sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν τα σπορ κατακτούν τη μεγάλη οθόνη

Ο αθλητισμός υπάρχει σχεδόν παντού γύρω μας. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κινηματογράφο. Το sport-fm.gr θυμάται σπουδαίες ταινίες που εμπνεύστηκαν από τα σπορ.

Ο αθλητισμός υπάρχει σχεδόν παντού γύρω μας. Μπορούμε να τον παρατηρήσουμε από ένα απλό γηπεδάκι μπάσκετ στη γειτονιά μας, μέχρι και σε οποιοδήποτε κανάλι της τηλεόρασης κάθε στιγμή της ημέρας. Υπάρχει στις διαφημίσεις που μας περιτριγυρίζουν, στα νέα που διαβάζουμε κάθε μέρα ακόμα και στη μουσική βιομηχανία. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό να μην λείπει από την μεγάλη οθόνη.

Έχουν βγει εκατοντάδες ταινίες στον κινηματογράφο οι οποίες, είτε φανταστικές είτε βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, παραμένουν ένα πολιτιστικό κινηματογραφικό μνημείο. Εξυμνούν την δόξα, δείχνουν την πρόοδο, προκαλούν ρίγη συγκίνησης και φυσικά τονίζουν την προσπάθεια και την κρυμμένη δύναμη του ανθρώπου. Παρακάτω θα δούμε μερικές από αυτές, κάποιες πιο γνωστές και διαμάντια του box office και κάποιες άλλες άγνωστες αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά και αξία.

Moneyball ( 2011 )


Η συγκεκριμένη βιογραφική ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Μάικλ Λούις, που εξιστορεί τα όσα συνέβησαν την σεζόν 2002 στην ομάδα μπέιζμπολ των Όκλαντ Αθλέτικς και την απέλπιδα προσπάθεια του general manager τους Μπίλι Μπιν να φτιάξει μία καλή και ανταγωνιστική ομάδα. Στην οθόνη ο Μπιν (Μπραντ Πιτ) και ο βοηθός του Πίτερ Μπραντ (Τζόνα Χιλ), έχουν ελάχιστα χρήματα για να αποκτήσουν παίκτες και αναγκάζονται να χτίσουν ένα ρόστερ με αμφιβόλου αξίας παίκτες. Βασίζονται σε μία εμπειρική (subemetrics) αλλά και πολύπλοκη (βασισμένη σε προγράμματα υπολογιστή) προσέγγιση όσον αφορά το σκάουτινγκ και την ανάλυση των αθλητών. Το cast το συμπληρώνουν οι Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν και Κρις Πρατ.


42 ( 2013 )


Το 42 είναι ακόμα μία βιογραφική αθλητική ταινία, η οποία μας δείχνει την ζωή και την καριέρα του Τζάκι Ρόμπινσον, του πρώτου μαύρου παίκτη που κατάφερε να παίξει στο ανώτατο επίπεδο του μπέιζμπολ, το MLB. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο αδικοχαμένος Τσάντγουικ Μπόσμαν στον ρόλο του Τζάκι Ρόμπινσον. Ακολουθούν και άλλα μεγάλα ονόματα όπως οι Χάρισον Φορντ, Νικόλ Μπέχαρι, Κρίστοφερ Μελόνι και ‘Αντρε Χόλαντ. Ο τίτλος της ταινίας είναι αναφορά στο νούμερο του Τζάκι Ρόμπινσον, το οποίο το 1997 αποσύρθηκε από όλες τις ομάδες προς τιμή του.


Sommeren 92 ( 2015 )


Η συγκεκριμένη ταινία είναι αρκετά γνωστή και αγαπημένη ανάμεσα στους οπαδούς του είδους. Εξιστορείται την τρελή πορεία της Εθνικής Ομάδας της Δανίας προς την κατάκτηση του Euro του 1992. Λόγω πολιτικών γεγονότων η Εθνική Γιουγκοσλαβίας αποκλείστηκε από την τελική φάση του Euro και τη θέση της πήρε ξαφνικά η Δανία. Μετά από πολλές υπερβάσεις κατάφερε και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο. Η ταινία δείχνει τις δυσκολίες του προπονητή Ρίτσαρντ Νίλσεν με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας, τη σχέση μίσους-αγάπης με τον Μπρίαν Λάουντρουπ και την τιτάνια προσπάθεια ενός προπονητή να «δέσει» μία ομάδα. Υπάρχουν αρκετές κωμικές σκηνές αλλά και μπόλικο δράμα, όπως στην περίπτωση του Κιμ Βιλφόρτ και την περιπέτεια υγείας της κόρης του όσο εκείνος έπαιζε ποδόσφαιρο με την Εθνική ομάδα.


