sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ο Αλφόνσο Φορντ, ο Κέι Σι Ρίβερς και το… μέχρι τέλους!

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έρχονται αντιμέτωποι στα ημιτελικά του Κυπέλλου για έκτη φορά και το sport-fm.gr θυμίζει τις πέντε (επεισοδιακές) μεταξύ τους αναμετρήσεις σε αυτή τη φάση του θεσμού!

Όπως αναμενόταν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός απαλλάχθηκαν από Άρη και Κολοσσό Ρόδου αντίστοιχα, δίνοντας ραντεβού στον ημιτελικό του Κυπέλλου (19:15, ΕΡΤ3), που μοιάζει στην ουσία με... πρόωρο τελικό.

Παρόλο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους δύο «αιώνιους» σε τελικούς Κυπέλλου, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κληρωτίδα έφερε το συναπάντημά τους νωρίτερα, και συγκεκριμένα στην τετράδα της διοργάνωσης.

Αυτή είναι η έκτη φορά που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντιούνται στον ημιτελικό του θεσμού, και όλες οι προηγούμενες πέντε έχουν έρθει μετά το 2000. Οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν νικητές στις τέσσερις από αυτές, ωστόσο ειδικά η τελευταία άλλαξε τόσο πολύ τον χάρτη του ελληνικού μπάσκετ, που ελάχιστη σημασία έχει το αποτέλεσμα.

Το sport-fm.gr σας θυμίζει, λοιπόν, τις πέντε προηγούμενες (και επεισοδιακές) αναμετρήσεις «αιωνίων» σε ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας!

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 69-79


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι αναμετρήσεις σε ημιτελικούς

Η πρώτη φορά που οι δύο αιώνιοι ήρθαν αντιμέτωποι σε ημιτελικό Κυπέλλου, ήταν το μακρινό 2000-01. Η διοργάνωση τότε διεξήχθη με τη μορφή φάιναλ φορ στο ΟΑΚΑ, και ο Ολυμπιακός του Ηλία Ζούρου ως τυπικά γηπεδούχος φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που την προηγούμενη αλλά και την επόμενη χρονιά ήταν πρωταθλητής Ευρώπης.

Οι «πράσινοι» ήταν τότε ανώτεροι στη θεωρία, όμως στην πράξη άργησαν να το επιβεβαιώσουν στον αγωνιστικό χώρο. Στο πρώτο ημίχρονο το ματς ήταν μεγάλο ντέρμπι και ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν, κάτι που έφερε τον εκνευρισμό του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Θανάση Γιαννακόπουλου, που λίγο πριν την ανάπαυλα κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές.



Στο δεύτερο μέρος, ο «Ζοτς» έβγαλε έναν «άσο από το μανίκι του». Ο Σέρβος έριξε στο ματς τον Γιώργο Μπαλογιάννη, που σκόραρε 10 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε ένα +7 (56-63). Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, και με πρωτοστάτες τους Ρίβερς και Ράτζα επέστρεψε στο ματς (62-65), όμως τελικά υποκλίθηκε στο τέλος στην κλάση του Ρέμπρατσα, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη νίκη με σκορ 79-69.

Οι «πράσινοι», παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να κατακτήσουν εκείνη τη χρονιά το Κύπελλο, γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό από την τρομερή ΑΕΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς, η οποία κατέκτησε εκείνη τη χρονιά και το Κύπελλο Σαπόρτα.

Ολυμπιακός: Μπουντούρης 3 (1), Βούκσεβιτς 13, Παπανικολάου 10, Ρισασέ 4, Τόμιτς 1, Ντε Μιγκέλ 2, Ράτζα 16, Ρίβερς 20 (2).

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 2, Καλαϊτζής, Κοχ 3 (1), Φώτσης 13 (2), Τζεντίλε 4, Μποντιρόγκα 24, Μίντλετον 4, Ρέμπρατσα 19, Μπαλογιάννης 10 (2).

