sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι προκρίσεις στα Ευρωβόλεϊ δεν έτυχαν, πέτυχαν

Οι Εθνικές ομάδες βόλεϊ Ανδρών και Γυναικών προκρίθηκαν στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, κάτι που συνέβη μετά από σκληρή δουλειά και όχι από τύχη ή συγκυρία.

Μετά από μια μακρά και δύσκολη διαδικασία προκριματικών με έξι παιχνίδια σε δύο χώρες και έπειτα από πολύωρα ταξίδια, οι Εθνικές ομάδες βόλεϊ Ανδρών και Γυναικών «έκλεισαν» εισιτήριο για τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που θα πραγματοποιηθούν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής, αναγνώρισης και κυρίως σεβασμού.

Φυσικά αυτές οι προκρίσεις, ούτε έτυχαν, αλλά ούτε είναι και κάτι που συνέβη από την μια μέρα στην άλλη. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι οι Δημήτρης Ανδρεόπουλος και Γκιγιέρμο Ναράνχο, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σύνολα «οικογένειες», με εντυπωσιακές εμφανίσεις που πρέπει να διαρκέσουν για αρκετά ακόμη χρόνια. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, με τη γυναικεία ομάδα συγκεκριμένα να εμφανίζει κάποια προβλήματα στην υποδοχή, τα οποία αν δουλέψει σωστά όμως το καλοκαίρι, μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω.

Οι δυσκολίες της φετινής σεζόν

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει τις προκρίσεις ακόμα σπουδαιότερες, είναι τα όσα «τράβηξαν» οι αθλητές που αγωνίζονταν φέτος στο εγχώριο πρωτάθλημα. Η Volley League Ανδρών μπορεί να είναι επαγγελματική, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την διακοπή της για μήνες και αναγκάζοντάς τους στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την σεζόν με ένα ασφυκτικό πρόγραμμα, αφού φυσικά μεγάλος αριθμός νόσησε από τον κορωνοϊό. Στην πλευρά της Volley League Γυναικών τα όσα συνέβησαν είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικά.

Οι προκρίσεις στα Ευρωβόλεϊ ήρθαν με κόπο και θέληση

Μετά από μήνες υπομονής και παραμονής εκτός προπονήσεων, το πρωτάθλημα διακόπηκε πάνω που άρχισε, με αρκετές αθλήτριες να τραυματίζονται εξαιτίας της τεράστιας αποχής και άλλες να αποχωρούν για το εξωτερικό, ώστε να αγωνιστούν στις επαγγελματικές συνθήκες που τους αξίζουν. Για να μην τιναχθεί όλη η σεζόν στον αέρα, το Κύπελλο Ελλάδας έγινε κανονικά, με τον ΠΑΟΚ να είναι δίκαιος νικητής.

Το στοιχείο της εντοπιότητας


Με δεδομένο ότι η Volley League Ανδρών βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο και τα τελευταία χρόνια όλο και ανεβαίνει, αρκετοί διεθνείς βρίσκουν την ευκαιρία να αγωνιστούν ξανά στην Ελλάδα. Με πρώτο και καλύτερο τον Θανάση Πρωτοψάλτη που ηγήθηκε στα προκριματικά, τους Κοκκινάκη και Ζουπάνι που επέστρεψαν αλλά και τον Πετρέα που μοιάζει ένα βήμα πριν τον ΠΑΟΚ, η «γαλανόλευκη» έχει την… πολυτέλεια να δυναμώνει το εγχώριο προϊόν της και τον ομοσπονδιακό προπονητή Δημήτρη Ανδρεόπουλο να παρακολουθεί ιδίοις όμμασι τους παίκτες του. Μεγάλο μερίδιο εκτός από τους «σταθερά» δυνατούς Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, έχουν ο αναπτυγμένος Φοίνικας αλλά και ο Παναθηναϊκός που την τελευταία τριετία πρωταγωνιστεί και πάλι.

Από την άλλη πλευρά, o Γκιγιέρμο Ναράνχο μπορεί να βλέπει τα βασικά επιθετικά του «όπλα» να πρωταγωνιστούν στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Βασιλαντωνάκη, Στράντζαλη, Λαμπρούση), όμως οι έμπειρες Χριστοδούλου, Γιώτα, Χαντάβα, Ρόγκα, Βεργίδου, οι ελπιδοφόρες Καλαντάτζε, Ανθούλη, Ξανθοπούλου, Πολυνοπούλου αλλά και πολλές ακόμα, είτε αγωνίζονται ήδη στη Volley League, είτε θα επιστρέψουν από τη νέα σεζόν. Παρόλα αυτά με την άνοδο του ΠΑΟΚ, την επάνοδο του Παναθηναϊκού και τους πρωταγωνιστές Ολυμπιακό και ΑΟ Θήρας, το μέλλον δείχνει ότι θα είναι ακόμα πιο πρόσφορο για πιθανούς επαναπατρισμούς και αυτόματα αναβάθμιση του πρωταθλήματος.

Οι προκρίσεις στα Ευρωβόλεϊ ήρθαν με κόπο και θέληση

Το πλούσιο μέλλον

Ένα ακόμα απίστευτα αισιόδοξο στοιχείο που υπάρχει από κοινού και στις δύο Εθνικές ομάδες, είναι οι νεαροί σε ηλικία αθλητές που υπάρχουν στα ρόστερ. Ράπτης, Ανδρεόπουλος, Βουλκίδης, Μήλης έχουν μεγάλο ρόλο στους άνδρες, ενώ οι Καλαντάτζε, Ανθούλη, Ξανθοπούλου, Πολυνοπούλου, Βλαχάκη, Στράντζαλη και Βασιλαντωνάκη, αποτελούν έναν τρομερά ελπιδοφόρο συνδυασμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός οι δύο συνεχόμενες προκρίσεις στις τελικές φάσεις του Ευρωβόλεϊ, αφού η βελτίωση των αθλητών ατομικά αλλά και η δημιουργία ενός υγιή κορμού σε άνδρες και γυναίκες, αποδίδει.

Το καλό κλίμα και το αποτέλεσμα

Δεν είναι μυστικό το καλό κλίμα που υπάρχει και στις δύο ομάδες. Μπορεί οι άνδρες να είναι μοιρασμένοι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ που είναι δεδομένο πως υπάρχει κόντρα σε επίπεδο ομάδων, όμως αυτό δεν εμποδίζει τους αθλητές να έχουν εξαιρετικές σχέσεις, κάτι που αποδεικνύεται μέσα στο γήπεδο. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των διεθνών που πραγματικά θέλουν με την ψυχή τους να βρίσκονται στην Εθνική ομάδα, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που τους δίνετε, με όλο αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα για δεύτερη συνεχόμενη φορά και την σταδιακή καθιέρωση στην elite.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x