sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός AKTOR: Γιατί θέλει Μακάμπι, Μπασκόνια ή Βίρτους και γιατί όχι

Ο Παναθηναϊκός AKTOR θα παίξει στα playoffs με Μακάμπι, Βίρτους ή Μπασκόνια και το sport-fm.gr παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε πιθανής διασταύρωσης.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε στην κορυφογραμμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφού τερμάτισε στη 2η θέση της Ευρωλίγκας (την υψηλότερη που έχει κατακτήσει στο νέο format) και περιμένει να μάθει τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Το σίγουρο είναι ότι οι «πράσινοι» θα παίξουν με την ομάδα που θα τερματίσει 7η στα play-in, η οποία θα είναι είτε η Μακάμπι Τελ Αβίβ, είτε η νικήτρια της αναμέτρησης Βίρτους Μπολόνια-Μπασκόνια (12/04). Η ομάδα που θα επικρατήσει στην τελευταία αναμέτρηση αυτή, θα παίξει με τους Ισραηλινούς νοκ άουτ αγώνα στο Βελιγράδι (όπου δίνει τους αγώνες της η Μακάμπι λόγω του πολέμου) για την 7η θέση.

Προφανώς, εφόσον το «τριφύλλι» τερμάτισε τόσο ψηλά στην κανονική διάρκεια, δεν έχει να φοβάται κανέναν, πόσω μάλλον με τις φετινές του επιδόσεις στο ΟΑΚΑ, όπου μετράει ρεκόρ 14-3 στην Ευρωλίγκα, έχοντας να ηττηθεί εκεί από τις 7 Δεκέμβρη και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Παρόλα αυτά, κάθε πιθανό διασταύρωμα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του, επομένως το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για κάθε αντίπαλο που μπορεί να αντιμετωπίσει η ομάδα του Εργκίν Αταμάν.

Μακάμπι Τελ Αβίβ


Παναθηναϊκός AKTOR: Γιατί θέλει Μακάμπι, Μπασκόνια ή Βίρτους και γιατί όχι

Γιατί τη θέλει:

-Η έδρα: Το βασικό πλεονέκτημα μιας πιθανής διασταύρωσης με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι το γεγονός πως ο ισραηλινός σύλλογος δεν έχει έδρα. Ο πόλεμος που μαίνεται στη Μέση Ανατολή έχει αναγκάσει την «ομάδα του λαού» να ξεσπιτωθεί και να αγωνίζεται πλέον στη «Stark Arena» του Βελιγραδίου, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει καν τη στήριξη του κόσμου της. Αυτό μπορεί να αλλάξει στα playoffs, αλλά δύσκολα θα έχει η Μακάμπι παραπάνω από μερικές εκατοντάδες οπαδούς της στο πλευρό της. Η κατάσταση αυτή σημαίνει πως αν οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν τους Ισραηλινούς, δεν θα δώσουν καμία αναμέτρηση σε... εχθρικό περιβάλλον. Γενικότερα, το «Γιαντ Ελιγιάου» είναι ένα «καυτό» γήπεδο και χωρίς αυτό η Μακάμπι αποδυναμώνεται αισθητά.

-Η λειψανδρία στους ψηλούς: Αν ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει ένα μειονέκτημα, αυτό είναι το γεγονός πως δεν διαθέτει «υπεροπλία» στη φροντ λάιν, αφού μόνο ο Ματίας Λεσόρ είναι λύση από το «πάνω ράφι», με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να βιώνει μερικές «εκλάμψεις» και τον Όλεκ Μπαλτσερόφσκι να έχει μέχρι στιγμής υποτυπώδη παρουσία. Αυτό σημαίνει πως οι «πράσινοι» επιθυμούν έναν αντίπαλο που να μη διαθέτει πολλές λύσεις στη γραμμή των ψηλών, κάτι που ισχύει για τη Μακάμπι, που έχει να αντιπαρατάξει μόνο τον Τζος Νίμπο από ποιοτικές επιλογές.

-Η κόντρα Ναν και Μπόλντγουιν: Λίγο καιρό πριν, οι Κέντρικ Ναν και Γουέιντ Μπόλντγουιν άνοιξαν... διάλογο μέσω social media σχετικά με το ποιος είναι ο κορυφαίος επιθετικός παίκτης στην Ευρωλίγκα. Πέρα από το γεγονός πως θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τους δύο ικανότατους σκόρερ να τα βάζουν μεταξύ τους, είναι σίγουρο πως ο Αμερικανός παίκτης της Μακάμπι μπορεί να γίνει πολύ αρνητικός για την ομάδα του αν το πάρει... προσωπικά, αφού έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως χάνει το μυαλό του στα κρίσιμα παιχνίδια. Αντίθετα, ο Ναν, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχει επιδείξει μεγαλύτερη ψυχραιμία αλλά και «κρύο αίμα» όταν καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μοιάζει να ευνοεί το «τριφύλλι».

