sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο τελικός Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που κρίθηκε στο στρίψιμο της δεκάρας

Το sport-fm.gr θυμάται τον περίφημο τελικό της… δεκάρας ανάμεσα στους δύο «αιωνίους».

Γκολ στο τελευταίο δευτερόλεπτο, μνημειώδεις ανατροπές, ξυλοδαρμοί διαιτητών, είσοδος προέδρων στα αποδυτήρια, εισβολή κόκορα στον αγωνιστικό χώρο(!), ρίψη φωτοβολίδων, αιματηρές συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις, ανακοινώσεις σε αιχμηρό ύφος. Αποτελούν μονάχα μερικά από τα περιστατικά που έχουν διαδραματιστεί κατά καιρούς σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Ποτέ άλλοτε όμως δεν είχε αναδειχθεί ο Κυπελλούχος Ελλάδας με το στρίψιμο μιας δεκάρας. Ποτέ άλλοτε έως τον Ιούλιο του 1969…

Ας αποτυπωθεί εν τάχει πώς διαμορφώθηκαν αυτά τα δεδομένα.

Αποφεύγοντας τις κακοτοπιές

Οι δύο υπερδυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου αμφότερες έκαμψαν εύκολα τις αντιστάσεις των αντιπάλων τους στο δεύτερο γύρο του θεσμού. Οι μεν «πράσινοι« συνέτριψαν τον Αστέρα Ζωγράφου (3-0), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» υπέταξαν αντίστοιχα τον Φωστήρα (4-1), ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν δικαίωσε το προσωνύμιο του «Φονέα των Γιγάντων».

Στον επόμενο γύρο, ο Ηρακλής στη Θεσσαλονίκη έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, ωστόσο έστω και δύσκολα σφράγισε το εισιτήριο της πρόκρισης (3-2).

Στον αντίποδα, το «τριφύλλι» επιβλήθηκε του Πανελευσινιακού (4-2) και ακολούθησε τον «άσπονδο εχθρό». ΟΦΗ και Παναχαϊκή δεν φάνηκαν ανταγωνιστικοί στα προημιτελικά και οι Πειραιώτες έκαναν… φύλλο και φτερό τους Κρητικούς (4-1), ενώ ο Παναθηναϊκός φιλοδώρησε με πέντε γκολ τους Πατρινούς (5-1).

Πάντως, το μονοπάτι προς τον τελικό αποδείχθηκε ότι ήταν σπαρμένο με αγκάθια. Επιδεικνύοντας θάρρος και τόλμη οι «πράσινοι» με μια φτωχή πλην τίμια εμφάνιση κόντρα στον Πανιώνιο (1-0) έκλεισαν θέση για το μεγάλο ραντεβού. Από την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» χρειάστηκαν την παράταση (4-3) για να υποσκελίσουν τον Εθνικό Πειραιώς, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Ιουλίου 1969, όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τέθηκαν αντιμέτωποι στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με φόντο το Κύπελλο Ελλάδας. 40.000 και πλέον φλογεροί υποστηρικτές των δύο μονομάχων συνωστίστηκαν στις εξέδρες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσίαζε και η μάχη των πάγκων. Στη μια άκρη βρισκόταν ο σπουδαίος Λάκης Πετρόπουλος, ενώ στην αντίπερα όχθη, την κόκκινη, δέσποζε η μορφή του ανυπέρβλητου Θανάση Μπέμπη.

Παρόλη την ανυπομονησία του πλήθους, το θέαμα δεν κυμάνθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το γεγονός αυτό μάλλον αποτελούσε κάτι φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς όσα διακυβεύονταν στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Έπειτα από ένα σε γενικές γραμμές ισορροπημένο πρώτο μέρος, ο Γιώργος Σιδέρης «τιμώρησε» την αμυντική ολιγωρία των Αριστείδη Καμάρα, Βίκτωρα Μητρόπουλου και έδωσε το προβάδισμα στους Πειραιώτες (49’).

Μάλιστα, η ανόητη φιλονικία του Μητρόπουλου στο 51’ με τον Παύλο Βασιλείου έκανε τον πρώτο να αφήσει στην άκρη τις… αβρότητες. Η κλοτσιά που του έριξε είχε ως συνέπεια να δει την άγουσα για τα αποδυτήρια από τον διαιτητή της συνάντησης, Χρήστο Μίχα. Η αψυχολόγητη ενέργεια του Μητρόπουλου έμοιαζε με ταφόπλακα στις φιλοδοξίες του Παναθηναϊκού να αντιστρέψει την σε βάρος του κατάσταση, μα διαψεύδοντας τα προγνωστικά, τα κατάφερε.

Ο «Στρατηγός» Μίμης Δομάζος, εκ των ακρογωνιαίων λίθων του συνόλου, με μια αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ πέντε λεπτά αργότερα ισοφάρισε.



Στα εναπομείναντα λεπτά δεν άλλαξε τίποτα και το ματς μοιραία οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, με την κόπωση να βαραίνει τα πόδια των ποδοσφαιριστών, το σκορ δεν διαφοροποιήθηκε.

Ο κανονισμός δεν προέβλεπε επανάληψη του ματς όπως παλιότερα, η διαδικασία των πέναλτι καθιερώθηκε από την επόμενη χρονιά, έτσι ο Κυπελλούχος θα αναδεικνυόταν στο στρίψιμο του νομίσματος.

«Αυτό είναι και φέρε μας το Κύπελλο»

Ο Μίμης Δομάζος στο βιβλίο του: «Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις» που επιμελήθηκε ο Άρης Ξηντάρας γράφει χαρακτηριστικά: «Την διαδικασία ανέλαβε ο διαιτητής του αγώνα, με την παρουσία του τότε πρόεδρου της ΕΠΟ, ο οποίος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Πήρε το νόμισμα, έβαλε τα χέρια του πίσω από την πλάτη και τα γύρισε στη συνέχεια μπροστά, κρατώντας κλειστές τις παλάμες του σε γροθιά, ρωτώντας τους δύο αρχηγούς Μίμη Δομάζο και Γιώργο Σιδέρη, σε ποιο χέρι είναι ο κλήρος.

Τότε, ο Μίμης Δομάζος άπλωσε το χέρι του, έπιασε τη χούφτα του ρέφερι και του είπε: ‘’Αυτό είναι και φέρε μας το Κύπελλο’’».



Πράγματι, η συνέχεια βρήκε το «τριφύλλι» να πανηγυρίζει το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του (νωρίτερα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα).

Σημειωτέον ότι οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αφού ισχυρίζονταν ότι κανείς άλλος δεν αντίκρισε την πλευρά του νομίσματος παρά μόνο ο Μίχας και ο Δομάζος. Ο «Φόντακας», ο οποίος ανακηρύχτηκε για πέμπτη φορά το πρώτο «κανόνι» της διοργάνωσης με εννέα γκολ, πλημμυρισμένος από οργή αρνήθηκε να υπογράψει το φύλλο αγώνος.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αρ. Καμάρας, Μητρόπουλος, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Ροκίδης (46' Φραντζής), Δομάζος, Γραμμός (106' Γονιός), Φιλακούρης.

Ολυμπιακός: Λιαδέλης (57' Ξαρχάκος), Γκαϊτατζής, Αγανιάν, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Ν. Σιδέρης, Στολίγκας (67' Μίχας), Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Κουμαριάς, Μποτίνος.





Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x