sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αδίκησε ή όχι τον Φορτούνη ο Μαρτίνς;

Η καλή εκκίνηση, οι δύο ρήξεις χιαστού, ο μειωμένος χρόνος, τα «καψώνια», το... καρφί του Ποντένσε και η αποθέωση του Γκουαρντιόλα. Η τετραετία Μαρτίνς-Φορτούνη είχε τα πάνω της και τα κάτω της.

Κώστας Φορτούνης, το πρόσωπο των ημερών στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Ο 29χρονος άσος των Πειραιωτών βρίσκεται λίγα βήματα προτού γυρίσει σελίδα στην καριέρα του έπειτα από οκτώ χρόνια στο λιμάνι, με την απόφαση να μην μοιάζει δική του ή να μην είναι αποκλειστικά δική του. Με το φινάλε να έρχεται με διαφορετικό τρόπο από εκείνον τον οποίο ονειρευόταν.

Οκτώ σεζόν, 266 συμμετοχές στα ερυθρόλευκα, 79 γκολ, 77 ασίστ, 6 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα (ισάριθμα νταμπλ), καλές παρουσίες στην Ευρώπη. Χαρές, λύπες. Αυτά έχει ο αθλητισμός. Δύο πολύ άτυχες στιγμές. Η ρήξη χιαστού το καλοκαίρι του 2019 και εκείνη τον Ιούνιο του 2021, με τις οποίες έκανε πισωγύρισμα στην καριέρα του.

Τα εύσημα… x2 από τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τα… καψώνια του Μαρτίνς.

Η τελευταία τετραετία του Κώστα Φορτούνη, στην οποία συνεργάστηκε με τον Πορτογάλο τεχνικό, είχε σκαμπανεβάσματα με τον παράγοντα ατυχία να παίζει ασφαλώς τον ρόλο της. Το sport-fm.gr προσπαθεί να εξηγήσει αν αδίκησε ο 51χρονος τεχνικός τον άλλοτε ηγέτη των «ερυθρόλευκων».

Ό,τι αρχίζει ωραία…


Η πρώτη σεζόν συνύπαρξης Φορτούνη με Μαρτίνς κύλησε σε γενικές γραμμές καλά. Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος -όπως είναι φυσικό- δεν γνώριζε στον απόλυτο βαθμό τα «εργαλεία» που είχε στα χέρια του, εμπιστεύτηκε τον διεθνή μέσο σε 43 αγώνες και το εξαργύρωσε με 17 γκολ και 16 ασίστ του από τον 26χρονο άσο.
Ολυμπιακός: Αδικεί τον Φορτούνη ο Μαρτίνς;

Ξέροντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο ηγέτης των Πειραιωτών. Στο πρωτάθλημα έπαιξε σε 28 αγώνες (12 γκολ, 9 ασίστ), χάνοντας λόγω μόνο τις αναμετρήσεις με ΟΦΗ και Πανιώνιο για να «καθαρίσει» από την ποινή του. Στα 26 ήταν βασικός. Αγωνίστηκε και στα 12 ματς του Europa League (προκριματικά, όμιλοι και «32»), παίζοντας στα 11 ως βασικός. Απέναντι στη Μίλαν πέτυχε το «χρυσό» 3-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», το οποίο έστειλε τους Πειραιώτες στους «32» της διοργάνωσης.


Το μοιραίο πέναλτι με τη Λαμία
Κόπηκε απότομα η φόρα του. Η πολύ καλή εικόνα του Φορτούνη τσαλακώθηκε αρκετά στη ρεβάνς με τη Λαμία στο «Γ. Καραϊσκάκης», στη ρεβάνς του 3-3 στο ΔΑΚ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Με το παιχνίδι στο 0-1 σε ένα ματς… μονότερμα, οι Πειραιώτες ψάχνουν το… χρυσό γκολ για να πάρουν την πρόκριση λόγω των εκτός έδρας γκολ. Στο 85’ κερδίζουν πέναλτι λόγω ανατροπής του Ποντένσε. Την εκτέλεση αναλαμβάνει ο Φορτούνης, ο οποίος έχει μπει στο 56’ αντί του Μπουχαλάκη, αφού τέσσερα λεπτά νωρίτερα έχουν ανοίξει το σκορ οι φιλοξενούμενοι. Ωστόσο, αντί για ωραίος έγινε μοιραίος, αφού ο Σαράνοφ του είπε «όχι» και χάρισε στους Φθιωτούς το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός του δεύτερου εγχώριου στόχου, την ώρα που οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του, ούτε στο πρωτάθλημα, με τον ΠΑΟΚ να είναι σταθερά στην κορυφή.



