sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Μπουχαλάκης του… Μαρτίνς εμφανίστηκε στην Εθνική Ελλάδος

Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης ακολούθησε τον MVP Φώτη Ιωαννίδη στην ισοπαλία με τη Γαλλία. «Αρχοντικός» στη μεσαία γραμμή αναχαίτισε τις επελάσεις του Γκριζμάν και «έφτιαξε» την ανατροπή της Εθνικής.

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι απλό. Το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο πράγμα που υπάρχει». Μία ατάκα του «θρυλικού» Γιόχαν Κρόιφ που έχει καταντήσει «κλισέ» αφού χρησιμοποιείται σε κάθε ευκαιρία, καλή ώρα όπως τώρα. Ωστόσο δεν παύει να αποτυπώνει ιδανικά τη φιλοσοφία του αθλήματος. Το απλό ποδόσφαιρο είναι ο κανόνας που πρέπει να μαθαίνουν οι πιτσιρικάδες όταν κλωτσάνε για πρώτη φορά το τόπι.

Τι σημαίνει απλό ποδόσφαιρο; Μία πρόχειρη απάντηση είναι το να μην κάνεις το εξεζητημένο. Πάσα εκεί που βλέπεις, πάσα με τη μία, γρήγορος τρόπος σκέψης, «διάβασμα» των φάσεων. Να ξέρεις τι θα κάνεις πριν έρθει η μπάλα στα πόδια σου. Για να μην το τραβήξουμε περισσότερο, το εύκολο είναι αποτέλεσμα του απλού. Αρκετοί έχουν υιοθετήσει την παραπάνω ατάκα, κάνοντάς την στοιχείο τους. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού τους. Ανάμεσά τους ο Ανδρέας Μπουχαλάκης. Παρατηρώντας τον δια ζώσης στο πιο απαιτητικό τεστ της Εθνική ομάδας, ο απλός τρόπος παιχνιδιού του διακρίνεται εύκολα στον αγωνιστικό χώρο της «ΟΠΑΠ Αρένα».

Ο Μπουχαλάκης του… Μαρτίνς εμφανίστηκε στην Εθνική Ελλάδος

«Στην Αγγλία και τη Νότιγχαμ έμαθα να βλέπω γύρω μου πριν πάρω τη μπάλα για να ξέρω που θα παίξω μετά», είχε εκμυστηρευθεί αφού επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα. Η ταχύτητα σκέψης του έδωσε το δικαίωμα να βελτιωθεί και να γίνει ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί είναι ανταγωνιστικός σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η απλότητα του ποδοσφαιριστή της Χέρτα Βερολίνου έκανε τα πάντα πιο εύκολα στο απαιτητικό «ραντεβού» με τη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η παρουσία στο χώρο του κέντρου «απελευθέρωσε» τους συμπαίκτες του που έδειχναν πιο άνετοι στο passing game, είχαν περισσότερους χώρους να δράσουν και να σπάσουν την πίεση των Γάλλων. Κατάσταση απαραίτητη στο πλάνο του Γκουστάβο Πογιέτ με την τριάδα στην άμυνα.

Ο Μπουχαλάκης του… Μαρτίνς εμφανίστηκε στην Εθνική Ελλάδος

Βοήθησε φυσικά η συνύπαρξη με τον Κώστα Γαλανόπουλο. Φάνηκε ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον. Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ επιδόθηκε σε μία ανηλεή διεκδίκηση της μπάλας και τα κλεψίματα του να ευνοούσαν τον «Μπούχα». Εκείνος είχε «δει» την εξέλιξη των φάσεων και με ταχύτατες μακρινές μεταβιβάσεις σε Μασούρα και Ιωαννίδη έδινε την ευκαιρία στην ελληνική άμυνα να «ξεκολλήσει» από τα καρέ του Βλαχοδήμου.



Στον τελευταίο αγώνα των προκριματικών του Euro, ο Μπουχαλάκης είχε τέσσερις στις πέντε επιτυχημένες μεταβιβάσεις. Η μία εξ αυτών «γέννησε» το γκολ της ανατροπής. Από δική του μεταβίβαση, η μπάλα έφτασε στο αριστερό του Γιαννούλη και εκείνος ανέλαβε να τη φέρει στα πόδια του Ιωαννίδη. Αφού «κέρασε» μία απίθανη ντρίμπλα τον σκληροτράχηλο Κούντε, «σέρβιρε» στον φορ του Παναθηναϊκού το πρώτο τέρμα με την «γαλανόλευκη» φανέλα.

Ο Μπουχαλάκης του… Μαρτίνς εμφανίστηκε στην Εθνική Ελλάδος

Τακτικά, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έπεσε πάνω σε μία ιδιαίτερη γαλλική τριάδα. Ο Φοφανά πιο χαμηλά ανέλαβε να μεταφέρει το παιχνίδι από την άμυνα σε Ραμπιό και Γκριζμάν. Από τη μία ο μέσος της Γιουβέντους άνοιγε χώρους, από την άλλη ο «καυτός» φέτος επιθετικός της Ατλέτικο επωμίστηκε το ρόλο του «μαέστρου». Ήθελε τη μπάλα για να την αλλάξει στην αδύνατη πλευρά της Εθνικής, να ψάξει την κάθετη πάσα, να βρει τον χώρο για να εκτελέσει. Τα κατάφερε όλα σε μικρό βαθμό.

Η ελληνική τριάδα αντιλήφθηκε γρήγορα τι συμβαίνει και περιόρισε τον τρόπο ανάπτυξης των Γάλλων, ενώ παράλληλα δημιουργούσε. Ο «Γαλανό» χαλούσε και ο Μπουχαλάκης έφτιαχνε. Η απόσταση των γραμμών και των παικτών ήταν μικρή με αποτέλεσμα η κινητήριος δύναμη των «τρικολόρ» να περιοριστεί και ταυτόχρονα η Εθνική να δημιουργεί προϋποθέσεις απειλής του Σάμπα. Η γρήγορη εναλλαγή της μπάλας από τα πόδια του Κρητικού μέσου άνοιγε χώρους και έφερνε τους επιθετικούς της Ελλάδας σε καταστάσεις 1vs1 και 2vs2.

Η εμφάνιση του Ανδρέα λοιπόν θύμισε κάτι από εποχή… Πέδρο Μαρτίνς. Τότε που ο Πορτογάλος κόουτς είχε βρει τον μαγικό συνδυασμό του Έλληνα χαφ με τον Γκιλιέρμε. Ο μεν είχε την απόλυτη ελευθερία να ξεδιπλώσει τις δημιουργικές του ικανότητες, ο δε Βραζιλιάνος «καθάριζε» τα πάντα. Το «δίδυμο» πίσω από τον Φορτούνη δεν έσπαγε και με αυτούς έγινε η μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία με την τρίτη θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μετέπειτα τον αποκλεισμό της Άρσεναλ.



Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x