sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από τον… Χίτλερ έως τη συμμαχία με τον Ολυμπιακό: Όσα έχει πει ο Λουτσέσκου για την ΑΕΚ

Το sport-fm.gr κάνει αναδρομή στη σχέση ΑΕΚ-Λουτσέσκου και στις δηλώσεις του Ρουμάνου τεχνικού κατά τη διάρκεια της θητείας του στον ΠΑΟΚ.

Όλες οι δηλώσεις Λουτσέσκου για ΑΕΚ

Παρά τη διάψευση των δημοσιευμάτων ότι δεν βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή, είναι σαφές ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης της διάδοχης κατάστασης στον πάγκο και εκτός απροόπτου (κατάκτηση Κυπέλλου με ταυτόχρονη έξοδο στο Conference League) η ευθύνη για το χτίσιμο της «Ένωσης» για το 2021-22 δεν θα είναι στον Μανόλο Χιμένεθ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η αρχική πρόθεση από πλευράς «κιτρινόμαυρων» είναι η ισπανική αγορά, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους η περίπτωση του γνωστού στο ελληνικό κοινό, Ραζβάν Λουτσέσκου. O 52χρονος εργάστηκε στην Ελλάδα από το 2014 έως το 2019 σε Ξάνθη και ΠΑΟΚ, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα Ελλάδας με τον «Δικέφαλο του Βορρά». Συνολικά, και στις δύο ομάδες είχε 203 ματς με 106 νίκες, 49 ισοπαλίες και 48 ήττες.

Ξάνθη (109 ματς): 38 νίκες, 37 ισοπαλίες και 34 ήττες
ΠΑΟΚ: (94 ματς): 68 νίκες, 12 ισοπαλίες και 14 ήττες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρουμάνος προπονητής, που πρόσφατα αποχώρησε από την Αλ Χιλάλ, αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της μεγάλης κόντρας που υπήρξε ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ το 2018, κατακεραυνώνοντας πολλές φορές (μεταξύ άλλων και) την ΑΕΚ, για τα όσα είχαν γίνει στου αλήστου μνήμης ντέρμπι των δύο ομάδων στην Τούμπα στις 11 Μαρτίου του 2018. Για αυτόν τον λόγο, στον κόσμο της ΑΕΚ προκύπτει πολύ μεγάλη αναταραχή στο ενδεχόμενο να επιλεχθεί ο Ραζβάν Λουτσέκου για την τεχνική ηγεσία, κάτι που φανερώνεται και από τη σχετική ψηφοφορία στο sport-fm.gr.

Στο πλαίσιο αυτό, το sport-fm.gr έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, βρίσκοντας όλες τις δηλώσεις του έμπειρου προπονητή από τη μέρα του επεισοδιακού ντέρμπι μέχρι και τις 28 Ιουνίου που αποχώρησε ώστε να συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Χιλάλ.



Οι πρώτες μέρες μετά το ντέρμπι

Μία μέρα μετά το ντέρμπι της Τούμπας, ο Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε στο «tuttomercatoweb» και αναφέρθηκε στην απόφαση της ΑΕΚ να μην επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο. «Χθες πετύχαμε ένα ωραίο γκολ, ο διαιτητής το επικύρωσε και όλοι έπεσαν πάνω του. Όχι, έτσι δεν γίνεται. Ο διαιτητής αποφάσισε ότι κερδίσαμε 1-0 και η ΑΕΚ δεν ήθελε να επιστρέψει στο γήπεδο για λόγους ασφαλείας. Έτσι, προκλήθηκε η αντίδραση του προέδρου. Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί προχώρησε σε αυτή τη χειρονομία».