Άμα δεν σε θέλει…
Η πρώτη ατυχία του Κώστα Φορτούνη ήρθε στις 11 Ιουλίου του 2019. Ο Τρικαλινός μέσος υπέστη χοντρή ζημιά στο δεξί γόνατο σε μια εντελώς ανύποπτη φάση στο 65’ του φιλικού με το Αμβούργο, καθώς στην προσπάθεια του να αλλάξει παιχνίδι προς τα αριστερά. Έχασε όλους τους αγώνες για τα προκριματικά του Champions League, αλλά και για τους ομίλους, συν το μισό πρωτάθλημα. Ο τότε 27χρονος μεσοεπιθετικός θα επιστρέψει στη δράση στις 15 Ιανουαρίου στο 4-1 (0-2 ο πρώτος αγώνας) επί της Καλαμάτας στο «Γ. Καραϊσκάκης», μπαίνοντας ως αλλαγή στο 53’ αμέσως μετά το 3-0 του Γκερέρο.


Το πρώτο… καψώνι του Μαρτίνς
Ο Φορτούνης προσπαθεί να βρει τα πατήματά του, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και κρίνεται ότι δεν είναι απόλυτα έτοιμος για τη «μάχη» με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 26 Ιανουαρίου για την 21η αγωνιστική της Super League. Άλλωστε σε τέτοιους αγώνες ο Μαρτίνς ξεκινάει την τριάδα Γκιγέρμε, Μπουχαλάκη, Μ. Καμαρά ο Μαρτίνς εκείνη τη σεζόν. Οι Πειραιώτες δίχως νίκη κινδυνεύουν να πέσουν στη δεύτερη θέση από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ (όπερ και εγένετο). Το παιχνίδι είναι κάκιστο από άποψη θεάματος και το 0-0 σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο ομάδων. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει βάλει Λοβέρα (67’) και Σουντανί (83’) και αποφασίζει να περάσει τον Φορτούνη λίγο πριν την εκπνοή σε μια κίνηση που έμοιαζε πιο πολύ σε προσπάθεια να ροκανίσει τον χρόνο, αποφεύγοντας το «έμφραγμα» στο τέλος.


Το... καρφί του Ποντένσε
Λίγο καιρό μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό ο Ντάνιελ Ποντένσε εκθείασε τον Φορτούνη, αλλά έριξε και τη σπόντα του. Τόνισε ότι είναι ο πιο ποιοτικός Έλληνας παίκτης, αλλά και ο πιο τεμπέλης.

-Κατά τη γνώμη σου ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής
«Ποιοτικά είναι ο Φορτού. Αλλά πρέπει να αλλάξει νοοτροπία εάν θέλει κάτι περισσότερο στη ζωή του. Έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός μεγάλου παίκτη αλλά είναι αρκετά τεμπέλης. Και το ξέρει...».

Αυτό είχε αναφέρει ο πρώην άσος των Πειραιωτών και νυν της Γουλβς τον Απρίλιο του 2020.

Ολυμπιακός: Αδίκησε ή όχι τον Φορτούνη ο Μαρτίνς;

