sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Ράιτ που δεν είναι λύση ανάγκης και το Nunn-ball που δεν αρκεί: Τα σημεία από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός AKTOR

Διαβάστε τα σημεία που κράτησε το sport-fm.gr από τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού AKTOR με σκορ 71-65.

Με φαρδιά… πλατιά την υπογραφή του Μόουζες Ράιτ ο Ολυμπιακός νίκησε 71-65 τον Παναθηναϊκό AKTOR, στο ΣΕΦ και κάνοντας το 2/2 στα «αιώνια» ντέρμπι στην Ευρωλίγκα έχει και το πάνω χέρι στην ισοβαθμία.

Το sport-fm.gr παρουσιάζει τα βασικά συμπεράσματα από το 6ο ντέρμπι της σεζόν, με τους «ερυθρόλευκους» να αποδεικνύουν γι' ακόμη μια φορά πως μπορούν να βρουν λύσεις από πολλούς, και τον Παναθηναϊκό AKTOR να δείχνει πως χρειάζεται κι άλλους πρωταγωνιστές έτσι ώστε να φτάσει μακριά.

Ο Ράιτ δεν είναι λύση ανάγκης




Η νίκη του Ολυμπιακού στο ντέρμπι έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Μόουζες Ράιτ. Ο Αμερικανός σέντερ ήρθε στον Πειραιά από τη Μερκεζεφέντι έτσι ώστε να καλύψει το κενό του Νίκολα Μιλουτίνοφ, όταν αυτός τραυματίστηκε στο προηγούμενο ντέρμπι «αιωνίων». Παρόλο που οι περισσότεροι τον υπολόγιζαν αρχικά σαν μια λύση ανάγκης, αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Ο Ράιτ έκανε ό, τι ήθελε στη ρακέτα του Παναθηναϊκού AKTOR, με αποτέλεσμα σε μόλις 15 λεπτά να πετύχει 19 πόντους με 9/9 δίποντα, κερδίζοντας κάθε μονομαχία που έδωσε με τον Ματίας Λεσόρ, ο οποίος είναι ένας εκ των κορυφαίων ψηλών στη φετινή Ευρωλίγκα, όμως τα βρήκε πιο… σκούρα από ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ράιτ, ένας παίκτης ο οποίος έχει μόλις λίγους μήνες στον Ολυμπιακό, άκουσε ρυθμικά το όνομά του από την κερκίδα όταν στο δεύτερο ημίχρονο έπεσε στο παρκέ μετά από μία διεκδίκηση ριμπάουντ. Ο κόσμος των Πειραιωτών έχει ήδη αναγνωρίσει την τεράστια προσφορά του παίκτη, και δεδομένα ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει… πονοκέφαλο όταν ο Μιλουτίνοφ επιστρέψει, καθώς αυτός ο Ράιτ δεν μπορεί να είναι τρίτο πεντάρι…

Το βάθος του Ολυμπιακού και η έλλειψη εμπιστοσύνης του Αταμάν




Γι’ ακόμη μια φορά, η μεγάλη διαφορά του ρόστερ που έχει να διαχειριστεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε σχέση με αυτό του Εργκίν Αταμάν, έγινε εμφανής. Παρόλο που ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει ίσως περισσότερη ποιότητα στο βασικό του ροτέισιον, ο Ολυμπιακός δεδομένα έχει μεγαλύτερο βάθος και περισσότερους game-changer από τον πάγκο, ειδικά εφόσον ο Τούρκος τεχνικός δεν δείχνει να εμπιστεύεται καθόλου κάποιους παίκτες (Καλαΐτζάκης, Μωραΐτης, Μπαλτσερόφσκι, Μαντζούκας).

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο έχοντας ως… παρακαταθήκη τους μόλις 7 πόντους και την κάκιστη εικόνα του πρώτου. Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, πήραν πολλά από τη second unit. Ράιτ και Πετρούσεφ κατάφεραν να φέρουν μια ισορροπία στα ριμπάουντ, οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να κλέβουν μπάλες και ο Αμερικανός ψηλός ήταν ασταμάτητος στη ρακέτα, εκμηδενίζοντας μόνος του τη διαφορά για τους Πειραιώτες και κερδίζοντας σχεδόν όλες τις μονομαχίες με τον Ματίας Λεσόρ. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός AKTOR συνέχιζε να χρησιμοποιεί διαρκώς πάνω-κάτω τα ίδια σχήματα, με αποτέλεσμα να αρχίσει από νωρίς να κουράζεται και να υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο.

Στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός έδρεψε τους καρπούς της κατάστασης αυτής. Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στην ανάπαυλα με ισόπαλο σκορ έχοντας πάρει ελάχιστα από τους βασικούς παίκτες τους. Στην επανάληψη, αυτοί άρχισαν σιγά σιγά (λογικά) να βρίσκουν ρυθμό, κόντρα στους «πράσινους» οι οποίοι έχαναν ολοένα και περισσότερο το καθαρό τους μυαλό λόγω της αυξανόμενης κούρασης, με αποτέλεσμα τον μεγάλο αριθμό λαθών (18). Ο Γουόκαπ, ο Φαλ, ο Πίτερς και ο Παπανικολάου, που δεν είχαν βοηθήσει καθόλου στο πρώτο 20λεπτο, έκαναν εξαιρετικό τρίτο δεκάλεπτο και βοήθησαν τον Ολυμπιακό να πάρει σταδιακά τα ηνία του αγώνα, ενώ ο Παναθηναϊκός AKTOR έβλεπε όλους τους βασικούς του να ξεμένουν σταδιακά από ανάσες, μένοντας στο ματς χάρη στις ατομικές ενέργειες του Ναν.

