sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Ματ που θέλει να δει μπάλα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης (pics)

Ο Ματ Γουόκερ από το Λονδίνο στα 41 του χρόνια, έχει βαλθεί να κάνει κάτι που κανένας φίλαθλος μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει. Να δει από ένα ματς, σε κάθε μία από τις 55 χώρες μέλη της UEFA.

Ετοιμαζόταν για τη 41ή του περιπέτεια, στο Γιβραλτάρ και λίγο πριν εξερευνήσει τον «βράχο» αλλά και την παρακολούθηση της αναμέτρησης της Γκλάσις Γιουνάιτεντ με την Europa F.C.. Κάθισε μπροστά στο τηλέφωνό του να μας μιλήσει. Αρκετά φιλικός, ευδιάθετος, πώς να μην είναι άλλωστε όταν πραγματοποιεί τα όνειρά , αναφέρθηκε την ιστορία του πίσω από το ομολογουμένως τεράστιο εγχείρημα του.

Δεν υπάρχει περίπτωση, κάποιος από τους φίλους του αθλήματος, να μην αισθάνθηκε έστω και λίγο ζήλια για αυτό που ζει ο Βρετανός φίλος της Φούλαμ. Ζει φανατικά για τα ταξίδια και περισσότερο τα αθλητικά. Έχει παρακολουθήσει διοργανώσεις στην Αφρική, έγραψε αναφορές για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και όπως μας αποκάλυψε, το ίδιο θα πράξει και στο επερχόμενο της Ρωσίας.
Η ανία του γραφείου και η… αρχή του ταξιδιού.

Όπως μας είπε, του αρέσει να ταξιδεύει αρκετά. Πριν το εγχείρημα είχε πάει σε 80 χώρες. Η ζωή του όμως και η εργασία σε ένα γραφείο, στο υπουργείο δικαιοσύνης της Αγγλίας του προκάλεσε ανία:

«Χρειάστηκα ένα διάλειμμα από την κανονική ζωή μου. Μπορούσα να ζητήσω άδεια. Κι αυτό έκανα. Δεν ήθελα να κάνω όμως κάτι κοινό σε αυτήν. Αυτό που αγαπάνε πολλοί Βρετανοί. Να πάω στην Ινδονησία και να πίνω Cocktail όλη μέρα. Ήθελα μια μεγάλη πρόκληση» Κι έτσι ο Ματ, πήρε την άδεια άνευ αποδοχών που επιθυμούσε και έβαζε μπροστά, αυτό που είχε στο μυαλό του. Ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ταξίδι... «Ήθελα να κάνω κάτι το ξεχωριστό. Κάτι που δεν έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα. Μόνο έτσι ξεχωρίζεις. Πήρα αυτή την απόφαση και να είμαι μαι. Στο τέλος θα γράψω τις εμπειρίες μου και σε βιβλίο»

inner

Ο σχεδιασμός του ταξιδιού

Ο Matt σκέφτεται τον πατέρα του. Αυτός τον έκανε φίλαθλο της Φούλαμ. Εκείνος απόψε θα βρίσκεται στο «Κρέιβεν Κότατζ» για να παρακολουθήσει την μάχη της ομάδας του με την Γούλβς, τη στιγμή που ο ίδιος θα παρακολουθεί αγώνα για την Πρέμιερ του Γιβραλτάρ. Τότε μας εξήγησε πως σχεδίασε όλο αυτό.

“Έσπασα το ταξίδι σε μικρότερα κομμάτια. Ξεκίνησα με τα πρωταθλήματα που διεξάγονται το καλοκαίρι. Το καλό με εκείνα ήταν το πρόγραμμα για αυτά είχε βγει έγκαιρα. Έτσι μπόρεσα να τα προγραμματίσω, όσο ήμουν ακόμη στη δουλειά. Ξεκίνησα από της Γεωργία κάνοντας ένα road trip μέχρι την Λετονία, με ενδιάμεσες στάσεις την Ισλανδία, τα Νησιά Φερόε, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τέλος, όπως είπα, την Λετονία»