Η Άρσεναλ, η Γουλβς και ο κορωνοϊός
Στην ήττα με 1-0 από την Άρσεναλ στο Φάληρο, ο Φορτούνης, ο οποίος προσπαθούσε να βρει τα πατήματά του, θα παίξει ως αλλαγή, μπαίνοντας στο 65’ αντί του Μπουχαλάκη με το παιχνίδι στο 0-0. Η είσοδός του δεν κάνει πιο παραγωγικούς τους Πειραιώτες και ο Λακαζέτ πέτυχε στο 81’ το μοναδικό τέρμα του αγώνα. Στο ιστορικό βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου του 2020, που βρήκε θριαμβευτές τους «ερυθρόλευκους» με το 2-1 στην παράταση, ο Φορτούνης δεν ήταν ούτε στον πάγκο λόγω ενοχλήσεων στην ποδοκνημική. Στο πρώτο ματς με τη Γουλβς (1-1 στο Φάληρο) αγωνίστηκε για 17 λεπτά Στη συνέχεια φούντωσε ο κορωνοϊός, σταμάτησαν τα πάντα και η ουσιαστική επάνοδος του Φορτούνη πήρε παράταση. Στην επιστροφή στη δράση έπειτα από το «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού, ο Φορτούνης παίζει και στις 10 αναμετρήσεις των playoffs (στις έξι ως βασικός) και έχει 2 γκολ και 3 ασίστ. Στη ρεβάνς με τη Γουλβς μπήκε στο δεύτερο μέρος.

Φορτούνης, η επιστροφή και το νέο «καψώνι»
Ο Φορτούνης είναι έτοιμος να αφήσει πίσω τη δοκιμασία που πέρασε. Η αγωνιστική περίοδος ξεκινάει με ένα χρωστούμενο παιχνίδι από τη σεζόν 2019-20. Τον περίφημο τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ο διεθνής άσος βλέπει το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα από τον πάγκο και μπαίνει και πάλι στις καθυστερήσεις. Με σκοπό προφανώς να κρατήσει μπάλα ώστε να θωρακίσει ο Πορτογάλος προπονητής το υπέρ των Πειραιωτών 1-0 στον Βόλο. Εν τέλει τα κατάφεραν και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τον τίτλο. Λίγο καιρό αργότερα θα μπει στο 90’+2’ της ρεβάνς με την Ομόνοια στην Κύπρο αντί του Βαλμπουενά. Με το παιχνίδι στο 0-0 (2-0 το πρώτο), με τους πρωταθλητές Ελλάδος να κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά να μην καταφέρνουν να σκοράρουν λόγω της εξαιρετικής απόδοσης του τερματοφύλακα του «τριφυλλιού», Φαμπιάνο. Πιο πολύ με καψώνι έμοιαζε η συγκεκριμένη κίνηση. Κάποιοι παίκτες πρέπει θα χρειαστεί να βάλουν πλάτη. Κάποιοι, όχι μόνο ένας.

Η ποδοσφαιρική χρονιά που ακολούθησε ήταν και πάλι γεμάτη για τον Φορτούνη. Ανάλογη με την πρώτη του παρέα με τον Μαρτίνς, αλλά όχι εντελώς ίδια. Θα παίξει σε 46 αγώνες, έχοντας 9 γκολ και 13 ασίστ. Οι 23 (18 πρωτάθλημα, 3 Champions League, 1 Europa League, 1 Κύπελλο) μόλις ήταν ως βασικός. Στο σύνολο το κοντέρ έγραψε 2.336 λεπτά συμμετοχής, ενώ αντίστοιχα στη σεζόν 2018-19, όταν και έκανε 43 συμμετοχές έπαιξε περίπου 1.000 λεπτά παραπάνω (3.300 στο σύνολο). Είναι ξεκάθαρο ότι ο Φορτούνης, παρότι παρέμενε πολύ σημαντικός για το κλαμπ, δεν είχε τον ίδιο ρόλο στην ομάδα. Για διάφορους λόγους. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αρκετές φορές ο 51χρονος προπονητής άλλαζε το σύστημα σε 4-4-2 κατά τη διάρκεια του αγώνα, βάζοντας τον Χασάν στο πλευρό του Ελ Αραμπί.