Η μεγάλη διαφορά αποτυπώνεται και στους ψηλούς. Ο Ολυμπιακός πήρε πάρα πολλά από τον MVP του αγώνα Μόουζες Ράιτ, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στο ροτέισιον του Γιώργου Μπαρτζώκα, και γενικότερα λογίζεται ως τρίτος αν βάλουμε στην «εξίσωση» τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Οι φιλοξενούμενοι, από την άλλη, έπαιξαν σχεδόν σε όλο το ματς με τον Ματίας Λεσόρ, καθώς ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι έκανε τρία φάουλ στο σκάρτο πεντάλεπτο που αγωνίστηκε, ενώ ο Κώστας Αντετοκούνμπο ήταν εκτός με τραυματισμό.

Το Nunn-ball πρέπει να έχει και εναλλακτικές


Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός AKTOR : Τα σημεία του αγώνα

Είναι δεδομένο πως ένας παίκτης σαν τον Κέντρικ Ναν ανεβάζει επίπεδο τον Παναθηναϊκό AKTOR, κάτι που έχει φανεί και από τα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο πως το νούμερο «1» ζήτημα ενόψει της επόμενης σεζόν στο «πράσινο» στρατόπεδο, είναι το αν θα ανανεώσει ο Αμερικανός.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει ότι η ομάδα του Εργκίν Αταμάν αναγκάζεται να παίζει με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο όταν έχει τον Ναν στο παρκέ, ο οποίος σε κάποια ματς μπορεί να δώσει νίκες, όμως άλλες φορές μπορεί να κάνει περισσότερο κακό στην ομάδα. Το αποψινό ματς ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Στο ΣΕΦ, ο Αμερικανός σκόραρε μεν 17 πόντους με κάποια πραγματικά μεγάλα σουτ, όμως χάλασε πολύ το επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού AKTOR, κάνοντας πολλές κακές επιλογές με 7 λάθη από τα 18 στα οποία υπέπεσε συνολικά η ομάδα του. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, ήρθαν με τον ίδιο τρόπο, χάρη σε έλλειψη «καθαρού μυαλού» ακόμη και σε εύκολες πάσες.

Προφανώς, αυτό δεν είναι απολύτως δική του ευθύνη. Όταν ο (εξαντλημένος) Ναν αισθάνεται ότι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να βάλουν… ούτε βότσαλο στον ωκεανό, προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του. Οι «πράσινοι» χρειάζονται κι άλλα πράγματα από τους περιφερειακούς τους, κυρίως τον Κώστα Σλούκα, καθώς όταν ο τελευταίος παίζει καλά απελευθερώνει και τον Ναν.

Ποιος θέλει ποιον στα playoffs;


Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός AKTOR : Τα σημεία του αγώνα

Το τελευταίο σημείο είναι ένα γενικότερο συμπέρασμα από τα μέχρι στιγμής ντέρμπι «αιωνίων» που έχουμε δει. Με τα playoffs της Euroleague να πλησιάζουν και το ενδεχόμενο να έρθουν οι δύο ομάδες αντιμέτωπες να είναι κάθε άλλο παρά απίθανο, είναι μεγάλο ερώτημα το αν θα το ήθελαν αυτό.

Από τη μία πλευρά, οι δύο ομάδες έχουν ήδη παίξει 6 φορές μεταξύ τους, οπότε γνωρίζουν πολύ καλά η μία την άλλη, κάτι που σίγουρα είναι θετικό για τα playoffs. Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, έχει 4 νίκες στα ματς αυτά, δείχνοντας πως με την σκληράδα του μπορεί να χαλάσει το παιχνίδι των «πρασίνων» όπως κανένας άλλος.

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει μόλις 2 νίκες στα 6 ντέρμπι, ωστόσο έχει κάνει ένα εμφατικό πέρασμα από το ΣΕΦ νωρίτερα στη σεζόν, ενώ ακόμη και στην κακή του βραδιά την Πέμπτη (14/03) ήταν στο ματς μέχρι τέλους και έδειξε ικανός για το «διπλό»

Όσον αφορά το ερώτημα που θέσαμε, η απάντηση είναι μάλλον… μοιρασμένη. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός AKTOR θα ήθελαν μάλλον κάποιον άλλο αντίπαλο σε περίπτωση που κατακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας. Αν όμως δεν καταφέρουν να τερματίσουν στην τετράδα, σίγουρα θα προτιμούσαν τον «αιώνιο» αντίπαλο, καθώς τα «διπλά» σε αυτά τα ματς γίνονται πολύ συχνότερα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x