Μία μέρα αργότερα, στις 13/3/2018 μίλησε στο Μέσο της πατρίδας του, «Digi Sport»: «Τις προάλλες πετύχαμε ένα έγκυρο γκολ και μας ακυρώθηκε. Η ΑΕΚ πήγε στα αποδυτήρια και στη συνέχεια δεν ήθελε να παίξει. Το τρίτο συμβάν ήταν η είσοδος του ιδιοκτήτη μας στον αγωνιστικό χώρο. Είμαι 100% μαζί του. Η ΑΕΚ είπε ότι δεν νιώθει ασφάλεια στον αγωνιστικό χώρο και δεν βγήκε έξω. Θα πρέπει να εξεταστεί επίσης η κατάσταση με την ΑΕΚ, όταν ένα κανονικό γκολ του ΠΑΟΚ ακυρώθηκε, ενώ στην συνέχεια ο διαιτητής το επικύρωσε, αλλά η πραγματικότητα είναι η εξής: ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι πρώτος, μπροστά από την ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός τρίτος. Ξέρουμε τι έχουμε καταφέρει, είμαστε περήφανοι για ό,τι πετύχαμε στο γήπεδο και φέτος είμαστε οι πραγματικοί πρωταθλητές μέσα σε συνθήκες, που οι μεγάλες ομάδες της Ελλάδας, οι παραδοσιακές δυνάμεις, έτρεξαν να φύγουν από το γήπεδο απέναντί μας».

Τέλος, μέσω των ρεπορτάζ εκείνων των ημερών και συγκεκριμένα στην προπόνηση της 16ης Μαρτίου του 2018, ο Λουτσέσκου μιλώντας στους παίκτες του, είπε: «Μέσα στο χορτάρι δείξατε ότι είστε η καλύτερη ομάδα κι αυτό πρέπει να σας κάνει να νιώθετε υπερήφανοι. Ο Ολυμπιακός απέδρασε για να μην σας αντιμετωπίσει. Ένα μεγάλο λάθος του διαιτητή έδωσε πλεονέκτημα στην ΑΕΚ που έφυγε από το γήπεδο. Και στα δύο αυτά μεγάλα ματς εσείς ήσασταν οι νικητές».



Στις 26 Μαρτίου του 2018 μίλησε για πρώτη φορά σε ελληνικό Μέσο και συγκεκριμένα στο «Έθνος», λέγοντας: «Βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο και παίξαμε. Ήταν μια μεγάλη ποδοσφαιρική μάχη με αγωνιστική ένταση, ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Στο 90΄ πετύχαμε γκολ, ένα κανονικό γκολ, με τους διαιτητές να ξέρουν πως το γκολ είναι κανονικό και να πηγαίνουν και οι δύο στη σέντρα. Όμως ύστερα από περίπου 4 λεπτά γεμάτα ένταση και διαμαρτυρίες από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, υπήρχε η αίσθηση πως αυτή η απόφαση θα αλλάξει και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Ξέρουν καλά οι άνθρωποι της ΑΕΚ και οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας και όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου τους κανόνες. Υπάρχει ένας κανόνας στο οφσάιντ, και το γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ ήταν κανονικό. Το γκολ έπρεπε να μετρήσει και με αυτό θα είχαμε κερδίσει, εκτός και αν δεχόμασταν γκολ στα λεπτά των καθυστερήσεων. Αυτό που συνέβη για εμάς είναι απίστευτο. Όλοι ήξεραν καλά πως όλο το σκηνικό είναι ένα τσίρκο. Τώρα, το να λέει κάποιος ότι τρομοκρατήθηκε, ότι φοβήθηκε, είναι πάλι τσίρκο... Το παιχνίδι έγινε εντός γηπέδου, ουδείς τους απείλησε, όλα ήταν εξαιρετικά. Και κάτι ακόμα, μια άλλη παράμετρος: Πώς γίνεται να λένε και να ρωτάνε τον διαιτητή στα αποδυτήρια να τους πει την απόφασή του για το γκολ και μετά να βγούνε στο γήπεδο. Γιατί;».

«Ένα τσίρκο από τους παίκτες της ΑΕΚ»

Όσο περνούσαν οι μέρες του ντέρμπι, τόσο ανέβαιναν οι τόνοι από τον Ραζβάν Λουτσέσκου και μιλώντας στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξή του στην κάμερα της NOVA, χαρακτήρισε ανοιχτά ως «τσίρκο» τη συμπεριφορά των παικτών της «Ένωσης». Αυτό συνέβη στις 29 Μαρτίου. «Θέλαμε να παίξουμε στο γήπεδο ένα παιχνίδι που διακόπηκε από ένα ρολό χαρτί και ένα τσίρκο του Ολυμπιακού, μετά από δύο εβδομάδες παίξαμε ένα παιχνίδι που κρίθηκε από ένα γκολ και ένα τσίρκο των παικτών της ΑΕΚ που έχουν ένα διαφορετικό κανονισμό για το οφσάιντ σε σχέση με τη FIFA. Θα έπρεπε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ντρέπονται κάτι που δεν συμβαίνει πάντως. Τέσσερα πέντε λεπτά οι παίκτες τη ΑΕΚ διαμαρτύρονταν προς τους διαιτητές για να δικαιολογηθούν».