Μετά από αυτά, έβαλε κάτω τον χάρτη, ένα σημειωματάριο και σχεδίασε την υπόλοιπη πορεία του με βάση τις χώρες που ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο. Ο Σεπτέμβρης τον βρήκε στον Καύκασο. Ουκρανία και Μολδαβία τον Οκτώβρη. Αλβανία και Ελλάδα το Νοέμβρη. Ισραήλ και Κύπρο το Γενάρη, όπως Μάλτα και Ισπανία τον Φλεβάρη. «Πηγαίνω βάση τον καιρό. Προτίμησα τους Χειμερινούς μήνες τις Χώρες με τον πιο εύκολο χειμώνα! Ακολουθώ τον “Ήλιο”»

inner

Για να βγει βέβαια το πρόγραμμα σε αυτή τη διαδρομή, κοιτούσε να πάει σε αναμετρήσεις τις Δευτέρες, ώστε να μπορέσει να καταφέρει να επισκεφτεί περισσότερες χώρες σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Βαλίτσα, πάντα… γεμάτη. Το ταξίδι αυτό δεν είναι για τα λεφτά…

Σίγουρα απορία μας ήταν και για τα πιο μικρά πράγματα. Από το σάκο του, δεν απουσιάζουν ποτέ η κάμερα, η οποία αποτυπώνει αυτά που κανείς άλλος δεν έχει δει, στη φίλαθλη πορεία του και τα μεταφέρει στο λάπτοπ του, που τον συνοδεύει παντού. Όσον αφορά τα οικονομικά... «Είμαι απολύτως ανεξάρτητος. Θα μπορούσα να έχω προσεγγίσει κάποιους χορηγούς, ειδικά από τη στιγμή που το πρότζεκτ μου διαδίδεται ευρέως. Αλλά μου αρέσει να λειτουργώ ανεξάρτητα. Το ταξίδι αυτό δεν είναι για τα λεφτά»

inner

Τα απρόοπτα και οι κλειστές πόρτες στην Τούμπα

Σίγουρα ένας τέτοιος δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δυσκολίες θα προκύπτουν συχνά, όταν είτε ταξιδεύεις τρεις και λίγο είτε έχεις προγραμματίσει να παρακολουθήσεις αγώνες σε πρωταθλήματα μη προηγμένα, όπως το δικό μας.

«Σκεφτόμουν να παρακολουθήσω τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο. Ευτυχώς τελευταία στιγμή πληροφορήθηκα ότι η αναμέτρηση θα γίνονταν χωρίς φιλάθλους και έτσι δεν το προγραμμάτισα. Πήγα να την πατήσω κι άλλες φορές. Η Σ.Κ Μπαμπίτε αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα λόγω υποψίας στημένων αγώνων. Επίσης, η Τρακάι και η Καραμπάκ, τα πήγαν καλά στην Ευρώπη το καλοκαίρι κι τα παιχνίδια τους μεταφέρθηκαν σε άλλες ημερομηνίες».

Ισοφάριση με βολέ από τον τερματοφύλακα κι άλλα τρελά

Σκέψου να παρακολουθείς τόσα παιχνίδια σε τόσες χώρες. Σίγουρα θα δεις και πράγματα σπάνια. Σε αναμέτρηση από το πρωτάθλημα της… Λευκορωσίας, οι φιλοξενούμενοι της Κρουμκάσι Μινσκ ήταν πίσω στο σκορ με 2-1 τη στιγμή που ο τερματοφύλακάς τους Yevgeniy Kostyukevich, σκόραρε με βολέ από το τέρμα του.

«Κατά το 8ωρο ταξίδι μου από το Αλμάτι στο Ταράζ, γνώρισα τον Ερικ. Γίναμε αμέσως φίλοι. Με κέρασε κεμπάπ από κρέας αλόγου αλλά με πήγε και για κούρεμα σε φίλο του. Με βοηθούσε σε όλες τις μεταφράσεις κι όλο αυτό από το κοινό πάθος για το ποδόσφαιρο. Ανιδιοτελής κίνηση».

Η επικοινωνία με τις ομάδες, το αναπάντητο mail στην Κέρκυρα και ο αγώνας εναντίον του Ολυμπιακού

Σίγουρα αυτή η προσπάθεια θέλει και συνεννόηση. Προσπαθούσε λοιπόν πριν την άφιξή του σε κάθε πόλη να έρθει σε επικοινωνία με την ομάδα αλλά και τους συνδέσμους των φίλων της κάθε ομάδας. «Οι περισσότεροι μου απαντούσαν, από την ΠΑΕ Κέρκυρα δεν έλαβα καμία απάντηση. Έτσι, πήγα μόνος μου στο γήπεδο και παρακολούθησα την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό».