Γιατί δεν τη θέλει:

-Η εξαιρετική φόρμα: Μεταξύ των τριών πιθανών αντιπάλων του Παναθηναϊκού AKTOR, η Μακάμπι είναι δεδομένα η πλέον φορμαρισμένη. Οι Ισραηλινοί έκλεισαν την κανονική διάρκεια με 7 νίκες στους τελευταίους 8 αγώνες, και μοναδική απώλεια αυτή από την Μπαρτσελόνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», με game winner του Νίκο Λαπροβίτολα. Η «ομάδα του λαού» βρίσκεται σε διαρκώς ανοδική κατάσταση και λίγο έλειψε να προλάβει και την εξάδα, επομένως οι «πράσινοι» θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα σύνολο που έχει χτίσει ιδανική ψυχολογία.

-Τα αποτελέσματα στην κανονική διάρκεια: Παρόλο που αυτά συχνά δεν έχουν σημασία, ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν θέλει τη Μακάμπι γιατί ακόμη δεν έχει καταφέρει να την κερδίσει στη φετινή σεζόν. Πράγματι, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να περάσουν από το ΟΑΚΑ με σκορ 86-81 στην παράταση, ενώ επικράτησαν εύκολα με σκορ 90-75 του «τριφυλλιού» στο Βελιγράδι. Αξίζει να σημειωθεί πως η «ομάδα του λαού» είναι η μοναδική που κατάφερε να μην ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό ΑΚΤOR μαζί με τον Ολυμπιακό. Φυσικά, η ήττα των «πρασίνων» στο ΟΑΚΑ ήρθε με αρκετές απουσίες και τον Κέντρικ Ναν να μην έχει αποκτηθεί ακόμη, ενώ ο Εργκίν Αταμάν δεν είχε στη διάθεσή του τον Κώστα Σλούκα στο ματς του Βελιγραδίου.

-H φανέλα και η ποιότητα: Μπορεί να ακούγεται «μεταφυσικό», αλλά η Μακάμπι Τελ Αβίβ, ως κάτοχος 6 ευρωπαϊκών τροπαίων, είναι η μοναδική εκ των πιθανών αντιπάλων που έχει να αντιπαρατάξει ένα εξίσου ηχηρό όνομα και brand με τον Παναθηναϊκό AKTOR. Παρά την πολύχρονη απουσία της από τα Final Four, η «ομάδα του λαού» είναι ένας σύλλογος εξίσου ιστορικός με το «τριφύλλι», με τεράστιο κίνητρο για να επιστρέψει στην κορυφή και ποιότητα στο ροτέισιον που μπορεί να ανταγωνιστεί την ομάδα του Αταμάν, με εξαιρετικούς παίκτες όπως ο Λορέντζο Μπράουν, ο Γουέιντ Μπόλντγουιν, ο Μπόνζι Κόλσον και ο Τζος Νίμπο.

Βίρτους Μπολόνια


Παναθηναϊκός AKTOR: Γιατί θέλει Μακάμπι, Μπασκόνια ή Βίρτους και γιατί όχι

Γιατί τη θέλει:

Ομάδα σε... ελεύθερη πτώση: Μεταξύ των πιθανών αντιπάλων του Παναθηναϊκού AKTOR, η Βίρτους Μπολόνια είναι με διαφορά η πιο ντεφορμέ. Η ιταλική ομάδα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου γύρου μεταξύ 2ης και 3ης θέσης, ωστόσο έκανε τραγικό finish στην κανονική διάρκεια και υπάρχουν πλέον ισχυρές πιθανότητες να μην προκριθεί καν στα playoffs. Είναι χαρακτηριστικό πως η Βίρτους κατάφερε να κερδίσει μόλις 3 από τα τελευταία 15 παιχνίδια της, με αποτέλεσμα να έχει κατρακυλήσει πλέον στην κατάταξη. Είναι δεδομένο πως στο μυαλό των οπαδών του «τριφυλλιού», η ομάδα του Λούκα Μπάνκι αποτελεί τον ιδανικό αντίπαλο λόγω της κάκιστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται

-Έχει αποδείξει πως την «έχει»: Όπως είπαμε και πριν για τις δύο ήττες με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έτσι κι εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει δείξει πως είναι ανώτερος από τη Βίρτους με δύο νίκες στην κανονική διάρκεια. Οι «πράσινοι» επικράτησαν σχετικά άνετα στο ΟΑΚΑ με σκορ 90-76, ενώ έφυγαν με το ροζ φύλλο και από τη «Segafredo Arena» με μπάζερ μπίτερ του Κέντρικ Ναν, αν και η εικόνα του αγώνα έδειχνε πως θα μπορούσαν να επικρατήσουν και πολύ πιο άνετα. Γενικώς, η Βίρτους δεν δείχνει σε καμία περίπτωση εικόνα που να πείθει ότι μπορεί να νικήσει τον «εξάστερο» τρεις φορές σε πέντε αγώνες, ενώ δεν «φοβίζει» πως θα καταφέρει να «αλώσει» το ΟΑΚΑ.