Με ανάλογες εκφράσεις μίλησε και στις 31 Μαρτίου, μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι: «Απορρίπτουμε αυτό το τσίρκο που έχει γίνει αυτές τις μέρες. Αυτό το τσίρκο που έχουν φτιάξει οι δύο ομάδες των Αθηνών. Το κανονικό ποδόσφαιρο είναι αυτό που παίζεται στο γήπεδο. Είναι πολύ εύκολο να παίρνεις την ομάδα και να φεύγεις. Αλλά το κανονικό είναι να παίζεις στο γήπεδο».



«Μας έκλεψε η ΑΕΚ»

Στις 12 Απρίλιου και πάλι μέσω της κάμερας της NOVA, ο Λουτσέσκου μίλησε ανοιχτά για κλοπή από τις ομάδες της Αθήνας (εννοώντας τον Ολυμπιακό), συμπεριλαμβάνοντας την ΑΕΚ. «Σέβομαι απόλυτα όλες τις ομάδες που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους και να παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να κλέβεις πράγματα εκτός γηπέδου. Οι δύο ομάδες από την Αθήνα έκλεψαν πράγματα από εμάς». Σε ανάλογο ύφος οι τοποθετήσεις του στη συνέντευξη Τύπου στις 14 Απριλίου, μετά τη νίκη επί του Πανιωνίου. «Είναι κρίμα μια τέτοια ομάδα να της κλέβουν πράγματα με τέτοιο τρόπο. Μας έκλεψαν, ήρθαν εδώ μας πήραν πράγματα και μας έκλεψαν. Θα το λέω για να το ακούνε, να ξέρουν πώς είναι τα πράγματα, θα το θυμίζω συνέχεια και από εδώ και πέρα, σε κάθε ευκαιρία μου, θα λέω τα πράγματα όπως είναι (…). Επιστρέψαμε μετά πάλι μετά από μια δύσκολη κατάσταση κερδίζοντας ένα ματς με την ΑΕΚ, όπου πάλι έγινε η ίδια κατάσταση και μας έκλεψε ένα παιχνίδι και βαθμούς».

Οι τοποθετήσεις εναντίον της απόφασης της ΑΕΚ συνεχίστηκαν στις 17 Απριλίου μετά τη νίκη επί του Πανιώνιου: «Με την ΑΕΚ, το γκολ μέτρησε και μετά από τέσσερα λεπτά η απόφαση άλλαξε. Και μετά, τολμούν να πουν κάτι για μας; Θα πρέπει να κλείσουν το στόμα τους και να σταματήσουν να ζητούν να μας τιμωρήσουν περισσότερο. Ο θεός μας βλέπει και η ζωή συνεχίζεται».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πανηγυρίζουν»

Στις 22 Απριλίου του 2018 και ενώ η ΑΕΚ βάδιζε στη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου, ο ΠΑΟΚ επικρατούσε της Ξάνθης στην Τούμπα και ο Λουτσέσκου ρωτήθηκε για τους πανηγυρισμούς της «Ένωσης». «Γιορτάζουν τι; Το ότι έκλεψαν; Έχουμε 64 βαθμούς και ένα παιχνίδι λιγότερο, αυτό με τον Ολυμπιακό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι γιορτάζουν όταν έχουν κλέψει κάτι. Για εμένα είναι απίστευτο, αλλά για εμένα ξανά η πρώτη ομάδα στην βαθμολογία είναι ο ΠΑΟΚ. Είναι μια τρελή κατάσταση αυτή και ξανά θα πρέπει να σας πω ότι αυτές οι δύο αποφάσεις, μετά τον Ολυμπιακό και μετά την ΑΕΚ, ήταν αποφάσεις εντελώς άδικες και από ανθρώπους που πήγαιναν μαζί χέρι-χέρι, για να μας κλέψουν το πρωτάθλημα, γιατί είμαστε η μοναδική ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους στην βαθμολογία. Υπάρχει ένα πρωτάθλημα το οποίο κλάπηκε από εμάς αν μείνουν έτσι τα πράγματα. Μας έκλεψαν τη δουλειά, έκλεψαν από αυτούς τους παίκτες. Δουλεύουν, παίζουν, παλεύουν κι έχουν τους περισσότερους βαθμούς από τους άλλους. Κι από την άλλη, οι αντίπαλες ομάδες παίρνουν πόντους χωρίς καν να παίζουν παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε κι απέναντι στην ΑΕΚ σκοράραμε ένα κανονικό γκολ. Πολλοί είπαν ότι δεν ήταν γκολ. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας για το οφσάιντ κι αυτό το γκολ δεν ήταν. Ήταν ένα κανονικό γκολ επικυρωμένο για 4 λεπτά».

