sport-fm.gr ΘΕΜΑ

H «Λερναία Ύδρα» και η… πλήρης μονοτονία: Τα συμπεράσματα από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός!

O Oλυμπιακός νίκησε για 11η συνεχόμενη φορά τον Παναθηναϊκό και πέρασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει πέντε συμπεράσματα από το ντέρμπι των «αιωνίων».

Τη φετινή ανωτερότητά του από τον Παναθηναϊκό επιβεβαίωσε ο Ολυμπιακός, που νίκησε με σκορ 81-65 τους «πράσινους», εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου περιμένει το Περιστέρι bwin (19/2, 19:15).

Με αυτόν τον τρόπο, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το 11ο συνεχόμενο ροζ φύλλο απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό τους, απέδειξαν πως βρίσκονται σε εξαιρετικό φεγγάρι και βύθισαν τον Παναθηναϊκό ακόμη πιο βαθιά στην εσωστρέφεια.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει πέντε συμπεράσμπατα από το ντέρμπι:

Του… ‘χει πάρει τον αέρα: Είναι φανερό πως αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει know-how απέναντι στον Παναθηναϊκό, ξέρει πως να τον κερδίζει. Το συγκεκριμένο δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαφορά δυναμικότητας, καθώς υπήρχαν και παλαιότερα περίοδοι που ο Ολυμπιακός είχε καλύτερη ομάδα από τους «πράσινους», ωστόσο δυσκολευόταν να αποκτήσει τα πρωτεία στην Ελλάδα και να κυριαρχήσει επί του μεγάλου του αντιπάλου. Πλεόν, οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 11 συνεχόμενες νίκες και αποπνέουν μία μεγάλη σιγουριά στα ντέρμπι «αιωνίων», η οποία στο γήπεδο μεταφράζεται και σε ψυχραιμία όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν βάσει σχεδίου. Όπως και στον περσινό τελικό, έτσι και στον φετινό ημιτελικό του Κυπέλλου, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν αγχώθηκε όταν το παιχνίδι δεν κυλούσε με το μέρος της, ισορρόπησε την κατάσταση και κέρδισε με άνεση την πνευματική μάχη στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός που ξέρει να μένει κοντά: Το πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι ήταν για τον Ολυμπιακό ένα από τα χειρότερα φετινά του. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 9 λάθη, 5/18 τρίποντα, ενώ έχαναν μέχρι τότε και τη μάχη των ριμπάουντ (16-14). Παρόλα αυτά, όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος, ο Παναθηναϊκός αυτή την κακή απόδοση της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα την κεφαλαιοποίησε μόλις σε ένα +5 (35-40), το οποίο μάλιστα διαμορφώθηκε στο τελευταίο λεπτό της δεύτερης περιόδου. Αυτή η ικανότητα του Ολυμπιακού να μην… διαλύεται ακόμη και στο κακό του διάστημα, είναι πολύ σημαντική και δεν είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται στο παρκέ. Ήταν φανερό πως αν οι «ερυθρόλευκοι« πατούσαν λίγο το γκάζι στο δεύτερο μέρος, θα μπορούσαν να βάλουν πλάτη τον Παναθηναϊκό, όπως κι έγινε.



Το μονοδιάστατο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού: Δεν είναι ψέμα πως ο Παναθηναϊκός του Ντέγιαν Ράντονιτς έχει δείξει πολλές φορές πως έχει έλλειμμα ιδεών και δημιουργικότητας στην επίθεση. Κάποιες μέρες αυτό το πρόβλημα καλύπτεται από το ατομικό ταλέντο παικτών όπως ο Μπέικον, ο Λι και ο Γουίλιαμς, και οι «πράσινοι» βρίσκουν κάποιες λύσεις μέσα από το συνεχές isolation και τους προσωπικούς πόντους. Παρόλα αυτά, απόψε ο Παναθηναϊκός είχε σε πολύ κακή βραδιά τον Ντουέιν Μπέικον, τον κυριότερο παίκτη που μπορεί να ξεκολλήσει την επίθεσή τους με αυτόν τον τρόπο. Ο Αμερικανός είχε 1/12 εντός πεδιάς και η ανυπαρξία διαφορετικού επιθετικού πλάνου πέρα από τη συνεχή απομόνωση εξέθεσε τις επιθετικές δυσλειτουργίες του Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός-«Λερναία Ύδρα»: Σε πλήρη αντιδιαστολή με τον μονοδιάστατο Παναθηναϊκό, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μοιάζει να έχει στη φαρέτρα της όλων των ειδών τα όπλα, με αποτέλεσμα να μην ξεμένει ποτέ από λύσεις. Στις προηγούμενες τρεις αναμετρήσεις «αιωνίων» τη φετινή σεζόν, «αιχμή του δόρατος» για τον Ολυμπιακό ήταν ο Μουσταφά Φαλ, κι από αυτόν ξεκινούσε όλο το επιθετικό παιχνίδι των «ερυθρόλευκων». Ο Παναθηναϊκός στο αποψινό ματς έκανε πολύ καλύτερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι, θωρακίζοντας τη ρακέτα του και κρατώντας σε πολύ χαμηλά στάνταρ τον Γάλλο σέντερ. Ο Ράντονιτς επέλεξε αντίθετα να δώσει το σουτ στον Ολυμπιακό, ωστόσο οι Πειραιώτες έχουν… μπόλικη ποιότητα και σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού, και στο δεύτερο ημίχρονο κατάφεραν μέσω των τριπόντων από Κάνααν και Παπανικολάου να κυριαρχήσουν.



Ο άνευρος Παναθηναϊκός: Είναι άλλο θέμα η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ δύο ομάδων, κι άλλο η διαφορά στη θέληση. Είναι εμφανές πως ο Ολυμπιακός υπερτερεί φέτος σε ποιότητα από τον μεγάλο του αντίπαλο, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα μεταξύ τους παιχνίδια όσο και στα συνολικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να μειώσει την απόσταση αυτή με την… υπερπροσπάθεια και το ψυχωμένο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, και στο σημερινό ματς είδαμε την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς να μοιάζει να παίζει χωρίς θέληση και να παραδίνεται στον Ολυμπιακό όταν αυτός πάτησε το «γκάζι», αποπνέοντας μία αύρα πως δεν… τρέχει και τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντέρικ Γουίλιαμς εθεάθη κατά τη διάρκεια του τετάρτου δεκαλέπτου να είναι… χαμογελαστός, παρά το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός φαινόταν να οδεύει προς ευρεία ήττα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x