sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός vs Kύπρου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός κόντρα σε ομάδες από την Κύπρο; Τι έχει κάνει ο Απόλλων Λεμεσού; Ποιοι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στους «ερυθρόλευκους»; Το sport-fm.gr θυμίζει.

Η πρόκριση του Ολυμπιακού, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, λειτουργεί ως... βαλβίδα αποσυμπίεσης για τους «ερυθρόλευκους» και τον νέο τους προπονητή, Κάρλος Κορμπεράν.

Πλέον, ο σύλλογος από τον Πειραιά καλείται να χορέψει «Τα Ριάλια», αφού επόμενος στόχος είναι η είσοδος στους ομίλους του Europa League και για να γίνει αυτό, πρώτα πρέπει να κάμψει την αντίσταση του Απόλλωνα Λεμεσού. Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Όταν οι κυπριακές ομάδες αγωνίζονταν στην Α' Εθνική

Το χρονικό διάστημα 1967-1974 εφαρμόστηκε η καινοτομία, να συμμετέχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα οι κυπριακές ομάδες. Ουσιαστικά η κυπριακή Α' κατηγορία, μετατράπηκε σε τέταρτο όμιλο της ελληνικής Β' κατηγορίας, με τον πρωταθλητή να αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη ελληνική λίγκα. Η προοπτική του εγχειρήματος, σταμάτησε μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974. Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός Λευκωσίας αγωνίστηκε τρεις φορές και από μία οι ΑΕΛ Λεμεσού, ΕΠΑ Λάρνακας, Ομόνοια Λευκωσίας και ΑΠΟΕΛ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού με κυπριακές ομάδες, για την Α' εθνική:

1967/1968 Ολυμπιακός-Ολυμπιακός Λευκωσίας 1-0
1967/1968 Ολυμπιακός Λευκωσίας-Ολυμπιακός 1-2
1968/1969 ΑΕΛ Λεμεσού-Ολυμπιακός 0-2
1968/1969 Ολυμπιακός-ΑΕΛ Λεμεσού 6-0
1969/1970 Ολυμπιακός Λευκωσίας-Ολυμπιακός 0-2
1969/1970 Ολυμπιακός-Ολυμπιακός Λευκωσίας 3-1
1970/1971 Ολυμπιακός-ΕΠΑ Λάρνακας 3-1
1970/1971 ΕΠΑ Λάρνακας-Ολυμπιακός 1-2
1971/1972 Ολυμπιακός Λευκωσίας-Ολυμπιακός 0-2
1971/1972 Ολυμπιακός-Ολυμπιακός Λευκωσίας 3-0
1972/1973 Ομόνοια-Ολυμπιακός 1-2
1972/1973 Ολυμπιακός-Ομόνοια 1-1
1973/1974 Ολυμπιακός-ΑΠΟΕΛ 3-0
1973/1974 ΑΠΟΕΛ-Ολυμπιακός 0-1

Οι αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με κυπριακές ομάδες, για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Η ιστορία των αναμετρήσεων του Ολυμπιακού με τις ομάδες από τη Μεγαλόνησο δεν σταματά εκεί. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αντιμετωπίσει ήδη δέκα φορές κυπριακούς συλλόγους στο πλαίσιο ευρωπαϊκών διοργανώσεων και μετρούν πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες.

Το μακρινό 1965, ο Ολυμπιακός διασταύρωσε τα ξίφη του με την Ομόνοια για το Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν στην Κύπρο με σκορ 1-0 και ήρθαν ισόπαλοι με 1-1 στην Αθήνα, παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Η ονειρική σεζόν 1998/1999 ξεκίνησε με τους Πειραιώτες να αποκλείουν την Ανόρθωση στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Η αρμάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έβαλε τις βάσεις από το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, επικρατώντας με 2-1, ενώ στην Κύπρο μετέτρεψε σε... παράσταση για ένα ρόλο την αναμέτρηση, κερδίζοντας με 4-2.

