sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όστιν Χόλινς: Ένας… Ευρωλιγκάτος 3&D παίκτης για την ΑΕΚ Betsson BC

Το sport-fm.gr σκιαγραφεί το προφίλ του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ Betsson BC, Όστιν Χόλινς. Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, η σχέση του με τον Πλάθα και ο πατέρας με πρωτάθλημα ΝΒΑ!

Σε μια σπουδαία κίνηση προέβη το μεσημέρι της Πέμπτης (18/01) η ΑΕΚ Betsson BC, ρίχνοντας την «βόμβα» με την απόκτηση του… Ευρωλιγκάτου, Όστιν Χόλινς!

Έχοντας κάνει πολλές ηχηρές μεταγραφές κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, η διοίκηση της «Ένωσης» προχώρησε σε ακόμη μία, αποκτώντας τον 32χρονο γκαρντ/φόργουορντ μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Ο Αμερικανός άσος έρχεται να προσφέρει ποιότητα και εμπειρία στις θέσεις «2» και «3», καλύπτοντας ουσιαστικά το κενό που είχε αφήσει ο Μπεν ΜακΛέμορ από τα μέσα του Δεκέμβρη. Μια θέση για την οποία είχε αποκτηθεί ο Ρίικι Λίντο, ο οποίος όμως αποχώρησε πριν καν αγωνιστεί με τα «κιτρινόμαυρα».

Το sport-fm.gr, «σκιαγραφεί» το προφίλ του νέου μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ, το τι μπορεί να προσφέρει στο σύνολο του παλιού του γνώριμου, Ζοάν Πλάθα, με την εμπειρία των 120 αγώνων σε επίπεδο Ευρωλίγκας, αλλά μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία της ζωής του από τον πατέρα του μέχρι και τον… Ολυμπιακό.


............

Ένας 3&D παίκτης ομάδας


Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Όστιν Χόλινς παραπέμπουν σε κάτι πολύ πλησίον σε… 3&D. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν παίκτη ο οποίος βασίζεται περισσότερο στο καλό μακρινό του σουτ και προσφέρει αρκετά στην άμυνα.

Μπορεί το ύψος του να μην ξεπερνά το 1,93μ., ωστόσο είναι αρκετά αθλητικός (τουλάχιστον για το επίπεδο του BCL) και μακρύς έχοντας άνοιγμα χεριών που πλησιάζει το 2,10μ.! Αυτό σε συνδυασμό με την καλή του αντίληψη τού επιτρέπει να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος τόσο στην ατομική, όσο και στην ομαδική άμυνα.

Επιθετικά, ο Χόλινς βασίζεται περισσότερο στο off ball παιχνίδι, αφού σπανίως δημιουργεί για τον εαυτό του ή για τους άλλους. Ξέρει, ωστόσο, να κινείται καλά μακριά από την μπάλα, είτε για να ξεμαρκαριστεί για να βρει χώρο και να εκτελέσει, είτε για να «κόψει» προς το καλάθι. Το σουτ του είναι αρκετά αξιόπιστο, αν και… streaky, δηλαδή μπορεί να βάλει συνεχόμενα τρίποντα αλλά και να αστοχήσει σε σερί σουτ. Στην Ζαλγκίρις είχε 37,9% πίσω από τα 6,75μ., ενώ αντίθετα πέρσι στη Μακάμπι είχε μείνει στο 24,1%.

............

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, ο Χόλινς θεωρείται ένας εξαιρετικός χαρακτήρας και συμπαίκτης. «Είναι καταπληκτικός άνθρωπος, ο καλύτερος συμπαίκτης. Βοηθά τον προπονητή, τους συμπαίκτες του…», είχε πει γι’ αυτόν ο Αντρέα Τρινκιέρι.

Γιος πρωταθλητής ΝΒΑ με πάνω από 700 παιχνίδια



Ο Όστιν Χόλινς είχε το «μικρόβιο» του μπάσκετ στο αίμα του, καθώς προέρχεται από μια μπασκετική οικογένεια. Ο πατέρας του, Λίονελ Χόλινς, αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 70ς, με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς να τον επιλέγουν στο Νο.6 του ντραφτ του 1975!

Αγωνιζόμενος στη θέση του πόιντ γκαρντ, ο Λιονέλ Χόλινς, έπαιξε για δέκα χρόνια στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα του 1977 με την ομάδα του Όρεγκον! Στην πλούσια καριέρα του, αγωνίστηκε κατά σειρά στους Μπλέιζερς, Σίξερς, Πίστονς και Ρόκετς, μετρώντας πάνω από 740 συμμετοχές με 11,6 πόντους, 4,5 ασίστ και 2,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

............

Από το 1985, όταν και ολοκλήρωσε την καριέρα του, ασχολήθηκε με την προπονητική. Τελευταία του δουλειά ήταν κατά την περσινή σεζόν, εκεί όπου βρέθηκε στο τεχνικό τιμ των Χιούστον Ρόκετς.