Raging Bull (1980)


Ακόμα μία βιογραφική ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Τζέικ Λαμότα «Raging Bull: My story». Σκηνοθετεί ο Μάρτιν Σκορτσέζε και πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο μποξέρ Τζέικ Λαμότα ο οποίος αγωνίζεται στην μεσαία κατηγορία κιλών, είναι ένας αυτοκαταστροφικός και οργισμένος άνθρωπος. Πάσχει από άκρατη ζήλεια και η ζωώδης φύση του καταστρέφει την σχέση του με την σύζυγο του και φυσικά την οικογένεια του. Υπέρμετρη βία, δόξα, φυλακή, μοναξιά και φυσικά τα μαφιόζικα στοιχεία δεν λείπουν από την ταινία. Το θρυλικό αυτό δράμα πλαισιώνεται και από τον «μεγάλο» Τζο Πέσι. To American Film Institute την κατέταξε στην τέταρτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο Ντε Νίρο τιμήθηκε με Όσκαρ για την ενσάρκωση του Λαμότα σε αυτό το magnum opus του Σκορτσέζε.


Field of dreams (1989)


Το Field of Dreams είναι μία αμερικάνικη φανταστική ταινία. Βασίζεται στο βιβλίο του W.P. Kinsella «Shoeless Joe» . Πρωταγωνιστεί ο Κέβιν Κόστνερ σαν αγρότης ο οποίος χτίζει ένα γήπεδο μπέιζμπολ πάνω στο χωράφι με τα καλαμπόκια του, ύστερα από μία φωνή που ακούει στο κεφάλι του. Ξαφνικά όμως αρχίζουν και τον επισκέπτονται τα φαντάσματα παλαιών θρύλων του σπορ, όπως ο «Ξυπόλυτος» Τζο Τζάκσον και άλλα μέλη των Σικάγο Μπλακ Σοξ. Τελικά, θα γίνει αγώνας μόνο που τους παίκτες δεν μπορούν να τους δουν όλοι…Το cast συμπληρώνεται από τον Ρέι Λιότα και τον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς.


Million Dollar Baby (2004)


Το συγκεκριμένο αριστούργημα του Κλιντ Ίστγουντ κατάφερε και απέσπασε τέσσερα Όσκαρ. Είναι βασισμένο σε μικρές ιστορίες του F.X. Toole, ψευδώνυμο του πρώην μάνατζερ αθλητών του μποξ Τζέρυ Μπόυντ. Το αθλητικό δράμα περιγράφει τις προσπάθειες της Μάγκι Φιτζέραλντ, μίας ερασιτέχνη αθλήτριας της πυγμαχίας στον δρόμο για την επαγγελματική κατηγορία. Καθοδηγούμενη από τον σκληρό προπονητή της, μέσα από αντιξοότητες αλλά και αρκετό ιδρώτα, προσπαθεί να βιώσει το όνειρο της. Πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Κλιντ Ίστγουντ και στον ρόλο της Μάγκι είναι η Χίλαρι Σουάνκ. Επίσης, συμμετέχει και ο Μόργκαν Φρίμαν.


Warrior (2011)


Ο νεότερος γιος ενός αλκοολικού πρώην μποξέρ γυρίζει σπίτι του ώστε να τον προπονήσει ο πατέρας του για ένα τουρνουά μεικτών πολεμικών τεχνών. Το μονοπάτι αυτό θα τον φέρει σε σύγκρουση με τον αποξενωμένο αδελφό του, που επίσης συμμετέχει στους αγώνες. Στο συγκεκριμένο σπορ δράμα πρωταγωνιστούν οι Νικ Νόλτε, Τομ Χάρντυ και Τζόελ Έντζερτον.


Jerry Maguire (1996)


Όταν ένας σπορ μάνατζερ έχει μία ηθική αποκάλυψη μέσα του, χάνει την δουλειά του. Τότε αποφασίζει να εντάξει την νέα φιλοσοφία του στην ζωή και γίνεται ανεξάρτητος μάνατζερ. Με τη στάση του αυτή εκπροσωπεί μόνο έναν αθλητή με την βοήθεια μίας πρώην συναδέλφου. Η εμπνευσμένη και συγκινητική αυτή ταινία, βασίζεται στην ζωή του Λι Στάινμπεργκ, ενός πρώην μάνατζερ και τον πελάτη του Τιμ Μακντόναλντ κατά την διάρκεια της free agency του NFL το 1993. Πρωταγωνιστούν οι Τομ Κρουζ, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ και Ρενέ Ζελβέγκερ.



Επιμέλεια: Βασίλης Λαζάρου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x