-Γερασμένη ομάδα: Ένα ακόμη βασικό στοιχείο που καθιστά ιδανικό αντίπαλο την ομάδα της Μπολόνια είναι πως στηρίζεται κυρίως σε παίκτες μεγάλης ηλικίας. Ο 38χρονος Μάρκο Μπελινέλι, ο 36χρονος Ντάνιελ Χάκετ, ο 37χρονος Μπράιαντ Ντάνστον και ο 32χρονος Τόρνικε Σενγκέλια είναι τέσσερις «βασικούρες» στο σύνολο του Μπάνκι, ωστόσο όλοι βαδίζουν στα... στερνά τους μπασκετικά χρόνια. Αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τα αποθέματα ενέργειας, κάτι που αποτελεί και μία εξήγηση για την σταδιακή κάθοδο της Βίρτους στη βαθμολογία κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Γιατί δεν τη θέλει:

-Η εμπειρία: Tο τελευταίο αρνητικό της Βίρτους μπορεί να αντιστραφεί. Ο ιταλικός σύλλογος είναι με διαφορά αυτός που έχει την περισσότερη εμπειρία στο ρόστερ του σε σχέση με τις πιθανές αντιπάλους του Παναθηναϊκού ΑΚΤΟR, καθώς έχει πολυάριθμους «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες οι οποίοι έχουν φάει τέτοια ματς με το... κουτάλι. Αντίθετα, οι περισσότεροι παίκτες των «πρασίνων», με εξαίρεση τον Κώστα Σλούκα, δεν έχουν βιώσει επιτυχώς αντίστοιχες συνθήκες, επομένως αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο όταν η μπάλα «καίει».

-Η σκληράδα: Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει δείξει πως δυσκολεύεται κόντρα σε ομάδες που ρίχνουν μπασκετικό «ξύλο». Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπασκόνια δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς είναι ομάδες που δίνουν περισσότερη έμφαση στο γρήγορο παιχνίδι με επιθετικογενές πρόσημο. Αντίθετα, η Βίρτους είναι ένα σύνολο που έχει τη δυνατότητα να παίξει σκληρά και να «χαλάσει» το παιχνίδι της ομάδας του Εργκίν Αταμάν, κάτι που έκανε και στο ματς της «Segafredo Arena» κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, με αποτέλεσμα να φτάσει κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή.

Μπασκόνια


Παναθηναϊκός AKTOR: Γιατί θέλει Μακάμπι, Μπασκόνια ή Βίρτους και γιατί όχι

Γιατί τη θέλει:

-Μικρότερη ποιότητα και απειρία στο ρόστερ: Μεταξύ των τριών υποψήφιων αντιπάλων του Παναθηναϊκού ΑΚΤΟR, η Μπασκόνια είναι δεδομένα αυτή με το μικρότερο «star power» στο ρόστερ. Παρόλο που το σύνολο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς διαθέτει προφανώς ταλέντο, στην αρχή της σεζόν πολλοί χαρακτήριζαν τους Βάσκους ομάδα... Eurocup, καθώς πράγματι είναι ελάχιστοι οι παίκτες της από το «πάνω ράφι». Επιπρόσθετα, εκεί που υστερεί ακόμη περισσότερο το σύνολο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, είναι στην εμπειρία, αφού δεν υπάρχει στο ρόστερ ούτε ένας παίκτης που να έχει ζήσει τόσο «ειδικές» καταστάσεις στην καριέρα του.

-Soft άμυνα: Δεν υπάρχει κάτι που να αρέσει περισσότερο στον Παναθηναϊκό AKTOR, από ομάδες που του επιτρέπουν να παίξει το παιχνίδι του στην επίθεση. Η Μπασκόνια είναι η 6η χειρότερη άμυνα της Ευρωλίγκας και η 2η χειρότερη της δεκάδας μετά από την Εφές, κάτι που θα επιτρέψει σε κομβικούς παίκτες όπως ο Κέντρικ Ναν και ο Κώστας Σλούκας να αισθανθούν άνετα και να διατηρήσουν «καθαρό μυαλό» καθοδηγώντας την επίθεση των «πρασίνων».

