sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός-Εφές: «Γιατί όχι;» και… «γιατί όχι»

Το sport-fm.gr αραδιάζει τους λόγους που ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να φοβάται σε συναπάντημα με την Εφές στα playoffs αλλά και γιατί καλύτερα να το αποφύγει.

Η συνάντηση του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές στα playoffs είναι, τουλάχιστον μέχρι αποδείξεως του εναντίου, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή. Το sport-fm.gr τα έβαλε κάτω και παρουσίασε τα επιχειρήματα γιατί οι «ερυθρόλευκοι» δεν πρέπει να φοβούνται το συναπάντημα με τους πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά και γιατί καλύτερα θα ήταν να τους αποφύγουν στο δρόμο προς το Final Four του Βελιγραδίου.

Εφές, γιατί όχι;

-Γιατί ο φετινός Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως δεν πρέπει να φοβάται κανέναν, ειδικά στο ΣΕΦ και τώρα που έχει πλεονέκτημα έδρας. Έχει μια πολύ πιο συνεπή πορεία από την Εφές και έχει χάσει στην έδρα του μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα (12-1), όταν η πληρότητα στο ΣΕΦ ήταν 10%. Στα playoffs η έδρα του θα... ξεχειλίζει.

-Γιατί στη regular season ο Ολυμπιακός έδειξε πως την… έχει την Εφές. Όχι του χεριού του, αλλά μπορεί να την κερδίσει. Το έκανε στο ΣΕΦ με το μεγάλο τρίποντο του Σλούκα στο φινάλε (87-85) σε ματς από το οποίο απουσίαζε και ο Γουόκαπ, ενώ στην Πόλη το -19 (88-69) δεν λέει όλη την αλήθεια, αφού στο τέλος της τρίτης περιόδου το σκορ ήταν 68-66, προτού ακολουθήσει το 20-3 του τέταρτου δεκαλέπτου.

Ολυμπιακός-Εφές: «Γιατί όχι;» και… «γιατί όχι»

-Γιατί στα playoffs που τα παιχνίδια συνήθως είναι πιο κλειστά και οι άμυνες παίζουν τον πρώτο ρόλο, η Εφές είναι 17η στη συγκεκριμένη κατηγορία (με 80,9 παθητικό ανά αγώνα), ενώ ο Ολυμπιακός είναι έβδομος με 75,2.

-Γιατί είναι σαφές πως η φετινή Εφές έχει πρόβλημα. Όχι μόνο αγωνιστικό, αλλά και εσωτερικό, με τον Εργκίν Αταμάν να έχει έρθει σε ρήξη με αρκετούς παίκτες του, να έχει «παρκάρει» ονόματα με μεγάλα συμβόλαια, αλλά και κάποιους σταρ να έχουν το μυαλό τους αλλού.

-Γιατί για τους προληπτικούς, η τελευταία πρόκριση του Ολυμπιακού σε Final Four είχε έρθει το 2017, όταν είχε αποκλείσει με πλεονέκτημα έδρας την Εφές.



Γιατί… όχι Εφές;

-Γιατί υπάρχουν σίγουρα πολύ πιο βατοί αντίπαλοι ακόμη κι από την προβληματική φετινή Εφές. Η Μακάμπι και η Μπάγερν όχι απλώς υστερούν σε ποιότητα των Τούρκων, αλλά εκτός έδρας (και ο Ολυμπιακός θα έχει το πλεονέκτημα στα playoffs) έχουν μόλις 3-11 και 4-9 αντίστοιχα. Μόνο η Μονακό με 7-8 από τις πιθανές αντιπάλους των Πειραιωτών τα πάει καλύτερα από την Εφές (5-11) εκτός έδρας.

-Γιατί όσο κατώτερη κι αν είναι την τρέχουσα περίοδο η Εφές συγκριτικά με τις πυρηνοκίνητες ομάδες των δύο προηγούμενων σεζόν, ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς την καρδιά του πρωταθλητή. Και η τελευταία φορά που κάτοχος της Ευρωλίγκας δεν κατάφερε τη σεζόν που ακολούθησε να φτάσει στο Final Four ήταν το 2016 η Ρεάλ.

-Γιατί… Μίτσιτς, Λάρκιν και άλλοι. Μπορεί η ομαδική λειτουργία της Εφές να θυμίζει ελάχιστα την περσινή «μηχανή», αλλά διαθέτει δύο από τους καλύτερους γκαρντ στην Ευρωλίγκα, με «κάλυψη» από πίσω τους διόλου αμελητέους Μπομπουά, Σίμον και Μπράιαντ. Και ο Ολυμπιακός ίσως να μην διαθέτει αριθμητικά τα απαιτούμενα αμυντικά όπλα στην περιφέρεια για να τους περιορίσει.

Ολυμπιακός-Εφές: «Γιατί όχι;» και… «γιατί όχι»

-Γιατί η Εφές έχει μεγαλύτερο βάθος από τον Ολυμπιακό και σε μια σειρά που μπορεί να φτάσει και στους πέντε αγώνες με τις δύο ομάδες να αγωνίζονται ανά 2-3 μέρες, ίσως αυτό παίξει ρόλο. Οι «ερυθρόλευκοι», καλώς ή κακώς, στηρίζονται σε 9-10 παίκτες, ενώ η Εφές έχει θεωρητικά περισσότερες λύσεις. Έστω κι αν ο Εργκίν Αταμάν έχει περιορίσει το ρόλο αρκετών παικτών και έχει μικρύνει το ροτέισον.

-Γιατί με εξαίρεση τη Μακάμπι, η έδρα της δεν συγκρίνεται ούτε με της Μονακό, ούτε με της Μπάγερν. Το «Σινάν Ερντέμ» θα… βράζει στο ένα ή στα δύο ματς που θα γίνουν εκεί για τη σειρά (με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και διαιτητικά) και καλό θα ήταν να μην υποχρεωθεί ο Ολυμπιακός να κερδίσει εκεί για να προκριθεί στο Final Four. Επιπλέον δεν έχει αλώσει την έδρα της Εφές από το Δεκέμβριο του 2017 (58-61).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x