sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα ριμπάουντ, τα λάθη και η έλλειψη καθαρού μυαλού στο φινάλε πλήγωσαν τον Ολυμπιακό

Το sport-fm.gr καταγράφει τα σημεία κλειδιά που έκριναν το Game 2 της σειράς του Ολυμπιακού με τη Φενέρ και έφεραν την ισοφάριση των Τούρκων, φεύγοντας με το διπλό (78-82).

Τα πολλά χαμένα ριμπάουντ, αλλά και τα εύκολα λάθη του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με το επιθετικό κρεσέντο της Φενέρμπαχτσε στην τελευταία περίοδο, έφεραν τη σειρά στα ίσα, με τους Τούρκους να επικρατούν 82-78 στο Game 2 των playoffs της Ευρωλίγκας.

Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη την άλλη εβδομάδα με μοναδικό στόχο να πάρουν πίσω το πλεονέκτημα έδρας, και, αν μπορέσουν να πάρουν και την πρόκριση με δύο νίκες στην «Ulker Sports Arena».

Το sport-fm.gr καταγράφει τα πέντε σημεία κλειδιά που έκριναν το αποτέλεσμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας…

Τον… πλήγωσαν τα πολλά χαμένα ριμπάουντ:


Αναμφίβολα το στατιστικό που έκανε τη μεγάλη διαφορά στο σημερινό παιχνίδι και έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Φενέρ ήταν εκείνο των ριμπάουντ. Και ειδικά των αμυντικών ριμπάουντ, μέσω των οποίων η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ανανέωσε πολλές κατοχές και βρήκε κρίσιμους πόντους σε δεύτερες επιθέσεις. Ενδεικτικό είναι πως η Φενέρ βρήκε 16 πόντους από second change καταστάσεις και ο Ολυμπιακός μόλις έξι.

Στο Game 1, ο Ολυμπιακός είχε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική των Τούρκων σε αυτόν τον τομέα, κρατώντας τους στα 9 επιθετικά ριμπάουντ. Απόψε όμως, τα πράγματα για τους «ερυθρόλευκους» δεν πήγαν καθόλου καλά, με τα box-out να μην λειτουργούν, τους παίκτες να μην βγάζουν τη μέγιστη ενέργεια και προσήλωση στην άμυνα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η Φενέρ να μαζέψει 15 επιθετικά ριμπάουντ. Ενδεικτικό είναι πως οι φιλοξενούμενοι πήραν δύο επιθετικά στα 33,9’’ κερδίζοντας βολές, τις οποίες έβαλε στη συνέχεια ο Γκούντουριτς, και ενώ το σκορ ήταν στο 76-77. Και όλα αυτά, από μια ομάδα όπως η Φενέρ που είναι από τις καλύτερες φέτος στην Ευρώπη στο επιθετικό ριμπάουντ, ούσα 4η καλύτερη στη regular season με 11,6 ανά ματς.

Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε: Τα πέντε σημεία κλειδιά του ματς

Εύκολα λάθη και μεγάλη διαφορά στην αναλογία ασίστ/λαθών


Το ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν συγκεντρωμένος στο αποψινό παιχνίδι μπορεί να αποτυπωθεί πολύ εύκολα και στο στατιστικό των λαθών. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα υπέπεσαν σε συνολικά 14 λάθη, απόρροια, τόσο της έλλειψης καθαρού μυαλού, όσο, και τις καλής άμυνας των φιλοξενούμενων σε αρκετές περιπτώσεις. Από ένα σημείο και μετά, οι Πειραιώτες μπορεί να βελτίωσαν κάπως τη δημιουργία τους, κυρίως με την αγωνιστική άνοδο του Κώστα Σλούκα, ολοκληρώνοντας το ματς με 16 ασίστ.

Από την άλλη, η Φενέρ, με μπροστάρηδες τους Καλάθη και Χέιζ-Ντέιβις, κυκλοφόρησαν την μπάλα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ολοκληρώνοντας το ματς με 21 ασίστ. Μεγάλο ρόλο φυσικά έπαιξαν και τα επιθετικά ριμπάουντ από τις οποίες έβγαιναν εύκολες και γρήγορες πάσες για ελεύθερα σουτ. Όσον αφορά τα λάθη των Τούρκων, εκείνα ήταν μόλις 7, με την αναλογία 21-7 στη σχέση ασίστ-λαθών να είναι ιδιαιτέρως κολακευτική για τη Φενέρ.

Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε: Τα πέντε σημεία κλειδιά του ματς

Ναι μεν… αλλά για τον Σάσα Βεζένκοφ


Σάσα Βεζένκοφ και Κώστας Σλούκας ήταν οι πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού με 18 πόντους έκαστος, με τον πρώτο μάλιστα να ολοκληρώνει το ματς με 7 ριμπάουντ και 27 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Και ενώ ο Σλούκας βοήθησε σημαντικά τον Ολυμπιακό, κρατώντας τον μέσα στο ματς στο 4ο δεκάλεπτο με την αγωνιστική του «έκρηξη», δεν μπορούμε να πούμε και το ίδιο για τον Σάσα, ο οποίος κατά κύριο λόγο απόψε ήταν εκτός αγώνα.

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται – με βάση τα νούμερά του – ο 27χρονος φόργουορντ δεν μπόρεσε να μπει στο ματς όπως θα ήθελε και ο ίδιος, η ομάδα, αλλά και ο κόσμος του συλλόγου. Πήρε μόλις 7 σουτ, πέτυχε 1/4 τρίποντα – εκείνο από το Logo το ΣΕΦ – με τους υπόλοιπους 11 πόντους του να προέρχονται από την γραμμή των βολών, όπου ήταν αλάνθαστος. Φυσικά, σε όλα αυτά, έπαιξε μεγάλο ρόλο η αντιμετώπιση που είχε από την αντίπαλη άμυνα, με τον Ιτούδη να περιορίζει αρκετά το μεγάλο επιθετικό «όπλο» του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε: Τα πέντε σημεία κλειδιά του ματς

Η Φενέρ… χτύπησε στο χαμηλό ποστ


Παίζοντας με τους Χέιζ-Ντέιβις και Μότλεϊ, η Φενέρ είχε αρκετά γρήγορα και ευέλικτα πόδια στο παρκέ στις θέσεις των ψηλών. Με τον Φαλ να περιορίζει αρκετά την δράση τους, αλλά τους, Μπλακ και Μπολομπόι να μην μπορούν να προσφέρουν λύσεις στο μαρκάρισμά των συγκεκριμένων, αλλά και γενικότερα, απόψε, οι φιλοξενούμενοι οι βρήκαν πολλού πόντους από το χαμηλό ποστ.

Και ο Νικ Καλάθης έκανε τη ζημιά με 3-4 τέτοια σουτ, αλλά και οι Χέιζ-Ντέιβις και Μότλεϊ, πέτυχαν κρίσιμα καλάθια, είτε με χουκ, είτε με σουτάκια από αυτή τη θέση, δίνοντας εύκολους πόντους στην ομάδα τους, με την στατιστική να καταγράφει 11 τέτοια σουτ.

Άγχος και έλλειψη καθαρού μυαλού στο φινάλε


Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στη σειρά, βγάζοντας από πάνω του αρκετό από το άγχος που είχε να διαχειριστεί ως το «φαβορί» του ζευγαριού, αλλά και του πλεονεκτήματος έδρας που πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις βαραίνει την γηπεδούχο ομάδα.

Απόψε όμως, η πίεση και η έλλειψη καθαρού μυαλού, ειδικά στο φινάλε, επηρέασαν τους «ερυθρόλευκους», οδηγώντας τους σε βιαστικές και λάθος αποφάσεις. Για παράδειγμα, οι δύο χαμένες βολές του ΜακΚίσικ στο 1:11’ πριν το φινάλε και με το σκορ στο 77-76 υπέρ της Φενέρ, αποτελεί προϊόν πίεσης και άγχους, ενώ, το πολύ δύσκολο και… σκοτωμένο τρίποντο που πήρε ο Βεζένκοφ στα 14 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε (76-78) καταδεικνύουν την έλλειψη καθαρού μυαλού στο φινάλε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x