Στις 27 Απριλίου του 2018 συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις του, λέγοντας: «Αρχικά ήρθε ο Ολυμπιακός και δεν αγωνίστηκε. Βγήκε μία απόφαση, απαράδεκτη γι' αυτό το παιχνίδι και στην συνέχεια ήρθε η ΑΕΚ και ενώ επικυρώθηκε ένα κανονικό γκολ, στη συνέχεια ακυρώθηκε. Πρέπει να μάθουμε γιατί έγινε αυτό. Στην συνέχεια οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν βγήκαν για να παίξουν τα τελευταία λεπτά, ενώ κερδίζαμε 1-0. Στη συνέχεια οι δύο επιτροπές αποφάσισαν να μας ρίξουν. Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν από ανθρώπους που υπηρετούν την στρατηγική αυτή».



Στις 29 Απριλίου μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού και στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, προφανώς αναφέρθηκε και πάλι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά και στις αποφάσεις των Επιτροπών: «Ήταν μία τεράστια στρατηγική για να μην στεφθεί φέτος πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ. Μία στρατηγική δυο μεγάλων ομάδων της Αθήνας και των Επιτροπών». Στο ίδιο πλαίσιο και σι δηλώσεις του στη Nova στις 3 Μαΐου: «Ήταν ένα δυσάρεστο γεγονός στη ζωής μας και θα κρατήσουμε μέσα μας μια μεγάλη αναστάτωση, γιατί κάποιοι κακοί άνθρωποι είχαν στρατηγική απέναντι μας και τα κατάφεραν», ενώ στις 5 Μαΐου μετά τη νίκη επί του Πλατανιά είπε: «Μπορεί να χάσεις ένα παιχνίδι ή μια πρόκριση όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως το να σε κλέβουν με στρατηγική και να βγαίνουν αποφάσεις δικαστών που ελπίζαμε ότι θα έχουν σωστή κρίση και να έχουμε ποινές για φέτος και για την επόμενη χρονιά, είναι δύσκολο. Παίξαμε παιχνίδια τα οποία προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και στο τέλος τιμωρηθήκαμε για ένα ρολό χαρτί και για έναν αγώνα που τον κερδίσαμε. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε μια μεγάλη ντροπή. Αισθάνονται ένοχοι και γι’ αυτό πολεμούν αυτό που έχουμε πετύχει. Εμείς δεν κλέψαμε από κανέναν, εκείνοι έκλεψαν από εμάς».

Ανάλογες δηλώσεις από τον Ρουμάνο τεχνικό ειπώθηκαν:

Στις 11 Μαΐου: «Περιμέναμε 32 χρόνια για έναν τίτλο και τον τίτλο αυτό μας τον κλέβουν μέσα από τα χέρια μας με αποφάσεις».

Στις 12 Μαΐου μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου επί της ΑΕΚ: «Σήμερα θα μπορούσαμε να πανηγυρίζουμε το νταμπλ, αλλά μας κλέψανε έναν τίτλο. Πανηγυρίσαμε τουλάχιστον το Κύπελλο, που αποτελεί προϊόν της πολύ καλής δουλειάς που έχουμε κάνει. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ περίμεναν το πρωτάθλημα, αλλά μας το έκλεψαν. Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ για τα ευρωπαϊκά ματς, αλλά στην Ελλάδα, συγγνώμη που θα σας το πω, κλέψατε το πρωτάθλημα».