Από τη χώρα μας, παρακολούθησε το διπλό του Ολυμπιακού στην Κέρκυρα με σκορ 3-1. Ο καιρός ήταν χειρότερος από την Αγγλία εκείνη την μέρα στο νησί των Φαιάκων. Τον ελληνικό σταθμό για την Οδύσσειά του. Θυμάται μια αντιπαράθεση με έναν Κερκυραίο φίλαθλο του Ολυμπιακού όταν προσπαθούσε να φωτογραφίσει την κερκίδα. Του άρεσε η ατμόσφαιρα, αλλά εντύπωση τον έκανε το γεγονός ότι το νησί, αντί να υποστηρίζει την τοπική του ομάδα, ήταν όλο ερυθρόλευκο. Η αναμέτρηση του άφησε καλές εντυπώσεις. Θυμάται τον Ολυμπιακό να γυρίζει το ματς με τις αλλαγές του, αφού είχε προηγηθεί η Κέρκυρα.

inner

Εμπειρίες, γνωριμίες και μπύρα στη Δανία

Το να επισκεφτείς 55 χώρες, σε βοηθάει εκτός από τις εμπειρίες, να αποκτήσεις και γνωριμίες. Θυμάται τον πολύ ωραίο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Μάριενχαμ στην Φινλανδία. Στην Σερβία, στον αγώνα της Νάπρεντακ με τον Ερυθρό Αστέρα, του επέτρεψαν να καθίσει στα δημοσιογραφικά θεωρία, γεγονός που του άρεσε και του έκανε εντύπωση.

«Οι οπαδοί της Μπρόνμπι ήταν πολύ φιλικοί. Με πήγαν στον σύνδεσμό τους και ήπιαμε πάρα πολύ μπύρα».

Τους πιο φανατικούς οπαδούς συνάντησε στην Τουρκία. Η φασαρία και το πάθος αυτών της Τράμπζονσπορ του έκανε εντύπωση. Η πόλη ζούσε για την ομάδα.

Το καλύτερο παιχνίδι; «Το καλύτερο παιχνίδι παρακολούθησα στο Κόσοβο. Η ομώνυμη επικράτησε με 4-3 της Ντρίτα με γκολ την τελευταία στιγμή, σε μια αναμέτρηση που είχε γκολ, ένταση, πάθος, πολλές κόκκινες και φανταστική διακύμανση στο σκορ. Μετά το τέλος, η διοίκηση με κάλεσε στο τραπέζι της ομάδας για τα επινίκια του αγώνα. Πέρασα καταπληκτικά στο Κόσοβο». Το χειρότερο ματς ομολόγησε ότι παρακολούθησε στην Αλβανία.

inner

Η ζωή του αλλά και το εγχείρημα του, πραγματικά ονειρεμένο. Παρακολουθεί ματς σε όλη την Ευρώπη. Διαφωνεί απερίφραστα με την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση. Αλλιώς θα δυσκολευόταν να τα κάνει όλα αυτά. Μετά το πέρας της «Οδύσσειας» δίχως να ξαποστάσει ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Θα πάω στη Ρωσία για μια εβδομάδα. Η Αγγλία θα αποκλειστεί όπως κάνει κάθε φορά απέναντι στον πρώτο δύσκολο αντίπαλο που θα βρει απέναντί της» Πιθανότατα στον 2ο γύρο.

Μετά θα ανασάνει, ίσως παρακολουθήσει την αγαπημένη του ταινία το “Damned united”, την Οδύσσεια δηλαδή του Μπάιαν Κλάφ…. Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί. Οι σελίδες του βιβλίου που θα διηγείται κάθε του λεπτομέρεια για αυτό το ταξίδι, γράφονται καθημερινά στο νου του. Μόλις ξαποστάσει θα καθίσει πάλι στο γραφείο του για να το γράψει.

Αυτός είναι ο Ματ. Ο Ματ Γουόκερ, σαράντα ενός ετών στατιστικολόγος, που κάνει ό,τι όλοι εμείς έχουμε ονειρευθεί. Άλλωστε το δηλώνει ευθαρσώς.

«Ο τρελός μου στόχος είναι, να είμαι ο πρώτος που θα καταφέρει να δει ποδοσφαιρικά παιχνίδια και στα 55 έθνη της UEFA σε μια και μόνο ποδοσφαιρική σεζόν».

Επιμέλεια: Στέφανος Κλιάφας

Εάν θες να δεις περισσότερα από τον Matt, μπορείς να επισκεφθείς τις σελίδες του.

www.55footballnations.com
acebook.com/55FootballNations
instagram.com/55FootballNations
twitter.com/55FtballNations

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x