Ολυμπιακός: Αδίκησε ή όχι τον Φορτούνη ο Μαρτίνς;

Η αποθέωση του Γκουαρντιόλα… x2!
Από τα μετάλλια εκείνης της σεζόν ήταν για τον Φορτούνη τα λόγια του Γκουρντιόλα, τα οποία τον έστειλαν τον Τρικαλινό άσο στα ουράνια. Στο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Etihad» για το Champions League, θα μείνει εκτός. «Πριν από την προπόνηση μου είπε πως δεν μπορούσε να προπονηθεί και γι' αυτό τον άφησα εκτός», δήλωσε ο Πέδρο Μαρτίνς σε σχετική ερώτηση. «Δυστυχώς δεν είδα τον Φορτούνη σήμερα, που είναι επίσης ένα πολύ ποιοτικός παίκτης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γκουαρντιόλα στο σχόλιο του για το 3-0 υπέρ των «Πολιτών». Στο παιχνίδι του Γ. Καραϊσκάκης αγωνίστηκε σε ολόκληρο τον αγώνα και μάλιστα σε θέση φορ. Μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε θερμό τετ-α-τετ με τον Πεπ Γκουαρντιόλα. «Όταν σε είδα να φέρνεις την μπάλα μπροστά και να σουτάρεις, είπα πάει το έβαλε», του είπε ο Καταλανός, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του αργότερα.


Άτυχος και πάλι
Η δεύτερη μεγάλη ατυχία του Φορτούνη σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου. Όταν και πάλι με εντελώς τζάμπα τρόπο υπέστη ρήξη χιαστού, αυτήν τη φορά στο αριστερό γόνατο στο φιλικό με τη Βόλφσμπεργκερ. Δίχως να καταλάβει και πάλι κανείς, ο 29χρονος πλέον μεσοεπιθετικός άρχισε να κουτσαίνει στο 25’ λεπτό της αναμέτρησης, την ώρα που μάλιστα η μπάλα δεν ήταν καν στα πόδια του. Άντε πάλι… Γολγοθάς.


Αυτήν τη φορά θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο για να επιστρέψει στη δράση. Αφού ήταν ετοιμοπόλεμος τον Φεβρουάριο και ουσιαστικά θα χάσει σχεδόν όλη τη σεζόν. Συμπεριλήφθηκε στην αποστολή του Ολυμπιακού Β’ στις 16 Φεβρουαρίου για την αναμέτρηση με τα Τρίκαλα για τη Super League 2 και έπαιξε σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο. Σε ό,τι αφορά την πρώτη ομάδα των «ερυθρόλευκων» αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη σεζόν στο εντός έδρας 1-1 με την ΑΕΚ για τα playoffs. Μπήκε στο 78’ με το παιχνίδι να είναι ισόπαλο. Τόνωσε επιθετικά τους Πειραιώτες και μάλιστα λίγο έλειψε να πιστωθεί ασίστ λίγο μετά την είσοδό του, κάνοντας ωραία μπαλιά με το αριστερό για τον Τικίνιο, αλλά ο Βραζιλιάνος έκανε κάκιστο κοντρόλ στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας.



Ο Μαρτίνς δεν φάνηκε να συγκινείται από την εικόνα του Φορτούνη και στα υπόλοιπα επτά ματς των playoffs έκανε δύο συμμετοχές. Κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο την επόμενη αγωνιστική έπαιξε 32 λεπτά, ενώ με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στην αυλαία ήταν βασικός και έγινε αλλαγή μετά την ανάπαυλα. Λες και οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί του Ολυμπιακού έβγαζαν μάτια (πλην κάποιων εξαιρέσεων) εκείνο το διάστημα και γενικότερα μέσα στη σεζόν. Οπότε, ο Φορτούνης δεν μπορούσε να μπει στην εξίσωση, με το πρωτάθλημα να έχει κριθεί προ πολλού. Ενδιάμεσα, παρέμεινε στον πάγκο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΠΑΟΚ, ενώ έμεινε εκτός λόγω ενοχλήσεων στη συνέχεια και δεν αγωνίστηκε κόντρα σε Άρη (εκτός), Παναθηναϊκό (εντός) και ΠΑΟΚ (εντός). Με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να γραφτεί ο επίλογός του στο λιμάνι με τέτοιο τρόπο τον οποίο δεν θα ήθελε κάποια από τις δύο πλευρές. Ούτε λογικά και ο Μαρτίνς, αν και σε κάποιες περιπτώσεις αδίκησε τον παίκτη του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x