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 83-75




Την αμέσως επόμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός του Σούμποτιτς πήρε την εκδίκησή του, υποδεχόμενος αυτή τη φορά στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό με στόχο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

Ήταν μία παράξενη χρονιά για τους δύο αιώνιους, καθώς ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου στην Ευρωλίγκα, ωστόσο στην Ελλάδα έχασε τα πρωτεία και στις δύο μεγάλες διοργανώσεις. Οι «ερυθρόλευκοι», από την άλλη, κατέκτησαν το Κύπελλο και απέκλεισαν τον αιώνιο αντίπαλο και στο πρωτάθλημα, χάνοντας ωστόσο στους τελικούς από την ΑΕΚ, παρόλο που προηγήθηκαν 2-0!



Στα του ματς, ο Ολυμπιακός παρά τη σπουδαία εμφάνιση των Μποντιρόγκα και Κουτλουάι, έφτασε σε μία άνετη επικράτηση, η οποία είχε ονοματεπώνυμο Αλφόνσο Φορντ. Ο σπουδαίος Αμερικανός που έχει δώσει το όνομά του στο βραβείο του κορυφαίου σκόρερ της Ευρωλίγκας, ήταν ασταμάτητος με 20 πόντους και 7 ασίστ, οδηγώντας τους γηπεδούχους σε μία νίκη που πανηγύρισαν έξαλλα με τον κόσμο τους! Στον τελικό, οι Πειραιώτες νίκησαν σχετικά άνετα το Μαρούσι, και κατέκτησαν τον τίτλο.

Ολυμπιακός: Ντε Μιγκέλ 7, Φόρεστ 8, Φέμερλινγκ 1, Τόμιτς 1, Φορντ 20, Ρισασέ 5, Σαβρασένκο 7, Παπανικολάου, Παπαλουκάς 17, Μπουντούρης 17

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 5, Καλαϊτζής 9, Ρότζερς 5, Μουλαομέροβιτς 5, Μποντιρόγκα 18, Μίντλετον 3, Κουτλουάι 25, Γιαννούλης 5

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 67-59


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι αναμετρήσεις σε ημιτελικούς

Το ματς αυτό έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο… μόνο γιορτινό κλίμα δεν μπορούμε να πούμε πως είχε! Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, ο Παναθηναϊκός του Αργύρη Πεδουλάκη φιλοξένησε τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα, σε ένα ματς που τα είχε πάλι… όλα.

Οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες στο ΟΑΚΑ για τον έναν ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, λίγο έλειψε όμως όλα να τιναχτούν στον αέρα λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης, όταν κάποιος ανεγκέφαλος πέταξε κροτίδα μπροστά στα πόδια της αποστολής του Ολυμπιακού, που αποχώρησε από το παιχνίδι!

Στη συνέχεια, ακολούθησε καθυστέρηση στην έναρξη του ματς, έγιναν συστάσεις τόσο από τον εκφωνητή του ΟΑΚΑ όσο και από τον τότε μεγαλομέτοχο των «πρασίνων» Δημήτρη Γιαννακόπουλο για να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο, και τελικά… κάποια στιγμή έγινε και ματς!



Στον αγώνα, ο γνωστός σκληροτράχηλος Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη πήγε το ματς εκεί που ήθελε, σε χαμηλό δηλαδή σκορ, «έπνιξε» τον Ολυμπιακό, και στο τέλος με μεγάλα καλάθια από τον Μάικ Μπράμος και τον Γιόνας Ματσιούλις, κέρδισε με σκορ 67-59, φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου το οποίο κατέκτησε τελικά απέναντι στον Άρη.

Παναθηναϊκός: Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 11, Μπράμος 12, Κάρι 9, Μπατίστ 5, Φώτσης 2, Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 10, Γκιστ 3, Παππάς 6.