-Έδρα που σπάει εύκολα: Παρόλο που ο «εξάστερος» έχει την ασφάλεια του ΟΑΚΑ και γνωρίζει πως αν κρατήσει «άθικτη» την έδρα του θα βρεθεί στο Final Four, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσει μία ομάδα η οποία δεν είναι πανίσχυρη στην έδρα της. Η Μπασκόνια είναι ο σύλλογος με τις περισσότερες εντός έδρας ήττες από αυτούς που εξασφάλισαν δεκάδα, καθώς έχει υποστεί 7 σε 17 αγώνες στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα». Μάλιστα, και ο Παναθηναϊκός AKTOR έφτασε πολύ κοντά να φύγει με «διπλό» από τη Βιτόρια, χάνοντας δικό του παιχνίδι με νικητήριο καλάθι του Κόντι Μίλερ-ΜάκΙνταϊρ για το τελικό 75-73. Είναι βέβαιο πως οι «πράσινοι» θα αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια, γνωρίζοντας πως το εκτός έδρας ροζ φύλλο είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο αν γίνει η... στραβή στο ΟΑΚΑ.

Γιατί δεν τη θέλει:

-Μάρκους Χάουαρντ: Παρόλο που δεν είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός ΑΚΤΟR σε καμία περίπτωση, ο Αμερικανός «μπόμπερ» της Μπασκόνια είναι σίγουρα ο πιο... μη αντιμετωπίσιμος αν βρεθεί στην καλή του μέρα. Ο πρώην NBAer μετρά 19 πόντους κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα και είναι ικανός να τελειώσει με 30άρα αν φτάσει στη «ζώνη του λυκόφωτος» ανεξαρτήτως έδρας και αντιπάλου, αφού τα τελευταία δεν τον επηρεάζουν. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο σε μία σειρά playoffs με λεπτές ισορροπίες, αφού ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ μπορεί να αποβεί καταδικαστικό.

-Ικανότατη για «διπλά»: Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά κυρίως στην τελική ευθεία της Ευρωλίγκας, η Μπασκόνια έχει δείξει πως δεν... λογαριάζει έδρες και πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη μακριά από τη Βιτόρια. Οι Βάσκοι έχουν 7 «διπλά» σε 16 αγώνες εκτός έδρας, έχοντας «αλώσει» πολύ απαιτητικά γήπεδα όπως αυτά της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και του Ολυμπιακού. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως για να παίξει η Μπασκόνια με τον Παναθηναϊκό AKTOR, θα πρέπει να αλώσει απόψε στην Μπολόνια και στη συνέχεια να νικήσει τη Μακάμπι στο Βελιγράδι, κάτι που σημαίνει πως θα πάει να παίξει στο ΟΑΚΑ με τρία συνεχόμενα εκτός έδρας ροζ φύλλα και την ψυχολογία στα ύψη.

-Εμπειρία στον πάγκο: Μπορεί πολλές φορές να έχει επικριθεί (συχνά δικαίως), όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεταξύ Λούκα Μπάνκι, Οντέντ Κάτας και Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο τελευταίος είναι ο πλέον έμπειρος και αυτός που έχει ζήσει περισσότερες φορές στην καριέρα του τέτοιες αναμετρήσεις. Ο Μαυροβούνιος κόουτς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Μπασκόνια και έχει καταφέρει να την καθοδηγήσει σε μερικές από τις πιο ένδοξες πορείες της, επομένως ακόμη και για... σημειολογικούς λόγους, οι «πράσινοι» δεν θα ήθελαν να δουν το σενάριο αυτό να επαναλαμβάνεται.

-Άφοβη και χωρίς απαιτήσεις: Κλείνοντας με ένα πιο... ψυχολογικό κριτήριο, η Μπασκόνια είναι σίγουρα η ομάδα που έχει το λιγότερο «άγχος» έτσι ώστε να φτάσει ψηλά. Η ομάδα χτίστηκε με βασικό στόχο τα playoffs και με ένα ρόστερ που δεν είναι για... παραπάνω, επομένως δεν θα έχει την πίεση που απορρέει από τις πολύ υψηλές απαιτήσεις. Σε αντίθεση με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τον Παναθηναϊκό AKTOR, αλλά ακόμη και με την ιστορική Βίρτους Μπολόνια, που είναι ομάδες συνυφασμένες με την επιτυχία, οι Βάσκοι δεν έχουν την υποχρέωση να πετύχουν, κάτι που τους καθιστά πολύ επικίνδυνους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x