Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Αργεντινή: Η γενιά που έγινε… χρυσή στην Αθήνα

Το www.sportfm.gr θυμάται την εξαιρετική παράσταση που έδωσε η τρομερή παρέα των Αργεντινών το 2004 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Αργεντινή: Η γενιά που έγινε… χρυσή στην Αθήνα

Λένε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία. Μία τέτοια, λοιπόν, από την Αργεντινή έγραψε με ολόχρυσα γράμματα μία τεράστια σελίδα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας. Φυσικά, αυτή δεν μπορούσε να είναι άλλη από την «αλμπισελέστε», που το 2004 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Δύο χρόνια μετά το Μουντομπάσκετ του 2002 και τον χαμένο τελικό (εν μέσω πολλών και δικαιολογημένων παραπόνων) κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, η Αργεντινή θα φτάσει στη μεγαλύτερη διάκρισή της. Ανέκαθεν το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ ήταν αμερικανική… υπόθεση, αφού οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα χρυσά μετάλλια, με τις –παλιότερα- Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία να παίρνουν κάποια άλλα όχι πολλά. Η «αλμπισελέστε», λοιπόν, είχε… πεισμώσει από το Μουντομπάσκετ και με τη «χρυσή γενιά» της πήγε με την πρόθεση να κάνει το… ακατόρθωτο. Άλλωστε, εκείνη ήταν μόλις η τέταρτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1948 (15η), 1952 (4η) και 1996 (9η).

Προπονητής ήταν ο Ρουμπέν Μανιάνο και το ρόστερ που είχε να διαχειριστεί αποτελούνταν από τους: Κάρλος Ντελφίνο, Γκάμπριελ Φερνάντες, Μάνου Τζινόμπιλι, Λεονάρντο Γκουτιέρες, Γουόλτερ Χέρμαν, Αλεχάνδρο Μοντέκια, Αντρές Νοτσιόνι, Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, Χουάν Σάντσες, Λουίς Σκόλα, Ούγκο Σκονοτσίνι και Ρουμπέν Βολκοβίσκι. Τα περισσότερα ονόματα είναι πολύ γνωστά στις μέρες, καθώς αρκετοί από εκείνους εξελίχθηκαν σε θρύλους του αθλήματος, κάνοντας τεράστια καριέρα. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, όλοι τους ήξεραν ως ένα απλώς καλό σύνολο, αφού τότε όλοι τους «έχτιζαν» σιγά σιγά το όνομά τους.

Σε εκείνο το τουρνουά του 2004 συμμετείχαν συνολικά 12 ομάδες που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι και την πρόκριση για την επόμενη φάση έπαιρναν οι τέσσερις πρώτες από κάθε γκρουπ. Η Αργεντινή ήταν στον πρώτο όμιλο, μαζί με Ισπανία, Ιταλία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Κίνα και Νέα Ζηλανδία. Η «αλμπισελέστε» τερμάτισε στην τρίτη θέση με ρεκόρ 3-2.

Επεισοδιακή πρεμιέρα με… μαγεία του Τζινόμπιλι



Αργεντινή: Η γενιά που έγινε… χρυσή στην Αθήνα

Η πρεμιέρα της Αργεντινής στο τουρνουά ήταν άκρως εντυπωσιακή ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Πρώτος αντίπαλος ήταν η Σερβία και Μαυροβούνιο. Το ματς είχε δραματικό φινάλε, με τους Βαλκάνιους να κρατούσαν το ροζ φύλλο στα χέρια τους, καθώς με 1/2 βολές από τον Τομάσεβιτς, προηγούνταν 82-81, στα 3,8’’ πριν από τη λήξη. Όμως, στην τελευταία επίθεση η μπάλα έφτασε στον Τζινόμπιλι και εκείνος με ένα τρομερό buzzer beater εκτός ισορροπίας έδωσε τη νίκη (83-82) στην «αλμπισελέστε».



Δύο ημέρες μετά, η Αργεντινή αντιμετώπισε την Ισπανία, αλλά η «φούρια ρόχα» αποδείχθηκε ανώτερη και έτσι επικράτησε 87-76. Στη συνέχεια, η «αλμπισελέστε» επέστρεψε στις νίκες, καθώς έκανε το… χρέος της απέναντι στην αδύναμη Κίνα, της οποίας επιβλήθηκε άνετα 82-57. Στις 21 Αυγούστου, η ομάδα του Μανιάνο αντιμετώπισε τη Νέα Ζηλανδία. Παρά τη διαφορά δυναμικότητας, η ομάδα από την Ωκεανία έβαλε δύσκολα στην Αργεντινή, αλλά εκείνη κατάφερε να νικήσει 98-94 και να εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου, η ήδη περασμένη «αλμπισελέστε» έπαιξε κόντρα στην Ιταλία. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκειά του, με την «σκουάντρα ατζούρα» να παίρνει στο τέλος το ροζ φύλλο αγώνα με το οριακό 76-75.

