sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι έντεκα που αγαπάς να μισείς

Ο φίλαθλος θέλει παίκτες να «ματώνουν» τη φανέλα της ομάδας τους. Κάποιοι, όμως, παίρνουν πολύ σοβαρά την υπόθεση νίκη και πολλές φορές γίνονται αντιπαθητικοί και προκλητικοί για χάρη της.

Δεν υπάρχει κανείς που να προτιμάει «soft» παίκτες για την ομάδα του. Θέλει να βλέπει ετοιμοπόλεμους και γεμάτους ζήλο για νίκη και διάκριση ποδοσφαιριστές. Έτοιμους για όλα και χωρίς να φοβούνται καμία έδρα, κανένα γιουχάρισμα και κανένα αντίπαλο «αστέρι».

Αυτό, όμως, μπορεί να μεταφραστεί και σε Φίλιπ Λαμ. Δηλαδή σε παίκτη που τρέχει, μαρκάρει ακατάπαυστα και είναι αποτελεσματικός σε ό,τι και να κάνει, χωρίς, όμως, να προκαλεί με τον τρόπο που επιλέγει να κάνει τα παραπάνω. Είναι τρομερός χαρακτήρας που, πρώτα από όλα, σέβεται τον αντίπαλο.

Από την άλλη, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε παίκτες που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια, προκειμένου να νικήσουν. Ειδικότερα στο παρελθόν, τέτοιες περιπτώσεις ήταν αρκετά συχνές. Για παράδειγμα, στην Αγγλία υπήρχαν πολλοί παίκτες, όπως ο Βίνι Τζόουνς, που χρησιμοποιούσαν αθέμιτα μέσα πολλές φορές, όχι μόνο για να βγάλουν μία άμυνα ή για να βάλουν ένα γκολ, αλλά και για να χτυπήσουν σκόπιμα τον αντίπαλο και, κατ'επέκταση, να προκαλέσουν το φίλαθλο κοινό των αντιπάλων.

Πλέον, όμως, τέτοιες αντιαθλητικές συμπεριφορές τιμωρούνται απευθείας και περιθώρια για τους «σκληρούς» των ευρωπαϊκών γηπέδων, δεν υπάρχουν. Οι διαιτητές κυνηγούν δια ροπάλου τους παίκτες που δρουν κατά αυτόν τον τρόπο και πολλές φορές τους «φορτώνουν» με κάρτες για να τους εμποδίσουν να...δείξουν το ταλέντο τους.

Παρόλα αυτά, είναι ορισμένοι που έχουν «επιβιώσει των καρτών» και έχουν προσαρμόσει έτσι το παιχνίδι τους, ώστε να παίζουν σκληρά και να μην τιμωρούνται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι μόνο το κατά πόσο οι εν λόγω παίκτες «κόβουν καριέρες», αλλά και το τι λένε εντός και εκτός γηπέδου. Γενικότερα, για την τάση που έχουν να προκαλούν αντιδράσεις είτε καλές (των φίλων της ομάδας τους), είτε κακές (των αντιπάλων φιλάθλων).

Ας δούμε όμως ποιοι έντεκα δεν είναι και τόσο αρεστοί στο ευρύ κοινό, όχι μόνο για το σκληρό παιχνίδι τους, αλλά και για τις «γκάφες» που έχουν κάνει ανά καιρούς.

1)Τζο Χαρτ: Είναι κατά κοινή ομολογία αρκετά καλός τερματοφύλακας. Δεδομένου όμως ότι αγωνίζεται στην Τορίνο, εγείρονται απορίες για το ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν εκτός Premier League. Οι γκάφες. Ο Άγγλος τερματοφύλακας αν και αρκετά έμπειρος έχει δεχθεί πολλά «αστεία» γκολ από δικά του λάθη. Έτσι κατάφερε να εκνευρίσει αρκετές φορές, το σε γενικές γραμμές ήρεμο κοινό, της Μάντσεστερ Σίτι και ως αποτέλεσμα να θέσει εαυτόν εκτός ομάδας.

2)Σέρχιο Ρόχο: O παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φημίζεται για τη σκληρή του άμυνα που ως επί το πλείστον είναι καρποφόρα. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Είναι παίκτης που βάζει τα πόδια του στη φωτιά και μερικές φορές παρασέρνει και των αντιπάλων του εκεί. Έχει πιαστεί αρκετές φορές από την κάμερα να χτυπάει κάποιον αντίπαλο εκτός φάσης, όπως για παράδειγμα το πάτημα το Αζάρ που θα δείτε από κάτω.


3)Σέρχιο Ράμος: Ο εμβληματικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης είναι στη λίστα μας λόγω του ερειστικού του χαρακτήρα του αλλά και του σκληρού παιχνιδιού του. Βέβαια πέραν από προκλητικός εντός αγωνιστικού χώρου είναι και εκτός. Εκεί όπου δε διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για αντίπαλες ομάδες και συναδέλφους του.


4)Πέπε: Θα μπορούσε να είναι ο αρχηγός αυτής της ενδεκάδας καθώς η σχέση του με τα σκληρά τάκλιν είναι πολύ στενή. Έχει έφεση στις κάρτες και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει πρόβλημα στους αντιπάλους του. Ένας παίκτης που αντιπαθεί-αν όχι μισεί-η ποδοσφαιρική γνώμη, πέραν από των φίλων της Ρεάλ.