Από τα… χαμηλά της Γαλλίας στην Ευρωλίγκα και την «αγκαλιά» του Πλάθα



Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ασχολήθηκε από μικρός με την πορτοκαλί μπάλα. Οι εμφανίσεις του στο γυμνάσιο του Germantown στο Τένεσι, «ανάγκασαν» πολλά πανεπιστήμια να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Τελικώς, το κολέγιο της Μινεσότα ήταν εκείνο που απέσπασε την υπογραφή του, μένοντας στην ομάδα των Gloden Gophers για μια τετραετία. Το 2014 μάλιστα, οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τουρνουά κολεγίων, «NIT», με αποτέλεσμα να αναδειχθεί MVP της διοργάνωσης.

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια χρονιά, καμία ομάδα του ΝΒΑ δεν τον επέλεξε στη διαδικασία του ντραφτ, με αποτέλεσμα να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα από τα… χαμηλά της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2014 υπέγραψε με την Ντενέ Βολτέρ, ομάδα δεύτερης κατηγορίας της χώρας, μένοντας εκεί μέχρι το 2016. Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Φινλανδία και την Κάουαγιοκι Κάρχου (2016/17), προτού μεταπηδήσει στη Γερμανία και αγωνιστεί για μια διετία με τις φανέλες των Γκιέσεν και Ράστα Βέχτα. Εκεί, ο Χόλινς έφτιαξε το όνομά του για να ακολουθήσει η Ευρωλίγκα, φεύγοντας από τη Γερμανία έχοντας και ως παράσημο την κατάκτηση του διαγωνισμού καρφωμάτων του All Star του BBL της σεζόν 2018/19!



Η πόρτα της… Ευρώπης πλέον είχε ανοίξει για τα καλά για τον ίδιο, με τη Ζενίτ να τον κάνει κάτοικο Αγίας Πετρούπολης για την επόμενη διετία (2019/21). Μάλιστα, στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του εκεί, ο Αμερικανός φόργουορντ συνεργάστηκε με τον νυν προπονητής της ΑΕΚ, Ζοάν Πλάθα, ο οποίος και είχε αιτηθεί την απόκτησή του. Ωστόσο, υ συνεργασία τους δεν μακροημέρευσε, αφού ο Ισπανός τεχνικός αποχώρησε από τον σύλλογο τον Φεβρουάριο του 2020, με τον Τσάβι Πασκουάλ να αναλαμβάνει τα ηνία.

............

Στην πρώτη του χρονιά στην Ευρωλίγκα, ο Χόλινς κατέγραψε 10,4 πόντους, 2,1 ριμπάουντ και 1,4 κλεψίματα κατά μέσο όρο σε 27 παιχνίδια, ενώ στη δεύτερη σεζόν του, βοήθησε σημαντικά τη Ζενίτ να μπει στα playoffs της διοργάνωσης , μετρώντας 33 ματς με 8,3 πόντους και 1,6 ριμπάουντ σε 33 ματς.

Το πιο επιτυχημένο πέρασμά του ωστόσο ήταν εκείνο από τον Ερυθρό Αστέρα τη σεζόν 201/22. Στο Βελιγράδι, ο 32χρονος άσος κατέκτησε τρεις τίτλους με τη φανέλα των «ερυθρόλευκων», καθώς, εκτός από το νταμπλ στη Σερβία, φόρεσε και το μετάλλιο του πρωταθλητή της Αδριατικής Λίγκας. Σε επίπεδο Ευρωλίγκας, αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια, έχοντας 8,1 πόντους, 1,9 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο μ.ο. σε σχεδόν 21 λεπτά αγώνα.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στο Ισραήλ και τη Μακάμπι. Ωστόσο, ένας τραυματισμός στο γόνατο στις αρχές Γενάρη του 2023 τον άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ολοκληρώνοντας έτσι άδοξα το πέρασμά του από το Τελ Αβίβ. Φέτος, η Ζαλγκίρις του πρόσφερε την ευκαιρία να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο, προσφέροντάς του ένα μη-εγγυημένο συμβόλαιο. Στον έναν μήνα που βρέθηκε στην ομάδα του Κάουνας, πρόλαβε να αγωνιστεί σε 8 ματς Ευρωλίγκας, έχοντας 3,9 πόντους και 1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Το… διπλό φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού


Ο Όστιν Χόλινς είναι γνωστός στο ελληνικό μπασκετικό κοινό από την πολυετή καριέρα του σε επίπεδο Ευρωλίγκας και πλέον η ΑΕΚ του δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί και να δείξει το ταλέντο του για πρώτη φορά στα μέρη μας.

Ωστόσο, η «Ένωση» δεν ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που ασχολήθηκε με την περίπτωσή του. Και αυτό, διότι, ο Ολυμπιακός είχε «τσεκάρει» τον Χόλινς δύο φορές κατά το παρελθόν!

............

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2019, όταν ο νυν παίκτης των «κιτρινόμαυρων» αγωνιζόταν ακόμα στη Γερμανία με τη Ράστα Βέτχα, υπήρχε φημολογούμενο ενδιαφέρον πως ο τότε τεχνικός των «ερυθρόλευκων», Ντέιβιντ Μπλατ, εξέταζε την περίπτωσή του. Μάλιστα, το όνομα του Χόλινς επανήλθε στο μεταγραφικό προσκήνιο του Ολυμπιακού δύο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2021, με τα δημοσιεύματα να ήθελαν τους Πειραιώτες να «τσεκάρουν» τον παίκτη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x