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 3, Λο 5 (1), Ντάνστον 8, Σπανούλης 8 (2), Περπέρογλου 8 (2), Μάντζαρης 6 (2), Σλούκας 13 (3), Σίμονς 3, Λοτζέσκι, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 5.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-77


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι αναμετρήσεις σε ημιτελικούς

Η επόμενη αναμέτρηση μεταξύ των δύο μεγάλων αντιπάλων για ημιτελικό ήρθε τη σεζόν 2016-17. Ο Ολυμπιακός με τον Σφαιρόπουλο στον πάγκο του υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε αντικαταστήσει τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετρούσαν τότε έξι συνεχόμενες νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό, κι έμοιαζαν να του έχουν πάρει τον αέρα, θέλοντας να συνεχίσουν το σερί αυτό και στο κατάμεστο ΣΕΦ. Παρόλα αυτά, η βραδιά της 16ης Γενάρη του 2017 ανήκε στον Κέι Σι Ρίβερς. Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ είναι ούτως ή άλλως πολύ ποιοτικός παίκτης, ωστόσο απέναντι στον Ολυμπιακό… απογειωνόταν, παράδοση που ξεκίνησε σε αυτό το ματς.



Ο Ρίβερς ήταν ασταμάτητος με 27 πόντους και οδήγησε τους «πράσινους» σε μία πολύ άνετη νίκη στο ΣΕΦ, έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τον Κένι Γκέιμπριελ, τον οποίο ο Τσάβι Πασκουάλ είχε προσθέσει στη λίστα των ξένων στη θέση του Νίκολς λίγο πριν τον αγώνα!

Ο Παναθηναϊκός μετά την πρόκριση στον τελικό κατέκτησε τελικά το Κύπελλο νικώντας τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, ενώ έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου και στο πρωτάθλημα, παρά το μειονέκτημα έδρας. Οι «ερυθρόλευκοι», από την άλλη, έπαιξαν εκείνη τη σεζόν στον τελικό της Ευρωλίγκας, γνωρίζοντας την ήττα από τη Φενέρ.

Ολυμπιακός: Γκριν 3, Μπιρτς, Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 5, Σπανούλης 7, Γουότερς 3, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 13, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 16, Λοτζέσκι 8

Παναθηναϊκός: Σίνγκλετον 11, Ρίβερς 27, Τζέιμς 5, Φώτσης, Φελντέιν 5, Γκάμπριελ 14, Τζεντίλε, Μπουρούσης 4, Καλάθης 11

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 40-25


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Οι αναμετρήσεις σε ημιτελικούς

Η συγκεκριμένη, γνωστή σε όλους, αναμέτρηση, είναι με διαφορά αυτή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας περισσότερο από όλα τα ντέρμπι αιωνίων. Ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για τον ημιτελικό του Κυπέλλου, τα όσα συνέβησαν όμως δεν τα περίμενε κανείς και άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Με τους γηπεδούχους να απολαμβάνουν ένα +15 στην ανάπαυλα (40-25), οι άνθρωποι του Ολυμπιακού διεμήνυσαν ότι δεν σκοπεύουν να αγωνιστούν στο δεύτερο ημίχρονο, διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία του συγκεκριμένου αγώνα, σε μία απόφαση ωστόσο που προφανώς είχε ευρύτερες προεκτάσεις.



Ο Παναθηναϊκός πήρε το ματς με 40-25 και εν τέλει κατέκτησε το Κύπελλο, όμως αυτό ήταν το… λιγότερο μπροστά στις επερχόμενες εξελίξεις. Οι Πειραιώτες μετά το ματς ζήτησαν ξένους διαιτητές στα ντέρμπι αιωνίων, η ΕΟΚ δεν έκανε το αίτημά τους δεκτό, κι αυτοί αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν ούτε στα υπόλοιπα ματς της χρονιάς με τον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό στην Α2!

Η στάση αυτή του Ολυμπιακού, που απέκτησε το σύνθημα «μέχρι τέλους», οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» σε δύο δύσκολες χρονιές στην δεύτερη κατηγορία. Όταν επέστρεψαν πέρυσι, παρόλα αυτά, ανέκτησαν με εντυπωσιακό τρόπο και νταμπλ τα πρωτεία, και μοιάζουν πλέον να έχουν επιβάλλει μία εγχώρια κυριαρχία, επομένως ίσως και… να δικαιώθηκαν!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x