Δέκα χρόνια αργότερα, είναι σειρά των «κυανόλευκων» να πάρουν εκδίκηση. Η Ανόρθωση με προπονητή τον Τιμούρ Κετσπάγια «διαλύει» με 3-0 τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Κύπρο και σοκάρει τους Πειραιώτες. Η ρεβάνς αποδείχθηκε διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού ο σύλλογος από τον Πειραιά γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό, παρά τη νίκη του με σκορ 1-0, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Τη σεζόν 2016/2017 η κλήρωση των ομίλων του Europa League φέρνει αντιμέτωπους τον Ολυμπιακό και ο ΑΠΟΕΛ. Οι «γαλαζοκίτρινοι», απέδρασαν από το Φάληρο με μια πολύ σημαντική νίκη για την οικονομία του ομίλου, με 1-0. Στο ΓΣΠ, «σφράγισαν» την πρώτη θέση, με νέα νίκη και σκορ 2-0 με τους Πειραιώτες να τερματίζουν δεύτεροι και να παίρνουν και αυτοί το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στην τρίτη θέση έμεινε η Γιανγκ Μπόις και στην τέταρτη η Αστάνα.

Τέσσερα χρόνια μετά, Ολυμπιακός και Ομόνοια τίθενται ξανά αντιμέτωποι, αυτή τη φορά για τα playoffs του Champions League. Η πρώτη αναμέτρηση στο Φάληρο έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», που επικράτησαν με 2-0. Στην Κύπρο η λευκή ισοπαλία «σφράγισε» την πρόκριση για τον σύλλογο από την Ελλάδα.

Οι 12 Κύπριοι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στον Ολυμπιακό

Ο Σίνισα Γκόγκιτς πραγματοποίησε 118 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό, σκοράροντας 26 γκολ. Ο «γερο-Γκόγκα» λατρεύτηκε όσο λίγοι και έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Τριψήφιο αριθμό συμμετοχών και για τον Γιάννη Οκκά, που έγραψε στο κοντέρ 114 συμμετοχές, βρίσκοντας δίχτυα 23 φορές, προτού πάρει τον δρόμο για τη La Liga και τη Θέλτα.

Ο αμυντικός, Σταύρος Παπαδόπουλος, φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού για 76 παιχνίδια, αγωνιζόμενος στο σύλλογο για εννιά χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2005 ο Μιχάλης Κωνσταντίνου προκάλεσε σάλο με την απόφαση του να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό. Ο διεθνής επιθετικός δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα στον σύλλογο του Πειραιά, παρ' όλα αυτά κατάφερε να πραγματοποιήσει 65 συμμετοχές, με 17 γκολ και φυσικά να ακούσει το περιβόητο σύνθημα «Μιχαλάκη είσαι τρέλα», να ηχεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Σημαντική πορεία με τα «ερυθρόλευκα» και για τους Γιώργο Χριστοδούλου, Σάββα Πουρσαϊτίδη, Ούρκο Πάρντο και Παύλο Βασιλείου. Μόλις τρεις συμμετοχές για τον Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, παρόλο που έμεινε στον σύλλογο έξι χρόνια, ενώ οι Κωνσταντίνος Λαΐφης, Ιωάννης Κωστή και Γρηγόρης Σάββας δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κάποια επίσημη συμμετοχή.

Οι τρεις φορές που ο Απόλλωνας Λεμεσού αντιμετώπισε ελληνική ομάδα

Όσον αφορά τον αντίπαλο των Πειραιωτών, Απόλλωνα Λεμεσού, έχει τεθεί κατά το παρελθόν, τρεις φορές αντιμέτωπος με ομάδες προερχόμενες από το ελληνικό πρωτάθλημα, μετρώντας δύο ήττες και μία νίκη.

Τη σεζόν 1998/1999, οι «γαλανόλευκοι», αντιμετώπισαν τον Πανιώνιο για το UEFA. Ο «Ιστορικός», επικράτησε και τις δύο φορές, νικώντας με σκορ 3-2 στη Νέα Σμύρνη και 1-0 στην Κύπρο.

Πέρασαν 22 ολόκληρα χρόνια για να βρει ο Απόλλων ξανά ελληνική ομάδα στο διάβα του. Αντίπαλος του ο ΟΦΗ, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League, σε μονή αναμέτρηση λόγω covid-19, στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης». Το τέρμα του Ατίλα Σαλάι, στο 50’, έδωσε την πρόκριση στην Κυπριακή ομάδα.

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x