεχομένως και με ένα δικό σου σημείωμα, για το φόβο της ανώνυμης αναπαραγωγής και της παραπλανητικής επίδρασης του κειμένου σου που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Φιλικά,

Κώστας Λαλιώτης


ΥΓ. Αδιαμφισβήτητα η Αρκαδία είναι η Τοσκάνη της Ελλάδας... Αναφορικά όμως με το σκορ μου στις δίκες, μάλλον με αδικείς γιατί η υπεροχή μου είναι ασύγκριτη και οι νίκες μου πολλαπλές. Ως φανατικός Νοτιοευρωπαίος και πιστός φίλος του ισπανικού ποδοσφαίρου, θα ήθελα η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ να είχαν νικήσει θριαμβευτικά τις γερμανικές ομάδες για να είχαμε μια αντιστοιχία!

(σ.σ. Ζητούμε εκ των προτέρων την κατανόησή σας για την κατάχρηση του χώρου της σημερινής στήλης για ένα θέμα σαν κι αυτό, ωστόσο συνέβη και κρίναμε ότι αξίζει να το αναδείξουμε)

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x