Η Ελλάδα, το πρώτο μεγάλο εμπόδιο



Αργεντινή: Η γενιά που έγινε… χρυσή στην Αθήνα

Η 26η Αυγούστου ήταν η ημέρα των προημιτελικών. Αντίπαλος της Αργεντινής ήταν η οικοδέσποινα Ελλάδα. Το πρώτο ημίχρονο ανήκε στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, καθώς πήγε στα αποδυτήρια με το +6 (29-35), ενώ ξεκινώντας το ίδιο δυνατά το δεύτερο μέρος, έφτασε ακόμη και στο +11 (34-45). Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η «αλμπισελέστε» ξεκίνησε την αντεπίθεσή της και κατάφερε να κλείσει την τρίτη περίοδο στην ισοπαλία (53-53). Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν μεγάλο ντέρμπι και κρίθηκαν όλα στο τέλος. Με τρίποντο του Χατζηβρέττα στα 35,6’’ το παιχνίδι πάει στον πόντο με τους Αργεντινούς μπροστά (64-65). Στα 23,4’’ ο Σκόλα με 2/2 ελεύθερες βολές πάει το παιχνίδι στο +3 (64-67). Στην επόμενη επίθεση, ο Αλβέρτης αστοχεί στο σουτ, με τον Τζινόμπιλι να μαζεύει το ριμπάουντ, να κερδίζει το φάουλ και να διαμορφώνει από τη γραμμή το τελικό 64-69, που έδωσε στην Αργεντινή το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Ο γκαρντ των Σπερς μαζί με τον Ομπέρτο ήταν οι πρώτοι σκόρερ με 13 πόντους ο καθένας, ενώ από την Ελλάδα είχε ξεχωρίσει ο Χατζηβρέττας με 12π. και τον ακολούθησαν με 11π. οι Παπαλουκάς και Ντικούδης.



Το σχεδόν τέλειο ματς απέναντι σε μία… Dream Team



Αργεντινή: Η γενιά που έγινε… χρυσή στην Αθήνα

Την επόμενη μέρα και μετά από τη μεγάλη «μάχη» με την Ελλάδα, η Αργεντινή βρήκε μπροστά της τον… Γολιάθ, τις ΗΠΑ. Μόνο και μόνο το ρόστερ που «κατέβασαν» οι Αμερικανοί προκαλούσε δέος, αφού θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Και πως να μην ήταν, όταν η δωδεκάδα τους αποτελούνταν από σουπερ ΝΒΑers παίκτες όπως οι Άλεν Άιβερσον, Στέφον Μάρμπουρι, Ντουέιν Γουέιντ, Κάρλος Μπούζερ, Καρμέλο Άντονι, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Εμέκα Όκαφορ, Σον Μάριον, Αμάρε Στουντεμάιρ, Τιμ Ντάνκαν, Λαμάρ Όντομ και Ρίτσαρντ Τζέφερσον. Παρ’ όλα αυτά και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η «αλμπισελέστε» έκανε το τέλειο παιχνίδι. Ήταν μπροστά στο σκορ σχεδόν από την αρχή του ματς, φτάνοντας μάλιστα ακόμη και στο +16 (56-40) σε κάποιο σημείο στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να κάνουν την αντεπίθεσή τους, αλλά οι Αργεντινοί άντεξαν και με το θριαμβευτικό 89-81, πήραν το εισιτήριο για τον τελικό της Αθήνας! Μεγάλος πρωταγωνιστής σε εκείνο το παιχνίδι ήταν… ασταμάτητος Τζινόμπιλι με 29 πόντους!



Τεράστια καρδιά και χρυσή ανταμοιβή



Λίγες ώρες μετά την τεράστια νίκη και πρόκριση επί των ΗΠΑ, η Αργεντινή καλούνταν να διαχειριστεί όλη αυτή την ευφορία και την υπερηφάνεια, καθώς είχε τελικό. Στις 28 Αυγούστου αντιμετώπιζε την Ιταλία, η οποία και εκείνη επίσης κέρδισε το δικαίωμα να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο, παίρνοντας τη μεγαλειώδη πρόκριση απέναντι στο έτερο φαβορί του τουρνουά, Λιθουανία, την οποία νίκησε 100-91, στον ημιτελικό. Παραμονές του τελικού, η μεγάλη εφημερίδα της χώρας «La Nacion» φιλοξενεί κείμενο του Μάνου Τζινόμπιλι, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι 2 τα ξημερώματα στην Ελλάδα και προσπαθώ να χαλαρώσω, περιμένοντας να με πάρει ο ύπνος… Είναι περιττό να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος και θέλω να γίνω ακόμη πιο χαρούμενος την επόμενη ημέρα, γιατί μας δίνεται μία ευκαιρία που δεν ξέρω αν έχουμε ανάλογη ξανά στη ζωή μας. Δεν με ενδιαφέρει να παίξω καλά ή να βάλω πάλι 29 πόντους, όπως κόντρα στις ΗΠΑ. Θα είμαι χαρούμενος εάν βάλω 4 πόντους και νικήσουμε. Διακυβεύονται πολλά για να σκεφτώ κάτι τέτοιο».

Αργεντινή: Η γενιά που έγινε… χρυσή στην Αθήνα

Από ‘κει και πέρα, στον τελικό η «αλμπισελέστε» στερήθηκε τις υπηρεσίες του βασικού της σέντερ, Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, καθώς είχε υποστεί ένα κάταγμα στο χέρι στον ημιτελικό κόντρα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η σημαντική απουσία δεν πτόησε την «αλμπισελέστε». Το παιχνίδι ήταν κλειστό στο μεγαλύτερο μέρος του, με τους Αργεντινούς, όμως, να είχαν ένα ελάχιστο προβάδισμα. Στην τέταρτη περίοδο, η «αλμπισελέστε» ήταν πιο αποφασιστική και έτσι κατάφερε να ξεφύγει στο +13 (73-60), στο 35’. Από εκείνο το σημείο και μέχρι τη λήξη, οι παίκτες του Μανιάνο έκαναν διαχείριση και έφτασαν στη νίκη με το τελικό 84-69, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που ήταν φυσικά το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα στην ιστορία τους. Κορυφαίος ήταν ο Σκόλα, ο οποίος παίζοντας και για τον τραυματία Ομπέρτο, τελείωσε το παιχνίδι με 25 πόντους και 11 ριμπάουντ. Στους 17π. σταμάτησε ο Μοντέκια, ενώ ο Τζινόμπιλι είχε 16π.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x