5)Σέρχιο Μπουσκέτς: Ο αμυντικός μέσος της Μπαρτσελόνα είναι αρκετά ήρεμων τόνων τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Στη λίστα μας θα μπει λόγω των κακών εμφανίσεων του, τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πριν 4 χρόνια το ποσοστό πετυχημένων πασών του ήταν στο 95% ενώ τώρα έχει πέσει στο 70%. Γεγονός που δικαιολογεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου για το πρόσωπό του. Επιπροσθέτως είναι παίκτης ανιαρός κατά τους Ισπανούς φιλάθλους, καθώς οι δουλειές που κάνει μέσα στο γήπεδο δεν εκφράζονται σε γκολ, ασίστ και ντρίπλες.

6)Νάιτζελ Ντε Γιόνγκ: Ένας πολύ καλός παίκτης που όμως έπαιζε πολύ δυνατά σε οποιονδήποτε ποδοσφαιρικό σταθμό της καριέρας του. Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα του που συχνά των οδηγούσε σε πολύ σκληρά μαρκαρίσματα και σε αναίτιες αντιδράσεις. Σίγουρα το παρακάτω τάκλιν το εμπνεύστηκε από τον Βίνι Τζόουνς.


7)Τζόε Μπάρτον: Ο μέσος της Μπέρνλεϊ είναι πολύ χρήσιμος για τον προπονητή του, καθώς «καθαρίζει» πολλές φάσεις κερδίζοντας πλήθος μονομαχιών λόγω της ικανότητάς του στα τάκλιν και στο σκληρό μαρκάρισμα. Βέβαια το θέμα του είναι η πειθαρχεία που δεν παρουσιάζει σε καμία περίπτωση. Αν και 34 ετών πολλές φορές αντιδρά σαν μικρό ατίθασο παιδί και εμπλέκεται πολύ συχνά σε κόντρες. Κάτι παραπάνω από οξύθυμος.


8)Άντερ Ερέρα: Είναι από τα αγαπημένα παιδιά του Ζοσέ Μουρίνιο αλλά και των φίλων της ομάδας και η αλήθεια είναι πως πραγματοποιεί πολύ καλή χρονιά. Το ζήτημα είναι πως αγωνίζεται σε θέση που πρέπει να μαρκάρει ακατάπαυστα. Μέχρι στιγμής έχει δεχθεί δέκα κίτρινες και μία κόκκινη κάρτα τη φετινή σεζόν πράγμα που φανερώνει πως αν και δεν παίζει μόνιμα σκληρά, όταν επιλέξει να το κάνει, το κάνει καλά και στη συνέχεια διαμαρτύρεται και έντονα, σαν τον προπονητή του ένα πράγμα.

9)Λουίς Σουάρες: Τι να πει κανείς για τον Σουάρεζ; Είναι Λατίνος και ως γνωστόν οι Λατίνοι κάνουν τα πάντα για τη νίκη. Χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να πάρουν αυτό που θέλουν. Στην περίπτωση του επιθετικού της Μπαρτσελόνα το έχουμε συναντήσει αρκετές φορές αυτό. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η «βουτιά» του στο επαναληπτικό με την Παρί. Ξεχωριστή αναφορά βέβαια γίνεται στα «σκυλίσια» ένστικτά του που έχουν βγει πολλές φορές στη φόρα. Και μη νομίζετε πως άρχισε να δαγκώνει όταν έγινε γνωστός. Είναι κάτι που έκανε από τότε που ήταν σε ακαδημίες.


10)Tζέιμι Βάρντι: Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει πολύ πρόσφατη ιστορία. Όμως η εξέλιξή του είναι ραγδαία και κανείς δεν ξέρει αν το αποκορύφωμα ήταν η περυσινή χρονιά ή αν έχει και άλλους τρόπους για να μας εκπλήξει. Ορισμένες φορές όμως ο χαρακτήρας του τον οδηγεί σε ερειστικές και άσχημες συμπεριφορές που τις περισσότερες φορές τιμωρούνται.


11)Ντιέγκο Κόστα: Σε κάθε αγώνα έχουν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις και οι κοκορομαχίες του Ντιέγκο Κόστα. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχει μαλώσει με κάποιον αντίπαλο και ως επί το πλείστον η ευθύνη είναι δική του. Πρόκειται για μία πολύ έκρυθμη προσωπικότητα που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της και δικαιωματικά βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης της λίστας μας.


Προπονητής: Δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον «Special One», Ζοσέ Μουρίνιο, λόγω της μόνιμης συμπεριφοράς του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι πολύ ερειστικός και εγωϊστικός χαρακτήρας και σίγουρα αγαπάμε να τον μισούμε.

Σίγουρα κατακρίνουμε τις παραπάνω συμπεριφορές, αλλά, όπως και να έχει, οι παραπάνω παίκτες βρίσκονται στα κορυφαία πρωταθλήματα και δεν είναι οι μόνοι που παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές. Σε γενικές γραμμές, το ποδόσφαιρο χωρίς τέτοια στοιχεία δε θα ήταν το ίδιο εντυπωσιακό άθλημα.

Επιμέλεια: Νίκος Στίβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x