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018: «Κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στο γήπεδο. Έγιναν τρικ πίσω από την πλάτη μας για να μη μας επιτρέψουν να χαρούμε την επιτυχία μας. Ο πραγματικός πρωταθλητής ήταν ο ΠΑΟΚ. Κάποιοι μου λένε ότι πρέπει να σταματήσω να μιλάω. Γιατί; Όταν κάνεις κάτι, υπάρχουν αντιδράσεις. Εμείς κερδίσαμε το πρωτάθλημα, αυτοί τον έκλεψαν. Τέλος!».

«Ενώθηκαν Ολυμπιακός και ΑΕΚ»

Βαριές εκφράσεις εναντίον της ΑΕΚ εκτόξευσε και στις 21 Μαΐου στο gsp.ro: «Αυτοί ενώθηκαν εναντίον μας, ήθελαν να μας κερδίσουν με κάθε τρόπο! Ήταν μια μεγάλη αδικία όλο αυτό που έγινε. Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός ενώθηκαν με σκοπό να μας πάρουν τον τίτλο, ήθελαν ακόμη να μας πάρουν και την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League. Σημειώσαμε ένα καθαρό γκολ στο 90', το οποίο μέτρησε από τους διαιτητές. Ένας Έλληνας παίκτης αντέδρασε, τον ακολούθησαν και άλλοι και για πέντε λεπτά πίεζαν τον διαιτητή. Πείτε μου τι τον έκανε να αλλάξει την απόφαση του; Ίσως φοβήθηκε επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προβλήματα με τους διαιτητές, απειλούνται, μπαίνουν βόμβες σε καφετέριες, στέλνουν σφαίρες με φακέλους στο σπίτι».

Ανάλογες τοποθετήσεις στις 16 Αυγούστου του 2018 στο «Digi Sport»: «Αυτοί στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό θα ζουν με αυτή τη ντροπή για όλη τους τη ζωή. Μας έκλεψαν, μας ξεγέλασαν και συμπεριφέρθηκαν σαν δειλοί, που δεν έπαιξαν μαζί μας και αυτό δεν μπορείς να το ξεχάσεις. Μας ξεγέλασαν και έκαναν τα πάντα για να μας βγάλουν από τη μάχη του τίτλου. Ζούμε με τη μεγάλη απογοήτευση ότι πήραμε το πρωτάθλημα στο γήπεδο και μας το έκλεψαν».



«Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος» και η «Γερμανία του Χίτλερ»

Πέρα, όμως, από τα όσα είχε περί «κλοπών» και «συμμαχίας με Ολυμπιακό», οι δηλώσεις που πραγματικά είχαν προξενήσει κάκιστη εντύπωση ήταν για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για τη «Γερμανία του Χίτλερ».

Συγκεκριμένα, στις 17 Μαΐου του 2018, μιλώντας στο «sport.ro» είχε πει για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Ίσως μόνο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη φασιστική Γερμανία συνέβη, αυτό που συνέβη στο ελληνικό πρωτάθλημα», ενώ ανάλογη τοποθέτηση πραγματοποίησε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2018 στο «fanatik.ro». «Ήμασταν πρωταθλητές, είχαμε περισσότερος βαθμούς από την ΑΕΚ και με ένα ματς λιγότερο, αυτό με τον Ολυμπιακό. Σε 29 παιχνίδια είχαμε 70 βαθμούς και η ΑΕΚ 67 σε 30 αγώνες, αλλά μας τιμώρησαν και τερματίσαμε δεύτεροι. Γνωρίζουν καλά πως πήραν ένα πρωτάθλημα που δεν ήταν δικό τους, ότι το έκλεψαν. Θα ζήσουν με αυτή την ιδέα. Πιστεύω πως στην ιστορία του αθλητισμού, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό συνέβη μόνο κατά την διάρκεια της Γερμανίας του Χίτλερ».

Μάλιστα, οι τελευταίες δηλώσεις προκάλεσαν την κλήση του από την Πειθαρχική Επιτροπή, με τους δικηγόρους του να τονίζουν ότι ο Λουτσέσκου: «Δεν άφησε καμία... μπηχτή για τα όργανα του ποδοσφαίρου, ξεκαθαρίζοντας ότι εννοούσε ότι η ΑΕΚ έκλεψε το πρωτάθλημα, και όχι τα όργανα του ποδοσφαίρου».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x